Haftalık Ders Çizelgelerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı

Kodla Büyü

isikayhan

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,960
http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calist ... 5_mart.htm


İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA UYGULANAN HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI

(4-5 Mart 2010- Ankara Başkent Öğretmenevi)



İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerinin; haftalık toplam ders sayısı, ortak dersler, alan/dal dersleri, seçmeli dersler ve seçmeli derslerin seçim inde karşılaşılan sorunlar, genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında 9. sınıfların ortak sınıf olması, yatay ve dikey geçişlerde denklik işlemleri, alan/dal seçiminin hangi sınıflarda belirleneceği, yüksek öğretime geçişte, alınan derslerin ve ders saatlerinin yeterliliği gibi konular bakımından değerlendirilmesi amacıyla 24–26 Şubat 2010 tarihinde Ankara Başkent Öğretmenevinde yapılması planlanan çalıştay ertelenmiş olup, 4–5 Mart 2010 tarihlerinde yapılacaktır. Katılacakların listesi ektedir.

Ek: Katılımcı Listesi
http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calist ... istesi.rar
 
tarihte değişikliği yapılmış:

http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/calistay_duyuru.htm

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA UYGULANAN HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI

(11-12 Mart 2010- Ankara Başkent Öğretmenevi)



İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerinin; haftalık toplam ders sayısı, ortak dersler, alan/dal dersleri, seçmeli dersler ve seçmeli derslerin seçim inde karşılaşılan sorunlar, genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında 9. sınıfların ortak sınıf olması, yatay ve dikey geçişlerde denklik işlemleri, alan/dal seçiminin hangi sınıflarda belirleneceği, yüksek öğretime geçişte, alınan derslerin ve ders saatlerinin yeterliliği gibi konular bakımından değerlendirilmesi amacıyla 4–5 Mart 2010 tarihinde Ankara Başkent Öğretmenevinde yapılması planlanan çalıştay ertelenmiş olup, 11-12 Mart 2010 tarihlerinde yapılacaktır. Katılacakların listesi ektedir.

Program: Çalıştay Programını indirmek için http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/calistay%20programi.pdf

Ek: Katılımcı Listesi http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/katilimcilistesi.rar
 
:!: tarihte yeniden değişiklik yapılmış:

http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/calistay_duyuru.htm

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA UYGULANAN HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI

(15-16 Mart 2010- Ankara Başkent Öğretmenevi)



İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerinin; haftalık toplam ders sayısı, ortak dersler, alan/dal dersleri, seçmeli dersler ve seçmeli derslerin seçim inde karşılaşılan sorunlar, genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında 9. sınıfların ortak sınıf olması, yatay ve dikey geçişlerde denklik işlemleri, alan/dal seçiminin hangi sınıflarda belirleneceği, yüksek öğretime geçişte, alınan derslerin ve ders saatlerinin yeterliliği gibi konular bakımından değerlendirilmesi amacıyla Ankara Başkent Öğretmenevinde 15-16 Mart 2010 tarihlerinde yapılacaktır. Katılacakların listesi ektedir.

Bilgi Notu: Çalıştay Bilgi Notu http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/calistay_bilginotu.pdf

Program: Çalıştay Programını indirmek için tıklayınız... http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/calistay%20programi.pdf

Ek: Katılımcı Listesi http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/calistay_çizelgeler/katilimcilistesi.rar
 
Derslerin 5 dakika kısalması için düğmeye basıldı

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13970403.asp

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, liselerde ders süresinin 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesini istedi. Talim ve Terbiye Kurulu, programların aksayacağını öne sürüp öneriye karşı çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise aralarında 5 dakika sorunu da olmak üzere okul türlerine göre haftalık ders dağıtımlarının, seçmeli ve zorunlu derslerin yeniden belirlenmesi için 4-6 Mart’ta çalıştay toplamaya karar verdi.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün liselerde ders süresinin 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesi önerisine Talim ve Terbiye Kurulu “programlar aksar” gerekçesiyle karşı çıkması üzerine, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, haftalık ders dağıtım çizelgesinin, hangi dersin ne kadar süre okutulması konularını da içeren kapsamlı bir çalışma yaptırdı ve bunların 4-6 Mart’ta gerçekleştirilecek çalıştayda ele alınmasını istedi.

Eğitim-öğretim dairelerinin 5 dakika konusunda birlik sağlayamaması, genel liselerde 30 saat olan haftalık ders sayısının meslek liselerinde 43 saate çıkması ve bu konudaki şikayetlerin artması üzerine Bakan Çubukçu, Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların da esas alınmasını ve buna göre hazırlık yapımlmasını kararlaştırdı.

“5 dakika deyip geçmeyin”

Halen ilköğretim okullarında ders süresi 40, liselerde ise 45 dakika. Ortöğretim Genel Müdürlüğü, ders süresi konusunda eşitlik sağlanması, liselerde de sürenin 5 dakika azaltılmasını önerdi. Genel liselerde haftada 30 saat ders yapıldığını, ders süresinde 5 dakikalık kısıntı yapılması halinde bunun haftada 2,5 saat, öğretim süresi boyunca da 54 saati bulacağını belirten yetkililer, 4 yıl olan liselerde, 5 dakika yüzünden doğacak kaybın ise azımsanmayacak boyuta ulaşacağını söylediler.

Türkiye’de eğitimde geçen gün sayısı, ders sayısı konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde olduğumuzu belirten bir yetkili, 5 dakikalık düzenlemenin bu alanda Türkiye’yi daha da geriye götüreceğini ifade ettiler. Yetkililer,4 yıllık lise programlarının da 45 dakika ders dikkate alınarak hazırlandığını, yapılacak değişiklikle eğitim programlarının tümden değişmesi gerektiğini bildirdiler.

Ders dağıtımı yeniden

Genel ve mesleki teknik liselerdeki ders dağıtım çizelgesi arasındaki uçurumun giderilmesi için 4-6 Mart’ta gerçekleştirilecek çalıştayda, seçmeli derslerin yeniden belirlenmesi, hangi alanlarda hangi derslerin okutulması gerektiği, alanlar arası geçişler de ele alınacak.

