Meslek lisesi öğretmen sayısı

Kodla Büyü
Bize fiziksel mekan oluşturmalısınız dediler, bizim atelyede her grubun ayrı yeri var. ya da dönerli geliyorlar. Mesela 11 lerde Bilg dest uygulamalr dersi anlatıyorum 3 saat. aynı sınıfın 1. grubu geliyor 3 saat sonra 2. grup geliyor labratuara 3 saat sonra 3. grup geliyor.

Cemal TANER' Alıntı:
Barbaryan hocam şimdi buldum hatta bbnette de var. Ticaret Turizm Öğretim GM nün 10.10.2008 tarih ve 291/3717 sayılı genelgesinde aynen şu ibare var.

Genel Müdürlüğümüze bağlı tüm okul ve kurumlarımızda sınıflara ait meslek derslerinin belirtilen grup sayılarına göre tespit edilerek bu grupların okulun uygun fiziki mekanlarında ya da atölye ve laboratuarlarında bağımsız olarak eğitimlerini yapmaları sağlanacaktır.

Sağlanacaktır diyor tavsiye etmiyor :)
...
UYGUN FİZİKİ MEKAN ifadesi BİRBİRİNDEN AYRI FİZİKİ MEKAN ifadesi demek değildir. aynı fiziki mekan içinde A ve B diye 2 gruba birbirinden bağımsız olarak eğitim verebilirsiniz. A grubu öğrencilerinden CEMAL hoca B grubu öğrencilerinden BEKİR hoca sorumludur demeniz yeterlidir...

Cemal TANER' Alıntı:
Bize fiziksel mekan oluşturmalısınız dediler, bizim atelyede her grubun ayrı yeri var. ya da dönerli geliyorlar. Mesela 11 lerde Bilg dest uygulamalr dersi anlatıyorum 3 saat. aynı sınıfın 1. grubu geliyor 3 saat sonra 2. grup geliyor labratuara 3 saat sonra 3. grup geliyor.
...
siz lab.da 1. grupla ders işlerken 2 ve 3. gruplar ne yapıyor ?
bu derse kaç öğretmen giriyor ?

2 ve 3 . gruplar da diğer öğretmenlerle ders yapıyor. sınıfı 3 e böldük ya.

BaRBaRYaN' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:
Barbaryan hocam şimdi buldum hatta bbnette de var. Ticaret Turizm Öğretim GM nün 10.10.2008 tarih ve 291/3717 sayılı genelgesinde aynen şu ibare var.

Genel Müdürlüğümüze bağlı tüm okul ve kurumlarımızda sınıflara ait meslek derslerinin belirtilen grup sayılarına göre tespit edilerek bu grupların okulun uygun fiziki mekanlarında ya da atölye ve laboratuarlarında bağımsız olarak eğitimlerini yapmaları sağlanacaktır.

Sağlanacaktır diyor tavsiye etmiyor :)
...
UYGUN FİZİKİ MEKAN ifadesi BİRBİRİNDEN AYRI FİZİKİ MEKAN ifadesi demek değildir. aynı fiziki mekan içinde A ve B diye 2 gruba birbirinden bağımsız olarak eğitim verebilirsiniz. A grubu öğrencilerinden CEMAL hoca B grubu öğrencilerinden BEKİR hoca sorumludur demeniz yeterlidir...
Ben bakanlığın yazısını savunmuyorum. Bize böyle dendi ve yazı ortada mış mış değil yani. E imkanımız da var . Biz uyguluyoruz yani. Ben de idareci olsam bu şekilde uygulanmasını isterim. 20+1 laba 2 tane 3 tane öğretmenin aynı anda derse girmesi bana pek mantıklı gelmiyor. Eskiden biz öğrenciyken sözde 3 hoca gelirdi derse 1 ders anlatır diğer 2 si öğretmenelr odasında çay içerdi. 96 da İstanbul Gültepe EML de öğretmenliğe başladım. 3 kişi atelyeye giriyoruz ama biri var ki hiç uğramıyor atelyeye. dolabında 500 tane sarı zarf birine bile savunma yazmamış. 2. dönem dedim şefe beni bu Arifle aynı atelyeye yazma :)

