Ders dağılımları

Kodla Büyü

ofsati

Aktif Üye
Geçen sene ve ondan önceki senelerde bu tabloya uygun şekilde ders dağılımı yapmıştık 3 aşağı 5 yukarı.
Bu sene 9.sınıflarda mesleki gelişim dersi var 10.sınıflarda yok 10.sınıflar 11.sınıfda mesleki gelişim dersi alacaklar deniyor.
Onun dışında başka bir değişiklik yok gibi sanki. Aşağıda linkini verdiğim tablo bu değişikliklerin dışında uygundur değilmi?

http://www.megepbilisim.com/wp-content/ ... riler.xlsx

"NOT: Okulumuzda Web ve Veritabanı Programlama dalları var sadece."

Hocam 2013 - 2014 eğitim öğretim yılı başında YILDIZLI DERSLER (Ortalama ile geçilemeyen dersler) in ders saatlerinin değiştirilmemesi hakkında bir genelge gelmişti. Yıldızlı derslerin ders saatleri de ders bilgi formlarında sizin paylaştığınız tablodan farklı verilmiş. bilginiz olsun

aynı konuyu bende araştırıyorum şu an. bilgil alırsam paylaşırım sizinle...

Bu sekilde bir dağıtım sizce uygunmudur.
Bölüm derslerinden seçmeli ders yok hic.
Ders saatleri önerilen sürelerin dışına çıkıyor gibi biraz ama.
Ama derslerin maksimum ve minimum haftalık ders saati hesabına uyuyorlar.

2071hq8.png

Özellikle Teknik lise 12.sınıflarda nasıl dağılım yağtığınızı yazarsanız çok yardımcı olursunuz bana.
Şimdiden teşekkürler.

Değildir hocam :)
..
Teknik 11 Veritabanı Programlama Dalı için NESNE TABANLI PROGRAMLAMA(*) zorunlu derstir.
Teknik 11 Veritabanı Programlama Dalı için VERİTABANI(*) zorunlu derstir.
Teknik 12 Web Programlama Dalı için İNTERNET PROGRAMCILIĞI(*) zorunlu derstir.

Dolayısıyla zorunlu dersin ders saati ile oynamayın derim.

Bunu çözmek için TL11 VT dalındaki VERİTABANI dersini TL12ye kaydırabilirsiniz.

Hatırladğım Geçen sene başında gelen bir genelge vardı. YILDIZLI DERSLERİN ders saatlerinin değiştirilmemesi ile ilgili. MEGEP sitesine de dikkat ederseniz YILDIZLI dersler için ders saatleri KESİN SAYI olarak verilmişken diğer derslerde zümre tarafından değişiklik yapılabilir ibaresi var. İP ve VT dersleri ise ML de yıldızlı değil TL de yıldızlı olduğu için kesin sayı verilmemiş. Ama HENÜZ BU GENELGEYİ İNTERNETTE BULAMADIM. okula gidince araştıracam tekrardan. o yüzden kesin konuşamıyorum...
...
Bunun dışında ML 12 Veritabanı Programcılığı dalında 12. sınıfta Web Programlama Dalı dersi olan IP yerine aynı dalın dersi olan Gelişmiş internet uygulamaları YA DA alan ortak dersi olan Açık kaynak kod İşletim sistemleri dersine yer verilebilir. ZORUNLU DEĞİLDİR sadece YETERLİLİK TABLOLARINI gerçekeleştirmek için bir ÖNERİ

Hocam zorunlu derslerin icerigi modul sayisi ile oynamayin denmistir eger denmis ise. Dolayisiyla modul sayisini dusurmeden ders saatlerini ogrencilerin seviyelerine gore maksimum ders saatini gecirmeden ayarlamanizda sakinca yoktur.

Zorunlu derslerde masallah dunyanin modulu olmasina ragmen ders saati az verilmekte bizde yillardir zorunlu ders saatlerini artiriyoruz.

T.C.MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı : 59917357/101.03/2277581
Konu: Öğretim Programlarının Uygulanması.

................... ..VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğüne)

Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında iş piyasası ihtiyaç analizlerine ve meslek standartlarına göre modüler öğretim programlarının uygulandığı bilinmektedir.