Avrupa Birliği ülkelerinin, Türkiye’dekine göre ortaöğretimde toplam ders saati sayısının fazla olduğunu belirten yetkili, liselerde okullaşkma oranının ise Türkiye’de yüzde 60’larda olmasına rağmen, batı ülkelerinde bunun yüzde 98’lere ulaştığına dikkat çekti. Ders saati sayısında azalma değil artış olmasını ancak bunun dengeli bir biçimde gerçekleştirilmesinin gerektiğine değinen yetkili, aksi bir kararın Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerindeki rekabet gücünü kıracağını bildirdi.
 
gazetedeki yazıda çalıştayın tarihi yanlış verilmiş
üç kez tarih değişikliği yapıldığı için karıştırmışlardır herhalde :)
 
muallime34' Alıntı:
bu çalıştay sonucunu hemen öğrenebilecekmiyiz? ilköğretimden tayin isteyip gidelim ona göre
Kararlar alınmıştır zaten.Yaptıkları göz boyama.Bizim bakanlıkta işler Tümdengelim ile olur.
 
muallime34' Alıntı:
bu çalıştay sonucunu hemen öğrenebilecekmiyiz? ilköğretimden tayin isteyip gidelim ona göre

çalıştayın sonuçları herhalde yayımlanır
fakat bildiğim kadarıyla geçerli olması ttkb'nin kararı gerekli

2010-2011 eğitim-öğretim yılının kitapları şu zaten belli ve okullarca ihtiyaç sayıları mebbis kitap modülüne 23 şubat itibarıyla girildi
eğer önemli bir değişiklik olursa uygulaması bir sonraki yıla kalabilir veya kitap seçimi tekrar yaptırılmak durumunda kalınabilir
 
MEB’deki Ders Programı Çalıştayına öneriler?

http://www.memurlar.net/haber/161582/

Milli Eğitim Bakanlığında öncelikle "ders saatleri Liseler’de 45’ten 40 dakikaya indirilsin mi indirilmesin mi?" şeklinde başlayan tartışma ile ilgili olarak 15-16 Mart 2010 tarihlerinde bir çalıştay yapılacaktır.

Talim ve Terbiye Kurulunun internet sitesinde;

“İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerinin; haftalık toplam ders sayısı, ortak dersler, alan/dal dersleri, seçmeli dersler ve seçmeli derslerin seçiminde karşılaşılan sorunlar, genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında 9. sınıfların ortak sınıf olması, yatay ve dikey geçişlerde denklik işlemleri, alan/dal seçiminin hangi sınıflarda belirleneceği, yüksek öğretime geçişte, alınan derslerin ve ders saatlerinin yeterliliği gibi konular bakımından değerlendirilmesi amacıyla Ankara Başkent Öğretmenevinde 15-16 Mart 2010 tarihlerinde yapılacaktır. …”

şeklinde duyurulan çalıştayın verimli geçebilmesi için bence iki güne sıkışan değil daha uzun süre ve geniş kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerekirdi.

Konu ile ilgili uygulayıcılardan mutlaka dönütler alınmalı ve bunlar değerlendirilmeliydi. Katılımcılara bakıldığında öğretim görevlilerinden öğrencilere kadar varan bir yelpazede davetli olduğu görülmektedir. Temennim bu konuda yapılacak çalışmanın eğitim sistemimize yararlı olmasıdır.

Öncelikle ders saati 40 dakikaya düşürülmeli mi?

Uygulamaya bakıldığında 31.07.2009 tarihli ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde

“MADDE 7 – (1) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 45 dakikadır. Ancak, ikili öğretim yapan ortaöğretim kurumlarında bu süre mevsimlere göre 40 dakika olarak da uygulanabilir.”

denilmektedir. Yani mevcut uygulamada ikili eğitim yapan okulların uyguladıkları bir programı tekli eğitim yapan okulların uygulamasında da bir sakınca yoktur. Yılda şu kadar dakika eder, müfredat yetişmez, 5 dakika çok önemli söylemlerinde bulunanlara çokça katılmıyorum. Bu söylemleri dile getirenlere yıllardır neredeydiniz? İkili eğitim yapan okullarda okuyan çocukların hakları hiç mi aklınıza gelmedi bugüne kadar? diye sormak istiyorum.

Bu nedenle bu tartışma yersiz olup uygulamada var olan eşitsizliğin (ikili eğitim yapan yapmayan arasındaki) giderilmesi adına da yerinde bir karar olacaktır.

Çalıştay konusuna gelince;

1. Birinci sınıflar okula başlarken, oryantasyon ve eğitimimiz (http://www.memurlar.net/haber/118597) başlığıyla yazdığım yazıda;

“Haftalık Ders Saati Sayıları

1.Sınıfların oryantasyonu konusundan daha da mühim olan bir husus ise bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi eğitimde haftalık ders saatlerinin süreç ilerledikçe artması yönünde bir uygulamaya geçilmesidir.

Bu konuda yüksek lisans eğitimim sırasında hazırladığım bir çalışmadan alıntı yaparak açıklama yapalım:

“… birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi ilköğretimde haftalık ders saatleri kademeli olarak artmalıdır.

Almanya'da haftalık ders saati, eyaletlere göre ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 17-23, üst sınıflarda 23-27 ve orta okulda da 30-32 saattir. Avusturya'da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 21, 3. ve 4. sınıflarda 25 ve orta okulda da 32-34 saattir. Hollanda'da haftalık ders saati, ilköğretim birinci kademede 22 ve ikinci kademede 25 saattir. İlköğretim okullarında haftalık ders saati Belçika'da 28, Fransa'da 26-27, Lüksemburg'da 30 ve Portekiz'de 25-31 saattir (Sağlam, 1999, 19-303). İngiltere'de 5-7 yaş arası öğrenciler için 21 saat, 8-11 yaş için 23-30 saat, 12-16 yaş için 24 saatten oluşan haftalık ders programı uygulanırken İtalya'da ilk yıl haftada 27 saat, 2. yıldan itibaren 30 saat ders vardır. Finlandiya'da da haftalık ders saati 19-32 saat arasımda değişir (Türkoğlu, 1999, 205-431, Aktaran Arı,2005 ). Görüldüğü gibi birçok Avrupa ülkesi, ilköğretimde her sınıf için aynı haftalık ders saati uygulamamaktadır. Yeni başlayan sınıftan üst sınıflara doğru artan bir uygulama içerisindedirler. (Arı, 2005)

Prof Dr. Adil Türkoğlu’nun yukarıda verilen araştırmasında olduğu gibi bizde de haftalık ders saatleri mutlaka gözden geçirilmelidir. Bunun için en akılcı çözüm, 1,2, 3 ve 4. Sınıflarda 6 olan günlük ders saatinin 5’e indirilmesi şeklindeki bir uygulama olacaktır.

Böylece İkili eğitim yapan İlköğretim Okullarımızda 2005 yılından itibaren öğlenci olan 1,2,3,4. sınıfların 6 saatten 5 saate indirilmesi ile kazanılacak zaman dilimi öğrencinin teneffüs vakitlerinin uzatılmasında, erken gelen öğrencilerin biraz daha geç gelmelerinin sağlanmasında ve geç çıkan öğrencilerin erken çıkarılmalarının sağlanmasında kullanılabilecektir. Böylece küçük öğrenciler haftada 30 yerine 25 saat eğitim yapacaklardır.”

