Kodlama Vitrinde Yok Olup Gidecek

Kodla Büyü

OGGY46

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
726
Kodlama Vitrinde Yok Olup Gidecek
“Ülke olarak bu hadiseyi kale alacaksak eğitimini kurgulamalıyız. MEB müfredat ve sistemde etkili çalışma yapmalı”

hb_6894bd215e86a36482298b9f19c5037d.jpg


Kodlama, en basit anlatımıyla bilgisayar ve benzeri cihazlara ne yapacaklarını ‘emretmek’ manasına geliyor. Apple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek bütün yabancı dillerden daha önemli” diyor. Dünyanın birçok ülkesinde okul müfredatına giren bu çılgınlığı Robotik ve Kodlama Koordinatörü Hüseyin Bıyık’la irdeledik. Türkiye’nin bir tercih yapması gerektiğini söyleyen Bıyık şunları söyledi: Ülkemizde robotik kodlama dediğin zaman bu işin eğitimini almış bir öğretmen kitlesi maalesef yok. Mühendis var, onlar da malzemeyi verip direkt robot yapıyor. Anlatamama sıkıntıları var. Bu iki meslek grubu birleşemiyor. Ortada büyük bir güç var kaçıyor. Bizim robot üretmemiz gerekir.

İKİYE AYIRMAK GEREKİR

Türkiye’de kodlama eğitimini özel ve devlet okulu diye iki ayırmalıyız.

Özel okullar: Reklamla ülkemize kodlamayı getirdiler ve bunu yabancılar aracılığıyla yaptılar. Zamanla alınan robotlar doyurmadı ve yeni ihtiyaçlar doğurdu. Maliyet artı da arttı. Yabancılar hemen ‘Telaşlanmayın yeni modellerimiz var’ dediler. Gider kalemi çok şişti. Ortada kaldılar. Yazılım geliştirme kiti bile 400-500 dolar... Bunalım ve fasit dairenin (kısır döngünün) içine girdiler. Bir şey yapmak istiyorlar ama elleri kolları bağlı.

Devlet okulları: Özele göre çok daha sıkıntılılar... Eleştirdiğinde ‘Cihaz yok, internet bozuk’ diyorlar. Bakanlık bir araç seçerek bu işe bir türlü giremedi. MEB bir kaynak hazırladı inceleme şansım oldu, kapsamlı bir yol haritası değil. İçerik daha da zengin olabilirdi. Hangi sınıfta ne eğitim verileceği bile muamma... Sistematik, geleceği düşünerek yapı kurmalıyız.

BU TRENİ DE KAÇIRIYORUZ

Robotik kodlamayla ilgili bir sanayimiz yok. Bir tercih yapmalıyız. Dışardan hazır mı alacağız yoksa oturup kendimiz mi özgün robot tasarlayacağız? Ülke olarak bu hadiseyi kale alacaksak eğitimini kurgulamalıyız. MEB çalışmalarını yapıyor ama yerli bir ürün, müfredat ve sistemde etkili çalışma yok. Toplama bilgilerle bu treni de kaçırıyoruz. Sanırım vitrinde kalıp bu da sönüp gidecek.

BAĞIMLI HÂLE GELDİK

İthal ederek bağımlı hâle geldik. Bu dönüşümü ikinci plana atarsak sonucu F-35 veya S-400 gibi olur. Başka ülkelerle pazarlık masasına otururuz. Ama SİHA’lar gibi elimizi taşın altına sokarsak hava tamamen lehimize değişir. Ya satın alıp bağımlı olacak ya kendimiz yapıp yolumuza bakacağız. SİHA’mız, tankımız var diyoruz, niçin robotik kodlama kitimiz olmasın...

ORİJİNAL FİKİRLER SAHİPSİZ KALIYOR

Gençler üniversitenin kampüsüne ayak bastığında farklı bir havaya kapılıyorlar. Boston Dynamics firmasında çalışan tek bir Türk Mekatronik Mühendisi yok. En zorlandığımız konu bir şeyi yapalım dediğimiz zaman ‘Bunun hazırı var, niçin yapalım’ bakışı... Gerçekten zehir gibi gençler var ama sektöre yön vermeliyiz. Orijinal fikirler sahipsiz kalıyor.

