Ders İşlerken nasıl Disiplin-otorite sağlıyorsunuz.

Kodla Büyü

supervisor_52

Site Gezgini
Arkadaşlar okulda şımarık, bir kaç kez uyarmanıza rağmen sizi ciddiye almayan, aynı şeyleri yapmaya devam eden, derş işlerken size bakarak konuşmaya devam eden, arkanızı döndüğünüzde arkanızdan laf söyleyen, tahtaya kaldırdığınızda aralarında el kızartmaca oynayabilen öğrencilere özellikle 8. sınıflara karşı nasıl disiplin sağlayabiliriz. ne tavsiye edersiniz. yoksa zaten seçmeli deyip öğrencileri sürekli serbest bırakıp dersleri öyle mi geçiştirmeliyim.!!!

disiplin .... temelden nasıl gelirse öyle gidiyor ...... son dediğinizi yaparsanız daha kötü olur ....

Ben dövüyordum güzel çözümdür ama herseye hazırlıklı olun ansızın bir veli gelebilir yada soruşturm açılabilir. Bazen cıldırtıyorlar dovmeye kalmıyor sinirlerinizin zıpladığını anlayınca seslerini kesiyorlar.

Hocam derste siliplin biraz sıkıntılı ama ben oncelikle oturma planı yaparken liste sırası veya oturmak istemedikleri ile oturtuyorum
ders anlatırken monitörleri kapattırıp uygulamaya geçince açtırıyorum ( bilgilsayarlar faz I olduğu için netop falan kurulmuyor)
birde sıkıntı çıkaranları derste teşhir ederek disiplin sağlamaya çalışıyorum.
ödül olarak ta ayda bir ders serbest bırakıyorum.

Ne yaptıysam bir türlü o disiplini sağlayamadım. Sağlanan derslerdeyse sadece, sürekli bir şeyler yazdıran hocaların dersi olduğunu gördüm. Onlarda yazdırmayı bırakıp anlatmaya başladığında onlarda da aynısı oluyo. O yüzden artık bıraktım bu çabayı.

hocam ilkkez sınıfa girdiğinizde çok sert olacaksınız, s,z, sert biri olarak tanıyacak.ilk hafta geçtikten sonra yumuşak dawransanız bile en yaramazı dahil sesini çıkaramıyor. en güzel taktik bu..

valla bilgisayara oturtturmuyorum kurallara uymayanları. ozaman kendileri susuyor 1-2 den sonra.birde erkek öğretmen olduğumuz için o da bizim için 1 avantaj baştan çekiniyorlar:)

Bu yıl 8 lere ders seçemememiz nedeni ile kısmen rahatım. Öncelikle oturma planı yapıp, sorun çıkartanları ayrı oturtuyorum. Yerini değiştiren ve ayağ kalkana da ilk haftalardan sert tepki gösteriyorum. Sorun çıkartan öğrenciler hemen hemen tüm derslerde aynısını yapıyor, diğer öğretmenler bundan kolay kolay bahsetmiyorlar. Kolay kolay hiç bir öğrenciye dokun(a)mam. Geçen yıl 8 lerden sabrımı taşıran, ailesinden yeterince sevgi görmeyen bazı öğrencileri biraz sevmek zorunda kaldım :) . Bazı öğretmen arkadaşlar iyi yapmışsın hocam bizim dersleri de çok sabote ediyor, bir şey yapamıyoruz dedi. Onların hiç birisinin okumak gibi bir derdi yok. Sırf zorunlu eğitim nedeni ile ilköğretime geliyorlar. Düzgün liselerde 9. sınıftaki her 10 öğrenciden 4 ü kalıyor.