Cemal TANER' Alıntı:
2 ve 3 . gruplar da diğer öğretmenlerle ders yapıyor. sınıfı 3 e böldük ya.
..
hocam gönderilen yazılara dikkat ederseniz hep YUVARLAK İFADELER var. kraldan çok kralcı olan idarecilerimizde ekders ücretlerini kendi cebinden verdikleri için mümkün olduğunca ücret vermemek üzerine anlıyorlar yazıları.
birde bunun üstüne okullara gerek denetim gerekse ziyarete gelen müfettiş ve idarecilerin SÖZLÜ GÖRÜŞLERİ de bu yönde olunca ister istemez yuvarlak olan o köşeler öğretmen alehine KESKİNLEŞİYOR.
siz hakkınızı aradığınızda da binbir güçlükle çark edip sizin dediğinize geliyorlar.

dersinize gelince. eğer bil. labınız müsaitse 3 grubu birden alın derim kimse bişey diyemez. yeterki derste görevli 3 öğretmen de ders zamanında sınıf içinde bulunsun.

şimdinin yöneticileri olan eski meslek öğretmenleri kendi zamanlarında derste 3 kişi görünüp en ÇÖMEZİNE öğrencileri yıkıp diğer 2si yeri geldiğinde okula bile uğramadan dışarıda iş takip ettikleri için (hala bunu yapanlar var), bizlerde böyle yapmayalım diye kendilerince önlem almaya çalışıyorlar...

Ya zaten mesele iyi niyet, su-i istimal etmedikten sonra kimse neden böyle yapmadın, yok bimmem ne demiyor zaten . Çömez de olsam ben de 2. dönem aynısını yaptım :) stajyerim derse girme zorunluluğum yok diye sabahtan akşama bilgisayar bölümüne takıldım :)

Cemal TANER' Alıntı:
Ben bakanlığın yazısını savunmuyorum. Bize böyle dendi ve yazı ortada mış mış değil yani. E imkanımız da var . Biz uyguluyoruz yani. Ben de idareci olsam bu şekilde uygulanmasını isterim. 20+1 laba 2 tane 3 tane öğretmenin aynı anda derse girmesi bana pek mantıklı gelmiyor. Eskiden biz öğrenciyken sözde 3 hoca gelirdi derse 1 ders anlatır diğer 2 si öğretmenelr odasında çay içerdi. 96 da İstanbul Gültepe EML de öğretmenliğe başladım. 3 kişi atelyeye giriyoruz ama biri var ki hiç uğramıyor atelyeye. dolabında 500 tane sarı zarf birine bile savunma yazmamış. 2. dönem dedim şefe beni bu Arifle aynı atelyeye yazma :)
...
hocam OKULUN FİZİKİ İMKANLARI DAHİLİNDE bende sizin gibi DERSİN BÖLÜNEREK İŞLENMESİ TARAFTARIYIM. ki biz sırf bu yüzden bilg. lablarını 12li, 15li olarak böldük.
ama bazı okulların fiziki yetersizliklerinden, yada bizim o her şeyi çok iyi bilen idarecilermizin ders planı yapmadaki dahilikleri yüzünden tüm dersleri çakıştırmalarından dolayı ister istemez bölmeden işlediğimiz derslerde oluyor.
ama bir önceki mesajımda da dediğim gibi dersi bölmüyorsak 2 öğretmende mutlaka okulda ve derste oluyoruz.

Cemal TANER' Alıntı:
Ya zaten mesele iyi niyet, su-i istimal etmedikten sonra kimse neden böyle yapmadın, yok bimmem ne demiyor zaten . Çömez de olsam ben de 2. dönem aynısını yaptım :) stajyerim derse girme zorunluluğum yok diye sabahtan akşama bilgisayar bölümüne takıldım :)

