Mühendislik Tamamlama - Üni. Hocasıyla Görüşen Var mı?

Kodla Büyü

AKADEMİA

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaşlar Mühendislik Başvuruları başladı. Ancak eminim çoğu arkadaşımız benim gibi tercih yapma ve yapmama konusunda kararsız.

Yaşadığım ilde bizim bölüm yok. Dolayısıyla kesin olarak derslere gidemeyeceğim. Başka yerlerden okul yazmak durumundayım. Birçok kişi de aynı durumdadır.

Şimdi diyelim ki yazdık, kazandık, parayı yatırdık. Bir de baktık hoppala, "devam edeceksin" diyorlar. Bunun da imkanı yok.

Acaba özellikle yeni mezun olan arkadaşlardan rica etsek fakültedeki hocalarıyla görüşseler. Nasıl olacak bu işler. Öğretmenlik yapıp da sınavı kazanan bir sürü kişi var ve belki bu arkadaşlar (yani bizler) fakültelerin açılan kontenjanını büyük oranda dolduracaz. Ee derslere de gidemeyecez. Peki sonuç ne olacak, illa diretecekler mi "devam zorunlu" diye yoksa bir şekilde idare edecekler mi?

Ben düşünüyorum ki bazı üniler buna müsamaha gösterecekler. Ama hangileri bunu idare eder bilemiyorum. Mesela;

-Bazı ünilerde okul zaten tıklım tıklımdır. Derslerde sınıflar full çekiyodur, bize de (veya diğer normal öğrencilerine de) derler ki "İsteyen gelmesin". Okurken bize böyle diyenler vardı.

-Bazı ünilerin bina sıkıntısı vardır, depremde yıkılmıştır, tadilat yapılıyodur vs. vs. Hocalar derler ki "isteyen gelmesin"

-Bazı ünilerde hocalar esnektir, "ister gel ister gelme, geçebilen geçsin" diyodur.

-Bazı üniler normal eğitime devam zorunluluğu ararken ikinci öğretime devam zorunluluğu aramıyordur.

-.............

Üniden tanıdık hocaları olan arkadaşlar şöyle bir istihbarat toplasalar. Durumumuz ne olacak, ne yapacaz, herşey karmakarışık. 1500 Tl yatırdıktan sonra da okuldan atılırsak hiç hoş olmaz.

hocam size katılmamak mümkün değil
hepimiz aynı durumdayız. okulumuz sebebiyle gidemeyecez derslere. yazık olacak ama inşallah bişeyler düşünürler.
benim bi tanıdığım var
bi söyleyim bakalım
buraya yazarım sonucu.

bana kalırsa bu mühendislik olayından atanmış olan Teknik öğretmenler uzak dursun;neticede bu sınavı YÖK ATANAMAYAN -ATAMA durumu olmayan Teknik öğretmenler için organize etti..
O arkadaşların bir çoğu özel sektörde-fabrikalarda komik ücretlere ve çok daha ağır-yorucu şartlarda teknisyen-tekniker statüsünde çalıştırılıyor...O arkadaşların devletten umudu kalmadı..Atanmış Teknik öğretmenlerden de Devleti bırakıp Mühendis olarak ÖZEL SEKTÖRDE çalışma planı -kariyer hedefi olmayanların; mühendislik fakültelerini ve kontenjanları boşuna işgal etmeleri de kusura bakmayın ama biraz açgözlülük olacak...

Hocam zaten bizler tercih yaparsak emin olun açılan kontenjanın neredeyse %80'ini doldururuz. Ben kendi sınav performansımı göz önüne aldığımda yani öyle kolay kolay herkesin yapabileceği bir şey değildi, bunu söyleyebilirim.

Ancak devletin de ön şart koşması gerekirdi. Eğer iş bulamayan kişiler için yapıldıysa sınav o zaman devlette kadrolu çalışanlar başvuramamalıydı en azından zaten öğretmenlik okudun ve şu an öğretmenlik yapıyorsun, kadrolusun da, o zaman sen başvuramazsın demeliydi ki biz de boşuna ne sınava girerdik, ne de para yatırırdık.

