FATİH Projesinde Pardus ve MYK Belgesi Zorunluluğu Getirildi

Kodla Büyü

Niyazi SARAL

Seçkin Üye
Seçkin Üye
FATİH Projesinde Servis Ağlarında Yer Alacak Çalışanlar İçin MYK Onaylı Sertifikasyon Zorunluluğu Getirildi

10 Temmuz 2013
Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında 347 bin akıllı tahta alımı için yarın yapılacağı duyurulan ihale, 23 Temmuz tarihine ertelendi. İhale şartnamesinde yapılan değişiklik sayesinde kurulacak etkileşimli tahtalara hizmet verecek servis ağında çalışanların, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlanan Ulusal Meslek Standardına göre Bilgi İşlem Destek Elemanı sertifikasına sahip olmaları gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığının ihale ile ilgili sayfalarındaki zeyilname aşağıdadır.

B- Teknik Şartname zeyilnameleri,
- Etkileşimli Tahta Şartnamesi,
“5.4. İsteklinin, tamamı kendisine veya alt yüklenicisine ait Türkiye çapında 7 farklı coğrafi bölgeyi kapsayacak şekilde, TSE Hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip servis ağı bulunacaktır. Söz konusu servis ağlarına ait TSE Hizmet yeri yeterlilik belgelerini gösteren liste, sözleşme imzalanmadan beş gün önce MEB’na teslim edilecek ve telim tutanağı UDHB’na verilecektir. Bu servis ağı bünyesinde, ET kurulumu yapılan her ilde en az 1 tane olmak üzere, ildeki her 1000 (bin) tahta için 1 tane olacak şekilde (500’ü aşan küsuratlar bir üstteki 1000’e tamamlanacaktır), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlanan Ulusal Meslek Standardına göre Bilgi İşlem Destek Elemanı (Seviye 4) çalıştıracaktır. Bu çalışanların listesi ve belirtilen standarda göre yetkinliğini gösteren belgelerle sertifikalar, sözleşme imzalandıktan sonraki 6 ay içinde MEB’e sunulacaktır. Bu konudaki Yetkilendirme ve sertifikasyon sürecinin bu tarihe kadar tamamlanmamış olması durumunda, yetkilendirme ve sertifikasyon sürecinin hazır olmasına müteakip 90 gün içerisinde söz konusu liste, belge ve sertifikalar tamamlanarak MEB’na sunulacaktır.”

TÜBİTAK bu ihalede alınacak akıllı tahtaların sadece Pardus altında çalışmasını şart koşmakta. 64 Bitlik Pardus’un yeni 2013 sürümü için kamuda kullanılmaya başlanmasına rağmen bu konuda etkileşimli tahtalara destek verecek deneyimli ve sertifika sahibi çalışan eksiği bulunmaktadır.
İhaleye “BT Destek Elemanı (Açık Kaynak Kodlu Sistemler) Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirilmesinin ardından Tübider, MEB, MYK ve Tübitak birlikte hızlı ve yoğun bir tempo ile sertifika programı hazırlayacaktır. TÜBİDER ilgili mesleklerde sertifikasyonun sağlanması için gerekli adımları atmaya hazırlanmaktadır.

Re: FATİH Projesinde MYK Belgesi Zorunluluğu Getirildi

Bu güzel haber için teşekkürler. Umarım pardus icin daha fazla teknik destek sağlanabilir.

Niyazi hocam'ın yazdıklarından anladığım tahta da sadece pardus kurulu olacak. Windows gelmeyecek doğru mu anladım acaba. Eğer doğruysa devrim niteliğinde bir karar olmuş olacak tebrik ederim.

Kolemans' Alıntı:
Niyazi hocam'ın yazdıklarından anladığım tahta da sadece pardus kurulu olacak. Windows gelmeyecek doğru mu anladım acaba. Eğer doğruysa devrim niteliğinde bir karar olmuş olacak tebrik ederim.

Aynen dediğiniz gibi. Aslında devrim olduğu kesin ancak desteklenmesi için toplum ne kadar bilinçli onu kestiremiyorum.