Haklısın hocam..mesele niyette bitiyor..Tabi ki fiziki imkan varsa doğru olan sınıfın bölünmesi..ancak fiziki imkan yoksa da o derse giren öğretmenlerin hepsinin orada olması koşuluyla grup yapılması "gerekiyor" bence..Gerekiyor diyorum, şundan dolayı..idareciler güya devleti düşünüp fazla ek ders vermiyorlar..öğretmenlik tabi ki gönül işi..ama herkes bu işten ekmeğini kazanıyor..öğretmen de daha fazla ek ders alma imkanı varken alamayınca morali ve dolayısıyla da verimi düşüyor..Yani toplamda aynı hesaba geliyor..az ek ders az verim, çok ek ders çok verim..idareci versin grup olarak dersi ama kontrol etsin öğretmenlerin hepsi orada mı diye..orada olmalarını sağlarlarsa bi problem yok diye düşünüyorum..zaten grubun mantığı işleri paylaşmak..aynı fiziki mekanda da olsa aynı derse giren öğretmenler bi şekilde işleri paylaşıp işlerini hafifletiyor..yani grup mantığı amacına ulaşıyor yine..

Bu grup uygulamasını herkes işine geldiği gibi uygulamaya çalışıyor. Bazı müdürler norm hesaplerken bunu yapıyor bazıları yapmıyor. Bazıları 2-3 öğretmenin aynı laba girmesine izin veriyor bazıları vermiyor. Öğretmenlerin de bir kısmı bunu suistimal ediyor. suistimal edilmediği sürece hakkı verildiği sürece çok güzel verim alınabilir. Erkek Teknik Eğitimin bir yazısına göre Mesleki Gelişim, Teknik Resim gibi sınıf ortamında işlenen dersleri bile ayrı mekanlarda olmak üzere bölünebileceği belirtilmektedir. Bana göre grup uygulaması derse göre değişir. Örneğin bir Programlama dersinde aynı laboratuarda 3 öğretmen ne yapacak. Grup uygulaması yeterli atölye oymadığında(Cemal hocamın öğrencileri laba dönüşümlü alması iyi bir örnek) önemli bir çözüm üretmektedir. Teknik ve üretime dayalı derslerde daha çok verim alınmaktadır. Teknik servis dalının derslerinde, Elektrik-Elektorink Alanının bir çok derslerinde, Mobilyo, Motor, Metal gibi alanların bir çok dersinde zaten gruba bölmek zorundasınız. Bölmeden 30 kişiye bir çok uygulamayı nasıl yaptıracaksınız. Sıkıntı bizim alanımız ile ilgili derslerde. Genelde zihinsel içerikli derslerimiz var. Bir laboratuar yetiyor. Labda 15 pc varsa 30 öğrenciyi ikiye bölüp bir gruba sınıfta teorik anlatılıp uygulamaya diğer grup alınır. ancak bir çok okulda lablar yeterli. Aynı anda sınıfın tamamını laba alabiliyoruz. Bizim okulda yeni gelen müdür başta çok karşıydı grub işine. Sonradan ikna olmaya başladı. Zaten branşı muhasebe. Göbeğimiz çatladı anlatıncaya kadar:) Mesela bizim dersleri işlediğimiz 30 bilgisayarlı labı fiziki olarak araya duvar koyarak bölmek istiyor. Ben karşı çıkmadım. Ancak bana göre gereksiz. Teknik derslerde gerekli. Bilgisayar toplama, elektorik ve ağ konularının uygulamasında tabiki gruba zaten bölmek zorundasınız. Peki zihinsel ağırlıkkı(Programla, Web Tasarımı gibi) derslerde 3 öğretmen aynı labda nasıl verimli ders işleyebilir. Buna mantıklı bir cevap bulursak idarecileri ikna etmemiz daha kolay olur. Sadece ek ders almalıyız gibi bir dayatma yapılırsa sonuç alınmaz. Ben şöyle bir öneri getirebilirim. 30 kişilik labda 3 öğretmen öğrenclire 10'ar kişi paylaşır. Dersi o anda bir öğretmen anlatır ama diğerleri de kendine tahsis edilen öğrencilerin herşeyini takip eder. Gerek ders içinde gerek ders dışında her türlü mesleki rehberlik yapabilir. Öğrencilerin boyundan kilosuna kadar her türlü takibini yapar. Ben bi ara böyle bir proje geliştirmeyi düşünmüştüm. ancak zümrendeki bazı öğretmenler çok rahatına düşkün olduğu için hayata geçiremedim. Projeye Atölye-Rehber gibi bir isim koymayı da düşünüyordum. Zaten modüllerin sonlarında öğrencilerin tek tek gelişimleri takip edilmesini sağlayan formlar var. Bunları gruba bölerek daha kolay yapabiliriz. Modüler sistemde daha verimyi olur bu yöntem. Bir grub okulda ders işlerken diğer grup diğer öğretmen tarafından direk sektörde uygulamaya götürülebilir. 30 öğreniciyi bir yere götürmezsiniz ama 10 öğrenciyi götürebilirsiniz. Benim daha da çok kombinasyonun olduğu anlattığım örneklere benzeyen bi proje gelişmeyi düşünüyorum. Okul rehber öğretmenin de içinde olduğu bir proje. Benim düşüncelerime kendini yakın hisseden varsa beraber yapabiliriz.
Son olara aynı labda 3 öğretmenin girmes duruma göre verimlidir ya da verimsizidir. Bu giren kişilere bağlı. Biri ders anlatırken diğerleri labda olmasına rağmen internette işine bakıyorsa veya başka işler yapıyorsa bu doğru olmaz. En azından bozuk bilgisayar varsa boştaki kişi bunları yapabilir. Boş durması iyi olmaz. İdarcileri de rahatsız eder. Herşey bizlerin elinde.