Keşke sizin dediğiniz gibi olsaydı ve iş bulamayanlar bu haktan yararlanabilseydi. Ama bizde yararlanabiliyorsak o zaman yararlanmak isteriz. Sonuçta sınav yapıldı, eğer ben yüksek puan aldıysam bırakın da ben gideyim değil mi? Kim karışabilir buna. Eğer şu an dışarıda işsiz olan arkadaşlarımız (gerçi bizim bölümde zaten işsiz de yoktur, o da ayrı mesele, bizim zaten tüm kazananlar çalışan kişiler olacak) daha yüksek alsalardı onlar gitseydi değil mi?

Sonuçta bu sınav bir karambole ve kargaşaya geldi, kesinlikle. Bu olmalıydı ama böyle olmamalıydı. Ben ve eminim hepimiz de isteriz ki bahsettiğiniz zor şartlarda çalışan arkadaşlarımız mühendis olsunlar. Ama dediğim gibi bizim bölümü düşünürsek zaten iş bulamayan, işsiz olan yoktur.

joomlaci' Alıntı:
hocam size katılmamak mümkün değil
hepimiz aynı durumdayız. okulumuz sebebiyle gidemeyecez derslere. yazık olacak ama inşallah bişeyler düşünürler.
benim bi tanıdığım var
bi söyleyim bakalım
buraya yazarım sonucu.

Hocam görüşmeyi gün içerisinde yapabildiniz mi? Bir bilgi alabildiniz mi?

kontenjandaki okulların internet sitelerinden, 3 gündür en az 30 telefon numarası bulup aradım ve sadece 3-4 tanesi telefonu açık cevap verme zahmetinde bulundu :verymad:
ne öğrenci işleri ne de bölüm hocalarına ulaşabiliyoruz, sanki tek ağız olmuş hepsi anlamadım..
ama bugün birisi bu kontenjanları biz YÖK'e bildirmedik. Yök kafasına göre verdi bize dedi. hatta bi üniversitedeki görevlide bu klavuz ve tercihlerden hiç haberi yoktu, bize öyle bi yazı gelmedi dedi. tam bir karadüzen gidiyo ama bakalım hayırlısı ne olacak.
bu arada puan 88 Kocaeli, sakarya yazcam nasipse,

Evet arkadaşlar üniden hocalarını arayıp ulaşabilen var mı? Ne diyor değerli TEF hocalarımız?

Ben gazi üniversitesinden bir hocayla görüştüm onun bana söylediği dersleri diğer öğrencilerle birlikte alacağımız ve müsamaha gösterilir gösterilmeyeceği. Konusunun hocaya bağlı olduğu yönünde.

Ben Ispartadan hocalar ile konuştum. Derslere diğer öğrencilerle birlikte girilecekmiş. Ders programına göre 4 gün ders var, gelemeyebilirim dedim maalesef devam zorunlu, gidebileceğin bir yeri yaz dedi.

dersler ort 3-4 gün. devam zorunlu. dersi verecek müh. kökenli olacak. dersler normal açılan sınıflarla.
bu şartlarda kayıt olup bitirebilecek kadar boş vakti olan örtmen sayısı nedir acaba?
iyice saçmaladılar bunlar

ya amaç sorumluluğu üstlerinden atmak.. istediniz size bir şans verdik siz değerlendiremediniz diyecekler işte

üniyi aradım 5-6 farklı kişiyle görüştüm. hiç birinin bişeyden haberi yok :verymad: :verymad: :verymad:

Hocam 3-4 gün ders olayı nasıl olacak. Bu ne iş böyle yaa...

Madem öyle bize sınav hakkı vermeselerdi, tabii paraları alırken iyiydi.

Haa madem sınava adılar bizi birde kazanırsak paşa paşa bizim okuyabilmemize imkan tanımaları lazım. Açılan tüm kontenjanları şu an işi olan bir işte çalışan arkadaşlar dolduracak. Bunlardan az bir kısmı belki derslere devam edebilir. Peki ya geri kalan büyük bir kısım ne yapacak.