Birçok gelişmiş ülkede de uygulanan bu sistemin Türkiye’de de uygulanması yerinde bir karar olacaktır.

Eğer gerçek anlamda oryantasyon ve eğitimde verimlilik düşünülüyorsa bu hususların da en azından tartışılması ve ülkemiz şartlarına en uygun çözümlerin kalıcı olarak bulunması gerekmektedir.

Eğitimde araştırılmadan, tam olarak incelenmeden ve eğitimin; sosyolojik, psikolojik ayaklar dahil tüm ayakları bilimsel olarak oturtulmadan yapılacak çalışmalar yarardan çok zarar getirebilir.”

Cümleleri ile ele almıştım.

Bu yapılırken öğretmenlerin özlük haklarına dokunmak gibi bir yöntem uygulanmamalı (ek dersin düşürülmesi vs…) gerekirse ders saati düşürülen alanlarda görev yapacak sınıf öğretmenlerimizin artan zamanları sosyal etkinlikler, rehberlik, hizmet içi eğitim gibi alanlarda değerlendirilmelidir.

2.Öğrencilerin ilgi alanlarına hitap edebilecek, öğrencinin kendince önemli ve ilgili gördüğü dersleri seçebilmesine olanak verilmelidir. Bunu söylerken tüm aklı selim insanların ortaöğretimde öğretmenleri tarafından verilen ya da o süreçte öğrendikleri bilgilerin ne kadarını hatırladıklarını düşünmeye davet ediyorum.

3.Öğrencilerin daha önceden mezun olup hayata atılmalarına ya da üniversiteye girmelerine olanak tanınacak düzenlemeler yapılmalıdır.

4.Ortaöğretim Dil Alanı ile Sosyal Alanlarında Matematik dersleri bulunmadığı halde YGS sınavında bu derse ağırlıklı olarak tabii olacak bu öğrenciler için düzenleme yapılmalıdır. Çünkü yeni sistemde YGS sınavı önemli bir aşama olarak karşımıza çıkmaktadır. Matematik özellikle Temel Matematik derslerinin bu alanlarda alan seçiminden sonra da yer alması gerekir.

5.Birçok ülkede olduğu gibi okul ve tatil dönemleri yeniden düzenlenmelidir. Örneğin; 2 ay ders 15 gün tatil, 2 Ay ders 30gün tatil (yarıyıl tatili), 2 ay ders 15 gün tatil ve 2 ay ders 2 ay tatil (yaz tatili)… şeklinde bir takvim uygulanarak öğrencilerin dinlenme olanakları kısa sürelerde sağlanmalıdır. Böylece bakanlık yetkilileri sınavlar öncesi (ÖSS,SBS…) mecburiyetten vermek zorunda kaldığı izinleri de vermek zorunda kalmayacak yıllık çalışma takvimini sınavlara göre düzenleyebilecektir.

Orta öğretimde 2.dönem başında sorumluluk sınavları yapılmakta ve o ilk hafta içerisinde eğitim öğretim fazlaca aksamaktadır. Bu duruma da bir nebze çözüm bulunmuş olacaktır.

Öğrenciler de tatil dönemlerinde eksikliklerini giderebilecekler ek eğitim almak, takviye almak isteyen öğrenciler için 2 aylık eğitim döneminin telafisi 15günlük tatil sürecinde tamamlanması yoluna gidilebilecektir. Bu durumda öğrencilerin eğitim süreci daha sağlıklı yürütülebilecektir.

Ayrıca sınavların planlaması, dönemlerin planlaması her gün derslerin boş geçmesine sebebiyet veren hizmet içi eğitimler, zümre toplantıları, kurullar, bayram hazırlıkları… buna göre planlanarak ara tatil sürelerinde gerçekleştirilebilir. Öğretmenlerin yaz tatili ve ara tatildeki 15 günlük izin sürelerine dokunulmadan eğitim adına verimli çalışmalar yapılabilir. Yukarıda saydığımız öğretmen çalışmaları kalan ara tatil dönemlerinde gerçekleştirilebilir.

Planlama örneği:

I.Dönem:9 hafta

I.Dönem tatili 2 Hafta

II.Dönem:9 hafta

II.Dönem tatili 4 Hafta (yarıyıl)

III.Dönem:9 hafta

III.Dönem tatili 2 Hafta,

IV.Dönem:9 hafta

IV.Dönem tatili 8 Hafta (yılsonu)

Görüldüğü üzere ders yapılacak hafta sayısı yine 36 olup 180 iş gününden oluşacaktır.

Böylece bayram tatilleri de belki sürecin içerisine katılarak eğitim süreci daha verimli yönetilebilecektir.

Avrupa ve birçok ülkede var olan bu uygulamalar tabii ki ülkemiz şartlarına göre bilimsel gerçekler ortaya konularak tartışılmalı ve ondan sonra uygulamaya koyulmalıdır…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
 
bence ilköğretim ikinci kademede (6,7,8) genel kültür derslerinin haftalık ders saati sayısı azaltılmalı ve dolayısyla müfredatları daraltılmalı
beceri derslerinin ders saat sayısı arttırılmalı
seçmeli derslerlerin ders saat sayısı arttırılmalı
*********************************************************************
önerim:
ZORUNLU DERSLER
Türkçe 4
Matematik 3
Fen ve Teknoloji 3
Sosyal Bilgiler/T.C.İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 3
Yabancı Dil 3
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 1
Görsel Sanatlar 2
Müzik 2
Beden Eğitimi 2
Teknoloji ve Tasarım 2
Rehberlik/Sosyal Etkinlikler 1
SEÇMELİ DERSLER 4
*********************************************************************
şu an var olan çizelge
http://e-okul.meb.gov.tr/Dokumanlar/haf ... elgesi.pdf
 
ilköğretim birinci kademede de haftalık ders saati sayısı 25'e indirilmeli
sınıf öğretmeni olmadığım için ders dağlımı hakkında yorum yapmıyorum
 
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları ders çizelgeleri çalıştayı

http://www.memurlar.net/haber/162359/

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Başkent Öğretmenevi'ndeki “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın açılış törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Başkent Öğretmenevi'ndeki “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Çubukçu, eğitim ve öğretim programlarının, eğitim sisteminin bütün unsurlarını etkilediğini ifade ederek, eğitim programlarının sürekli değiştirilmesi ve geliştirilmesi üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti.