Derslerimizin "zihinsel ağırlıklı" olması bir laba 2 veya 3 öğretmenin girmesinin önünde engel değil. Diyelim ki programlama dersinde okulun fiziki şartları yetersiz olduğu için 30 kişiyi bir laba aldınız ve derse tek öğretmen verdiniz. Bu öğretmen tahtaya bir program yazdı ve çocuklardan bilgisayarda uygulamalarını istedi. Bu tek öğretmen 30 tane öğrencinin programlarındaki hataları tek tek nasıl giderecek biri bana açıklayabilir mi?

kazuo' Alıntı:
Derslerimizin "zihinsel ağırlıklı" olması bir laba 2 veya 3 öğretmenin girmesinin önünde engel değil. Diyelim ki programlama dersinde okulun fiziki şartları yetersiz olduğu için 30 kişiyi bir laba aldınız ve derse tek öğretmen verdiniz. Bu öğretmen tahtaya bir program yazdı ve çocuklardan bilgisayarda uygulamalarını istedi. Bu tek öğretmen 30 tane öğrencinin programlarındaki hataları tek tek nasıl giderecek biri bana açıklayabilir mi?
..
kesinlikle katılıyorum
...
ayrıca bilgisayar öğretmenleri olarak bizlerden MESAİ SAATLERİ İÇİNDE yapmamız istenen bozuk bilgisayarların yapılması, web sitesinin güncellenmesi, proje tabanlı beceri yarışması yada diğer benzeri yarışmalara proje hazırlanması gibi süreçler için kimse dersinize ben gireyim siz bunları yapın demiyor. bu süreçte derslerdeki 2. ve 3. öğretmenler bu rolü de üstlenebilir

yada hocamın dediği gibi bir öğretmen konu anlatımı yaparken diğer öğretmenler öğrencilerin labdaki davranışlarını kontrol edebilir.

bu arada mesleki gelişim dersine 3 idarecinin (hepsi meslek öğretmeni) girip 3 grubu tek sınıfta toplayıp başlarına nöbetçi öğretmeni diktiklerini de gördüm... o zaman grup olayına gayet sıcak bakıyorlar :D

BaRBaRYaN' Alıntı:
bu arada mesleki gelişim dersine 3 idarecinin (hepsi meslek öğretmeni) girip 3 grubu tek sınıfta toplayıp başlarına nöbetçi öğretmeni diktiklerini de gördüm... o zaman grup olayına gayet sıcak bakıyorlar :D
Bu grup olayı pek ahlaki olmamış:) Ancak idarecilerin çoğu meslek öğretmeniymiş bu da size olumlu olarak yansır. benim bulunduğum okulda müdür Muhasebe diğer tüm idareciler de kültür branşından. Böyle olunca bazı şeyleri anlatmak çok zor oluyor:) adamlar 8-5 veya daha fazla okulda duruyor, aldıkları 20 saat ücret. Meslek dersi öğretmeni sadece koordinatörlükten 20 saat alıyor, toplamda 29 saat alıyor. Açık liseden de alırsa 39 saat. bu da idareci öğretmen anlaşmazlığını doğuruyor. benden fazla almasınlar çekişmesi.