Ne yaparsak yapalım yine aynı davranışı devam ettiriyorlar. İdarenin de sözleşme imzalatmak dışında bir yaptırımı yok. Onun da bir işe yaramadığını öğrenciler iyi biliyor.
Pc başına 2 ve daha fazla öğrenci düşüyorsa sorun çıkmadan ders işlemek imkansız gibi.
Diğer derslerde ortam daha sessiz olurken, bizim derste ; gerek pc lerden gerek sınıfın dizaynı ve öğrencileri oturma düzeninden dolayı ortam çok gürültülü oluyor. Çocukları susturmaya çalıştıkça daha fazla gürültü çıkıyor.

40 dakikanın ne tümünde serbest bırakmalı ne de hepsinde ders işlemeye çalışmalıyız.

Müfredata uymaya çalışırsak saçmalıklarla dolu. Öğrencilere faydalı olacağını düşündüğünüz daha farklı konular öğretmeye çalışabilirsiniz.
Movie makerla resim ve ses kullanarak video oluşturma, power pointte slayta ses ekleme gibi. Photoshopta fotoğraf rötuşlama, flash ile basit animasyonlar yapma gibi işlemleri de gösterebilirsiniz, az sayıda da olsa izleyen ve soru soran öğrenciler çıkıyor.

Dersi mahvedip öğretmenin işini engelleyen öğrenciye kimse bir şey yapmıyor. En ufak dokunsanız adı şiddete giriyor başınıza iş alıyorsunuz. İlgili öğrencilere bir şeyler öğretip diğerlerinin her hangi bir olay çıkartıp etrafa-birbirine zarar vermesini engelleyerek 40 dakikayı doldurabilirsek şükretmek lazım. mebin ve okul idaresinin bizden istediği de bu.

8lerle baş etmek çok zor ya hormonlu şimdiki gençlik inanılmaz iriler ve buna güvenip saçma sapan davranıyorlar

ilk bi kaç hafta güzellikle denedim olmadı. şimdi elimde sopayla giriyorum çok güzel oluyor :D

hocam bu sene atandığım okulda şöyle bir teknik uyguladım.
ilk hangi sınıfın dersine girersem gireyim;
ayağa kalktıklarında yaklaşık olarak 30 sn oturun demiyorum hatta gunaydın felan demıyorum. Kısa kısa herkesin gözlerıne bakıyorum sonra gunaydın deyip oturttum. Yaklaşık olarak 2 dakika kadar da oturdular tek kelıme etmedım. Sınıfı uzun uzun süzdüm. Eğer bu sırada konuşan, gülüşen olursa anında kızıp gerekli cevabı verdım. Sonra BT dersi olduğunda laboratuarın önünde nasıl sıra olacaklarından, içeri girin dediğimde herkesin kendi bilgisayarına oturup ben söylene kadar bilgisayarları açmamaları, çıkarken sıraları sandalyelerı nasıl bırakacaklarına kadar herşeyi söyledim.
Sınıflardakı sorunlu öğrencileri ise kendıme yardımcı seçtim bir sıkıntı olduğunda hemen gelip bana yardımcı oluyorlar.
Sıkıntı yaratan öğrenciyi anında azarlıyorum yoksa 6-7-8. sınıf öğrencileriyle başa çıkılmıyor.
Şimdilik gayet guzel gıdıyor hocam.

hocalarım, aynı okulda 2. yılım.
bir öğrencim var tüm öğretmenler dertli.
hiç bir dersi dinlemiyor. okumak gibi bir niyetide yok zaten.
hiç bir şekilde ders dinlemiyor. geçen yıl hiç bir derste hiç bir uygulama yaptıramadım. oyun oynasın müzik dinlesin başka bir derdi yok, kulaklık vermedim, sınıfı bıraktı çıktı ders ortasında. yöneticilere söyledim, herhangi bir sorun olursa üstlenmiyorum sınıfı bırakıp çıkıyor. tek onla ilgilensem diğer öğrencilere yazık oluyor. onla çok ilgilenirsem şımarıyor diğer öğrencilerin saçını çekiyor bilgisayarları kapatıyor. klavyelerdeki power tuşlarına basıp kaçıyor. bende bıraktım artık ne yaparsa yapsın. ilgilenmiyorum onla. uygulama yapıp yapmaması umrumda da değil. netsupporttan tüm sınıfın internetini kapatıyorum. sınıfı birbirine katıyor. ne yapacağımı bilemiyorum artık.