Büyük bir değişimin yaşandığı günümüzde, eğitim sistemini sürekli olarak geliştirmenin ve eğitimin niteliğini yükseltme arayışının hiç bitmeyen bir süreç olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Bakan Çubukçu, bu sürece uzmanlar ve akademisyenlerin katkılarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Bakan Çubukçu, “Gelişmiş ve kalkınmış ülkelerin eğitim sistemlerinin en önemli özelliği değişime, dönüşüme açık, sorunları tespit ile bunlara çözüm üretebilecek ve geleceği inşa edebilecek zihinsel alt yapıya ve mekanizmalara sahip olmalarıdır. Bu kapsamda ülkemizin son yıllarda eğitim alanında gerçekleştirdiği atılımlar, Avrupa Birliği ile uyum sürecinde ve dünyada meydana gelen değişimleri kavramada ve takip etmede çok önemli adımlar atılmıştır” diye konuştu.

İlköğretim ve ortaöğretim düzeyinde, 2004 yılından bu yana eğitim programlarının hazırlanması, ders kitaplarının yazılması, okulların fiziki ve teknik alt yapılarının yenilenmesi, öğretmen-öğrenci ve yöneticilerin niteliklerinin artırılması gibi çok farklı alanlarda proje, kampanya ve çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Çubukçu, bu kapsamlı çalışmalarda geniş bir perspektifle ele alınması gereken konulardan birisinin de haftalık ders çizelgelerinin düzenlenmesi olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, şöyle devam etti: “Son 6-7 yılda okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde haftalık ders çizelgelerinde yer alan zorunlu ve seçmeli derslerin öğretim programları geliştirilerek pilot uygulamalarının tamamlanmasından sonra ülke genelinde yaygın bir uygulamaya geçildi. Bu çalışmalara paralel olarak ilköğretim okulları haftalık ders programı çizelgesi yeniden düzenlenerek, 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulmuştur. Bu çizelgeyle ilk defa zorunlu dersler arasında teknoloji ve tasarım, seçmeli dersler arasına ise sanat, spor etkinlikleri, satranç, düşünme eğitimi, halk kültürü, medya okuryazarlığı derslerine ilköğretim düzeyinde yer verilmiş, öğretim programları geliştirilerek uygulamaya konulmuştur. Yine Yükseköğretim Kurulu'nun almış olduğu yeni üniversite geçiş sistemine paralel olarak, ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya doğru geçilmesi çalışmaları kapsamında da ortaöğretim okullarının haftalık ders çizelgelerinde değişiklikler yapıldı. 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren de uygulamaya konuldu. Mesleki orta öğretim okullarının haftalık ders çizelgelerinde seçmeli ders saatlerinin artırılmasıyla mesleki eğitim için ayrılan süreden ödün vermeksizin üst öğrenimi hedefleyen öğrencilerin istedikleri genel kültür derslerini almalarının da önü açıldı.”

Yapılan tüm bu çalışmalarda referans noktasının demokratik değerlerle donanmış, araştırma, sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş, hayat boyu öğrenen ve insan haklarına saygılı bireyler yetiştirilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu, bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı'nın geliştirdiği öğretim programlarının sadece bilginin değil, değer, tutum ve tavır geliştirmenin önemli olduğunu vurgulamak, öz güven, hayal gücü ve estetik duygularını geliştirmek, bağımsız olarak düşünebilme alışkanlığını kazandırmak, soru sormayı ve sorgulamayı ön plana çıkarmak, sorun çözmeye odaklanmak, öğrencileri zihinsel, bilişsel ve duygusal olarak bir bütün olarak görmek ve onların bu yönlerinin geliştirilmesi için çaba harcamak, insan ilişkilerinde ahlaki ve etik kurallara önem vermek gibi temel hususlar üzerinde durduğunu da söyledi.

Bakan Çubukçu, “İşte bu öğrencilere kazandırmaya çalıştığımız bu ve benzer niteliklerin yanında Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken 'Nasıl bir gelecek, nasıl bir Türkiye ve nasıl bir dünya?' sorularına 'Vizyon 2023' öngörüsü çerçevesinde cevap verebilmemiz gerekiyor. Şurası bir gerçek ki dün bugünden farklı olduğu gibi gelecek günler de bugünümüzden çok farklı koşullar içerecek. Bu nedenle çocuklarımızı yaşayacakları geleceğin koşullarına uygun olarak yetiştirmeliyiz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, öğretim programlarının okullarda etkili ve amacına uygun bir biçimde uygulanabilmesi için yapılan bu çalıştayda, “İlk ve ortaöğretim kurumlarında haftalık toplam ders saatinin sayısının yeterliliği”, “Ortak dersler, alan ve dal dersleri arasındaki oran”, “Seçmeli derslerin seçiminde ve uygulanmasındaki sorunlar ve çözüm önerileri”, “Genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında ortak sınıf uygulamasının etkinliği”, “Genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında yatay ve dikey geçiş uygulamaları”, “Yükseköğrenime geçişte alınan derslerin ders saatlerinin yeterliliği” gibi konuların ele alınacağını bildirdi.

Çalıştay katılımcılarının bu konularda sunacakları görüşlerin önemini vurgulayan Bakan Çubukçu, bu görüşlerin eğitim sisteminin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan da Cumhuriyet tarihi boyunca eğitim sisteminde nicelik ve nitelik bakımından önemli gelişmeler yaşandığına işaret ederek, bu gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni ihtiyaçların da yeni düzenlemeleri zorunlu kıldığını ifade etti.

Bu çerçevede, programlar, ders kitapları, haftalık ders çizelgeleri ve eğitim mevzuatının belli aralıklarla geliştirildiğini ve yenilendiğini söyleyen Tufan, 2004 yılında başlatılan program yenileme çalışmalarının çok az sayıdaki ders dışında bitirildiğini, programların okullarda etkili ve somut biçimde hayata geçirilmesi için ilk ve ortaöğretim okullarına ait haftalık ders çizelgelerinin yeniden düzenlendiğini anlattı.

Tufan, haftalık ders çizelgelerinin yeniden düzenlenmesinde, programların genel felsefesinin yanı sıra öğrencilerin gelişimsel özellikleri, programların bilimsel içeriği, eğitim kurumlarının açık bulunduğu iş günü sayısı, alanların diğer alanlar ve kendi içindeki ağırlıkları, öğretmenlerin nitelikleri, diğer ülkelerin haftalık ders çizelgeleri ve yükseköğretime geçiş gibi hususların göz önünde bulundurulduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki yıllık eğitim süresinin genel olarak Avrupa ülkeleriyle aynı düzeyde olduğuna işaret eden Tufan, AB ülkelerinden örnekler verdi.

