Linux ile İlgili İlginç Gerçekler

Kodla Büyü
**melike**' Alıntı:
serdengecti' Alıntı:
http://forum.ubuntu-tr.net/

hocam üç aşağı beş yukarı aynı mantıkla kuruluyor ubuntu versiyonları. ben size okullarda lubuntu kurmanızı öneririm

ubuntunun lxde masaüstü yapılandırmasıyla oluşturulan distrodur

lubuntu.net ise benim size önerdiğimiz sistemin indirilebileceği adres

zamanım olursa lubuntu kurulumunu resimli anlatırım

çok teşekürler hocam
Ayrıca resimli anlatım da çok makbule geçer hocam
sağolun :)

bir fırsatını bulursam son sürüm ile adım adım kurulumunu anlatırım. :)

bilisim-tef' Alıntı:
Çok ilginç bir bilgi de ben vereyim.

Kişisel bilgisayarlarda Linux kullanım oranı %1-2 civarında. :)
Bu benim en çok üzüldüğüm nokta...
Birçok insan için Bilgisayar=Windows
Bırakın Linux'tan haberlerinin olmasını, işletim sistemi ne demek onu bile bilmiyorlar.
Ayrıca Windows ticari olduğundan çok iyi reklam yapıyor. Haftalardır televizyonda Windows 8 reklamı dönüyor.
Linux ücretsiz olduğundan böyle bir reklam yapma gereği duymuyor tabi.
İnsanların, alışkanlıklarını değiştirmek istememeleri de cabası.
Velhasılı kelam kişisel bilgisayarlardaki kullanım oranının çok olması Windows'u iyi bir işletim sistemi yapmaz.

bilisim-tef' Alıntı:
Çok ilginç bir bilgi de ben vereyim.

Kişisel bilgisayarlarda Linux kullanım oranı %1-2 civarında. :)

Evet hocam haklısınız. Ev kullanıcısı için hangi işletim sisteminin "kullanıcı dostu" olduğunu gösteriyor.

korn454545' Alıntı:
Emin ol en çok hangi işletim sistemi kullanılırsa virüsler de o işletim sistemine uygun hale getirilir.

Teknik olarak mümkün ama virüsü bulaştırmak icin sistemi robot olarak açıp zorla çalıştırmanız icap eder, dosyalara erişim mimarisi nedeniyle virüsü yaymak icin kasıt gerekir

korn454545' Alıntı:
Emin ol en çok hangi işletim sistemi kullanılırsa virüsler de o işletim sistemine uygun hale getirilir.
bende bu görüşe katılmakla birlikte Linüx Kullanmak- Öğrenmek isteyen birisiyim.
Ama;
hangi linüx?
pardus da linüx çekirdeği kullanıyor demi arkadaşlar. o zaman onu niye kullanmıyoruz?

Pardus özel paket yönetim sistemi kullandığı için arkadaki ekibe biraz fazla bağımlı bence. Ubuntu kullanın derdim ama birkaç gün önce onların da tarayıcı kullanımında oluşan anonim bilgileri sattıklarını öğrendim. Bu da özgür yazılım felsefesine aykırı geldi bana. Daha başka dağıtımlara bakmak lazım :D

Ben PClinuxOS 2012.8 KDE kullanıyorum. Çok da memnunum. Tavsiye ederim. Ama Pardus-Anka 2013'ün kararlı sürümü çıktığında mutlaka Pardus ile devam edeceğim.

omd' Alıntı:
Pardus özel paket yönetim sistemi kullandığı için arkadaki ekibe biraz fazla bağımlı bence. Ubuntu kullanın derdim ama birkaç gün önce onların da tarayıcı kullanımında oluşan anonim bilgileri sattıklarını öğrendim. Bu da özgür yazılım felsefesine aykırı geldi bana. Daha başka dağıtımlara bakmak lazım :D

Pardus o işi bıraktı debiana döndü

nosTRa' Alıntı:
korn454545' Alıntı:

