Hocam sözleşme tarihimiz Haziran bu ay doldu. Ama her zammı kafasına göre ay değiştirerek yaptığı için en son zammı Eylülde yaptı. Şimdi zamlı olarak eylülde mi vermeliyim yoksa sözleşmem bittiği için Haziranda mı yasal olarak hangisi iyi olur bilmiyorumBu arada sözleşmeniz hangi ayda başladı ondan önce kira artışı yapamaz. Eylül ayında zam yaptıysa diğer zammı yine eylülde ödersiniz. Sizin apartmanda diğerleri ne kadar kiraya kalıyor ?
Sayın hocam yukarıdaki mesajlarımı okuduysanız zaten aynı şeyden bahsediyoruzSoyle düşünün kiraniz 1000 tl olsaydı 7 bin tl ye yukseltmek yuzde 700 zam demektir. Yine karsi mi cakardiniz. Malesef enflasyon, sistemi ve insanların dusunce yapısını cok etkiliyor. Herkes isine gelen sekilde hesap yapıyor . Rahmetli Demirel'in soyledigi gibi enflasyon oncelikla ahlak meselesidir. Ev sahibiniz dogal olarak emsal kiralarin seviyesine yukselmesi istiyor. Emsal 15 binse eski kiraciyla 12-13 binde anlasilmasi lazım. Ama sizde oha yuzde 300 zam filan deyip de geri durursaniz anlasmazlik kacinilmaz.
işte oturduğundan fazla evin olmamalı yani ev yatırımlık olmamalı. senin(sen derken genel anlamda) oturacağın evin var, bırak olmayan almaya çalışsın. arz talebe girince iş büyüyor. ev en temel bir şey olduğu için böyle diyorum.Hocam yasal olarak şuan için (en azından temmuza kadar) %25 in üzerinde bir artış yapamaz.
Siz sözleşmenizin süresi dolduysa yasal artış miktarı olan %25 kadar arttırıp banka ile Ev Kirası açıklamasıyla gönderirsiniz.
İşine gelmiyorsa sizi mahkemeye verir ve Tefe-Tüfe den fazla artış talep ettiği için kaybeder, çünkü yasal olarak siz haklısınız.
Diğer taraftan ev sahibi adına düşünecek olursak;
Yatırım amaçlı bir ev aldım ve geçen sene 5.000 TL ye kiraya verdim.
Şuan alt katım 12.000 TL den kiralandı.
Temmuzda artış yapmam lazım, sizce ne yapmalıyım. Yasal oran olan %25 artışla 6.250 TL mi olmalı.
Sizce aylık 6.250 TL ile neyin yatırımını yapabilirim.
Örneğin faize yatırsam (Ev ortalama 2 milyon tl) aylık 80.000 tl kazancım oluyor
Komple satıp dolar, altın alsam siz düşünün.
O nedenle karşılıklı anlaşıp artışı belirlemek en uygun olanı olacaktır.
Bu nasıl oluyor başkası adına hesap açılabiliyor mu.eski kiradan şahsın adına bir blokeli hesap açın yatırın