Çalıştay çerçevesinde haftalık ders çizelgeleri, çizelgelerde yer alması gereken dersler ve ders saati süresi gibi konulardaki görüşler ve önerilerin dile getirileceğini belirten Tufan, burada ortaya çıkacak görüşlerin çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.
 
Din dersi 1 saat azaltılsın önerisi

MEB’in düzenlediği çalıştay bünyesindeki komisyon, lisedekiders süresinin de 45’ten 40 dakikaya indirilmesini istedi

http://www.milliyet.com.tr/din-dersi-1- ... efault.htm

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim ve ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerinin değerlendirilip değiştirilmesi amacıyla bir çalıştay düzenledi. Başkent Öğretmenevi’nde yapılan çalıştay bünyesindeki ilköğretim komisyonunda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bir saat azaltılması, Beden Eğitimi dersinin bir saat artırılması yönünde tavsiye kararı alındı.

Kararlar TTK’ya sunulacak
Ortaöğretim komisyonunda, liselerde 45 dakika olan ders süresinin 40 dakikaya indirilmesi üzerinde duruldu. AB ülkelerinde haftalık ders saatlerinin ortalama 30 olduğu belirtilerek, Türkiye’de de bu hedefe ulaşılabilmesi için çalışma yapılması gerektiği kaydedildi. Mesleki ve teknik liselerde 37-38, genel liselerde 34-35 olan haftalık ders saati sürelerinin 30’a indirilmesi yönünde Talim ve Terbiye Kurulu’na (TTK) teklifte bulunulabileceği öğrenildi. Komisyonlar bugün tavsiye kararlarını kesinleştirip TTK’ya sunacak.
Açılışını Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yaptığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı’na MEB yetkilileri, öğretmenler, veliler, sendika temsilcileri ve öğretim üyeleri katıldı.

‘Gelecek farklı olacak’
Çalıştayı değerlendiren Çubukçu, “Şurası bir gerçek ki dün bugünden farklı olduğu gibi gelecek günler de bugünümüzden çok farklı koşullar içerecek. Bu nedenle çocuklarımızı yaşayacakları geleceğin koşullarına uygun olarak yetiştirmeliyiz” dedi.
 
http://www.meb.gov.tr/duyurular/duyurua ... sp?ID=7659

BASIN DUYURUSU


Bugün ulusal bir gazetede “Din dersinin 1 saat azaltılması yönünde İlköğretim Komisyonunca tavsiye kararı alındığı” şeklinde çıkan haber üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

MEB Talim ve Terbiye Başkanlığımız tarafından 15-16 Mart 2010 tarihleri arasında “İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında haftalık ders çizelgelerinin değerlendirilmesi çalıştayı” düzenlemiştir. Söz konusu çalıştayda ilköğretim ve ortaöğretim haftalık ders saati sayıları ve ders yükleriyle seçmeli derslerin nasıl olacağı Bakanlığımızın ilgili birimleri, Bakanlık ve ilköğretim müfettişleri, yönetici, öğretmen, öğrenci, öğrenci velisi, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kişilerin katılımıyla tartışılmaktadır.

Ankara’daki çalıştayda katılımcılar tarafından yüzlerce öneri sunulmuş ve değişik konularla ilgili analiz yapılmıştır. Ancak, gazete haberinde iddia edildiği şekliyle iİlköğretim okullarında ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin azaltılması yönünde herhangi bir tavsiye kararı alınmamıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.



Basın ve Halkla
İlişkiler Müşavirliği
 
4 dönem 4 karne
MEB çalıştayında ortaöğretim komisyonu, liselerin 2 dönem yerine4 dönem olmasını ve “ara karne” uygulaması getirilmesini teklif etti

http://www.milliyet.com.tr/4-donem-4-ka ... efault.htm

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) “haftalık ders çizelgelerinin yeniden düzenlenmesi” amacıyla gerçekleştirilen çalıştay bünyesindeki ilköğretim komisyonunda, 4. ve 8. sınıflar arasında zorunlu okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bir saat azaltılmasına karşı çıkıldı. Komisyonun nihai raporunda, “din dersi süresinin bir saat kısaltılması” ve “ders süresinin aynı kalması” şeklinde iki görüşe yer verildi. Ortaöğretim komisyonu, liselerin 2 dönem yerine 4 dönem olmasını ve “ara karne” uygulaması getirilmesini teklif etti.
Dün sona eren çalıştayda, ilköğretim ve ortaöğretim komisyonlarınca hazırlanan ve “tavsiye kararlarını” içeren nihai raporlar, en kısa sürede Talim ve Terbiye Kurulu’na (TTK) sunulacak. Tavsiye kararları, ancak TTK kararları ile yürürlüğe girebilecek.

2 ara tatil
Ortaöğretim kurumlarıyla ilgili alınan radikal tavsiye kararlarından bazıları şöyle:
- Bir öğretim yılı 4 dönem olarak düzenlenmeli. Birinci dönem ara karne ve ikinci dönem ara karne sonrası birer hafta tatil, iki dönem arasında ise 2 haftalık yarı yıl tatili olarak uygulama yapılmalı.
TTK, kararı kabul ederse, 45 günlük birinci dönem sonrası öğrenciler ara karne alıp bir hafta tatil, daha sonra yine 45 gün çalışıp iki haftalık tatil yapacak.
Üçüncü dönemde yine 45 gün sonra ara karne alıp bir hafta tatil yapacak olan öğrenciler, sene içerisinde 4 hafta tatil yapmış olacak. Dördüncü döneme kadar 3 ara karne alacak olan öğrenciler, sene sonunda bir karne daha alıp yaz tatiline çıkacak.

Öğrencilerin alan değiştirmesi teklifi yapıldı
Ortaöğretim kurumlarıyla ilgili alınan ve nihai rapora yansıyan radikal tavsiye kararları şöyle:
* 11. sınıfın sonuna kadar öğrenciler alanlarını değiştirebilmeli.
* Ders çeşidi en fazla 12 olmalı.
* Ders saati süresi tüm ortaöğretim kurumları için 40 dakika olmalı.
* Ortaöğretim kurumlarında bir eğitim-öğretim yılı süresi en az 180 iş günü olmalı. Mevcut sistemde 185 gün uygulanıyor.
 
Beden eğitimi dersleri haftada 4 saate çıkıyor

http://www.memurlar.net/haber/162713/

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) temsilcilerinin de katıldığı “Haftalık Ders Programını Değerlendirme Çalıştayı”nda beden eğitimi dersinin haftada 4 saate yükseltilmesinin kabul edildiği bildirildi.

