ghost' Alıntı:
...
Ancak ÖFK denilen olayda enflasyon oranına göre bir artışdan bahseiliyor mu? bunu bilmiyorum.
Çünkü peygamber efendimizin işaret ettiği vadeli satış, pirinci yıl 2010 da alırsın ancak yıl 2012 de öderken o yılın prinç fiyatına göre ödersin, buda enflasyon etkisidir.
...
Hocam bu çıkarımı nereden yaptınız? Kaynak nedir?
Benim bildiğim vadeli satış şöyle olur:
Mal; peşin 10 TL, ayda 2 TL ödersen de 2*6=12 TL. Alıcı kabul ettiği takdirde bu iki satış da helaldir.
Borca gelince, borcu ne cinsinden aldıysan o cinsten aynı miktarı ödersin. Örneğin 10 TL borç aldıysan 10 TL verirsin, 10g altın aldıysan 10g altın olarak ödersin, 10kg pirinç aldıysan 10kg pirinç ödersin.
Bunlardan birine endeksleme işi de borcun verildiği zaman taraflar arasında belirlenmelidir. Örneğin 10 TL borç verdiysek ve bugünün parasıyla 5kg pirinç ediyorsa, 5kg pirinç alacağım dediğimiz zaman karşı taraf da kabul ederse 5kg pirinç borçlanmış olur.(İtalik kısım kendi fikrimdir, fetva değildir.)
Konuyu açan Hocamıza zaten bir Hoca cevap vermiş, bizim bilginiz o Hocadan kesinlikle fazla değil. Haa bana sorarsanız ben mecbur kalmadıkça kesinlikle faizci bankalara -vadesiz hesap olsa bile- para yatırmam.
Faizsiz finans kuruluşları zaten Müslümanları sisteme dahil etmek için, onların paralarıyla ticaret yapabilmek için ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Bu kuruluşlar paralarını ne şekilde değerlendiriyorlar emin olamıyoruz elbette ama açıktan faiz reklamı yapanlarla bir tutmak da mümkün değil.
Paralarını barındırmak isteyenlere acizane tavsiyem:
Hiç şüphem olmasın diyorsanız paranız sizde dursun,
Yapamıyorsanız bir Faizsiz finans kuruluşunda cari hesap açtırın,
Ona da gönlünüz razı olmuyorsa yine bir Faizsiz finans kuruluşunda katılım/katılma hesabı açtırın.
Burada katılım hesabından elde edilecek ara ödemeleri sadaka olarak verip çok daha rahat ve huzurlu olabilirsiniz.
Yanlış birşeyler söylemekten Allah'a sığınırım. Allah'ım kusurlarımızı affeyle, bizleri doğru yola ilet.