teşekkürler hocam.linux e geçiş için hangisi daha mantıklı?düşük donanım için değil normal seviyede bir pc için
Biraz kafa karıştıralım
Orta seviye bir bilgisayarla bile Linux'ün hemen her dağıtımını çok rahat kullanabilirsiniz. Tercih sizin gayri...
Okullarda Pardus zorunlu hale gelecekse, Pardus gibi Debian tabanlı dağıtımlar ile başlamak lazım. Bunlardan Linux Mint 19'u öneririm. Kişisel gizlilik sorunu olabileceğini düşündüğüm için Pardus'u direkt önermedim. Sizin için sorun değilse Pardus da olabilir.
Pardus'a Benzer Dağıtımlar
Ubuntu da Linux Mint gelene kadar en çok kullanılan Debian tabanlı dağıtım idi. Hala da en çok kullanılan dağıtımlardan biridir. Canonical firmasının gücü ile devam eden proje kendisinden sonra gelen birçok projenin ya direkt göbeğinden bağlı olduğu ya da ilham kaynağı olduğu dağıtımdır. Canonical firması ile yoluna devam etmesi, Linux Mint'i oluşturan topluğun ayrılmasına ve yeni, güçlü birt dağıtımın daha hayatımıza girmesine sebep olmuştur. Ubuntu ve alt dağıtımları, Pardus ile benzerdir. Zaten Pardus Topluluk sürümü de Ubuntu'ya dayalıdır.
Tahtalarda kullanılan Pardus ETAP dağıtımı Debian tabanlıdır. Linux Mint'in Debian Edition adlı Direkt Debian depolarını kullandığı LMDE dağıtımı da Debian ile aynı kararlılığa ve sağlamlığa ama beraberindeki daha esnek olan Linux Mint depoları ile de biraz daha pratik kullanım olanağına sahiptir.
Pardus'tan (Aslında Debian'dan) Farklı Dağıtımlar
Olumlu deneyimim olan diğer önemli dağıtımlar ise şöyle: Fedora, openSUSE, Manjaro, PCLinuxOS...
Fedora, Red Hat'in açık kaynak olan dağıtımıdır. Esaslı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Debian tabanlı dağıtımlardan farklıdır. Yani Pardus ile çoğu yeri farklıdır. Fedora 29 versiyonu yeni duyuruldu. Ben de dün dece kişisel bilgisayarımdaki Linux Mint Tara'nın yerine Fedora 29 Workstation Gnome'u kurdum. Bilgisayarımın açılış ekranındaki marka logosunu bile içine dahil edip açılışta şovunu yaptı.
openSUSE, Suse'nin açık kaynak halidir. O da esaslı bir Linux dağıtımıdır.
Manjaro, Arch Linux'ün daha pratik kurulum ve arayüz sunan alt dağıtımlarından biridir. Ama çok iyi iş çıkardı. En çok kullanılan dağıtımlardan biri oldu. Arch Linux ve alt dağıtımları (Manjaro, Archman vs.) da Pardus'tan farklıdır.
PCLinuxOS, Mandriva tabanlı bir dağıtımdır. Mandriva da esaslı bir Linux dağıtımıdır. Ama proje durmuş halde. PCLinuxOS ise hala etkileyiciliğini kaybetmeden devam ediyor. Bu da Pardus'tan farklıdır.
Bir de hala varolmak için çalışan Pisi Linux: Pisi Topluluğu, Pardus'un ilk halinin devam ettirilmesini ve bunun bağımsız olarak işlemesi gerektiğini savunan topluluğun yaşattığı dağıtımdır. Pisi paketi başka hiçbir Linux dağıtımında yoktur.
Başlangıç için zorlanıp olumsuz intiba bırakabilecek dağıtımlar: Slackware, Arch, Gentoo... Bunlar sağlam dağıtımlardır ama yukarda saydıklarıma nazaran daha zor kurulum veya konfigürasyona sahip gelebilir. Bunlar da Debian - Ubuntu - Pardus ile benzer değildir.
Debian tabanlı dağıtımlar gayet pratik olsa da Debian'ın kendisi başlangıç için zor gelebilecek bir dağıtımdır.
Masaüstü Seçimi
GNU/Linux'ün sağlıklı, güncel bir dağıtımını seçtikten sonra size asıl kullanım keyfini yaşatacak olan unsur masaüstüdür.
Eskiden KDE masaüstü çekici geliyordu. Şimdi kimine daha da çekici geliyor ama ben öyle düşünmüyorum. Hem kasabilir hem de pek pratik bir masaüstü deneyimi sunmuyor bence. Denemek isterseniz en az 3 GB RAM, HD ekran kartı ve en az çift çekirdek güncel işlemcilerden biri olsun.
Gnome arayüzü, iyi bir Linux deneyimi yaşatır. 2 GB+ RAM en az çift çekirdek işlemci ile kullanılırsa gayet keyifli bir masaüstüdür.
Önceki mesajımda çok kullanılan masaüstlerinden Cinnamon, LXDE, XFCE, MATE, IceVM, OpenBox gibi arayüzlere değinmiştim. Tekrar etmeyelim.
Bazı yerli bloglarda güncel GNU/Linux dağıtımları denenip, inceleme makaleleri yayınlanıyor. İlgilenmek istediğiniz dağıtımın incelemesini okumanızda fayda var. "x Linux kurulum ve incelemesi" şeklinde arama yaptığınızda görebilirsiniz.
Not: Güncel dizüstü bilgisayarlarda Secure Boot var. Böyle bir bilgisayarda GNU/Linux'ü Windows ile beraber kullanacaksanız Bios ayarlarında değişiklik gerekiyor. Öyle bir durumda sorun yaşarsanız, Bios'taki Boot seçeneklerine ait görüntüyle buraya yazabilirsiniz.