GSGM'nin internet sayfasında yer alan habere göre, bir süre önce yapılan düzenlemeyle beden eğitimi derslerinin bazı sınıflarda haftada bir saate indirilmesine karşı yükselen tepkiler sonuç verdi.

Başkent Öğretmenevi'de 15-16 Mart tarihleri arasında çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri Değerlendirme Çalıştayı”nda önemli kararlar alındı.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nü temsilen çalıştaya katılan heyetin başkanlığını yapan Genel Müdür Yardımcısı Nuri Demirci, dünyada sporda büyük başarı kazanan ülkelerden ABD, Rusya, İngiltere, Kore, Ukrayna ve İsveç gibi ülkelerde beden eğitiminin haftada 8 saat yapıldığına dikkati çekti.

Demirci, şöyle devam etti:

“Gelişmiş ülkelerde beden eğitimi, müfredatın yüzde 10'nuna tekabül eder. Bizde mevcut durum yüzde 3,5'tir. Çalıştayda beden eğitimi dersinin ilköğretimin bütün sınıflarında 4 saat zorunlu, ortaöğretim ve dengi okullarda ise haftada 2 saati zorunlu 2 saati seçmeli olmasını önerdik. Yapılan detaylı incelemeler sonunda önerimiz kısmen kabul edildi. İlköğretim, ortaöğretim ve dengi okullarda 2 saati zorunlu, 2 saati seçmeli olması kabul gördü. Bilindiği gibi beden eğitimi kategorisine giren satranç daha önce 1 saat seçmeli ders olarak müfredata girmişti.”

DERSİN ADI “BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR” OLUYOR

Toplantıda ayrıca beden eğitimi dersinin adının “Beden Eğitimi ve Spor” olarak değiştirilmesini teklif ettiklerini bildiren Demirci, şu bilgiyi verdi:

“Bu değişiklikle çocuklara teorik olarak da bir spor kültürü vermeyi amaçlıyoruz. Okul öncesi sporu sevdirme, bir seyir zevki kazandırma, özellikle olimpik branşlar hakkında bilgi sahibi yapma temel hedeflerimiz. Çünkü, Türk toplumu maalesef sporu futbol hariç seyretmiyor. Kaliteli, bilinçli seyirci sayısının olimpiyatlara ev sahipliğinde dikkate alınan donelerden biri olduğu unutmamalı.”

Genel Müdür Yardımcısı Nuri Demirci, çalıştayda alınan kararların uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra Talim ve Terbiye Kuruluna sunulacağını ve karara bağlanacağını sözlerine ekledi



AA
 
'Teneffüsler 15 dakikaya çıkarılsın'

http://www.memurlar.net/haber/162780/

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca düzenlenen çalıştayda görev alan komisyonların hazırladığı raporda, ortaöğretim 11. sınıfın sonuna kadar öğrencilerin alan değiştirebilmesi önerilerek, “Ders saati tüm ortaöğretim kurumları için 40 dakika olarak düzenlenmeli, teneffüslerin süresi en az 10 dakika olmalı” görüşüne yer verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca düzenlenen “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın raporunda, komisyonların ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki derslerle ilgili önerileri sıralandı.

Raporda, ilköğretimde Türkçe, hayat bilgisi, matematik, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji, inkılap tarihi, Atatürkçülük, müzik, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım derslerinin ders saatlerinin yeterli olduğu belirtilerek, “Toplam ders saatlerinin azaltılmasına ilişkin görüş, okul öncesi eğitim henüz istenilen düzeyde olmadığı için kabul görmemiştir” denildi.

İlköğretimde yabancı dil ders saatlerinin 4-8. sınıflarda uygun olduğu belirtilerek, 1, 2 ve 3. sınıflarda seçmeli yabancı dil dersi önerisine de raporda yer verildi.

Raporda, beden eğitimi dersinin ders saatinin ilköğretim okullarının tüm kademelerinde iki saate çıkarılması gerektiği kaydedilirken, müzik, görsel sanatlar ve beden eğitimi derslerinin notla değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Okul olanaklarının uygun olduğu durumlarda müzik, görsel sanatlar ve beden eğitimi dersinin 6, 7 ve 8. sınıflarda alana/branşa yönelik çalışma ve etkinliklerle yapılabileceği ifade edildi.

İlköğretim 4. sınıftan 8. sınıfa kadar haftada birer ders saati olmak üzere içeriğini medya okur yazarlığı, halk kültürü, öğrenmeyi öğrenme, zaman yönetimi gibi derslerin oluşturacağı “Bireysel ve sosyal becerileri geliştirme” adı ile bir dersin zorunlu ders olarak çizelgeye eklenmesi gerektiği belirtildi.

“Düşünme eğitimi” dersinin isminin “Düşünme ve sorgulama eğitimi” olarak değiştirilmesi önerilerek, bu dersin işlerliğinin artırılması gerektiği ifade edildi. “Düşünme ve sorgulama eğitimi dersi, 1–8. sınıflar arasında zorunlu ders olarak yer almalı, bu ders felsefe grubu öğretmenleri tarafından verilmeli, yeterli sayıda felsefe öğretmeni bulunmaması halinde Türkçe, sosyal bilgiler, matematik, fen ve teknoloji ile diğer öğretmenlerden faydalanılmalıdır” denildi.

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF UYGULAMASI

İlköğretimdeki seçmeli derslere de değinilen raporda, seçmeli sanat etkinlikleri ile spor etkinlikleri derslerinin öncelikle branş öğretmenlerince verilmesine ilişkin düzenlemenin yapılması üzerinde duruldu.

Raporda, “Takviye ve etüt çalışmaları 4 ve 5. sınıflarda da seçmeli olarak birer saat okutulabilir” ifadesine yer verildi.

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullar için öğretim programının yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edilerek, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullar için ayrı bir ders kitabı, öğretmen kitabı ve çalışma kitabının hazırlanması, koşullar uygun olduğu sürece, birleştirilmiş sınıf uygulamasının taşımalı eğitime dönüştürülmesi önerisinde bulunuldu.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI

Raporda, görme engelliler ilköğretim okullarında müfredat programının yetiştirilebilmesi ve özel eğitim hizmeti verilebilmesi için haftalık ders saati sayısının 35'e çıkarılması görüşüne yer verilerek, “Matematik ve Türkçe derslerine haftada birer saat eklenmeli ve seçmeli dersler haftada beş saate çıkarılarak üç saati özel eğitim alanına ayrılmalıdır” denildi.

İşitme engelliler ilköğretim okullarında ise Türkçe ve matematik derslerinin birer saat artırılması önerildi.

