vlk4n' Alıntı:
unknownrealmman' Alıntı:
Bu linuxun en büyük problemi şu iki sayfacık konuda bile ortay çıkmış. Masaüstü uygulaması için (startx/grafik ekran) bile hemen yukarıda 26 tane uygulama var. Şunu kullan, yok olmadı öbürünü dene, yok yok bu da olmadı... İndirdiğin byte ların toplamda tuttuğu yekun GB a mı yanarsın, diskinde kapladığı alana mı, hiçbirini kullanamadığına mı... Sıkıştırılmış dosya açacaksın, yüzlerce program var! Ofis paketi için onlarca, vs. Şimdi arkadaşlar diyecek, program çok hocam işte zenginlik var çeşitlilik var diye; bu zenginlik ve çeşitlilik takıldığın yerde bir şey danışınca onu kullanma bunu kullan cümlesiyle biter genellikle ve haydi bakalım sil baştan... O kadar zaman yok bende şahsen. Linux çalışmalarının ciddi bir temizliğe ihtiyacı var, ki bunu yapacak babayiğit bir ekip dünyada var mıdır bilmiyorum. Aylar, yıllar alabilir. Okullardaki bilgisayarlara linux yüklesek, e-okul açılıyor mu? Öğretmenlerimiz çoğunlukla wordde birşeyler yazıp çıktı alıyor ve e-okuldan not girişi vs. işlemleri yapıyorlar.
Linux a kesinlikle karşı değilim. Hatta yıllar önce fanatik kullanıcılarındandım. Fakat en son, sanırım 2005 yılında 256 Kb internet ile 7 CD debian sürümünü indirip bilgisayar kurduktan sonra 3 CD kadar güncelleştirme bulunca CITROEN deyip daha da yüzüne bakmadım.
Türkiye'de linux gelişEmez, iddia ediyorum gelişEmez. Maalesef bizim internet okur yazarlığımız çok çok düşük. Her alanda olduğu gibi BT konusunda da aşırı tüketici bir toplumuz, üretim yok. Kimse internet ortamında bilgi ve tecrübesini paylaşmıyor. Hemen her konuda ingilizce kaynak bulunabiliyorken, youtube gibi sitelerde videolu anlatımlar, uygulamalar bulunabiliyorken; maalesef Türkçe içerikli kaynak, video bulamıyoruz. Saatlerce youtube da GS-FB-BJK golleri izliyoruz... Herhangi bir konu ile ilgili Türkçe kaynak bulmak çok zorken, linux için yeterince Türkçe destek bulmak imkansıza yakın. Yabancı kaynakları Türkçeye çeviren gönüllü grup/kişiler ise sayıca çok az.
Bu kadar eleştiriden sonra şöyle bir önerim olabilir: BBNET Linux grubu oluşturulup ortak bir dağıtımı kullanabilir, bilgi ve tecrübelerimizi burada paylaşabiliriz. Takıldığımız yerlerde birbirimize yardımcı oluruz. Burada önemli olan ortak bir dağıtımı kullanmak. Herkes farklı bir dağıtıma yönelirse bilgi ve tecrübe paylaşımı da yeterince olmayacaktır ya da yeni kullanıcıların kafası bir iki denemeyle karışacak ve linuxtan kaçacaktır. Türkiye'deki BT öğretmenlerinin büyük çoğunluğu bu forumu takip ediyorsa, linuxu öğretmenlere, öğrencilere ve zamanla topluma sevdirmek adına ortak bir linux dağıtımında karar verip bu dağıtımı kullanarak BBNET te açılacak bölümde zamanla güzel bir içerik olulacağını düşünüyorum.
Hocam söylemlerine pek katılmıyorum. Linuxte bir çok program ve farklılıklar olduğundan bahsetmişsiniz. Doğrudur her kafasına esen linux yada farklı yazılımlar üretiyor. Buda bu alandaki zenginlikleri ortaya koyuyor. SOnuçta özgür bir platform kimseye zorla şu tarayıcıyı kullanacaksın yada şu player ile video oynatacaksın denmiyor.
Türkçe kaynak konusuna gelince eve bulamazsınız zaten türkçe arama yaptığınız sürece linuxte zerre kadar yol alamazsınız. Bilgisayar sistem dili sonuçta ingilizce , aramalarınızı ingilizce olarak yapmalısınız. Ayrıca türkçeleştirme çalışmalarının artmasını istiyorsanız sizlerinde buna destek olması gerekmektedir.
Son olarak ortalıkta bilgi kirliliği mevcut mesela ubuntu ve linuxmint ile ilgili türkçe formlar var diğer dağıtımlar için yok deniliyor. Aslında konu tamamında bahsedilen lubuntu, kubuntu xubuntu pear os pardus gibi daha bir çok nice dağıtım DEB paketleme sistemini kullanıyor. Yani siz ubuntu formunda görmüş olduğunuz bir sorun çözümünü pear os ta geçerlidir. Aynı şekilde çözüm pardusta da geçerlidir. Yanlış yerde ve yanlış arama yapıldığı için sorun çözülmüyor.