@AKADEMİA hocam zaten mühendisler odası karşıydı böyle bir şeye, bu oluşumun içinde tabi ki mühendislik fakülteleri ve dolayısıyla öğretim görevlileri vs.'de olacak. Bu yüzden -kendi fikrimi söylüyorum- bize hiçbir kolaylık sağlanmayacak, normal bir öğrencinin nasıl devamsızlık hakkı varsa bize de bu uygulanacak. Bunun yanında eğitimler büyük ihtimalle, fark dersi kaçıncı sınıf ise o öğrencilerle birlikte alınacak ve tamamlanacak. Bu yüzden öğretim görevlileri diğer öğrencilere nasıl sorular soruyorlarsa bize de bunları soracaklar.

cumhurtorun' Alıntı:
@AKADEMİA hocam zaten mühendisler odası karşıydı böyle bir şeye, bu oluşumun içinde tabi ki mühendislik fakülteleri ve dolayısıyla öğretim görevlileri vs.'de olacak. Bu yüzden -kendi fikrimi söylüyorum- bize hiçbir kolaylık sağlanmayacak, normal bir öğrencinin nasıl devamsızlık hakkı varsa bize de bu uygulanacak. Bunun yanında eğitimler büyük ihtimalle, fark dersi kaçıncı sınıf ise o öğrencilerle birlikte alınacak ve tamamlanacak. Bu yüzden öğretim görevlileri diğer öğrencilere nasıl sorular soruyorlarsa bize de bunları soracaklar.

Hocam uygulanacak eğitimden ve sınıflardan şikayetçi değiliz zaten. Elbette yeni yeni bir takım şeyler öğrenicez (ben şahsen çok memnun olurum), ve bizi mevcut sınıflara dahil edecekler.

Ancak devam zorunluluğunun aranması çok sinir bozucu bişey.

Daha bir de harç parası alıyorlar. Şimdi üniversiteye gitsem de, devamsızlıktan kalsam yeminlen zoruma gider :verymad:

bu sınava seneye girecek adam bulamazlar. ben gitmem mesela.

açıkçası puanım düşük ama tek tercik uladağ elektroniği seçtim sırf pişman olmamak için.

kazara kazanırsam da bu 4 gün devam zorunluluğuyla okumam mümkün değil. şahsen ben barajı geçen herkesin hafta sonu göreceği derslerle diploma alabilmelerini isterdim.

yoksa dediğim gibi çoğu mezun olan arkadaş atanmış olsun olmasın bu eğitimi devam ettiremez. bu şartlarda yanlış yapılan birşeyler var düşüncesindeyim.

hocam ben gecen gün Elâzığ Fırat la görüştüm kimsenin bir şey bildiği yok tek çıkış yolu hafta sonu iki günde dersleri verirlerse olur yoksa bizi diğer öğrencilerle derse alamazlar neden mi:
YÖK mühendislik tamamlama açıklamasında 2 dönemde bitirileceğini söylüyor o zaman 1,2,3,4. dönemlerdeki eksik dersler sonbaharda 5,6,7,8. dönemler ki eksik dersler ilkbaharda verilecek(4.sınıfdaki ders 2.sınıfdaki dersle alakalı dönemleri sırası ile vermeliler. Yani: sonbaharda 1,2,3,4.sınıfların ilk dönemini diğer öğrencilerle birlikte, ilk baharda da 1,2,3,4.sınıfın ikinci dönemini diğer öğrencilerle birlikte tamamlatamazlar.)
Şimdi : ben 1.sınıf 1.dönemi normal öğrencilerle birlikte aldığımda 2,3,4.sınıf 1.dönemini alamam
o zaman 1.sınıf 1.dönemi normal öğrencilerle birlikte aldığımda 1.sınıf 2.dönemi,2.sınıf 1.dönem,2.sınıf 2.dönemi nasıl alacağım yönetmeliğe aykırı

