Ders İşlerken nasıl Disiplin-otorite sağlıyorsunuz.

Kodla Büyü
öğrenci ile ilk tanışılan zamanda kuralları koyuyoruz bir ders boyunca ve yıl boyunca ne yapacaklarımızı konuşuyoruz ilk dersten belli eder yaramaz laf dinlemeeyn çocuk onu uygun bir yere oturtturursunuz ama illa ki o kadar çocuk içinde bi kaç tane laf söz dinlemeyen çıkar mahalle baskısı ile onlarda yavaş yavaş düzelir bu yıl farklı bir okuldayım bakalım nasıl olacaklar bu çocukların psikolojileri nasıl genel olarak anlayıp ona göre davranacağımm :+1:

wire' Alıntı:
hocalarım, aynı okulda 2. yılım.
bir öğrencim var tüm öğretmenler dertli.
hiç bir dersi dinlemiyor. okumak gibi bir niyetide yok zaten.
hiç bir şekilde ders dinlemiyor. geçen yıl hiç bir derste hiç bir uygulama yaptıramadım. oyun oynasın müzik dinlesin başka bir derdi yok, kulaklık vermedim, sınıfı bıraktı çıktı ders ortasında. yöneticilere söyledim, herhangi bir sorun olursa üstlenmiyorum sınıfı bırakıp çıkıyor. tek onla ilgilensem diğer öğrencilere yazık oluyor. onla çok ilgilenirsem şımarıyor diğer öğrencilerin saçını çekiyor bilgisayarları kapatıyor. klavyelerdeki power tuşlarına basıp kaçıyor. bende bıraktım artık ne yaparsa yapsın. ilgilenmiyorum onla. uygulama yapıp yapmaması umrumda da değil. netsupporttan tüm sınıfın internetini kapatıyorum. sınıfı birbirine katıyor. ne yapacağımı bilemiyorum artık.

böyle bir çocuğu 3 sene kadar okuttum hocam büyüdükçe hiç bir yere sığmaz oldu düşünün derste birden yere yatıyor ya da masaların altına giriyor hop birden sınıftan çıkıyor sonra yine geliyor sizin söylediğiniz şeylerin aynısını yapıyor problemli bir çocuktu ki sizin söylediğiniz çocukta öyle onu bilgisayarda tek oturtturdum ve yaptıkalrına fazla karışmadım ama abartmasına da izin vermedim oyun oynayamadı ya da müzik dinleyemedi sadece söylediğim uygulamaları yapmadı nette gezindi Allah yardımcınız olsn çok aşırıya giderse kolundan tutun idareye götürün gerçi onu yapmak istediğimde de yerlere yatıyordu tam bir dumur anlayacağınız.
 
Hocam Kuralları baştan koyun ve sıkı uygulayın... Herşeyin sizin elinizde olduğunu gördüklerinde zaten bazı şeyler düzene giriyor...
Birde Herşey 100% olmaz Genç bunlar... Maksat sürekli bir düzensizlikleri olmasın... (Anadolu Lisesi)
 
desertrose55' Alıntı:
Geçen yıl müfettiş el yazısı konusunda tüm öğretmenleri uyardı. Öğrencilerin el yazısı yazması gerektiğini söyledi. Tabi okulda sadece ben yazdırıyorum. 1. sınıf öğretmenimizden de el yazısı çalışma kitabı aldım. Arada ben de yazmaya çalışıyorum.

Boşver hocam müfettişi her sene gelsin kontrol ederse yine uyarsın :) Ben düzyazıyı unutmuşum birde el yazısı olursa kimse okuyamaz onu ama öğrencilerin yazması gerekiyor haklısınız :)
 
aliogus' Alıntı:
desertrose55' Alıntı:
Geçen yıl müfettiş el yazısı konusunda tüm öğretmenleri uyardı. Öğrencilerin el yazısı yazması gerektiğini söyledi. Tabi okulda sadece ben yazdırıyorum. 1. sınıf öğretmenimizden de el yazısı çalışma kitabı aldım. Arada ben de yazmaya çalışıyorum.

Boşver hocam müfettişi her sene gelsin kontrol ederse yine uyarsın :) Ben düzyazıyı unutmuşum birde el yazısı olursa kimse okuyamaz onu ama öğrencilerin yazması gerekiyor haklısınız :)


Müfettiş aslında öğrenciler için şart koştu. Ama ben öğrencilere örnek olmak adına yazmaya çalışıyorum. Tabi dediğiniz gibi el yazısına bi girişirsek kimse okuyamaz.
 
İlk derste çok sert girin ama asla dövmeyin.Asla gülmeyin ciddi olun.Öğrenciler sizin ciddi ve kararlı olduğunuzu bilsin.Bu sertliğin dozunu zamana yayıp düşürebilirsiniz.Ama asla belli bir sınırın altına düşürmeyin.
 
valla nedense ben 8 lerde daha iyi ders işliyorum. :)
bunda tabi 3 senedir aynı sınıfa girmemin de büyük etkisi var.