Örneğin pardusta 3g modem kurulumu diye aratırsanız fazla sonuç çıkmaz
debian yada ubuntuda da 3g modem aratırsanız asıl sonuçları görebiliriz.
Umarım anlatabilmişimdir.
Hocam merhaba,
Neden Türkçe arama yaparak yol alamıyoruz? Buradan (
http://support.microsoft.com/?ln=tr) görebileceğiniz gibi MS Türkçe yardım ve destek sunmakta. Evet adamlar binlerce, belki milyonlarca lisans satıyorlar Türkiye'ye, ama zaten linuxun felsefesi gereği bu ücret konusuna girmeye gerek yok sanırım. Mesela ülkemizde en organize ekip sanıyorum LKD (Linux Kullanıcıları Derneği) çatısı altında toplanmış bulunuyor. Dernek seminerler, konferanslar vs ile linux tanıtımları yapıyor. Ben de birkaç konferanslarına katılmıştım. Dernek üyeliğinin yıllık ücreti var. Yani istese bu dernek Türkçeleştirme işini üstlenebilir, mali imkanları var en azından. Üniversitelerin BT (2 yıllık, 4 yıllık bilgisayar alanındaki tüm bölümler) bölümlerindeki öğrenciler ile güzel çalışmalar çıkarılabilir. Ben üniversite öğrencisiyken derneğe üye olmak istedim, öğrenci halimizle o zaman için istedikleri ücret yüksek gelmişti vazgeçmiştim. Neyse dernek bizim konumuzun dışında aslında.
"Bilgisayar sistem dili ingilizce..." diye başlayan cümlenize kesinlikle katılmıyorum. Bilgisayar sistem dili ingilizce derken? C vs. dillerde programlama yapabilmek için ingilizce bilmek gerekir diyorsanız, burada linux kullanmaktan linux ile yazılım boyutuna geçmişsiniz. Bir kullanıcı açısından bilgisayar sistem dilinin, programlama dilinin, yazılım üretmenin hangi dilde yapıldığının, nasıl yapıldığının ne önemi var ki? Hadi diyelim ki programlama ile ilgileniyoruz. Örneğin:
if($isim == "" )
{
print " Adınızı yazmayı unuttunuz";
}
kodunda if ve print komutları ingilizce kelimeler, fakat bunları kullanmak için illa belli bir seviyede ingilizceye ihtiyaç yok bence. if : şartlı sınama, print : yazdırma komutudur deyip birer örnek versek ingilizce bilmeden de programlamaya giriş yapmış oluruz. Kaldı ki günümüz neslinin eğitim - öğretim hayatında gördüğü ingilizcenin programlamaya yeteceğini düşünüyorum. Yeter ki yeterli Türkçe kaynağımız olsun. Yine de tekrar belirteyim burada sistem dilinin, programlama dilinin rusça, çince, ingilizce, vs. olması son kullanıcının umurunda değildir. Adam internete girecek, facebookta gezecek, film izleyecek, vs.
Daha önce belirttiğim gibi bir zamanlar fanatik linux kullanıcısıydım ve Türkçeleştirme dahil pek çok konuda yardımlarım olmuştu.
Hocam sitenizi de ziyaret ettim, güzel çalışmalarınız var. Tebrik ederim. Eğer okuldaki bilgisayarlarınızda linux yüklü ise ikinci kez tebrik ederim. Gerçekten zor ve yorucu olacağını tahmin ediyorum. Mesela e-okula nasıl giriyor öğretmenleriniz? Ya da kimi yayınevleri flash bellek, cd ile hediye eğitim yazılımları veriyor. Programlar .exe olarak derlenmiş, linuxta bunu nasıl çalıştırıyorsunuz? Vine var, siz kullanabilirsiniz ama öğretmenleriniz ne yapıyor. Bir de burada önerilen Italc programının windows sürümünü denemiştim, programın daha çok gelişmeye ihtiyacı var. NetSupport çok çok ileride bir kontrol programı Italc ye göre. Eğer Italc ile BTS kontrolünü sağlıklı bir şekilde (öğrenci bilgisayarlarını kilitleme, öğretmen bilgisayarı görüntüsünü öğrencilere aktarma, dosya gönderme-alma, test yapabilme, istenmeyen yazılım-siteleri engelleme, vs) yürütebiliyorsanız bir kez daha tebrik ederim.
Konuyu biraz dağıttım, çağrımı yineleyerek sonlandırıyorum. BBNet olarak ortak bir dağıtımda buluşursak yol alabileceğimizi düşünüyorum. Yoksa pek çok linux konusunda olduğu gibi bu konuda da onu kullanma bunu kullan şu var bu var ile bu konu da yok olacak... Bu konuda önderlik etmek isterdim ama benden daha tecrübeli ve güncel bilgisi olan arkadaşlar var. Elimden geldiğince destek veririm.