YABANCI DİL DEĞİL KODLAMA ÖĞRETİN

Kodlamanın yaşı ile ilgili artık bir kavram kalmadı. Herkes kodlamacı olmayacak ama herkese faydası var. Dünyanın yeni dili bu. Çocuklarınıza yabancı dil öğreteceğinize kodlama öğretin. Yazılım dilinde İngilizce, Almanca veyahut Türkçe yok. Sen onu hangi dilde yazarsan yaz o robot gidiyor. Bizim diğer ülkelere göre en büyük sıkıntımız o teknolojiyi üretemiyoruz. Onlar önümüze bir robot koyuyorlar bizim öyle bir seçeneğimiz yok.


KAYNAKLAR:
Mahmut ÖZAY /

http://www.egitimhane.com/kodlama-vitrinde-yok-olup-gidecek-h20779.html

Ne olacak bu bizim dersin hali...
 
PISA Direktörü kodlama gereksiz demiş.. Herkesin dilinde bu var.

Sorduğunda gerekçe hiç bir şey yok. Kodlama ne bilen de yok . Bir üretim makinesi nasıl çalışır. Üretim nasıl yapılır . Kodlamanın üretimdeki rolü nedir. Bir fikri olan da yok
 
Bende özellikle reklam boyutuna kızıyorum.Sırf reklam için yarışmalar v.s ,her şey yarışmaya dönmüş.Örneğin Siz ingilizce yarışması duydunuz mu,hep reklam.Buda bizi ileriye değil kısır döngüye götürüyor.
 
Olay tamamen reklama dönük oldu. Meb Robot yarışmasında bakıyorsunuz hazır kitler. Amaç isim yapmak. Proje üretiliyor bakıyorsunuz belirli sitelerden alınma. Özgün bir çalışma neredeyse yok. STEM eğitimlerinin içeriği arduino. Robotik eğitimlerinin içeriği arduino. Yani işimiz gücümüz arduino. Kodlama mantığı, algoritma oluşturma yok. Öğrencide problem çözme yeteneğini geliştirecek, analitik düşünme becerisi oluşturacak hiç bir faaliyet yok. Hazır sistem, hazır kod.
 
ben de bu konuda bilişim öğretmenlerinin kaderine terk edildiğini düşünüyorum, imkanları olan bir okulda öğretmenler setleri aldırıp birşeyler yapıyor ama çoğu okul bundan mahrum kalıyor, üstelik bize üniversitelerde ne arduino ne robotik gösterilmemişken mucizeler beklenmesi de cabası. Yapılan projelerde öğretmen yapıp öğrenci sunuyor, çocuğa şu kod ne işe yaradı desen mantığını çözememiş oluyor, özümseyerek yapanları kastetmiyorum ama gerçekten iş şova döndü
 
Hocalarım, malesef bu ders zorunlu olmadığı sürece ciddiye alınmayacak. Ne hikmetse MEB bu konuda bir türlü bu dersi ciddiye almadı, keza ciddiye almamasını şu nedenlerden dolayı görüyoruz.
1- Ders sayısı kademelerde azaltıldı, sonrasında bir seçmeli bir zorunlu diye sürekli daldan dala gezdirildi.
2- Dersimize ait basılı düzgün bir kaynak hazırlanamadı, hazırlanan pdf formatındaki kaynaklar incelendiğinde ise çok sığ ve laf olsun diye hazırlandıkları bariz ortada.
3- Süreli kurs veya eğitimlerle kodlama ve yazılım derslerine önüne gelen branş öğretmeni sokulmaya başlandı.
4- Hemen hemen tüm derslerin talepleri %50 civarında karşılanmasına rağmen, o kadar dillendirilen ve övgülere mazhar olan Kodlama ve Yazılım Dersi'ne ait hiçbir talep karşılık görmedi (atamalarda verilen cüzi rakamlar, ders kitabı, laboratuvarlar...vs.)