Söz konusu modüler öğretim programlarının uygulanması ve öğrencilerimizin bireysel öğretimleri için hazırlanan öğretim materyali olan modüllerin kullanımı aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır.

1. Bakanlığımızca gönderilen/yayımlanan çerçeve öğretim programları, uygulama esasları ve program dokümanlarında yapılan değişiklik ve güncellemeler zümre öğretmenler kurul toplantılarında İncelenecektir.

2. Çerçeve öğretim programlarındaki alan/dal dersleri, program dokümanları (Ders Bilgi Formları ve Yeterlik Tabloları) doğrultusunda uygulanacaktır.

3. Zümre öğretmenlerince, bir dala ait ders/seçmeli derslerin belirlenmesinde o dala ait yeterlik tablosunda yer alan yeterliklerin dikkate alınması esastır.

4. Alan ortak dersler ve başarılması zorunlu derslerin içerikleri ve saatleri değiştirilmeden uygulanacaktır. Diğer alan/dal dersleri ve ders saatleri zümre öğretmenler kurulunca belirlenecektir.

5. Alan ortak derslerine ait modüllerin tamamı aynen uygulanır. 11 ve 12 nci sınıflarda daim seçmeli meslek dersleri ve modüllerin seçimi koordinatör öğretmen, zümre öğretmenleri ve sektörde bulunan meslek elemanları ile işbirliği içinde; birbirine temel teşkil eden modüllerin öncelik sırası, okul koşullan, yerel ve bölgesel sektörün ihtiyaçları dikkate alınarak yapılır. Ancak dersin altındaki tüm modüller başka bir dersin altına alınamaz.

6. İşletmelerde beceri eğitimi dersi içeriği; dala ait modüllerden, çeşitli nedenlerle verilemeyen modüllerden, pekiştirme amacıyla yeniden verilmesi gereken modüllerden ve diğer alan/dalların uygun modüllerinden seçilerek oluşturulur.

7. Bakanlığımıza bağlı örgün mesleki ve teknik orta öğretim okullarında uygulanan çerçeve ' öğretim programları, haftalık ders çizelgeleri ve modüllerin tamamı yalnızca http://megep.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanmaktadır. Adı geçen web sitesinde yayınlanan haftalık ders çizelgeleri, çerçeve öğretim programları ve diğer dokümanların okul müdürlükleri ve öğretmenler tarafından takip edilmesi ve uygulanması gerekmektedir.

8. Modüller (öğretim materyali), öğretim müfredatı olmayıp asıl olan çerçeve öğretim programında yer alan yeterliklerin öğrencilere kazandırılmasıdır. Bakanlığımızca hazırlanan modüller esas olarak Öğrencilerimizin bireysel öğrenmeleri için hazırlanmış olup öğretmenlerimiz modüllerin dışında da kendi ders notlarından ve diğer dokümanlardan da öğrencilerimizin yararlanmasını sağlayacaklardır.

9. Okullarımızda kullanılan modüllerin içeriği hakkında zümre Öğretmenlerince ya da bireysel olarak öğretmenlerimizce bir öneri olması durumunda bu öneri http://megep.meb.gov.tr adresinde yer alan modüllerin isimlerinin karşısında yer alan “modül değerlendir” linkine girilerek modülle ilgili geri bildirim yapılabilecektir.

10 Öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimizin başarıları ölçülürken çerçeve öğretim programında yer alan yeterlikleri ölçen ölçme araçları geliştirilecek ve değerlendirme buna göre yapılacaktır. Her yeterliği de ölçecek ölçme araçları kullanılacaktır. (Omek: A dersinde dört adet yeterlik var ise öğretmen bu dört yeterliği / modülleri ölçen ölçme araçları geliştirecektir.)

11. Dala ait yeterliklerin öğrenciler tarafından kazanılıp kazanılamadığı değerlendirilecek, yeterliğin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumları kazanamayan öğrenciler ile ilgili gerekli önlemler alınacaktır.

12. Okul yöneticileri uygulamaların yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda yapılıp yapılmadığını sürekli kontrol edecektir.