Vicdanınızı sınıfın kapısında bırakıp derse girmezseniz, otorite motorite sağlayamazsınız. Acı ama gerçek.

derste anlatacak şeyin çoksa, konuya hakimsen, disiplin otomatik olarak sağlanır zaten (meslek lisesi )

sinaaat' Alıntı:
derste anlatacak şeyin çoksa, konuya hakimsen, disiplin otomatik olarak sağlanır zaten (meslek lisesi )

:-1: Bu söylemler hala geçerliliğini koruyor mu?

derste anlatacak şeyin çoksa, konuya hakimsen, disiplin otomatik olarak sağlanır zaten (ilköğretim )

sınıfın sorunlu öğrencilerini seçiyorum düzeni onlara sağlatıyorum derse girene kadar çıt çıkmıyo yeri gelince dövüyolar arkadaşlarını elimi bulaştırmıyorum öğrenci pisliğine:) derste bilgisayra oturtmuyorum bilgisayrlara arkdasını döndürüyorum küçüklere ceza verdiğimde çizgi filmi açıyorum sınıfa izletiyorum onlrda duvara dönüyolr bundna büyük işkence yok en porblemliler bile kuzu oluyo bide arada kafalara bikaç tokat tokuşturma sen bittin mesjı veren bakışlar mum mum:))

Bak disiplin konusunda diğer öğretmen arkadaşların bile takdirini kazanmış birisi olarak şöyle söyleyeyim. Sene başı ilk hafta 5 kural belli.

1) Kılık kıyafet düzgün olmadan sınıfa girmiyoruz. Gömlekte olsa t Shirtte olsa pantolonun içinde olacak(Kızlar içinde geçerli)
2) Sınıfa koşarak giren öğrenci düzenli olarak müdürün yanına gönderilip çay içirilecek(Şekersiz) :mrgreen:
3) Elektrik trafosuna kesinlikle dokunulmayacak(Yalan söylenip kaçak var demek hep işime geliyor)
4) Teneffüslerde kesinlikle oyun açılmayacak (Buda en sevdiğim kurallardan birisidir. Sessiz olursanız ve Ders erken biterse ben oyun için izin veririm zaten çocuklar denilecek, güven açısında önemli)
5) Sınıfa yiyecek içecekle kesinlikle girilmeyecek.

Bunun yanında netsupport mutlaka kurulmalı her zor durumda kilitle geç çocuklar serseride olsa anlıyorlar kilitlenince. 1000 kişilik okulda öğretmenlik yapıyorum ama şu an çok rahatım. Rahatsız olduğum konu ise dersine girmediğim küçük sınıf öğrencileri bazen abi amca diyor :mrgreen:

Ayağa kaldırıp, 1 ders boyunca tahta olmadığı için duvara baktırıyorum.

aliogus' Alıntı:
Bak disiplin konusunda diğer öğretmen arkadaşların bile takdirini kazanmış birisi olarak şöyle söyleyeyim. Sene başı ilk hafta 5 kural belli.