Hocam Microsoft'un bu duruma taş koyma ihtimali yüksektir. Her an bir Türkiye ziyareti ile Pardus'ü Windows 8 ile değiştirebilirler gibime geliyor. Daha önce de böyle bir şey yapmışlardı yanlış hatırlamıyorsam.
İnşallah yapmazlar da, insanlar Windows bağımlılığından yavaş yavaş kurtulurlar...

bunu ben de duymuştum.. güzel bir haber :+1:

uygulana kadar inanmam...

anti vindozcu bir linux sever olarak bunun uygulamadaki halini dört x dört dözle bekliyorum.

Son dakika golü yemezsek milli Egitim açık kaynakla devam edecek demektir.

Ankarada uğraşan arkadaşlara teşekkürler.

Milli Eğitim önce e-okul, mebbis gibi servislerini microsoftun tekelinden kurtarsa süper olacak. ie harici tarayıcılarda çalışmayan bir sistem kurulmuş, karşılığında microsoftun devlete millete ne faydası var acaba? Okullarda kullandığımız korsan microsof ürünlerine göz yummaktan başka ne yapıyorlar acaba?

İşin uygulama kısmını düşünürsek, gerçekçi olmakta fayda var, pardus kurulu akıllı tahtayı kullanabilecek kaç öğretmen arkadaşımız var? Projenin uygulanmasını birkaç yıl daha geciktirir bu karar. Zira pardus (linux) eğitiminden geçecek yüzbinlerce öğretmen... Yine "biz yaptık oldu" şeklinde değil de, temelleri sağlam atılmış bir proje olarka hayata geçer umarım.

Böyle büyük bir projede linux tabanlı sistemlerin tercih edilmesini elimden gelen her imkanla desteklerim.

Bir ayağı çukurda Pardusu windowsa tercih etme düşüncesini anlayamıyorum. Devrim kısmını ise hiç anlamadım!
Öğretmenler Windows'u kullanabildi mi ki Pardus yüklü akıllı tahtaları kullanabilecek.! Ya da biz bilgisayar öğretmenlerinin kaç tanesinin bilgisayarında Pardus yüklü?
Diğer branş öğretmenlerine verilen akıllı tahta eğitimlerinin hüsranla sonuçlandığı ortadayken bakalım parduslu akıllı tahtalar ne kadar verimli olabilecek.
Bekleyecez ve beraber görecez...

Kulis' Alıntı:
Bir ayağı çukurda Pardusu windowsa tercih etme düşüncesini anlayamıyorum. Devrim kısmını ise hiç anlamadım!
Öğretmenler Windows'u kullanabildi mi ki Pardus yüklü akıllı tahtaları kullanabilecek.! Ya da biz bilgisayar öğretmenlerinin kaç tanesinin bilgisayarında Pardus yüklü?
Diğer branş öğretmenlerine verilen akıllı tahta eğitimlerinin hüsranla sonuçlandığı ortadayken bakalım parduslu akıllı tahtalar ne kadar verimli olabilecek.
Pardusa geçmek olarak düşünmeyin. Linux a geçmek olarak düşünün. Ülke ekonomisine ne kadar katkıda bulunabileceğini bir düşünün. Yeni iş alanları oluşacak. Ben öğrencilerime 1 yıl boyunca pardus ve pardusda bulunan programlarla ders anlattım. Gayet de güzel anladılar. Sadece zaman meselesi.

bizlerinde müfredatlarına eklenmelidir. çocuklara pardusu tanıtmalıyız en azından linux sistemlerinden bahsetmeliyiz. yeni eğitimler kapıda gibi gözüküyor tüm öğretmenler içinde.

bence çok erken verilmiş bir karar olmuş. önce akıllı tahtalar tamamen okullara kurulsaydı ve bir kaç sene sonra pardusa geçilseydi daha isabetli olurdu. herşeyi birden yapmaya çalışmak projenin tümü için önyargı ve zorlukların oluşmasına sebep olacaktır. bazı hocalarımın söylediğine katılıyorum, evet bir bt'ci olarak windows kullansam da pardusu sonuna kadar desteklerim orası ayrı. ama o kadar aşina olmasına rağmen doğru düzgün windows kullanamayanların akıllı tahta kullanmaları bile sorun olurken, iki zorluk birleşirse kaybeden eğitim olur, kaybeden fatih olur.