Ama şunu söyleyeyim her sınıfa farklı bir modda giriyorum. Özellikle 6.sınıflara başlarken işi sıkı tutuyorum.
Problem çıkaran kişiler olursa tüm sınıfı labaratuvara götürmüyorum dersi sınıfta işliyorum, yazdırıyorum.

Tavsiyem hocam son dediğiniz uygulamayı sakın yapmayın işler daha da çığırından çıkabilir.
 
halk eğitime geçince ilköğretim öğrencilerinden kurtuldum. Artık bagırmadan disiplin saglamaya calışmadan ders anlatıyorum ve hiç yorulmuyorum. :D
 
öğrenciyi dövmüyorum ama sert giriyorum derse . geldiğimde kitabını açmamışları azarlıyom veya geç kalanları da aynı şekilde . hani not verilmeyen laboratuar ortamında olan bir derste de otorite kurmak kolay değildir . çok gördüm 20 yıllık sınıf öğretmeni bt sınıfına geliyo öğrencilerle . sınıf cümbür cemaat kazan gibi oluyo. yani otorite sağlanması ders itibarı ile çok ta kolay değil buna birazda alışmak gerekli.
 
iki şekilde eğitim verilir;
1. baskıyla
2. kabullendirmeyle

eğitimse sınıf yönetimini iyi bilmek gerekir her sınıfa farklı yöntem uygulanabilir. çok sert olmak iyi eğitim verceğiniz anlamına gelmez. öğrenci öğretmeninden korkuyorsa o öğrencinin sağlıklı eğitim görmesini bekleyemezssiniz.
 
gakgoskentli' Alıntı:
aak' Alıntı:
sinaaat' Alıntı:
derste anlatacak şeyin çoksa, konuya hakimsen, disiplin otomatik olarak sağlanır zaten (meslek lisesi )

:-1: Bu söylemler hala geçerliliğini koruyor mu?

Adamın imzaya baksana hocam benzin 10 lira olsun diye her gün dua ediyormuş.kuveytte mi yaşıyorsun birader :puhaha:
Hayır .arabam dizel
 
Nice sınıf ve branş öğretmenlerinin normalde kuzu gibi olan öğrencileriyle laboratuara geldiklerinde dünyanın kaç bucak olduğunu öğrendiklerini, bize işiniz zormuş dediklerini gördüm.

Yerleri belirlerken çok dikkatli olmak, öğrencileri iyi tanımak, birlikte ya da yakın oturduklarında, ya da kısmen kör nokta dediğimiz, zor görünen bölgelere özellikle dikkat etmek gerekiyor. En sorunluları en öne alıyorum, gözümün önüne. En kör noktalara en iyileri alıyorum. Eşleri belirlerken de grupları ve gevezeleri dağıtıyorum. Bu da çok faydalı oluyor.
Öncelikle derse gerçekten hazırlıklı gelmek önemli. 40 dk ders anlatılmaz hiç bir zaman ama toplamda 30-35 dk'ye kadar anlatım+not tutma+etkinlik yapılabiliyor. Dersi güzelce dinleyip, gerekli not tutma, bilgisayar etkinliklerini yaptıklarında 5-10 dk serbest bırakarak ödüllendiriyorum. Hatta çok iyi dinlerlerse teneffüste iyi dinleyenlere oyun oynamalarına izin veriyorum. Dinlemeyenler çatlıyorlar :) Hadlerini aştıklarında serbest kalmadıklarında gerçekten etkili oluyor. Laboratuara geliş gidişte sorun çıktığında sınıfa götürüp dersi orada işlediğim de oluyor. Bu da etkili oluyor. Ama bazı sınıflar inmezsek inmeyelim bile diyebiliyor...
Bir seneden fazla okuttuğunuzda çocuklar sizi daha iyi tanıyor, seviyor, sayıyor ve dinliyor. Yoksa ilk girdiğiniz sınıf her açıdan daha zor.
Son iki senedir konunun önemli yerlerini defterlerine not tutturuyorum. Bu hem dersi daha önemsemelerini sağlıyor hem de uçup giden bir çok bilgiyi çalışıp hatırlamalarını...
Geçen sene sınav yapacağım dedim, etkisi oldu, yapmadım yapmadım ama ciddiye alsınlar diye sene sonu sınav yaptım, rezalet. En çalışkan öğrenciler, kaymakamın kızı bile 20-30'larda kaldı. 92 alan da vardı tabi. Bu sene her dönem sınav yapacağımı söyledim ve yapacağım, biraz daha rahatım. Sınav notları karneye geçmiyor ki diyenlere de ara karnede velinize ulaştıracağım, okulun sitesinden de notlarını duyuracağım diyorum, yalvarıyorlar bu sene yapmayın hocam diye ama yapacağım...
Ne yaparsanız yapın dersi dinlemeyen, başka şeylerle uğraşan, not olsa dahi umrunda olmayan, okula bela olan öğrenci tiplerine karşı malesef işimiz çok zor. Bağırıp azarladığınızda, fiziksel olarak çocuğu yoracak cezalar verdiğinizde, tokat attığınızda bile gülen tipler var. (Bahsini ettiğim bir öğrenci için babası sokakta ölecek gidecek hiç de üzülmem diyor, o derece). Çocuğa her yöntemi denedik nafile... Bazen idare kendisi alıyor idarede ceza olarak bir şeyler yazdırıyor. Çünkü çocuk sınıfta dersi direk engelliyor.