1) Kılık kıyafet düzgün olmadan sınıfa girmiyoruz. Gömlekte olsa t Shirtte olsa pantolonun içinde olacak(Kızlar içinde geçerli)
2) Sınıfa koşarak giren öğrenci düzenli olarak müdürün yanına gönderilip çay içirilecek(Şekersiz) :mrgreen:
3) Elektrik trafosuna kesinlikle dokunulmayacak(Yalan söylenip kaçak var demek hep işime geliyor)
4) Teneffüslerde kesinlikle oyun açılmayacak (Buda en sevdiğim kurallardan birisidir. Sessiz olursanız ve Ders erken biterse ben oyun için izin veririm zaten çocuklar denilecek, güven açısında önemli)

Bunun yanında netsupport mutlaka kurulmalı her zor durumda kilitle geç çocuklar serseride olsa anlıyorlar kilitlenince. 1000 kişilik okulda öğretmenlik yapıyorum ama şu an çok rahatım. Rahatsız olduğum konu ise dersine girmediğim küçük sınıf öğrencileri bazen abi amca diyor :mrgreen:

:) Aynen hocam bana da küçük sınıflar abla diyorlardı. Her abla diyeni uyardım. Şimdilik abla diyen yok.
Bence de disiplin için Netsupport şart. Ayrıca konuyla ilgili not aldırmak da sınıfta sessizlik sağlıyor. (Üstelik el yazısı yazdırıyorum)

netsupport süper bu konuda her an izlendiğini bilmeli öğrenci :)
bir de ne olursa olsun sert durmalı
ben öğrenciler anlayıp uyum sağlayana kadar kurallarımı tekrarlıyorum ve bu dersin oyun/internet dersi olmadığını vurguluyorum
önce benim istediklerimi yapmak zorundalar yoksa onalrın isteği olmaz olaaaamaz :)
ben onlara uymam onlar bana uyar :wink:

Arkadaşlar şimdi gerçekçi olmak lazım, bana kaç kişiyi hastanelik ettiğinizden bahsedin. :mrgreen: :puhaha:

desertrose55' Alıntı:
aliogus' Alıntı:

:) Aynen hocam bana da küçük sınıflar abla diyorlardı. Her abla diyeni uyardım. Şimdilik abla diyen yok.
Bence de disiplin için Netsupport şart. Ayrıca konuyla ilgili not aldırmak da sınıfta sessizlik sağlıyor. (Üstelik el yazısı yazdırıyorum)

Bu yazı konusunu ben unutmuşum bak ilk zamanlar canları çıkasıya kadar yazı yazdırıyorum bende maksat ders disiplinini kapsınlar öyle oyun dersi olmadığını anlasınlar diye el yazısına gelince hiç yazdırmadım kendimde el yazısı yazamıyorum zaten :)

tunc0687' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi gerçekçi olmak lazım, bana kaç kişiyi hastanelik ettiğinizden bahsedin. :mrgreen: :puhaha:

:puhaha:

eh o derece olmasa da sinirden şuurumu kaybettiğim oluyo oralar silik hocam hatırlamıyorum naptığımı :D

bote_sevinc' Alıntı:
tunc0687' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi gerçekçi olmak lazım, bana kaç kişiyi hastanelik ettiğinizden bahsedin. :puhaha:

:puhaha:

eh o derece olmasa da sinirden şuurumu kaybettiğim oluyo oralar silik hocam hatırlamıyorum naptığımı :D

2 silahlı saldırı 3 gasp 1de bombalı paketim var sınıfta patlamaya hazır :)

tunc0687' Alıntı:

Öğrenci ceza sahasına girmiş forvet oyuncusu gibidir. Siz dokunmasanız bile yaklaştığınızda kendini yere atabilir. Hele hastanelik olma darp raporu alma durumu varsa epey başınızı ağrıtır. Bizim öğrenciliğimizin geçtiği 80 lerde 90 larda, sadece bir arkadaşımızın yüzünden suçsuz yere kaç kez sıra dayağından geçirildik. Kimse bunu gidip ailesine söylemeye, söylese bile aile bir yerlere gidip şikayet etmeye cesaret edemezdi. Şimdi her sınıftaki bir kaç serserinin yüzünden öğretmenler ders işleyemiyor, öğretmenin tepki gösterdiği en ufak olayda veli soluğu ilçe memde alıyor.