sizin anlayacağınız tek çıkar yol hafta içi yada hafta sonu 1. ve 2. öğretimi birleştirip verecekler ama kesinlikle diğer öğrencilerle birlikte olmaz

versace' Alıntı:
hocam ben gecen gün Elâzığ Fırat la görüştüm kimsenin bir şey bildiği yok tek çıkış yolu hafta sonu iki günde dersleri verirlerse olur yoksa bizi diğer öğrencilerle derse alamazlar neden mi:
YÖK mühendislik tamamlama açıklamasında 2 dönemde bitirileceğini söylüyor o zaman 1,2,3,4. dönemlerdeki eksik dersler sonbaharda 5,6,7,8. dönemler ki eksik dersler ilkbaharda verilecek(4.sınıfdaki ders 2.sınıfdaki dersle alakalı dönemleri sırası ile vermeliler. Yani: sonbaharda 1,2,3,4.sınıfların ilk dönemini diğer öğrencilerle birlikte, ilk baharda da 1,2,3,4.sınıfın ikinci dönemini diğer öğrencilerle birlikte tamamlatamazlar.)
Şimdi : ben 1.sınıf 1.dönemi normal öğrencilerle birlikte aldığımda 2,3,4.sınıf 1.dönemini alamam
o zaman 1.sınıf 1.dönemi normal öğrencilerle birlikte aldığımda 1.sınıf 2.dönemi,2.sınıf 1.dönem,2.sınıf 2.dönemi nasıl alacağım yönetmeliğe aykırı

sizin anlayacağınız tek çıkar yol hafta içi yada hafta sonu 1. ve 2. öğretimi birleştirip verecekler ama kesinlikle diğer öğrencilerle birlikte olmaz

Hocam anlattığınız çok mantıklı geliyor. Ama karşımızdakilerin bizim mühendis olmamızı istemeyen kalabalık bir grup olduğunu düşününce şahsen içim kararıyor :(

hocam bence başvurunuzu yapıp birazda inatçı olup haklarımızı savunmamız gerekiyor. Kanun ve yönetmelikler gereği dediğim gibi olacak başka çıkar yolu yok gibi fikri olan varsa tartışabiliriz..

olacağı söyleyelim. şehirdışından bir ton yolu tepeceğiz sonuçta geçirmeyecekler. bu senaryoları geçen yıllarda çok gördük. zamanında odtü aynı politika ile yıllarca açmadı,açsada insanlara resmen zulum ettiler. şimdi de oyle olacak.
bence olcaksa herkes kendi ilinde bir yerleri tercih edip boşuna masraf yapmamalı. yoksa gerçekten zulum kokan hareketler var burada.
teknik eğitimlerle resmen oynadılar, diğer bölümlerde durum daha vahim.

Hocam şu da var devam zorunluluğu aramazlarsa uzaktan eğitimden müh. bitirenler tarafından isyan çıkar (örn. ahmet yesevi üni. uzaktan bilg. müh) çünkü yök bunların diplomalarına da denklik vermiyor

http://www.tekev.org.tr/org_detail.php?id=457

GENELBAŞKAN AVCI : "MÜHENDİSLİK DİSİPLİNİNE YENİ BİR SOLUK GETİRMEYE KARARLIYIZ."

Teknik Eğitim Vakfı Başkanı Özkan Avcı, teknik öğretmenlere mühendislik yolunu açan sınavın gerçekleşmesinin ardından bir basın açıklaması yaptı.

"Mühendislik Disiplinine Yeni Bir Soluk Getirmeye Kararlıyız." ifadesini kullanan Avcı, teknik öğretmenlere mühendislik yolunu açan sınav hakkının tanınmasının önemli bir adım olduğunu kaydetti. Ayrıca Avcı, halihazırda bulunan aksaklıkların giderilmesi için neler yapılması gerektiğini de belirtti.