sgulkurusu' Alıntı:
bence çok erken verilmiş bir karar olmuş. önce akıllı tahtalar tamamen okullara kurulsaydı ve bir kaç sene sonra pardusa geçilseydi daha isabetli olurdu. herşeyi birden yapmaya çalışmak projenin tümü için önyargı ve zorlukların oluşmasına sebep olacaktır. bazı hocalarımın söylediğine katılıyorum, evet bir bt'ci olarak windows kullansam da pardusu sonuna kadar desteklerim orası ayrı. ama o kadar aşina olmasına rağmen doğru düzgün windows kullanamayanların akıllı tahta kullanmaları bile sorun olurken, iki zorluk birleşirse kaybeden eğitim olur, kaybeden fatih olur.

doğru düzgün vindoz bilmeye bu adama sen tutup vindoz gösterirsen bastan, sonra pardus verirsen yemez.
ben vinduz öğrendim onu isterem der,
lakin bastan linux gösterirsen işi senden daha iyi kavrar çünkü o ne vindoz biliyor ne de pardus tarlası bos ne ekersen onu biçersin diğerinde vindozun artıkları temizleyip pardus geciş yaparsın.

Kulis' Alıntı:
Pardus yerine Linux diyebilirsiniz.
Öğretmenler Windows da ne yapıyor? Ofis-internet-vdeo-müzik... Program mı yazıyorlar Allah aşkına? Yoksa veritamabını mı? Acces mi yoksa mssql mi?
İnternet dediğiniz Firefox-Chorme, ofis dediğiniz Openoffice (ms ofis uyumludur), video ve müzik zaten benzer programlar....
Bu işlemleri yapamayan öğretmen de kafasını taşa vursun..
BT öğretmenleri eşek değiller ya bir zahmet biraz karıştırp öğrenirler.
Bende yüklü..

Hala bedava olan kötüdür piskolojisi devam ediyor. Bu piskolojide olanlar arkadaşlarının ısmarladıklar çaylara ve yemeklere yaklaşmasınlar...

Linux/GNU sistemler insanların ezberini bozduğu için bazı arkadaşların kafası karışık bence. BT sınıfımın tamamında MINT var (Aralarda Pardus kurulu) Fatih projesi Eğitimi de veriyorum bu Bt sınıfında Bu güne kadar öğretmenlerin kullanamadığına şahit olmadım. Etkileşimli tahtalarda öğretmenlerin ne yapacağı veya neleri yapması beklendiği belli. Öğretmen işletim sistemini kurcalayan değil onu stabil şekilde virüssüz bulmak isteyen kişi. Siz ona Linux/GNU bir sistem verin tahtada bozulmasın, çökmesin. siz crackli, lisanssız program kurma derdine girmeyin. Oturduğunuz yerden dosya kopyalama yapın, program atın Herşey GNU ile lisanslanmış olsun. Bundan daha güzeli var mı?

Bu konuda en çok iş tabiki BT öğretmenlerine düşecek. İş yükleri bu sistemlerle artmayacak azalacak bu da size Linux/GNU sistemlerin garantisi.

(REKLAM) Daha ayrıntılı bilgi için Fatih Projesi (Pardus Kullanımı) Kurslarına Bekliyoruz.

Her nekadar pardus sever olsamda akilli tahtalarda windows olmali. En basit nedenine gelirsek bu tahtalar meslek liselerinede kurulacak. Eğitim sistemimizde gosterdigimiz programlama ve benzer programlar sadece windowsta calisiyor.

