Gittiğim işletmeler genellikle küçük alanlı dükkanlar, yeterli fiziksel alana sahip değiller. Genelde iş yeri sahipleri maske takmıyor, kapalı ortamda sigara içiyorlar. Koordinatörlük için gittiğim işletmelerden birinde içeride sigara kokusundan nefes alınmıyordu. Diğerinde ise 4 metre karelik alanda 4 çalışan var, birde 2-3 tane daha müşteri içeriye girdi. Ortamda 5 dakikadan fazla kalmadan dışarı çıktım. Öğrencide maalesef aynı ortamda uzun süre kalıyor. Aynı dükkanın içine çok sayıda müşteride giriyor çıkıyor. Bana göre veli ve işyerinin isteğine bırakılması son derece hatalı bir karardı. Benim için insan hayatı daha önemli, sonuçta öğretmenlerin ve Milli Eğitim Bakanlığının daha bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum. Buralara koordinatörlük için giden öğretmenlerde tehlike içinde. Hastaneler doldu, sağlık çalışanlarının geçen sene Mart ayından beri izin veya istifa hakları yok. Sağlık çalışanlarının verebilecekleri bir canı kaldı. Covid-19 ile ilgili olarak herkesin yatıp uyuduğu saatler yerine, gün içinde kalabalık olacak durumlar için önlemler alınması lazım kalabalık işletmelerin kameralarla denetime tabi tutulması lazım. Gerekirse kurallara uymayanlara kamera kayıtlarına bakılarak geçmişe dönük ceza yazılması lazım. Artık insanların hayatı söz konusu. Sağlık çalışanlarının aileleri ve hayatları söz konusu. Öğrencilerimizin hayatı söz konusu. Bu bahsettiğim işletmelerden birinde öğrencilerimden biri hasta oldu ve yatarak atlattı fakat, tekrar pozitif olması durumunda bunu okuduğum bilimsel makalelere bakarak atlatamaması da söz konusu.
Veli ergen bir birey olan çocuğunu bir miktar ev ortamından dışarıya gönderebilmek için çocuğunu İBE ye gönderecektir, çocukta sokağa çıkma yasağını delebilmek, 632TL aylık harçlık alabilmek için İBE ye gitmek isteyecektir. Maalesef gençler Korona Morona bana birşey yapmaz düşüncesindeler.1,5 aylık yüzyüze atölye derslerinde bile maske ve mesafe kurallarına uyamadılar. Kalabalık ortamda kanka olanlar kısa sürede bir araya geldiler, maske ve mesafeyi unuttular, beraberce yiyip içtiler, şakalaştılar. Evet bu yaş aralıklarının hastalanma oranı az ama bulaştırma oranı çok. Buda toplum sağlığını tehlikeye sokuyor.
Bu sene bahar aylarına kadar dişimizi sıkmamız lazım. Bu sene ölmezsek, sağ salim atlatırsak, seneye bize hiçbir şey olmaz diyorum. Kalın sağlıcakla.