Teknik olarak mümkün ama virüsü bulaştırmak icin sistemi robot olarak açıp zorla çalıştırmanız icap eder, dosyalara erişim mimarisi nedeniyle virüsü yaymak icin kasıt gerekir

aynen öyle. önce işletim sisteminin yapısını bilmek gerekir. bilmeden yorum yapmak zandan öteye bir şey değil. Ekstra işlere girilmez ise bu tarz işletim sistemine virüs bulaştırmak çok zordur.

ben de 2008 den beri ubuntu kullanmaktayım genelde oyun haricinde windows un yüzüne bakmıyorum ülkemiz için söylemek gerekirse özellikle okullar başta olmak üzere linux e geçerlerse yaygınlaşması içten bile değil bir de dipnot geçen sene askerlik işlemleri için gittiğim askerlik şubesinde linux (galiba pardus) kullanmaktaydılar baya bi hoşuma gitmişti.

makinemdeki win8 kararlı çalışmasa benim de kurasım geldi. Zamanında lab.taki öğretmen bilgisayarına kurdum ve sistem çökmüştü. sonra bulaşmamıştım pek. sanal sürücüye ubuntuyu kurdum. bence Windows kadar görsel ve güzeller. Okullarımızda yaygınlaşırsa yada bedava oluşu ve bilgisayarın virüssüz kullanılacağı aşılanabilirse yaygınlaşabilir. ama ben win 7 ve win 8 varken çok yaygınlaşabileceğini sanmıyorum.

win7 altında installer ile kurulabiliyor. Ben de şu an lubuntu versiyonu var. daha öncesinde ubuntu vardı. Kaldırırken de Windows altında herhangi bir program kaldırır gibi kaldırabilirsiniz. ubuntu görsel olarak iyi. kullanımı pratik chrome veya mozilla tarayıcınıza eklenti kurma mantığı ile program aratıp kurabiliyorsunuz. Paketler ufak yüklemeler seri. Ama explorer yok. ie 'nin lazım olduğu bir sektörde çalışıyoruz. Mozilla chrome eklentileri ile bir yere kadar gelebiliyorsunuz ama aynı tadı vermiyor. Windows altında çalışan exe oyunları winmine dı ismi sanırım bir program ile çalıştırabilirsiniz ama bütün programları çalıştırır diye düşünmeyin pek tat vermeyebilir. Kurulum ve program çalıştırma mimarisinden zaten uzman olan arkadaşlar bahsetmişler. Çok yabancıysanız biraz uğraştırabilir ama aradığınız pek çok programın alternatiflerinin bulunduğunu da belirtmek gerekir. Müzik, film programları, sıkıştırma programları, alternatif ofis programları vb. bir sürü program var. Kendi deneyimlerime dayanarak kişisel bir görüş belirtmem gerekirse çok harika mükemmel Windows buna kurban olsun diyemem ama güzel bir alternatiftir farklı bir dünyadır. Bilgisayar kültürünün gelişmesi için denenmesi gereken bir tecrübedir. Virüs programı gerektirmediğinden arkaplanda kasacak bir programdan kurtulmuş olursunuz. Düşük miktar ram ve işlemci gücünü destekleyen sürümleri olduğu gibi vistaya, 7'ye kafa tutacak temalara sahip versiyonları da vardır. İhtiyaca göre seçilir, yüklenir, kurulur. internette haberlere bakmak, müzik dinlemek, sosyal ağlara takılmak, mailleri kontrol etmek gibi standart işlemlerde bulunan kullanıcıları fazlasıyla memnun edecek bir işletim sistemidir. Deneyip görmek lazımdır :) Bu yazıyı win7 ile yazdım birazdan laptopu kapatıp l-ubuntu ile açıp bir de o gözle bakacağım, alternatif iyi bir şey yaw :+1:

nosTRa' Alıntı:
omd' Alıntı:

Hocam. Pardus projesinin peşini bırakan Tübitak. Sağolsunlar gönüllü geliştiriciler, PiSi paket sistemini kullanan Pardus'u "Pardus-Anka" adıyla geliştirmeye devam ediyorlar. Kararlı sürümün çıkması da yakın diyorlar. Eli kulağında yani. Şahsen ben çok merak ediyorum ve dört gözle bekliyorum.