13. Yapılan bu açıklamalar 2013 -2 014 eğitim - öğretim yılının başında yapılacak öğretmenler kurulu toplantısında/zümre toplantılarında öğretmenlere okul müdürleri tarafından okunacak uygulamanın bu hususlar doğrultusunda yapılması sağlanacaktır.

Bilgilerinizi ve konunun ilinizde Bakanlığımıza bağlı örgün mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Zübeyir YILMAZ
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

bizde bu sene bunu uygulamayı düşünüyoruz

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    22.9 KB · Görüntüleme: 3,544
darkprog' Alıntı:
hckaya' Alıntı:
bizde bu sene bunu uygulamayı düşünüyoruz
Hocam Bu yeni sistem olayı nedir Açabilir misiniz?
hocam o not kendim içindi. normalde seçmeli ders 11.sınıflar da 2 saatten 4 saate çıkınca ve ders bilgi formunda güncellemelerle beraber (örnek mesleki yabancı dil dersinin sadece 11. sınıfta verilmesi gibi) bende karışmasın diye yeni sistem şeklinde not düştüm

ofsati' Alıntı:
Bu sekilde bir dağıtım sizce uygunmudur.
Bölüm derslerinden seçmeli ders yok hic.
Ders saatleri önerilen sürelerin dışına çıkıyor gibi biraz ama.
Ama derslerin maksimum ve minimum haftalık ders saati hesabına uyuyorlar.

2071hq8.png

Özellikle Teknik lise 12.sınıflarda nasıl dağılım yağtığınızı yazarsanız çok yardımcı olursunuz bana.
Şimdiden teşekkürler.

Bende birkaç yıldır bu şekilde ayarlıyordum bu sene tayin taşınma falan derken biraz konunun gerisinde kaldım internetimde yok.. Bu sene şimdi bu şekilde olmayacak mı ders saatleri?

Resmi yazı yukarıda.
yukarıdaki yazıya göre / megep ders bilgi formları ve yeterlilik tablolarına göre sorun VAR

ama denetleyecek müfettiş olmadığı için buna uygun yapmasanız bile kimse size bir şey demez.

BaRBaRYaN' Alıntı:
Resmi yazı yukarıda.
yukarıdaki yazıya göre / megep ders bilgi formları ve yeterlilik tablolarına göre sorun VAR

ama denetleyecek müfettiş olmadığı için buna uygun yapmasanız bile kimse size bir şey demez.

evet hocam genelgeye göre haklısınız.

fakat çerçeve programda 10.sınıf alan ortak dersleri haricinde diğer dersler için ders saati belirlenmemiş. genelgede ders saati değişemez diyor ama *'lı derslerin sabit bir ders saati yok. saat geçen tek yer sizin de dediğiniz gibi ders bilgi formları. web tasarım bölümü teknik lise *'lı ders internet programcılığı için ders bilgi formu ise şöyle:

ÖNERİLEN SÜRE: 4 Ders Saati önerilmektedir. (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 6 Ders Saati)
(Bölgesel özellikler, okuldaki donanım ve çerçeve öğretim programı doğrultusunda zümre kararı ile seçilen modüllere göre ders süresi hesaplanır.)

burdan anladığımız orda yazan süreler öneri yani bu dersler için bahsedilen değiştirilemeyecek şey modüller. bunu destekleyen diğer bir şey de geçtiğimiz senelerde ders seçerken baktığımız tavsiye edilen ders süreleri diye bir döküman vardı. mesela orda yukarıda bahsedilen ders "5" saat olarak gösterilmekteydi.

bilisim-tef' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
Resmi yazı yukarıda.

evet hocam genelgeye göre haklısınız.

fakat çerçeve programda 10.sınıf alan ortak dersleri haricinde diğer dersler için ders saati belirlenmemiş. genelgede ders saati değişemez diyor ama *'lı derslerin sabit bir ders saati yok. saat geçen tek yer sizin de dediğiniz gibi ders bilgi formları. web tasarım bölümü teknik lise *'lı ders internet programcılığı için ders bilgi formu ise şöyle:

ÖNERİLEN SÜRE: 4 Ders Saati önerilmektedir. (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 6 Ders Saati)
(Bölgesel özellikler, okuldaki donanım ve çerçeve öğretim programı doğrultusunda zümre kararı ile seçilen modüllere göre ders süresi hesaplanır.)

burdan anladığımız orda yazan süreler öneri yani bu dersler için bahsedilen değiştirilemeyecek şey modüller. bunu destekleyen diğer bir şey de geçtiğimiz senelerde ders seçerken baktığımız tavsiye edilen ders süreleri diye bir döküman vardı. mesela orda yukarıda bahsedilen ders "5" saat olarak gösterilmekteydi.
..
hocam bu sorunu bir önceki sayfadaki mesajımda açıklamıştırm...
MEGEP sitesine de dikkat ederseniz YILDIZLI dersler için ders saatleri KESİN SAYI olarak verilmişken diğer derslerde zümre tarafından değişiklik yapılabilir ibaresi var. İP ve VT dersleri ise ML de yıldızlı değil TL de yıldızlı olduğu için kesin sayı verilmemiş.
...
Buyrun diğer *lı derslerden alıntı
Web Tasarım ve Progralmama
Haftalık 10 Ders Saati (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 12 saat)
Nesne Tabanlı Progralmama
Haftalık 11 Ders Saati (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 13 saat)
Sistem Bakım ve Onarım
Haftalık 8 Ders Saati (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 13 Ders Saat)
Ağ Sistemleri ve Yönlendirme
Haftalık 12 Ders Saati (Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerde 13 saat)

Peki son bir soru soracagım.

Meslek lisesi 11. ve 12.sınıflarda 4 saatlik seçmeli ders ekleyin diye idare bilgi verdi.
Mesleki yabancı dil ve Açık kaynak kodlu gibi dersler vermek yerine. (Verimsiz olduğunu düşünüyorum.)

11.sınıflarda web programlama dalına 4 saatlik seçmeli nesne tabanlı progr. dersi (modül çıkartımı yaparak)
11.sınıflarda veritabanı dalına 4 saatlik seçmeli web tasarımı ve progra. dersi (modül çıkartımı yaparak)
verebilirmiyiz.

Web Programlama ve Veritabanı dalları diğer dalın ana dersine kısmen aşina olsun diye bu şekilde yapılabilirmi.

12. sınıflarda Veritabanı program. dalında 4 saatlik secmeli Grafik düşünüyoruz.
12. sınıflarda Web tasarımı dalıda 4 saatlik secmeli Gelişmiş internet uyg.

Zümre kararı ile bunu yapabilirmiyiz.

Onceki sayfadaki yazinin 5. Maddesine gore olmaz. Cunku adi gecen dersler alan/dal ortak ders oldugu icin aynen uygulanir

hckaya' Alıntı:
Onceki sayfadaki yazinin 5. Maddesine gore olmaz. Cunku adi gecen dersler alan/dal ortak ders oldugu icin aynen uygulanir

İyide ben veritabanı alanına zorunlu dersini (NTP yi) süresine uygun şekilde veriyorum sadece veritabanı grubuna
web tasarımı dersini 4 saatlik seçmeli ders olarak vericem 11.sınıfta

Normalde bu öğrencilerin zorunlu (yıldızlı) dersi web tasarımı değil NTP

ofsati' Alıntı:
hckaya' Alıntı:

İyide ben veritabanı alanına zorunlu dersini (NTP yi) süresine uygun şekilde veriyorum sadece veritabanı grubuna
web tasarımı dersini 4 saatlik seçmeli ders olarak vericem 11.sınıfta

Normalde bu öğrencilerin zorunlu (yıldızlı) dersi web tasarımı değil NTP

http://megep.meb.gov.tr/dokumanlar/Ders ... B0_DBF.rar
hocam yukarıdaki linki indirirseniz göreceksiniz ki adı geçen (m.y.dil ve a.k.i.s) derslerin 10. sınıf derleri gibi alan ortak dersi olduğunu görürsünüz. bu durumu ayrıca dal yeterlilik tablolarını incelerseniz orada adı geçen derslerin içeriklerinin orada olduğunu görürsünüz.

ofsati' Alıntı:
Peki son bir soru soracagım.

