Her öğretmene 1 Netbook Projesi!

Kodla Büyü

skipper_forum

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Milli Eğitim Bakanlığı her sınıfa bir bilgisayar koymak yerine her öğretmene bir netbook verebilir.

Kesinlikle daha karlı ve akıllı bir uygulama olacaktır.

Avantajlar
1) Netbook'un içinde klavye, fare, hoparlör, wlan mevcut
2) Ek olarak geriye sadece 1 projeksiyon ve sadece projeksiyon kablosu kalıyor.
3)Masaüstü bilgisayar 1000 TL oysa MEBin alacağı bir netbook max350TL-400TL
4)Masaüstü bilgisayarın kilitli olması gerektiği için alınacak öğretmen masası 250-300 TL
5)Her sene bozulan klavyeler, kopan kablolar, kilidi açık bırakılıp öğrencilerin saldırısına uğrayan bilgisayarlar yok!

Uygulamaya dönük öneriler
1)Netbook öğretmenin şahsına zimmetlenir, böylece yapılan yanlış kullanımda öğretmen sorumlu olur. (Makinelerin zaten 3yıl garantisi var.)
2)Çalınmaya karşı sigortlanabilir, çalınması durumunda mac adresleri sayesinde bilgisayar kolayca bulunabilir.
3)Öğretmenlerin her gün okula gelirken netbookları getirmeleri şartıyla evlerine götürüp materyal hazırlamalarına izin verilebilir.

Dezavantajları
1)Öğretmenler bilgisayarı evine götürüp sadece şahsi işlerinde kullanabilir
2)Biligisayarı kullanamayan öğretmenler Netbook'u da kullanamayabilirler
3)Netbookların ekranları küçük yazıları okumak zor(ama projeksiyonda normal büyüklükte gözüküyor merak etmeyin)

Siz ne diyorsunuz?

:alkis: :alkis: :alkis:
veriminin kolay alınabileceği bir uygulama olabileceğini düşünüyorum.

süper valla baştakilern kafası bu kadar çalışmıyor mu acaba yaşasın gençlik

Aslında bilgisayar firmaları bu fırsatı kaçırmamalı. Güzel ve mantıklı bir kampanya yapsalar, hemen hemen bütün öğretmenler birer tane alırlar. 2 GB RAM'i olan düzgün bir Netbook'u 400-450 TL'ye satışa sunsalar ilk ben alırım.

Şöyle alıcı gözle bakıyorum projeye, hakikaten tek dezavantajı netbook boyutlarının küçüklüğü.

Bence mantıklı proje dosyası halinde meb gönderilebilir.Ancak o dosyaya ne olur dersen bir masada angut bir memurun sümeninin altında unutulur kalır.Çok gerginim bu aralar....

Arkadaşlar okulumuzun bilgisayarlarını korumak için alınan masaların tanesinin 300 TL'ye mal olduğunu duyduğumda sağlam bir "yuhhh" çekmiştim.
Bugün bir arkadaşım mediamarkt tan kampanya ile 300TL'ye aldığı crea marka netbook'u getirdi. Kesinlikle beklediğimden hızlı.
Bu arada Mediamarkt 300e sattı zarar mı etti belki aldığı fiyattan verdi o kadar.
Eğer siz MEB olarak yılda 100bin tane netbook alacak olursanız taş çatlasın 400TLden verseniz
40milyon TL yapar ki o kadar da fazla bir meblağ değil bence.

bencede mantıklı kullanımı daha kolay ve pratik aynı zamanda öğretmene ait olacağından bakımınada daha özen gösterilir

her sınıfa masa yapılmalı,kasa verilmeli yani masraf ne kadar artacaksa o yapılmalıdır. o yapılmalıdır ki ihaleyi alan firmalar -artık eş dost mu olur hakkıyla mı alan olur -çok kazanabilsinler.

yoksa güzel tabi.

Yıllar önce 2003 müydü böyle bir dizüstü kampanyası yapılmıştı. Toshiba ve Casper marka 2 farklı seçenek sunulmuştu. Tabi o zamana göre pek yüksek özellikli değildi bilgisayarlar yinede binlerce öğretmen aldı. Ona rağmen beklediğim oranda bir indirim gerçekleşmemişti. Sıradan biri bile atıyorum bin tane sipariş verse aynı indirimi alırdı diye düşünmüştüm.

Dolayısıyla parasını öğretmenin ödediği bir kampanya için bile sıkı sıkıya pazarlık bile yapmayan MEB, parasını kendi ödeyeceği bir işe girmez diye düşünüyorum.

Aslında zaman zaman çiftçilere, esnaflara vs. verilen avantajlı krediler bu tür teknoloji / eğitim amaçlı eğiticilere de verilebilir. Ama bizde eğitimde kredi sadece okuyana var, DPY bursları, öğrenim kredisi vs. okutana bildiğim kredi yok :)

Yada bikaç model netbook belirlenir. Bakanlık resmi olarak almak isteyenleri tespit edip, alımı gerçekleştirir. Mesela netbook 600 lira ise vade farksız olarak 20 ay boyunca 30TL maaştan keser yada borçlandırır. Bu şekilde çok da talep olur.