Anlayacağınız MEB'de bizim branşa dair kalıcı bir alerjik durum var. İnşallah bu bakış açısını tez vakitte değiştirip çağın ve geleceğin hayat standarlarından birisi olacak olan yazılım-kodlama ve robotik konusunda işi ehline teslim edip bu dersin hakkını verirler.
 
Sizin ders tek.tasarim öğretmenlerine kaydı.Tanidigim bu öğretmenlerin çoğu ardino, stem ve python kurslarına gidiyorlar.Atolye kurulan okullarda bunlara görev veriliyor.
 
Sizin ders tek.tasarim öğretmenlerine kaydı.Tanidigim bu öğretmenlerin çoğu ardino, stem ve python kurslarına gidiyorlar.Atolye kurulan okullarda bunlara görev veriliyor.
Eminim bu kurslar sonunda hepsi süper seviyede ardino, stem ve python dersi verir. Daha geçen birisi ki bu kurslar ile dersi almış, yalvar yakar python'da hesap makinesi anlatmam için yanımdaydı. Ne diyelim...MEB razı, öğrenciler razı, veliler razı, birkaç saatlik kurs ile yüzü kızarmadan bu dersi isteyenler razı ise. Biz ne desek boş. İlerleyen zamanda görelim bakalım ne kadar verimli dersler işlenmiş...
 
Herkes için gereksiz. Seviyesi uygun olanlar için anlatılmalı bu sayıda 10 bini geçmemeli.bundan fazlası zarar...
 
Kodlamaya "çok para kazandıran sihirli bir şey" diye bakan adamlar tarafından, kodlamaya "çok para kazandıran sihirli bir şey" olarak bakan velilere yönelik geliştirilmiş ve çocuklarda kodlamanın "çok para kazandıran sihirli bir şey" olduğu algısının oluşmasına yol açan ürünler ve hizmetler piyasada gırla. burada öğrettiğiniz şey de kodlama değil, sek sek ya da kızma birader oynayan her çocuk bu robotla kazanabileceği beceriyi zaten kazanabilir. sek sek ile edinilecek beceriyi salt ışıklı robotla edinilebilir olarak lanse etmek de ilk cümledeki argüman yüzünden: bir pazarlama yalanı. dünyanın ne bu kadar yazılıma ne de bu kadar yazılımcıya ihtiyacı var. dünyanın daha ziyade eleştirel düşünebilen ve pazarlama yalanlarının ardını görebilen: "bu adamlar bize ihtiyacımız olmayan bir şeyi satarak köşeyi dönmeye çalışıyor" diyebilen insanlara ihtiyacı var.
 
Tek. Tas dersini hala anlamış değilken bu adamları Bilişim Tek. Derslerine sokmaları yada müfredatı onlara doğru kaydırmalarının ne manaya geldiğini şu MEB bize bir açıklayabilse :D
 
Kodlama ayrı robotik ayrı bir şey. Bilişim dersinde öncelikle temel konuları iyice belletelim ki kodlama ve robotik seviyelerine gelelim. Yoksa her şey paramparça ve bölük pörçük oluyor. Joseph Weizenbaum(yahudi asıllı alman bilgisayar bilimci)"Çocuklarımıza her şeyden önce anadilini kullanarak kendilerini çok iyi ifade edebilmelerini öğretmeliyiz."
 
Bu işin temeli matematikte yatıyor.Kodlama yolunda çocuk matematiği de öğrenecek.Dunyanin en iyi yazılımcıları matematikçiler arasından çıkmıştır.Dunya okullarına python egitimini sokmuş devam ediyor biz halen olmalı mı olmamalı mı bunu tartışıyoruz.Abd geliyor turkiyeye kendisine rakip olacak küçük startup oyun şirketlerini elemanlarıyla satın alıp götürüyor.Bunu gören yok mu?Anca beyin göçünü tartışıp dururuz.
Elon Muskin space x roketleri dikine kalkıyor uzaya gidiyor tekrar dikine iniş yapıyor.Bunun algoritmasını yazan stanford üniversitesinden bir TÜRK.
 