Bu tartışmanın bu anlamda yapılması aslında beni sevindirdi. Öncelikle şunu söylemeliyim; bu karardan dönülemez. Çok yukarılardan verilen bir karar. Tüm devlet dairelerinde artık Pardus kullanılacak. Güvenlik sorunu var, bilmem anlatabiliyor muyum :) Daha ötesi bir yorum siyaset getirir. :)

MSB 10.000 bilgisayar ile Pardus'a geçti. Adalet bakanlığı 30.000 bilgisayar ile sırada. Ancak bugünkü durumda 450.000 adet etkileşimli tahta sisteminin Pardus'a geçmesine benim de ilk tepkim "İntihar etmiş olursunuz..." şeklindeydi. Bu tepkiye de MYK, MEB, TÜBİTAK ve Ulaştırma Bakanlığının yetkililerinin olduğu bir toplantıda söyledim. Artık esen buz gibi havayı sis tahmin edin. Allah'tan toplantıdan önce arkadaşlar "Niyazi Bey biraz çatlaktır siz aldırmayın..." anlamında beni tanıtmışlar da öyle kurtardık.

Tüm bunlara rağmen Fatih projesi ET ihalesinde Pardus'u zorunlu tuttukları için eğitimli teknik destek ekibi kurma organizasyonunda bize de varız. Tübider Bilişim Sektörü Derneği olarak ihaleyi alacak şirketin 400 destek elemanına sınav ve belgelendirme yapacağız. Devlet bu, siz her türlü fikri söylersiniz ama onlar bildiğini okurlar. Bari biraz destek olalım.

Bu kadar çok sevineceğim bir karar olamazdı. Yeter artık yıllarca microsof' a ödediğimiz lisans ücretleri. Hem para ver hemde güvenlik zaafiyetin olsun. Pardus çok doğru karar. 1 yıl içerisinde herkes alışacaktır. Hemde pardus 'un gelişmesine çok katkı sağlayacak diye düşünüyorum.

Güzel bir haber...
Ayrica Pardus :alkis:

Ben Eğitimde Teknoloji Kullanımı(Pardus) Kursu almış bir Fatih Projesi Eğitmeni olarak şunu söyleyebilirim, insan herşeye alışır :mrgreen: Ben üniversite yıllarında biraz kurcaladığım pardus ile yıllar sonra karşılaştım ama ben bile biraz afalladım. Herkes afallayabilir ama alışacaktır. Sistem oturana kadar pürüzler çıkacaktır. Ama şurasından bakılmalı, bedava bir işletim sistemi, milli bir işletim sistemi, yıllardır gelişmiyor diyoruz ve gelişmesi için bundan iyi bir fırsat birdaha gelmez bence. Çok yerinde bir karar. Bu arada öğretmen arkadaşlar işletim sistemiyle pek ilgilenmiyor eğitimler sırasında, onların sorunu dokunmatik sistemle. Yoksa içindeki sistem Windows olmuş Pardus olmuş çok problem değil bence

Çok iyi olmuş, çok güzel olmuş, devrim olmuş diyen arkadaşların, böyle dediklerine göre şu sorularıma yanıt verebilecek bilgi kapasitesine sahip olduğunu düşünüyorum:

1- Pardus için yazılmış Net Support gibi uzaktan yönetim yazılımları mevcut mu yoksa ayarları her tahtanın başına tek tek gidip mi yapmak gerekiyor?

2- Pardus için yazılmış Deep Freeze alternatifi bir yazılım mevcut mu?

3- Pardus için yazılmış .exe sınırlaması yapan bir program var mı?

4- Pardus için yazılmış bir antivirüs yazılımı mevcut mu?

5- Pardus için yazılmış bir imaj alma yazılımı mevcut mu?

yataylimit' Alıntı:
Çok iyi olmuş, çok güzel olmuş, devrim olmuş diyen arkadaşların, böyle dediklerine göre şu sorularıma yanıt verebilecek bilgi kapasitesine sahip olduğunu düşünüyorum:

1- Pardus için yazılmış Net Support gibi uzaktan yönetim yazılımları mevcut mu yoksa ayarları her tahtanın başına tek tek gidip mi yapmak gerekiyor?

2- Pardus için yazılmış Deep Freeze alternatifi bir yazılım mevcut mu?

3- Pardus için yazılmış .exe sınırlaması yapan bir program var mı?