Raporda, ayrıca, ders arası uygulanan teneffüslerin yeniden düzenlenmesi, gerektiğinde blok ders uygulaması yapılması, veli toplantı sayısının artırılması, velilere program hakkında bilgi verilmesi, YİBO'ların haftalık ders çizelgesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği ve ders süresinin 40 dakika olmasının uygun olduğu şeklinde görüşlere yer verildi.

ORTAÖĞRETİM

Raporda, genel ortaöğretim kurumlarındaki ders çeşitlerinin azaltılması gerektiği ifade edilerek, ortaöğretim kurumlarının 12. sınıflarında okutulmakta olan “analitik geometri” dersi ile “geometri dersi”nin birleştirilerek “geometri dersi” adı altında verilmesi, haftalık ders saatlerinin ise 9. sınıfta 2, 10. sınıfta 3, 11. sınıfta 3, 12. sınıfta 2 şeklinde olması önerildi.

Sağlık bilgisi ile biyoloji dersinin de birleştirilmesi önerilerek, haftalık ders saatleri çizelgesinin buna göre yeniden revize edilmesi gerektiği belirtildi.

Seçmeli derslerin haftalık ders yükü içindeki payının 6 saati aşmaması gerektiği görüşüne yer verilen raporda, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinin tüm ortaöğretim kurumlarında ortak ders olarak okutulması teklif edildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi:

“9. sınıf kesinlikle ortak sınıf olarak kalmalıdır. 11. sınıfın sonuna kadar öğrenciler alan değiştirebilmelidir. 9. sınıfın tüm alanların temelini oluşturacak biçimde, içeriğinin gözden geçirilmesi gerekir. Bir sınıfta ders çeşidi en fazla 12 olmalıdır. Ders saati süresi, tüm ortaöğretim kurumları için 40 dakika olarak düzenlenmeli, teneffüslerin süresi en az 10 (tercihen 15) dakika olmalıdır.

Özel mevzuata bağlı kurumlar hariç, genel ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saati üst sınırı 35 saat olmalıdır. Bir öğretim yılı dört dönem olarak düzenlenmelidir. 1. dönem ara karne ve ikinci dönem ara karne sonrası birer hafta tatil, iki dönem arasında ise 2 haftalık yarıyıl tatili olarak uygulama yapılmalıdır.“

DERSLERİN SINIF GEÇMEYE ETKİSİ

Notla değerlendirilen seçmeli derslerin sınıf geçmeye etkisinin devam etmesi gerektiğinin ifade edildiği raporda, etkinlik niteliğinde olan derslerin sınıf geçmeye etkisinin olmaması üzerinde duruldu.

Seçmeli derslerin seçiminin, alan ayrımı yapılmaksızın serbest olması gerektiği belirtilerek, beden eğitimi, görsel sanatlar ve müzik derslerinin, sadece kişisel beceri içermeyecek şekilde uygulanmak kaydıyla sınıf geçmeye etkisinin olmasının oy çokluğuyla kabul edildiği ifade edildi.

Beden eğitimi dersinin tüm sınıflarda zorunlu ve 2'şer saat olması önerilerek, “Görsel sanatlar, müzik dersleri, bütün sınıflarda ortak derslerden olmalı ve bu derslerden biri öğrencilerin isteği doğrultusunda seçilmelidir” denildi.

Seçmeli ders havuzunun genişletilmesi önerilerek, seçmeli ders havuzuna; topluma hizmet uygulamaları, spor ve spor kültürü, müzik kültürü, koro, orkestra, yaratıcı drama, metin oluşturma teknikleri, metin analizleri, halk bilimi, sanat ve tasarım (fotoğrafçılık, moda tasarım, özgün baskı, iç mimarlık, grafik, animasyon, seramik, resim ve heykel gibi) drama, tiyatro, satranç, Türk müziği gibi konuların eklenmesi kaydedildi.

Raporda, şunlar önerildi:

“Resmi ortaöğretim kurumlarının, kendi şartlarına bağlı olarak ve kendi türleri içinde rekabet oluşturacak şekilde, haftalık ders saatlerini ayarlama bakımından serbest karar verebilecekleri bir aralık belirlenmelidir” görüşüne yer verildi.

Genel ortaöğretim kurumlarının derslerinin tasnifi ile ilgili dört alanın (fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe-matematik ve yabancı dil), üniversite

giriş sınavları puan tasnif sistemi ile uyuşmadığı hususlar ile ilgili ÖSYM nezdinde girişimde bulunulmalıdır.

Genel ortaöğretim kurumlarındaki alan tasnifi uygulaması yerine seçmeli derslerin daha çok ağırlık kazanacağı ders seçme sistemine geçiş imkânları araştırılmalıdır.”

DİN ÖĞRETİMİ ALT KOMİSYONU RAPORUNDAN

Din öğretimi alt komisyonunun raporunda ise üniversite giriş sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorularına yer verilmesi önerilerek, “Anayasal zorunluluk olarak okutulan bu dersin hedeflenen amacına ulaşabilmesi ve öğrencilerin motivasyonlarının sağlanabilmesi için üniversiteye giriş sınavlarında yeterli sayıda soruya yer verilmelidir” denildi.

Anayasa ve yasaların amir hükmü gereğince Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin ilköğretim okulu 1. sınıftan itibaren başlaması ve haftada iki saat olarak devam etmesi görüşüne yer verildi. “9, 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada birer saat okutulmakta olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri 2'şer saate çıkarılmalıdır” denildi. Buna “Bir saatlik ders süresi içerisinde müfredatın tamamı işlenememektedir. Mevcut ders süresi nitelikli ölçme ve değerlendirme yapılmasına imkan vermemektedir. Yapılan araştırma ve incelemelere göre Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde din dersleri en az haftada ikişer saat olarak okutulmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programına (Alevilik, Bektaşilik gibi) güncel konuların da ilave edilmesi ders saatinin arttırılmasını zorunlu kılmaktadır” görüşü gerekçe gösterildi.

Zorunlu olarak okutulan ortak ders saatlerinin genel ortaöğretim kurumlarına paralel olarak azaltılması gerektiğinin belirtildiği raporda, “İmam hatip liselerinde 10. sınıf seçmeli dersleri, 10 saatten 12 saate çıkartılmalıdır. Böylece öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda daha fazla ders seçme imkanı verilmelidir” ifadesine yer verildi.

Farklı program uygulayan okul türleri arasındaki geçişlerin, 11. sınıf sonuna kadar uzatılması görüşü üzerinde durularak, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan ortak ve seçmeli kültür dersleri ders saatlerinin, genel ortaöğretim alanlarında okutulan derslerle eşit olması halinde, bu okullarda öğretim gören öğrencilerin diplomalarının okudukları ders alanları ile ilişkilendirilmesi teklif edildi.