BaRBaRYaN' Alıntı:
kazuo' Alıntı:
..
kesinlikle katılıyorum
...
ayrıca bilgisayar öğretmenleri olarak bizlerden MESAİ SAATLERİ İÇİNDE yapmamız istenen bozuk bilgisayarların yapılması, web sitesinin güncellenmesi, proje tabanlı beceri yarışması yada diğer benzeri yarışmalara proje hazırlanması gibi süreçler için kimse dersinize ben gireyim siz bunları yapın demiyor. bu süreçte derslerdeki 2. ve 3. öğretmenler bu rolü de üstlenebilir

yada hocamın dediği gibi bir öğretmen konu anlatımı yaparken diğer öğretmenler öğrencilerin labdaki davranışlarını kontrol edebilir.
:+1:

kazuo' Alıntı:
Katılıyorum da, bir öğretmen anlatırken diğer öğretmenleri tek tek öğrencilerle ilgilendiğini ben görmedim. Bu tamamen bize bağlı. Eğer hakkını verirsek, idareciler de grup işine sıcak bakar.

Cemal hocamın kastettiği gibi istemiş Ticaret Turizm Genel Müdürlüğü...

-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre normun oluşturulması ve yasal süresi içerisinde ilgili makama bildirilmesi, ayrıca uygulamalı meslek dersleri ile ilgili olarak grup oluşturulurken her grup için mutlak surette ayrı bir derslik/atölye/laboratuvarın tahsis edilmesi,
http://www.memurlar.net/haber/204215/

azaz' Alıntı:

-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre normun oluşturulması ve yasal süresi içerisinde ilgili makama bildirilmesi, ayrıca uygulamalı meslek dersleri ile ilgili olarak grup oluşturulurken her grup için mutlak surette ayrı bir derslik/atölye/laboratuvarın tahsis edilmesi,
Evet ben de yazacaktım, azaz hocam yazmış.
http://ttogm.meb.gov.tr/haber.php?go=ta ... aberid=817

alpozturk2002' Alıntı:
azaz' Alıntı:

Evet ben de yazacaktım, azaz hocam yazmış.
http://ttogm.meb.gov.tr/haber.php?go=ta ... aberid=817
...
sevgili hocalarım verdiğiniz linkteki yazı bakanlığın yayınladığı sadece bir TAVSİYE / YÖNLENDİRME yazısıdır. resmi yanı BANA GÖRE YOKTUR. neden diye soracak olursanız. nerde bu yazını TARİHİ, SAYISI, İLGİSİ, vs.. dikkat ederseniz bakanlık sayfasındaki yazı TEXT olarak değil RESİM DOSYASI olarak (tarama yapılarak) eklenmiştir. tüm resmi yazışmalarda SAYI / SIRA bilgisinin olması gerekirken bu bir resmi yazı ise neden SAYI / SIRA bilgileri, müdür imzası yer almıyor ?
bu şartlar altında o yazı bir tavsiyeden öteye gidemez. Cemal hocam yayınlamıştı tekrar paylaşıyorum igili maddeyi

Cemal TANER' Alıntı:
Ticaret Turizm Öğretim GM nün 10.10.2008 tarih ve 291/3717 sayılı genelgesinde aynen şu ibare var.