Meslek lisesi 11. ve 12.sınıflarda 4 saatlik seçmeli ders ekleyin diye idare bilgi verdi.
Mesleki yabancı dil ve Açık kaynak kodlu gibi dersler vermek yerine. (Verimsiz olduğunu düşünüyorum.)

11.sınıflarda web programlama dalına 4 saatlik seçmeli nesne tabanlı progr. dersi (modül çıkartımı yaparak)
11.sınıflarda veritabanı dalına 4 saatlik seçmeli web tasarımı ve progra. dersi (modül çıkartımı yaparak)
verebilirmiyiz.

Web Programlama ve Veritabanı dalları diğer dalın ana dersine kısmen aşina olsun diye bu şekilde yapılabilirmi.

12. sınıflarda Veritabanı program. dalında 4 saatlik secmeli Grafik düşünüyoruz.
12. sınıflarda Web tasarımı dalıda 4 saatlik secmeli Gelişmiş internet uyg.

Zümre kararı ile bunu yapabilirmiyiz.
...
11. sınıf web programlama dalı için konuşuyorum: Web Progralmama alan dersi olan İnternet Programlama dersi 12. sınıfta 2 saat olarak verilemeyebiliyor. dersi 11. sınıfta 4 saat seçmeli olarak verebiirsiniz.

11. sınıf Veritabanı Programlama dalı için konuşuyorum: Yukarıdakine benzer bir durum Gelişmiş İnternet Uygulamaları için de geçerli. 11. sınıfta 4 saatlik seçmeli olarak verebilirsiniz...

web programcılığı dalında web tasarımı (10 saat) + grafik animasyon (6 saat) açık kaynak işletim sist. (2 saat)= 18 saat havuzdan seçip veri tabanını havuz dışından seçmeli ders kategorisinde 3 saat alırsak bir sorun olur mu?

mygold' Alıntı:
web programcılığı dalında web tasarımı (10 saat) + grafik animasyon (6 saat) açık kaynak işletim sist. (2 saat)= 18 saat havuzdan seçip veri tabanını havuz dışından seçmeli ders kategorisinde 3 saat alırsak bir sorun olur mu?
..
hocam işin özeti şu
MEGEP ile amaçlanan AB de uygulanan SERTİFİKASYON sistemine uygun öğrenci mezun edebilmek. Bunun için de her daldan mezun olacak öğrencilerin o sertifikayı alabilmesi için (bizde hala sertifika yok DİPLOMA var) DAL YETERLİLİK TABLOLARINDA belirtilen yeterliliklerin öğrencilere kazandırılması gerekiyor. Bunun için öğrencilere
1. Alan ortak derslerinin tamamının
2. Dal derslerinin tamamının verilmesi gerekiyor.

Bu derslerin tamamının Meslek dersleri için ayrılan sürede verilmesi çok zor (hatta eml grubu için imkansız) bu yüzden seçmeli dersleri de mümkün olduğunca Alan ortak dersleri ve dal derslerinden seçilmesinde FAYDA VAR. (Yönetmeliklere göre)

Peki yapmazsanız ne olur; Türkiye' de hiç bir şey olmaz. Çünkü kontrole gelen müfettişler bile konunun hakimi değil.

Farklı dersleri seçmek istiyorsanız ne yaparsınız; MEGEP onun da kaçışı için bir yol sunmuş. Diyorki Çerçeve program; Herhangi bir nedenle eğitim süresi içinde kazandırılamayan yeterlililkler (verilemeyen derslere ait modüller) İşletmede Beceri Eğitimi altında verilebilir. Sizde bir zümre kararı alarak bu ortak dersleri; Piyasnın ihtiyaçları, eğitim ortamının yetersizliği, öğrenci profili vb.. nedenlerle veremediğinizi belirtip istediğiniz dersleri seçebilir, vermediğiniz Mesleki Yabancı dil, Açık Kaynak Kod İşletim sistemleri, İnternet Programlama vb.. derslere ait modüllerin İME de verileceğini belirtebilirsiniz.