İşte TEKEV adına Başkan Avcı tarafından yapılan açıklama:

Günümüzden tam 21 yıl önce yürürlüğe giren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tüm siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı ve adeta oybirliği ile kabul edilmiş 3795 Sayılı “Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun”uygulamaları hakkında görüşlerimizi, temennilerimizi ve öngörülerimizi sizlerle paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

21 yıldır uygulanması için çaba sarf ettiğimiz “Teknik Öğretmenlerin Mühendislik Tamamlama Programı” için bu gün ilk adım olan giriş sınavını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu vesile ile emeği geçen bütün yetkililere, ilgililere, siyasi parti temsilcilerine ve şahıslara huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. Teknik Öğretmenler bu anlamda atılan adımı çok yerinde ve takdirle karşılamış, yaklaşık 40.000 Teknik Öğretmen bu gün Ankara’nın muhtelif okullarında sınava girerek bu haktan yararlanmak üzere kararlılık göstermiştir.

Bilindiği gibi, kamuoyunun şiddetli talebi ve uzun yıllardır kamuda hak mağduriyetleri ile yüzyüze olan Teknik Öğretmenlerin mağduriyetlerini gidermek üzere, mühendislik tamamlama uygulamaları acele ile gözden geçirilmiş, Üniversiteler Arası Kurul (UAK) ve YÖK Genel Kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda geçici ve bu yıllık bir çözüm bulunulmuş, sınav yapma yetkisi ÖSYM'ye verilerek bulunduğumuz noktaya gelinmiştir.

Teknik Öğretmenin Mühendis Olması İçin İlk Adım Atıldı, Devamını Bekliyoruz.

Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında uygulamanın sürekliliğinin sağlanması ve daha sağlıklı işlemesi açısından aşağıdaki hususlar çerçevesinde 3795 sayılı Kanun'da değişiklik yapması önem arz etmektedir;

1.Teknik Eğitim Fakülteleri 13.11.2009 Tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kapanmış, aynı kararla Teknoloji Fakülteleri kurulmuştur. 3795 Sayılı Kanun’un 1. maddesinde belirtilen mühendislik tamamlama eğitiminin yapılacağı fakültelerin yeniden belirlenmesi ve tanımlanması,

2.3795 Sayılı Kanun’da yer alan tamamlama eğitimi alınarak mühendis olunabileceği hükmüne ve bu kapsamda çok sayıda Teknik Eğitim Fakültesi mezununun talebinin olmasına rağmen, kendisini millet iradesinin üzerinde gören yaklaşıma gelecekte de fırsat vermeme adına, uygulamayı kolaylaştıracak şekilde ilgili maddenin yeniden düzenlenmesi,

nedenleri ile bu kanun’da değişiklik yapılması zorunlu ve gerekli olmuştur.

Uygulama, bireyin kendini yetiştirme ve geliştirme hakkı “Hayat Boyu Öğrenme” ilkeleri çerçevesinde kalıcı hale getirilmeli ,kurum, kuruluş veya herhangi bir zümrenin tekeline, keyfiyetine bırakılmamalıdır.

21 Yıllık Adaletsizliğin Giderilmesinin Önünde Engel İstemiyoruz.

Ülkemizin, üreten, tasarlayan, yöneten kendi alanında birçok başarıya imza atmış TEKNİK ÖĞRETMENLER’i olarak; 3795 sayılı kanunun sürekli uygulanabilir, tamamlama eğitiminin bütün Mühendislik Eğitimi yapan Fakültelerce düzenlenmesini istiyoruz.Sonuç olarak; 1992 yılından bu yana uygulama imkanı tanınmayan ve muhatapları olan biz TEKNİK ÖĞRETMENLER’i ve iş piyasasını mağdur eden 3795 Sayılı Kanun’un, kamuoyumuz ve iş piyasasının beklentileri doğrultusundaHükümet teklifi olarak TBMM gündemine getirilerek en kısa sürede değiştirilmesini, Mühendislik tamamlama eğitimlerin bütün mühendislik eğitimi veren fakültelerce düzenlenmesini, Yönetmeliklerin tekrar gözden geçirilerek kanunu kadük hale getiren maddelerin ayıklanmasını, Teknik Öğretmenlerin Görev Yetki ve sorumluluklarını düzenleyen yönetmeliklerin çıkarılmasını talep ediyoruz, süreci takip ediyoruz ve millet iradesinin tecellisini bekliyoruz.