4- Pardus için yazılmış bir antivirüs yazılımı mevcut mu?

5- Pardus için yazılmış bir imaj alma yazılımı mevcut mu?

Hocam Pardus için virüs programına gerek yok, exe uzantılı dosyalar linux işletim sistemlerinde çalışmaz. Çalıştırmak isterseniz ayrı özel programları da var.
Diğer sorularınıza da cevap için http://forum.parduslinux.org/ forumunu incelemenizi tavsiye ederim.

biltek2007' Alıntı:
Hocam Pardus için virüs programına gerek yok, exe uzantılı dosyalar linux işletim sistemlerinde çalışmaz. Çalıştırmak isterseniz ayrı özel programları da var.
Diğer sorularınıza da cevap için http://forum.parduslinux.org/ forumunu incelemenizi tavsiye ederim.

Cevabınız için teşekkür ederim hocam.
Ben de biraz araştırdım ve şunları gördüm:

- Şu an için Deep Freeze alternatifi bir program Pardus'ta mevcut değilmiş.
- Pardus için uzaktan yönetim programı yokmuş. Yani tahtaların tek tek gezilip her işlemin her tahtada tekrarlanması gerekiyor.
- İmaj alma konusunu arattığımda da şu tam çalışır denilen bir şey bulamadım. Ben True Image ile başaramadığımı hatırlıyorum.

@yataylimit hocam, bahsettiğiniz tüm programların alternatifleri linux'ta var. uzaktan yönetim için italc'i, imaj için norton ghost'u kullanabilirsiniz. deep freeze içinde zaten linux işletim sistemlerinde, standart bir kullanıcı sistem klasörlerine erişip, sisteme zarar verecek bir şey yapamaz sadece düzeni (masaüstü arkaplanı vs) değiştirebilir. ama bunu da engelleyebilirsiniz.

madem öyle, yaşasın opensource diyelim :)

Pardus 2013 ve sonrası debian devşirmesi.
Öğretmenlerin akıllı tahtadan bekledikleri işlevler ağırlıklı olarak web tarayacı,medya player,pdf okuyucu ve office yazılımları bunlarda sorun yaşanacağını sanmam. Zaten kullanıcı hiç bir zaman işletim sistemini kullanmaz işletim sistemini yazılımlar kullanır. Öğretmenler için çok gerekli yazılımların tamamının linux versiyonu var.

Kaldı ki hdmi kablo ile öğretmenler taşınabilir makinelerini takıp istedikleri yazılımları kullanabilir. windows harici bir işletim istemi çok iyi olur. öğrencilerin yazılım yükleme ihtimali azalır. sonuçta ortam farklı olacak. zararlı yazılımlardan dolayı ilgili öğretmenlerin başı daha az ağrır sanırım.
Sonuç olarak hayırlı bir tercih olmuş gibi.

ET'lerde sadece pardus olması başlarda kullanıcılarda uyumluluk sorunu çıkaracaktır.

Bizlerin de pardus'ta yetkin olmamızı gerektirecektir.

Windows olmadan sadece pardus ile gelmez sanırım. Bir noktada gene değişikliğe gidilebilir.

yataylimit' Alıntı:
biltek2007' Alıntı:

Cevabınız için teşekkür ederim hocam.
Ben de biraz araştırdım ve şunları gördüm:

- Şu an için Deep Freeze alternatifi bir program Pardus'ta mevcut değilmiş.
- Pardus için uzaktan yönetim programı yokmuş. Yani tahtaların tek tek gezilip her işlemin her tahtada tekrarlanması gerekiyor.
- İmaj alma konusunu arattığımda da şu tam çalışır denilen bir şey bulamadım. Ben True Image ile başaramadığımı hatırlıyorum.
Deepfreze için bir iki ufak kod işi hallediyor aslında. Home klasörünü kaydedip açılıştı ilk halini tekrar yüklüyoruz. image alma programları da mevcut. Netsupport tarzı program da var ama yükleme aşamasında bazı problemler var. Ama eğer ki pardusa geçilirse bunların desteği artacağı için bu tarz sorunlarımız azalacaktır.

Geri