Ne demiş zamanında devlet büyüklerimizden biri "BENİM MEMURUM İŞİNİ BİLİR" :mrgreen:

Arkadaşlar 2015-2016 için 11.Sınıfların ders çizelgeleri güncellendimi?
Megepte 11.sınıflar geçen senenin aynısı gibi geldi bana birde size sorayım dedim...

bas_kan' Alıntı:
Megepte 11.sınıflar geçen senenin aynısı gibi geldi bana birde size sorayım dedim...
..
muallakt kalınan tek bir nokta var
bu sene 11. sınıf okuyacak öğrenciler 9. sınıfta ve 10. sınıfta MESLEKİ GELİŞİM dersi görmeleri.
Bu 2 saatlik ders meslek dersi için ayrılan süreden mi kullanılacak yoksa seçmeli ders için ayrılan süreden mi kullanılacak !!!

Hocam bizim toplantıda seçmeli olarak almaları gerekir diye karar alındı. Diğer derslerde değişiklik yok sanırım değil mi?

bas_kan' Alıntı:
Hocam bizim toplantıda seçmeli olarak almaları gerekir diye karar alındı. Diğer derslerde değişiklik yok sanırım değil mi?
yok
.
okul türleri birleştiği için yenilemeye gidildi.
10 lar eski sistem EML ve TL idi 11. sınıfta öyle devam edecekler
9 lar yeni sistem öğrencisiydi AMP ve ATP olarak devam edecekler..

BaRBaRYaN' Alıntı:
bas_kan' Alıntı:
..
bu sene 11. sınıf okuyacak öğrenciler 9. sınıfta ve 10. sınıfta MESLEKİ GELİŞİM dersi görmeleri.
Bu 2 saatlik ders meslek dersi için ayrılan süreden mi kullanılacak yoksa seçmeli ders için ayrılan süreden mi kullanılacak !!!

Hocam dün müdür baş yardımcısı arkadaş Mesleki Gelişimin 11'lerde Alan ortak dersi olarak verileceğini ifade eden yazıyı gösterdi. Seçmeli değil.

Benim de bir sorum var arkadaşlar.

Bu sene olutulacak dersleri belirlerken Açık Kaynak iş.Sis. ve Mesleki Yabancı Dil dersleri ders bilgi formlarında 11. sınıf dersi olarak göründükleri için Md. Yardımcımız o dersleri 12. sınıfa, hatta işletmede beceri programı içine bile almamıza kati olarak mani oldu. "İlla 11'de verilecek diyor. Teknik Liselerde bu 2 ders artı Mesleki Gelişim derslerini verdiğimizde geriye 9 saat kalıyor dal dersleri için.

Bu durumda Web Programcılığı dalında 12 saatlik mecburi Web tasarımı ve programlama dersini 12. sınıfa bırakıp 11. sınıfta 6 saat mecburi internet Programcılığı vermemiz gibi bir garabet doğuyor.

Web Tasarımını 11'e çekebilmek için Açık Kaynak ve Mesleki Yabancı Dili 12'ye atmak üzere yasal bir dayanağa ihtiyacımız var Müdür Baş Yardımcısını ikna etmek için.

kselici' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
bas_kan' Alıntı:
..

Hocam dün müdür baş yardımcısı arkadaş Mesleki Gelişimin 11'lerde Alan ortak dersi olarak verileceğini ifade eden yazıyı gösterdi. Seçmeli değil.
.
hocam MEGEP te görev yapmış Bilişim öğretmeni arkadaşlardan biri ile görüşmemizde bizde aynı kanıya vardık. (Yazıyı görmedim bu arada) ÇÜNKÜ TEKNİK ve ANADOLU TEKNİK okul türlerinde 11. sınıf öğrencileri için seçmeli ders YOK. Dolayısı ile bu dersin 18 saatlik havuz dan verilmesi zorunlu. O nedenle MESLEK ve ANADOLU MESLEK okul türlerinde de aynı şekilde verilir diye konuşmuştuk.

İmkanınız varsa müdür yardımcınızın gösterdiği yazıyır burda da paylaşabilirseniz diğer arkadaşlar için de yararlı olur.

Geri