HABER FEDAİ

Bu arada Üniversitelerden kayda değer bir bilgi almak(kaç ders alınacağı ile ilgili)

zor, çünkü onlarada ulaşan bir bilgi yok anlaşılan.

Gazi bilg.müh den bilgi almaya çalıştım, bilgileri yok.

versace' Alıntı:
hocam bence başvurunuzu yapıp birazda inatçı olup haklarımızı savunmamız gerekiyor. Kanun ve yönetmelikler gereği dediğim gibi olacak başka çıkar yolu yok gibi fikri olan varsa tartışabiliriz..
Hocam, yazıp yazmamak arasında kaldım, yazmaya karar verdim. İlk olarak üniversitelerde bütün yönetmeliklerin bölümlerin çıkarına yorumlandığını, ikinci olarakta yüksek lisans için bilimsel hazırlıkta olan birisine her sınıf kademesinden dersler atanabiliyorsa ve derslere girebiliyorsa sizlerede bu şekilde atanabileceğini biliniz. Aranızda birinci öğretim ve ikinci öğretim tercihi arasında kalan arkadaşlara da nacizane tavsiyem 1. öğretmi ön plana koymalarıdır. En kötü ihtimal harcı 1. öğretim gibi yatırıp hocayla konuşarak ikinci öğretimlerle derslere girerler şu an bu durumda olan dgs ile müh. girmiş bir kaçtane devlet memuru tanıyorum. Devam, devamsızlık hususuna gelince; hocasına göre değişmekle beraber diğer öğrencilerle birlikte derslere girecek olursanız, genelinin biraz esnek tutmakla birlikte devamı zorunlu tutacakları kanaatindeyim.

zulfikar1985' Alıntı:
versace' Alıntı:
ikinci olarakta yüksek lisans için bilimsel hazırlıkta olan birisine her sınıf kademesinden dersler atanabiliyorsa ve derslere girebiliyorsa sizlerede bu şekilde atanabileceğini biliniz. .

sayın hocam ben fırat muh ınceledım 4. sınıfdaki dersi alma şartında 3. sınıf dersinin adı vardı bu yuzden yorum yaptım ve yıne bızımkı yuksek lısans degılkı unıversıtelerdekı yan alan tamamlama gıbı orada da dersler donem donemdı yanı bır donemı almadan dıgerını vermıyordu o zaman bızdede aynı olacak fakat 1,2,3,4. donemler sonbaharda diğerleri bahar donemıne verilecek

Arkadaşlar insanın aklına ister istemez şöyle bi soru da geliyor : Ygs ve Lys ye girip, istediğimiz üniversitenin mühendisliğini kazanırsak sadece bu fark derslerini mi alacağız?

ekol47' Alıntı:
Arkadaşlar insanın aklına ister istemez şöyle bi soru da geliyor : Ygs ve Lys ye girip, istediğimiz üniversitenin mühendisliğini kazanırsak sadece bu fark derslerini mi alacağız?
Cevabı ben vereyim hocam. Hayır. Aramızda bulunan bir arkadaşımız, ilköğretim mat. te okuyor. Ve hiç bir dersini muaf etmediler. Ben müh.te okuyorum. sadece 1. sınıftan muaf oldum. Benle beraber okuyan arkadaşlar var ve hepimizin ortak olduğu nokta muafiyetler sonunda almamız gereken kredi miktarının eşit olması. Kimimiz a dersten, kimimiz b dersten muaf tutulduk ama eninde sonunda 2. sınıftan yukarıda başlayamadık. Düşünsenize kimya öğret. mezunu arkadaş kimyadan muaf tutulmadı :)

Geri