Kiranın 4.500 den 15 bine çıkması

Kodla Büyü
Bu arada sözleşmeniz hangi ayda başladı ondan önce kira artışı yapamaz. Eylül ayında zam yaptıysa diğer zammı yine eylülde ödersiniz. Sizin apartmanda diğerleri ne kadar kiraya kalıyor ?
Hocam sözleşme tarihimiz Haziran bu ay doldu. Ama her zammı kafasına göre ay değiştirerek yaptığı için en son zammı Eylülde yaptı. Şimdi zamlı olarak eylülde mi vermeliyim yoksa sözleşmem bittiği için Haziranda mı yasal olarak hangisi iyi olur bilmiyorum

Soyle düşünün kiraniz 1000 tl olsaydı 7 bin tl ye yukseltmek yuzde 700 zam demektir. Yine karsi mi cakardiniz. Malesef enflasyon, sistemi ve insanların dusunce yapısını cok etkiliyor. Herkes isine gelen sekilde hesap yapıyor . Rahmetli Demirel'in soyledigi gibi enflasyon oncelikla ahlak meselesidir. Ev sahibiniz dogal olarak emsal kiralarin seviyesine yukselmesi istiyor. Emsal 15 binse eski kiraciyla 12-13 binde anlasilmasi lazım. Ama sizde oha yuzde 300 zam filan deyip de geri durursaniz anlasmazlik kacinilmaz.

Soyle düşünün kiraniz 1000 tl olsaydı 7 bin tl ye yukseltmek yuzde 700 zam demektir. Yine karsi mi cakardiniz. Malesef enflasyon, sistemi ve insanların dusunce yapısını cok etkiliyor. Herkes isine gelen sekilde hesap yapıyor . Rahmetli Demirel'in soyledigi gibi enflasyon oncelikla ahlak meselesidir. Ev sahibiniz dogal olarak emsal kiralarin seviyesine yukselmesi istiyor. Emsal 15 binse eski kiraciyla 12-13 binde anlasilmasi lazım. Ama sizde oha yuzde 300 zam filan deyip de geri durursaniz anlasmazlik kacinilmaz.
Sayın hocam yukarıdaki mesajlarımı okuduysanız zaten aynı şeyden bahsediyoruz

Hocam yasal olarak şuan için (en azından temmuza kadar) %25 in üzerinde bir artış yapamaz.
Siz sözleşmenizin süresi dolduysa yasal artış miktarı olan %25 kadar arttırıp banka ile Ev Kirası açıklamasıyla gönderirsiniz.
İşine gelmiyorsa sizi mahkemeye verir ve Tefe-Tüfe den fazla artış talep ettiği için kaybeder, çünkü yasal olarak siz haklısınız.

Diğer taraftan ev sahibi adına düşünecek olursak;
Yatırım amaçlı bir ev aldım ve geçen sene 5.000 TL ye kiraya verdim.
Şuan alt katım 12.000 TL den kiralandı.
Temmuzda artış yapmam lazım, sizce ne yapmalıyım. Yasal oran olan %25 artışla 6.250 TL mi olmalı.
Sizce aylık 6.250 TL ile neyin yatırımını yapabilirim.
Örneğin faize yatırsam (Ev ortalama 2 milyon tl) aylık 80.000 tl kazancım oluyor
Komple satıp dolar, altın alsam siz düşünün.

O nedenle karşılıklı anlaşıp artışı belirlemek en uygun olanı olacaktır.
işte oturduğundan fazla evin olmamalı yani ev yatırımlık olmamalı. senin(sen derken genel anlamda) oturacağın evin var, bırak olmayan almaya çalışsın. arz talebe girince iş büyüyor. ev en temel bir şey olduğu için böyle diyorum.

Rayiç bedel önemli, çok düşük kaldıysa isteyebilir. Kira tespit davası ile bunu ispatlayabilir.

12 falan teklif edin ,yoksa çıkacağım deyin.
Ama 7000 8000 artık bu devirde çok zor.

Hocam benim de kiram Şubatta 4500 TLden 10000 TL ye çıktı. 15 yıldır hiç aksatmadan kiramı ödüyorum ama ev sahibi kirayı yüzde 250 artırıyor. Kira sözleşmesini yenilemek istedim ama o istemedi. Çünkü 10 yılı doldurduğum için istediği zaman çıkarabilir, bunun elinden gitmesini istemiyor.
Yani hocam herkes aynı durumda.

Yanlış anlamadıysam hem eylül hem haziran aylarında artış yapmışsınız(yasal da değil ahlaki de değil) bir ev sahibi olarak çevre rayiç bedelinin yüzde 25 30 altını kabul etmiyorsa yüzde 25 zam yapıp banka hesabına yatırmaya devam edin. Sözleşmenizin bitmesine bir ay kala (30 gün) size tahliye ihtarı çekmediyse sözleşmeniz otomatik bir yıl uzar. Temmuz ayına kadar yüzde 25 geçerli olduğuna göre uygulamayaı yapın geçin. Olaki tahliye ihtarı çekti yine çıkmayın tahliye davası açsın siz mahkemeden dava sonuna kadar bloke hesap talebinde bulunun eski kiradan şahsın adına açılan blokeli hesaba yatırın dava sonuna kadar kirayı da çekemez. Kiranızı banka aracılığı ile gönderiyorsanız kira olarak mı gönderiyorsunuz? Elden mi veriyorsunuz? Her iki durum da da vergi denetimi isteyebilirsiniz. EN İYİSİ ANLAŞMAKTIR ancak olmuyorsa hakkınızı aramak gerekir. Ben de kiracıma yaklaşık sizden talep edilen yüzde kadar zam yaptım ancak çevre rayici istenen kiranın iki katı kadar. Her iki tarafa da vijdan ve merhamet.