MESLEKİ EĞİTİM

Raporda, mesleki ve teknik ortaöğretim ile ilgili komisyonların hazırladıkları öneriler de yer aldı. Buna göre, müfredat içeriğinin gözden geçirilerek ders saatlerinde azaltma yapılabileceği önerildi.

Bir komisyon önerisinde “Mesleki eğitimde teknik lise ile genel liselerin fen bilimleri alanı programlarında yer alan genel kültür derslerinin aynı olması nedeniyle, mezun olan öğrencilere genel lise fen bilimleri diploması ile mesleki eğitimde teknik lise diploması verilmelidir” denildi.

Talim ve Terbiye Kurulunda değerlendirilen rapor, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya sunulacak.

AA
 
seyma' Alıntı:
Beden Eğitimi 4 saat olursa bizim hiç dersimiz olmaz o zaman :?

2 saat zorunlu, 2 saat seçmeli:

İlköğretim, ortaöğretim ve dengi okullarda 2 saati zorunlu, 2 saati seçmeli olması kabul gördü.
 
Bütün öğrenciler beden eğitimi dersi alacak

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=966199

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve liselerdeki ders çizelgesini değiştiriyor. Akademisyen ve eğitimcilerle geçen hafta bir çalıştay düzenleyen MEB Talim ve Terbiye Kurulu, beden eğitimi dersini tüm öğrencilerin görmesine karar verdi.

Yeni düzenlemeye göre beden eğitiminin hem süresi haftada 2 saate çıkarılacak hem de 'beden, müzik ve görsel sanatlar' üçlüsünden ayrılacak. Öğrenciler, beden eğitimini zorunlu olarak görürken, 'müzik ve görsel sanatlar' derslerinden birini seçecek. Çalıştaydaki önerilerden 'uygulamaya yansıtılabilir' olanları Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya sunan Kurul, meslek liseleri başta olmak üzere liselerdeki ders saatlerinin azaltılması için de düğmeye bastı. Buna göre haftada 45 saati bulan ve ikili eğitim yapan meslek liselerinin gece de ders işlemesine sebep olan ders süresi azaltılacak. Günlük eğitim süresi 8, haftalık 40 saati geçmeyecek. Genel liselerde bir sınıfta en fazla 12 ders işlenecek ve haftalık ders saati üst sınırı 35 saat olacak. Hangi derslerden azaltma yapılacağına daha sonraki kurul toplantılarında karar verilecek.
 
MEB din dersi önerilerini önemsemedi

http://www.memurlar.net/haber/163351/

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu (TTK), ilk ve ortaöğretim okullarında kullanılacak ders çizelgelerinin değerlendirilmesi çalıştayındaki, din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin önerileri, Bakan Nimet Çubukçu’ya sunulan rapordan çıkardı.

Çalıştayda, bu derslerin, ilköğretim 1. sınıftan itibaren başlatılması, ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıfta birer saat okutulan din dersinin ikişer saate çıkarılması ve üniversiteye giriş sınavında aynı dersten soruların bulunması önerilmişti.

Din dersi Çubukçu’ya sunulmadı

Raporu değerlendiren TTK, Çubukçu’ya sunulmak üzere uygulamaya yansıtılabilecek önerileri rapor haline getirdi. Çubukçu’nun onayına sunulan raporda, din dersine ilişkin öneriler yer almadı. Din dersinin saat ve uygulanışında bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

Ders saatine 5 dakika ayarı yok

Öneriler arasında yer alan ders saati süresinin tüm ortaöğretim kurumları için 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesi teklifi de Çubukçu’ya sunulan rapordan çıkarıldı. Çubukçu’nun onayına sunulan ve okullarda hayata geçirilebilecek öneriler özetle şöyle sıralandı:

İlköğretimde yabancı dil

Yabancı dil dersi ilköğretim 1,2 ve 3. sınıflarda seçmeli ders olarak verilebilir. Beden eğitimi, ilköğretimin tüm sınıflarında haftada iki saate çıkarılmalıdır. İlköğretim 4. sınıftan 8. sınıfa kadar haftada birer ders saati olmak üzere içeriğini medya okur yazarlığı, halk kültürü, öğrenmeyi öğrenme, zaman yönetimi gibi derslerin oluşturacağı zorunlu ‘bireysel ve sosyal becerileri geliştirme’ adında bir ders çizelgeye eklenmelidir.

Engelliler için düzenleme

Görme engelliler için ilköğretim okulları müfredatına matematik ve Türkçe derslerine haftada birer saat eklenmeli, seçmeli dersler haftada 5 saate çıkarılarak 3 saati özel eğitim alanına ayrılmalıdır. İşitme engelliler ilköğretim okullarında Türkçe matematik dersleri birer saat arttırılmalıdır.

Ders çeşidin de azaltma

Genel ortaöğretim kurumlarındaki ders çeşidi azaltılmalıdır. Ders çeşidi bir sınıfta en fazla 12 olmalıdır. Ortaöğretimde seçmeli derslerin haftalık toplam ders saati içindeki payı 6 saati aşmamalıdır. Çağdaş Türk ve dünya tarihi dersi tüm ortaöğretim kurumlarında ortak ders olarak okutulmalıdır.

Beden dersi zorunlu ve 2 saat

9. sınıf kesinlikle ortak sınıf olarak kalmalıdır. Görsel sanatlar ve müzik dersleri bütün sınıflarda ortak ders olarak yer almalı ve bu derslerden biri öğrencilerin isteği doğrultusunda seçilmelidir. Beden eğitim dersi tüm sınıflarda zorunlu ve 2’şer saat olmalıdır. Seçmeli ders havuzu genişletilmelidir. Bu bağlamda eğitim ve kültür ağırlıklı derslerin yanısıra tamamlayıcı ve geliştirici olması kaydıyla alan ile ilgili diğer dersler seçmeli ders olarak konulmalıdır. Özel mevzuata bağlı kurumlar hariç, genel ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saati üst sınırı 35 saat olmalıdır.

Meslek liselerinde ders saatine azaltma

Anadolu meslek lisesi ve meslek lisesinde seçmeli ders saatleri gözden geçirilerek azaltma yapılabilir. Mesleki eğitimde günlük eğitim süresi 8 ders saatini, haftalık 40 ders saatini geçmemelidir.”

DHA
 
Arkadaşlar 2010-2011 Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri inceledim Fen liselerinde seçmeli ders olarak sadece 12. sınıflarda 1 saat olarak belirlemişler. Fen lisesinde bilgisayar öğretmeni olan arkadaşların bilgisi var mı. Nasıl bir uygulama yapılacak.
 
BBNET
Geri
Üst