Bu sene ilk defa lisede derse girdim, 3 yıllık meslek hayatımda ilk defa oturarak, bağırmadan, ders sonunda boğazlarımda ağrı hissetmeden, ders gibi ders anlatmak nasip oldu. Lisede cıvıklık yapmaya kalkan bir kızı ise anında cezalandırdım sınıftan çıkartarak. Zaten sınıfın kapısı, müdür ve müdür yardımcısı odasının hemen yanı. O yüzden çok etkili oldu. Lisede dinlemek istemeyenlere karşı ne kadar zorlasanız da yine aynı gerçi dinlemiyor ama hiç değilse dersi engellemelerine izin vermiyorum. Kocaman çocuklar, derdi vardır, bişi vardır, üstelemiyorum 3 kereden fazla...
 
Öğrencinin mayası bozuksa istediğin kadar hakim ol boşuna. Veli ve idare ile ortak hareket edip öğrenciye gerekli muamele yapılmalıdır. Bütün önlemlere rağmen sıkıntı çıkaran öğrenci artık kaşınıyordur.
 
desertrose55' Alıntı:
aliogus' Alıntı:
Bak disiplin konusunda diğer öğretmen arkadaşların bile takdirini kazanmış birisi olarak şöyle söyleyeyim. Sene başı ilk hafta 5 kural belli.

1) Kılık kıyafet düzgün olmadan sınıfa girmiyoruz. Gömlekte olsa t Shirtte olsa pantolonun içinde olacak(Kızlar içinde geçerli)
2) Sınıfa koşarak giren öğrenci düzenli olarak müdürün yanına gönderilip çay içirilecek(Şekersiz) :mrgreen:
3) Elektrik trafosuna kesinlikle dokunulmayacak(Yalan söylenip kaçak var demek hep işime geliyor)
4) Teneffüslerde kesinlikle oyun açılmayacak (Buda en sevdiğim kurallardan birisidir. Sessiz olursanız ve Ders erken biterse ben oyun için izin veririm zaten çocuklar denilecek, güven açısında önemli)
5) Sınıfa yiyecek içecekle kesinlikle girilmeyecek.

Bunun yanında netsupport mutlaka kurulmalı her zor durumda kilitle geç çocuklar serseride olsa anlıyorlar kilitlenince. 1000 kişilik okulda öğretmenlik yapıyorum ama şu an çok rahatım. Rahatsız olduğum konu ise dersine girmediğim küçük sınıf öğrencileri bazen abi amca diyor :mrgreen:

:) Aynen hocam bana da küçük sınıflar abla diyorlardı. Her abla diyeni uyardım. Şimdilik abla diyen yok.
Bence de disiplin için Netsupport şart. Ayrıca konuyla ilgili not aldırmak da sınıfta sessizlik sağlıyor. (Üstelik el yazısı yazdırıyorum)

Küçük sınıflar için abla değil teyzesiniz artık hocam Abla diyorlarsa iltifat sayılır Sıkıntı yok yani:)
 
sinaaat' Alıntı:
derste anlatacak şeyin çoksa, konuya hakimsen, disiplin otomatik olarak sağlanır zaten (meslek lisesi )
Evet meslek liselerinde ve özellikle anadolu tekniklerde çok geçerli bir durum.
 
ilk girdiğim sınıflara eğer sözümü dinlerseniz beni çok seversiniz ama eğerki dinlemezseniz benden nefret edersiniz sorunlulara ne yaptıımı siz bulun dedim. bir de size biri vurunca napıyosunuz sizde gidip ona vuruyosunuz çünkü intikam almnız gerekiyo bende öyleyim ve siz beni üzer sözlerimi sinlemezseniz bende sizi üzerim burnunuzdan getiririm deyip ayrıntıya inmeden hayal güçlerine bırakıyorum şok yaşıyolar:)
 
Benim yöntem ise biraz farklı:
Şakayla karışık yapıştırmak. Kalp kırmadan kafa kırmak. :puhaha:
 
Geri
Üst