Sonuç olarak biz burda kendi imkanlarımızla birçok fikir ürettik. Fakat önemli olan bakanlık .... İstenilse yapılmayacak şey yok.

Şimdi düşünüyorum da çok büyük indirim olmamış olsada 2003'te bu kampanya fikrini ortaya atıp gerçekleşmesini sağlayana helal olsun.

valla meb, bilgisayar öğretmenlerini gözden çıkarmasında, herkes kendi bile alır netbookunu.

Mantıklı bir proje olur... Masraf azalmış ve verimli kullanım olur evde ve okulda...

sadeli61' Alıntı:
Yıllar önce 2003 müydü böyle bir dizüstü kampanyası yapılmıştı. Toshiba ve Casper marka 2 farklı seçenek sunulmuştu.

2005 yılının nisan ayında da ben almıştım toshiba satellite t-10 cihazımı. 36 ay vade bana 2040 TL ye maloldu. Herkes bize enayi gözüyle baktı, haklıydılar:) Ama kullandığım süre ve deneyim yanımıza kar kaldı. Ayrıca bizim sayemizde dizüstü bilgisayar kampanyaları daha ucuzunu piyasaya sürerek herkesi daha uygun fiyatlara taşınabilir bilgisayar sahibi yaptılar. Kendimize deneyim, diğer alıcılara ise fiyat konusunda yardım etmiş olduk.

avantajları var tabii ;
1-maddi açıdan her sınıfa bilgisayar alınmasından mantıklı
2- her bilgisayar arızası için ayrı ayrı uğraşmakansa tek bilgisayarla uğraşmak daha kolay.

fakat sakıncaları da var ;
1- aynı anda birden fazla öğretmen kullanmak isterse sorun çıkacak.
2- her ders için elimizde notbookla gezmek işin biraz ameleliğine kaçacak ve daha yorucu olacak.

harika bir fikir,
biz şu anda II. kademe sınıflarında benzerini uyguluyoruz, bütün sınıflarımızda projeksiyon var.
II. kademede toplam 6 sınıfımız var, 3 notebook aldık bir tane de velimiz bağışladı ve aktif bir şekilde öğretmenler kullanıyorlar.
I. kademe de ise her sınıfın kendi bilgisayar kasası var projeksiyona bağlı.

bence herkes kendi alsın birde bunları çıkartıp işte biz öğretmenlerimize şu kadar netbook dağıttık dedirtmeyin
kredi kartına 12 ye böldürün

Kocaeli ilinde benzeri bir proje kapsamında tüm 6. sınıf öğrencilerine (26000) ve 6. sınıf rehber öğretmenlerine exper bilgi pisi benzeri netbook dağıtıldı. Proje seçim vaadiydi ve yapıldı. Ama amacına ulaşmadı. Neden mi?
1 Öğrenciler ve veliler eğitim amaçlı kullanmadı. (Satanlar bile oldu. Bu bölgede bahsedilen netbooklardan piyasada çok ucuza bulabiliyorsunuz.)
2 Öğretmenlere basit bir eğitim verildi ve okullara alt yapı kurulmadı.
Kendi okulumda her sınıfta bir projeksiyon var ve her öğretmene bir dizüstü zimmetleniyor sene başında. Ve bu daha mantıklı. Keşke böyle yapacaklarına her sınıfa bir projeksiyon ve bir bilgisayar yapsalardı dedik. Ama nafile. Bu proje kapsamında 4 sene daha 6. sınıfa geçen öğrencilere ve rehber öğretmenlerine netbook verilmeye devam edecek.
Tekrar konumuza dönersek;
Öğretmenlere ücretsiz bilgisayar dağıtılırsa ve bu bilgisayarlar eve götürülürse (o bilgisayarı kaç kişi kullanır bilinmez) sürekli problemleri ve işleriyle biz uğraşırız. Yok antivirüs yükle, yok format at, ... Yani yapılıyorsa sınıfa yapılsın, çok ihtiyacı varsa öğretmende kendi alsın. Benim fikrim..