Son düzenleme:
5 yıl dolunca etraftaki kiralara emsal bedel ister mahkemeye verebilirsin tabii ama o kazanacak belli mahkeme masrafı avukat masrafı artı mahkeme sonuçlanana kadar geçecek süredeki kira farkını alır siz zararlı çıkarsınız. En iyisi ortada ortak bir kararda buluşmaktır orta bir rakam önerin o da uğraşmak istemeyecektir kabul eder

20 bin lira kira verdikten sonra ben olsam gider 2+1 eski en ucuz toki alırım otururum.Kiracilik zor iş.Ben de 11 sene kiracilik yaptım.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: omd
bende ev sahibi olarak konuya dahil olayım. normalde kiracılarımız hep uzun dönem olmuştur küçük yer tanıdık çok, uzaktan akraba vs. hiç sesimizi çıkarmadan 30 sene aynı dairede oturmuş kiracımız var. bakın 30 sene! ben 40 yaşındayım. düşünün yani... hiçbir zaman Allah şahit kiracı ben bu kadar verebilirim dediğinde hayır kabul etmiyorum demedik.. ne verirse onu aldık ancak son bir kaç yıldır kiralar o kadar komik duruma düştü ki...
3+1 evi boyamanın ortalama maliyetini ben anca 1 yılda topluyorum o daireden. o dereceye geldi. musluk kırılmış ! banyo bataryası kırılmış . kimse sen küçük yerdesin musluk batarya sana şu fiyat demiyor. piyasası belli. oda kapısı eskimiş fiyatı belli. kiracı da insan iyisini kalitelisini istiyor almaya tamir etmeye çalışıyoruz. ama iş kira vermeye gelince burası küçük yer, emsalleri şu para vs deniliyor. bu durumda sizce ev sahibi ne yapsın? işin doğrusu benim o evden kar etmem için en az 10-17 bine kiracı bulmam lazım aksi durumda yine zarar ederim.

ev sahipleri de çok memnun değil bu durumdan. ben bu yaz tüm kiracıları çıkartmak için gerekli işlemleri yaptım. kiraya vermeyeceğim daireleri. neden vereyim? bir kar elde edemiyorum. ya satarım parası olan alır yada boş dursun hiç değilse zarar etmem durduk yere. bu arada tuzumuz kuru gibi algılanmasın yıllarca kirada oturdum çok şükür evim var şimdi.​

5 yılı dolan kiracının kirası çevredeki emsal kiralara göre belirlenir. Eğer taraflar anlaşamazsa iş mahkemeye gider. Mahkeme en az 2 sene sürer. Geriye dönük olarak mahkemenin karar verdiği tutar ile kiracının ödediği tutar arasındaki farkı kiracı öder. Aynısı geçen sene başıma geldi. 1800 tl kirası olan kiracıma 5 senesi dolduğu için 4000 yap dedim kabul etmedi şuan mahkeme aşamasında en az 12 bin gibi bir karar çıkacak. Başta kabul etseydi kendisi daha karlı çıkacaktı. Gerçi mahkeme ne zaman biter onu da Allah bilir. Ülkemizde adalet sistemi muhteşem işliyor.

Bu tür problemlerin temel sebebi finansal okur yazarlık eğitimimizin olmaması. Evi yatırım aracı olmaktan çıkarmak lazım. Parası fazla olan en kolay yatırımı ev alarak yapıyor. İşin garibi doktoru da esnafı da evi yatırım aracı olarak görüyor. Gündelik hayatta lazım olacak basit ekonomi bilgisi eğitimi olması lazım.

ev sahibinizin olduğu gibi sizinde haklarınız var, haklarınızı öğrenin sağdan soldan yarım yamalak bilgilerle işler zor yürür, avukat bir meslektaşa danışın mağdur olmayın.Kolay gelsin.

Bizimkide 3500 den 12 bine çıkardı ev bakıyorum il merkezine 110 km uzaklıkta bir ilçede ki durum bu. Allah yardım etsin. 8 verdim kabul etmiyor. 2 ay tatil var onuda ev aramakla taşınmakla geçirecez. Memlekete gitmek kafa dinlemek hayal oldu

eylul'de 15 bin verecegim deyip kabul edin ve uzatin. ya da baska bir fikir sozlesmeniz eylulde bitiyormus.

15 bini kabul edin ve bu aydan itibaren odemey baslayin. bir dahaki zammi 2025 eylulde yapmak sartiyla deyin. 2024 eylulde de sozlesme yenilersiniz 15 binden 1 senelik.

bu tarz durumlarda sinir harbi yasamayin kaziklaniyormus hissine de kapilmayin ben de pek beceremem ama biraz agiz yapin. orta yolu bulmaya calisin. ha karsi taraf atar gider yapiyorsa o zaman mahkeme yolunu gosterirsiniz.

Geri