Tren kaçtı biz hala görüntüsüne bakıyoruz sanırım :D gördüğüm hemen her TÜBİTAK veya Bilim Fuarı etkinlikleri yazılım ve robotik örnekleri ile dolu. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu :D
 
Kodlama veya robotik kodlama bizim alanı tüketecek. Özellikle kodlama diye reklam peşinde koşan, okula dünya kadar kit aldırıp hazır işleri öğrencilere hiçbir şey öğretmeden yapan bilişim öğretmenleri öldürecek.

Başlığa konu olan röportaj da sıkıntılı. Robotik kodlamayı öğretmeliyiz diyor. Hayır, robotik kodlamayı öğretmemeliyiz. Kodlamayı öğretmeliyiz. Bunun için büyük para harcamaya bile gerek yok. Bir bilişim sınıfı ve zorunlu yazılım dersi bu işi çözer. Zaten 4 yıl bir çocuğa kodlamayı öğrettiğimiz zaman çocuk problem çözme yeteneğini geliştirmiş olur. Lisede de isterse robotik kodlama yapar, isterse web kodlama yapar, isterse mobil kodlama yapar. Biz hepsini tek bir derste eritemeyiz, eritmemeliyiz de. Bizim işimiz temelini öğretmek. Problem çözmeyi öğretmek. Problem çözme yeteneğini elde eden öğrenci tüm bunları yapabilecek seviyede olur zaten.

Ama yok, biz, dersimiz olmadan valilikler aracılığıyla kodlama diye reklam yapalım, okulu masrafa boğalım, dersten kaçalım, çocuklara oyuncak verip oynatalım.
 
Yav kardeşim her okula 50liralik monitor ve raspberry pi kart.Bunda da libre office çalışıyor python kod yazmasını öğrensin çocuklar.Tahta nedir 50bin saatlik bir alet.Ben eski bt sınıflarında daha güzel ders işlendiği kanısındayım.
 
Sırf norm kadro sorunumuz olmasın diye kendimizi kandırıyoruz. Kodlama o kadar da önemli bir şey değil, bunu hepimiz biliyoruz. Bilişimde ekmek olsa biz bu halde olmazdık. Şimdi kimse youtube şu kadara satıldı falan örneklerine girmesin. O bir kere olurdu, youtube oldu ve satıldı. İlk aklına gelen kazandı. Ya da benzeri farklı alanlardaki örneklerle çoğaltılabilir.


Neymiş “kodlama öğrencilere problem çözme yeteneğini öğretiyormuş” ve “algoritma öğretici” imiş, bu da dünyanın en büyük yalanı. Dersen ki zarf tümleci, zamir işlemek daha mı mantıklı tabi ki o da saçma. Çocuklara öğretilen çoğu şey gereksiz zaman israfı.


“Kodlama hiç önemli değil” demiyorum ama uçacağız kaçacağız falan hepsi hikaye. Kapitalizm bizlere oyuncaktan robot kitlerini satmak için yeni bir akım geliştirdi sadece. Tüm özel okullar çokça paralar harcadı.


Gereksiz o kadar ders ve konu içerikleri varken kodlama onların yanında elmas gibi diyebilirim ama fazla anlam yüklemeyelim. Gelecek vadeden futbolcu adaylarının medyatik olduktan sonra sönüp gitmesi gibi olacak.


5. sınıfta blok kodlama gösterilip yavaştan metin tabanlı kodlamaya geçip 8. sınıf sonunda Python bitirilebilir ve bu ülkeye fark katar. Öğrenciler zorlanmazlar ve zeki çocukların hepsi metin tabanlı kodlamayı öğrenmiş olur. Bunun için saçma sapan robot kitleri almaya da gerek yok.


"Efendim kodlama ülkenin önünü açacak" diye bize milyar dolarlık robot kitlerini kitlediler.


Ama şu an meydandaki sesler de saçma, herkes vakit geçiriyor. Bilişim öğretmeni normum olsun diye neyi savunduğunu bilmeden hunharca "sadece" savunuyor ve "Meb okula robot kiti göndersin" diyor. Özel okullar veli tavlamak için bin fırıldak çeviriyor, Meb ise hiç görmemezlikten geliyor.