tarolikpak' Alıntı:
Kocaeli ilinde benzeri bir proje kapsamında tüm 6. sınıf öğrencilerine (26000) ve 6. sınıf rehber öğretmenlerine exper bilgi pisi benzeri netbook dağıtıldı. Proje seçim vaadiydi ve yapıldı. Ama amacına ulaşmadı. Neden mi?
1 Öğrenciler ve veliler eğitim amaçlı kullanmadı. (Satanlar bile oldu. Bu bölgede bahsedilen netbooklardan piyasada çok ucuza bulabiliyorsunuz.)
2 Öğretmenlere basit bir eğitim verildi ve okullara alt yapı kurulmadı.
Kendi okulumda her sınıfta bir projeksiyon var ve her öğretmene bir dizüstü zimmetleniyor sene başında. Ve bu daha mantıklı. Keşke böyle yapacaklarına her sınıfa bir projeksiyon ve bir bilgisayar yapsalardı dedik. Ama nafile. Bu proje kapsamında 4 sene daha 6. sınıfa geçen öğrencilere ve rehber öğretmenlerine netbook verilmeye devam edecek.
Tekrar konumuza dönersek;
Öğretmenlere ücretsiz bilgisayar dağıtılırsa ve bu bilgisayarlar eve götürülürse (o bilgisayarı kaç kişi kullanır bilinmez) sürekli problemleri ve işleriyle biz uğraşırız. Yok antivirüs yükle, yok format at, ... Yani yapılıyorsa sınıfa yapılsın, çok ihtiyacı varsa öğretmende kendi alsın. Benim fikrim..
hocam fatih projesi kapsamında zaten tüm sınıflara zaten bilgisayar konulacak. Ben diyorum ki, bu sınıfa konulan bilgisayarların her dönem klavyesi kopar faresi bozulur, kablolar kopar, ekranı kırılır. Siz bunları bir yaşayın ondan sonra skipper_forum demişti dersiniz.
Zaten ben her öğrertmene bunlar zimmetlensin ve her gün okula getirmek mecbur olsun demiştim.
tarolikpak hocam üstünüze alınmayın ama
İSTEMEZÜKçü arkadaşlarımız çok.

netbook notebook masaüstü labdaki bilgisyarları hatta evimdeki bilgisayarımıda vereyim. yeter ki onlar mutlu bizler mutsuz olalım. Onlar üzülmesin biz üzülelim. Bunları ders gidiyor diye yazmıyorum zaten dersi ders olarak görmüyorlardı. Bunları her fırsatta bizlere laf dokunduran formatörüz diye yattığımızı söyleyen çok çalışkan emektar öğretmenler için söylüyorum.(Tabii ki sözüm meclisten dışarı)

öğretmenler akşamda evlerinde kullanıp ertesi gün "bilgisayar öğretmenim, virüs bulaştı galiba, silermisin" diye ricada bulunurlar

denizlerb' Alıntı:
öğretmenler akşamda evlerinde kullanıp ertesi gün "bilgisayar öğretmenim, virüs bulaştı galiba, silermisin" diye ricada bulunurlar

şu anda bulunmuyorlar mı sanki hocam :D Ofisi kopya yazılım korumasına yakalanan, virüs bulaştıran, internet explorer anasayfasını değiştiremeyen, vs vs. Ben bu tarz rica(!)ların önünü alamadığım için cep telefonunu yanımda taşımıyorum :D

Gerçekten kullanan öğretmenler zaten kendi dizüstü pc sini getiriyor ve sınıfına projeksiyon aldırıyor . Kullanmayacak ya da kullanmayı becermeyecek olanlara bedava da verilse işe yaramayacak.

Özellikle ilköğretim 2. kademede ve liselerde sınıftaki masaüstü pc nin güvenliğini sağlamak çok zor. Kaboları kesmekten kasayı açıp içrisinden parça çalmaya kadar her şeyi yapabiliyorlar. Zimmetlenen öğretmen sahip çıkarsa netbook masaüstü pc ye göre daha avantajlı.

10" ekranlı 1024*600 çözünürlüklülerden değil de 11" olup 1024*768 destekleyen ve 2 GB RAM barındıran modellerden alsalar win7 ile uzun süre kullanılır.

Bende ASUS EEE PC var alalı 2 yıl oldu. Hala sağlam . Acronis ile Secure Zone oluşturup imajını oraya kayıt ettim . Herhangi bir çökme anında CD/DVD - USB ile uğraşmadan F11 tuşu ile imajını geri yükleyebiliyorum.

Tüm okullara tek tip netbook ve tek tip projeksiyon verseler problem anında çözüm yöntemleri de standart olur. Donanımsal hatalarda biz dokunmaz servisine yönlendiririz. Yazılım hataları da tek tip pc de imaj dan geri yüklemekle halledilebilir.

Bilişim öğretmenleri olarak bunları öneriyoruz. Fakat bakanlık her zamanki gibi devletimiz-öğretmen ve öğrencilerimizin avantajına olanı değil de ticari bu işten nemalanacak kişilerin avantajlarını düşünecektir. Geçmişte bir çok örneği yaşandı ve hala yaşanıyor.

omd' Alıntı:
denizlerb' Alıntı:

şu anda bulunmuyorlar mı sanki hocam :D Ofisi kopya yazılım korumasına yakalanan, virüs bulaştıran, internet explorer anasayfasını değiştiremeyen, vs vs. Ben bu tarz rica(!)ların önünü alamadığım için cep telefonunu yanımda taşımıyorum :D
şu anda da geliyolar ama çoğunun evinde masaüstü olduğundan sırtlayıp getirmeye üşeniyorlar. netbook oldumu herzaman getirirler. bide meb tarafından verildimi (eğitim amaçlıya hani) onu tamir etmek bizim vazifemizmiş gibi düşünürler. :puhaha:

BBNET
Geri