Amaç böyle olmasına karşın, uygulamada çocukların ilgi, istek ve beklentileri önemsenmeden, doküman ve
kaynak bulma kolaycılığı tercih edilerek seçmeli derslerin belirlendiği görülebilmektedir. Örneğin: Okulda bilişim teknolojileri dersliği kurulalı 5-10 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu derslik var diye her yıl bilişim teknolojileri dersi seçmeli ders olarak seçiliyor. Oysa değişimin çok hızlı olarak yaşandığı bilişim alanında bilgisayarların kısa zaman içerisinde demode olduğu ve çok da yaygınlaştığı da düşünülünce, belki kırsal alanda ve bazı köy okullarında bu ders etkili olabilir. Ama özellikle kent merkezlerindeki okullarda bu dersin öğrencilerin ilgisini ne kadar çekeceği tartışılabilir.
Okuldaki öğretmenlerin branşları ya da bazı öğretmenlere ek ders görevi sağlamak gibi kaygılarla da öğrencilerin ilgi
ve beklentileri önemsenmeden seçmeli dersler belirlenebilmektedir. Amacın çocukların okuldan en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak, kendilerini ifade edebilmelerine ve bireysel gelişimlerine katkı sağlayacak fırsatlar yaratmak ve onların okulda mutlu olmalarını sağlamak olduğuna göre, seçmeli dersler bu amaçlara hizmet edecek niteliklerde olmalıdır.
O halde bu dersleri belirlerken, öncelikle öğrencilerin ilgisini çekecek, istekli olarak katılacakları, güncel yaşamlarıyla kolayca ilişki kurabilecekleri etkinlikleri içeren, sosyal duyarlılığı artırmada daha etkili olabilecek diğer seçmeli derslerin de düşünülmesine özen göstermek gerekir.