Windows kullanıcılarının büyük çoğunluğu oyun için tercih ediyor. Kullanıcıların bir çoğu için virüs olmuş olmamış çok önemli değil. Oyun oynatıyorsa tamamdır.

Tüm oyunlar linux'a göre çıkmaya başlar başlamaz bir anda lnx kullanıcılarının da hızla artacağını düşünüyorum.

Bununla birlikte korsan kullanımın da tamamen önüne geçecek yasalar da kesin olarak netlik kazandıktan sonra zaten insanların özgür yazılımlara geçmesi kaçınılmaz olacaktır.

engin724' Alıntı:
nosTRa' Alıntı:
omd' Alıntı:

Hocam. Pardus projesinin peşini bırakan Tübitak. Sağolsunlar gönüllü geliştiriciler, PiSi paket sistemini kullanan Pardus'u "Pardus-Anka" adıyla geliştirmeye devam ediyorlar. Kararlı sürümün çıkması da yakın diyorlar. Eli kulağında yani. Şahsen ben çok merak ediyorum ve dört gözle bekliyorum.

Ondan haberim var ama birşey çıkacağı konusunda pek umudum yok. Şöyle düşünmek lazım tübitak içindeki yapı ile birlikte sürüm çıkarmak bu kadar zor iken gönüllü geliştiriciler ile daha da zordur. TUBİTAK' a gelince debian çatallaması ile özgün işletim sistemi çıkardıkarını düşünmek komedi olur. Bakalım ilk sürümü kim çıkartacak ve nasıl olacak.

demekki linux kişisel kullanım için değil güvenlik sorunu bulunan büyük işletme ve 3b işlemler için kullanılan bir sistem gibi olmuş....

hergunsince83' Alıntı:
linux'a geçmeyi isteyip tırstığı için geçemeyenlere +1
Linux'a geçmeyi isteyip tırstığı için geçemeyenlere bu kitabı tavsiye ediyorum :)
Arkadaşkar inanın korkacak hiçbir şey yok. Android telefonlar ilk çıktığında insanlar kullanamadılar mı? Biraz karıştırınca öğrenilecek şeyler hepsi de. Üstelik bizim işimiz bilgisayar. Bizim için çocuk oyuncağı inanın.

Ubuntu çok ilgimi çekmeye başladı. 739 mb'lık bir iso indirdim. Bu imaj, 700MB CD ye mi yoksa DVD ye mi yazılır?

Ubuntu severlerden yükleme tavsiyesi alabilir miyim?

Ben öğrenci bilgisayarına yükleyeceğim. Bu bilgisayar içinde c vd d olmak üzere iki partisyon var. d'de bir miktar boş alan var. Ubuntu ile yeni bir ext4 oluşturabilir miyim? Beğenmezsem daha sonra eski haline getirmek mümkün mü?

Siz her ihtimale karşı DVD'ye yazın hocam. Ubuntu'nun öğrenciler için güzel bir deneyim olacağı kanaatindeyim. 10 GB boş alan varsa yeter de artar bile. Beğenmediğiniz taktirde Ubuntu kurduğunuz yere başka bir Linux tabanlı işletim sistemi kurabilirsiniz. Alternatif çok.

engin724' Alıntı:
Bu cabası değil sorunun ta kendisi. bırakın işletim sistemi değiştirmeyi, bırakın windowsun bir sürümünden diğerine geçmeyi en basit bir programda bile farklı olana geçmek istemiyor insanlar.

serdemir' Alıntı:
engin724' Alıntı:
Bu cabası değil sorunun ta kendisi. bırakın işletim sistemi değiştirmeyi, bırakın windowsun bir sürümünden diğerine geçmeyi en basit bir programda bile farklı olana geçmek istemiyor insanlar.
Aynen Hocam. :sleep:

Geri