Mecbur kalırsanız bu işi fiziksel , elektronik iz (Kamera - telefon kaydı :)) bırakmadan ve başka öğrencilerin görmediği bir yerde yapın :)

otoriteyi sağlama konusunda hiç sıkıntı çekmedim .5 yıllık öğretmenim 5 farklı okulda çalştım anadolu lisesi de dahil bu okullar arasına. ve hiç birisinde hiçbir öğrenci tık diyememiştir karşımda.bunu nasıl sağladım dersek ilk 2-3 hafta yüzüm hiç gülmez bir tip olarak sınıfa girer çıkarım kurallarım vardır bunları sayarım ve yyapmayanın canına okuyacağımı söylerim.kurallara uymayan öğrenciyi derse almam ,sınıf içinde düzeni bozanı duvara dönecek şekilde alır oturturum zaten diperleri etkinlik yaparken o öyle duvara bakınca kendi özür dileyerek yalvarıyor bi daha yapmamak için.ve asla yıl sonuna kadar kurallarımdan vazgeçmem ama sonraki haftalarda yüzü gülen ve espri yapan bir öğretmen de olurum :))) her tayinimin çıktığı okuldan arkamdan ağlamışlardır öğrencilerim yani sevilen bir öğretmen de olmuşumdur.karşılıklı güven vermek lazım öğrencilere

aliogus' Alıntı:
desertrose55' Alıntı:
aliogus' Alıntı:

Bu yazı konusunu ben unutmuşum bak ilk zamanlar canları çıkasıya kadar yazı yazdırıyorum bende maksat ders disiplinini kapsınlar öyle oyun dersi olmadığını anlasınlar diye el yazısına gelince hiç yazdırmadım kendimde el yazısı yazamıyorum zaten :)

Geçen yıl müfettiş el yazısı konusunda tüm öğretmenleri uyardı. Öğrencilerin el yazısı yazması gerektiğini söyledi. Tabi okulda sadece ben yazdırıyorum. 1. sınıf öğretmenimizden de el yazısı çalışma kitabı aldım. Arada ben de yazmaya çalışıyorum.

toprak60' Alıntı:
hocam bu sene atandığım okulda şöyle bir teknik uyguladım.
ilk hangi sınıfın dersine girersem gireyim;
ayağa kalktıklarında yaklaşık olarak 30 sn oturun demiyorum hatta gunaydın felan demıyorum. Kısa kısa herkesin gözlerıne bakıyorum sonra gunaydın deyip oturttum. Yaklaşık olarak 2 dakika kadar da oturdular tek kelıme etmedım. Sınıfı uzun uzun süzdüm. Eğer bu sırada konuşan, gülüşen olursa anında kızıp gerekli cevabı verdım. Sonra BT dersi olduğunda laboratuarın önünde nasıl sıra olacaklarından, içeri girin dediğimde herkesin kendi bilgisayarına oturup ben söylene kadar bilgisayarları açmamaları, çıkarken sıraları sandalyelerı nasıl bırakacaklarına kadar herşeyi söyledim.
Sınıflardakı sorunlu öğrencileri ise kendıme yardımcı seçtim bir sıkıntı olduğunda hemen gelip bana yardımcı oluyorlar.
Sıkıntı yaratan öğrenciyi anında azarlıyorum yoksa 6-7-8. sınıf öğrencileriyle başa çıkılmıyor.
Şimdilik gayet guzel gıdıyor hocam.

hocamın taktiğini bende bu seneki okulumda uyguluyorum arkadaşlar.birde müfredatta ne varsa aynen uyguluyorum.yani şimdilik 6 larda ilk 2 konu ve 7lerde ilk konu.8lerde medya dersini seçmişler ki o daha önemli onu anladık!!!zaten sınıfa giriş sert bakışlar ve sert alınan yoklamadan sonra konuyu da işleyince geriye birşey kalmıyor.bakalım nasıl olacak bundan sonra hepimiz için hayırlısı....

Geri