Çözüm şudur; Lgs de python dan soru çıkmalı. Lgs sınavı neden yapılıyor; başarılı öğrenciyi seçmek için. Matematik soruluyor ise ve fen soruluyor ise Python da sorulabilir. Ve daha çok yararı olur. Bana dinsiz diyenler olacaktır ama Din kültüründen bile soru çıkıyor, din kültürü sınavda sorulacak bir ders değildir, gerçek soruları zaten diğer tarafta Allah soracak, tamam din kültüründen de soru çıksın, zarf tümleci de sorulsun ama onun yanında lgs de 5 tane de kodlama sorusu çıktığı gün tüm veliler bilişim dersini de bilişim öğretmenini de ciddiye alır.
 
4 yıllık bilgisayar bölümü okumuş biri olarak robotik kodlamaya bodoslama dalmaya korkuyorum. Donanımdaki sıkıntıları çözmek, düşük seviye kod yazmak zor. Ortaokul öğrencileri mi donanımla yazılımı aynı anda öğrenecek robotik kodlama ile? Safsata. Hazır örnekleri daya gitsin, çocuk oyalansın.

Eğer kodlama eğitimi yapılacaksa öncelikle dersler zorunlu olmalı. Kendi yazdığım programı her derste kullanılıyorum, öğrenciler hala bu ders ne işimize yarayacak diyor, dönem sonu olmuş. Neden? Çünkü ders seçmeli. Öğrenciler dersime girerek bana lülufta bulunduğunu zannediyor. Nizami sınav yapıyorsun, veli hemen kapına dikiliyor, seçmeli dersten çocuğum niye düşük aldı diye. Bu şartlar altında öğrencilere hiçbir şey öğretmek mümkün değil.
 
Neymiş “kodlama öğrencilere problem çözme yeteneğini öğretiyormuş” ve “algoritma öğretici” imiş, bu da dünyanın en büyük yalanı. Dersen ki zarf tümleci, zamir işlemek daha mı mantıklı tabi ki o da saçma. Çocuklara öğretilen çoğu şey gereksiz zaman israfı.

Sanıyorum ki algoritma nedir, onu bile bilmiyorsunuz(tanımını biliyorsunuzdur tabii ki). Bu cahillikle bu kadar uzun açıklama yapmaya cüret emeniz takdire şayan.

Problem çözmenin kendisi problem çözme yeteneğini geliştirmiyorsa, ne geliştirir merak ediyorum. Ha neden problem çözme yeteneği önemli diye bir soru sorup sizin gereksiz ve boş cevabınızı da beklemiyorum.
 
Biz bu yüzden biteriz işte henüz kodlamanın yada robotik kodlamanın öneminde bile bir birlikteliyimiz yok.
Hiçbir branşta bu yoktur hepsi dersinin sonuna kadar arkasında. Biz henüz kendi dersimizi kabullenmedik .
Evet asıl önemli olan kodlama ama şu da bir gerçek direk pyhton gibi bir dil öğretildiğinde öğrenci zorlanıyor. Robotik orada devreye giriyor aslında.Kodluyor ve direk sonuçu somut olarak görünce derse motivasyon ve ilgi artıyor.
Biz henüz dersimize sahip değiliz. Inanın çevremde ciddi ciddi emek veren birçok BT öğretmeni var. Birde tabi reklam boyutu var.
Sorun aslında Bt öğretmenleri kendi reklamımızı yapamıyoruz.
Her ne kadar birçok branş bu konuda çalışada en iyi ve kaliteli çalışmalar BT öğretmenleriden çıkıyor. Tabi teknik liselerde başka branşlarda var.
 
Benim üzüldüğüm durum şu ki 3 tarafımız denizle çevrili, 4 mevsim geçişi var tarım yok.Bari milyonlarca gencimiz öğrencimiz birşeyler yapar.Herkesin elinde cep telefonu, evinde bilgisayarı interneti var.Bu nesil tvden olsun başka mecralardan iyi bir yönlendirme ile bu işlere heves eder birşeyler başarır.Başarmak zorunda.
Daha geçen aylarda 4 senelik bir oyun şirketimiz abd tarafından satın alındı borçları ödendi ve ekibiyle birlikte Palo Altoya götürüldü.
 
Geri
Üst