...
bana bu yazı içinde AYRI FİZİKİ MEKAN ibaresini lütfen gösterirmisiniz. Bakın yazının TARİHİ var, SAYISI var, İLGİSİ var, herşey, var...
..................
şunu da ek olarak belirteyim.

eğer AYRI FİZİKSEL MEKAN ibaresine göre normlar belirlenirse birçok okulda normların %25 - %50 aralığında azalması gerekir.

birde siz sadece BİLGİSAYAR olarak düşünüyorsunuz ama meslek liselerinde sadece bilgisayar bölümü yok. torna - tesviye - motor vb.. bölümlerde çok daha büyük fiziki mekan gerektiren durumlarda atölye ayarlamaları nasıl yapılacak hiç düşündünüzmü ?
..................
peki sene başında bu durumlar karşılaşırsanız ne yapmalısınız (BEN OLSAM)
...
ders programımı elime aldığımda öğrenci sayısına göre değilde fiziki mekana göre gruplar bölünmüşse direk OKUL NORM SAYILARININ HESAPLANMASI (cemal hocamın paylaştığı sadece tic.turizmi bağlar. erkek teknikte bu yazı yok. o yüzden sayı - sıra numarası vermedim) ile ilgili genelgeyi İLGİ göstererek okul müdürlüğüne bir dilekçe yazar, ders programının hazırlanmasında yönetmeliğe uygun hareket edilmesini isterdim.

aynı zamanda bakanlığın bilgi edinme kısmına ilgili konu hakkında başvurur bakanlıktan görüş isterdim.
...

azaz' Alıntı:
...
http://www.memurlar.net/haber/204215/ ...
Bu yazıdan Ttögm'nin okullardan bihaber olduğu anlaşılıyor. Ticaret Turizm'de bu şekilde ayrı bir derslik tahsis edebilecek tek alan Muhasebe ve Finansman alanıdır. Bu alanda da bölünmesi mümkün olmayan dersler vardır(On parmak öğretilen bilgisayarda yazı dersi gibi). Ayrıca gruplar fizik mekan olarak bölünmeye çalışılsa bile çoğu okulun derslik sayısı yeterli gelmeyecektir. Hadi siz gelin bilişim alanında ya da turizm alanında atölyeleri bölün bakalım. Mesela Turizm alanında mutfağı nasıl böleceksiniz?

Yazıyla ilgili @BaRBaRYaN hocamın belirttiği gibi tarih, sayı, ilgi olmaması hakikaten bir garabettir. Böyle resmi yazı olmaz. Ayrıca Ticaret Turizm'in web sitesinin ana sayfasına baktığımızda yayınlanan hiçbir duyuruda(tarananlar hariç) tarih olmadığı görülebilir. Yazının tarihini görebilmek için yazıyı okumak da yeterli değil. Duyurular linki tıklandığında duyurunun eklenme tarihi görülebiliyor. Yazıların tarihleri bilerek gizlenmeye çalışılsa ancak bu kadar başarılı olunabilirdi.

Yanlış bilmiyorsam, Ticaret Turizm bu grup uygulamasına Megep'le beraber geçti. Oysa Erkek Teknik çok daha önceden bu uygulamayı yapıyordu. Dolayısıyla grup konusunda bir rahatsızlık söz konusuysa bunu önce Erkek Teknik'in tespit etmiş olması gerekirdi. Erkek Teknik böyle bir yazı yayınlamadığına göre, Ticaret Turizm'in yapıtığı en hafif ifade ile işgüzarlıktır.

Bizim okula 2 yıll önce Ticaret Turizm genel müdürlüğünden bir şube müdürü(müdür yardımcısı) gelmişti. Ben laborauarda öğrenci yokken bişeyler yaparken bizim müdürle beraber laba geldiler. Laboratuarı çok beğendigini ve grup uygulaması çerçevesinde sınıfı bölüp bölmediğimizi sordu. Ben de norm kadro yönetmeliği 15. maddeye göre böldüğümüzü söyledim. O da o maddeye göre yapmalısınız dedi. Tabi biz labı bölmemiştik. Aynı laba 2 kişi giriyorduk:) Bunu söylemedim. Grup olayının bir de başka bir yönü var. Bu da işletmelerde beceri eğitimi ile ilgili. İşletmelere giden(okulda değil) sınıfların norm için ders yükü hesaplanırken bazı müdürler tek grup(1*24=24 saat) alıyor, bazıları iki grup(2*24=48 saat) olarak sisteme giriyorlar. Biliyorsunuz zaten norm için bu ders en fazla 48 saat alınabiliyor norm yönetmeliğine göre. Bizim eski müdür norm için 48 saat giriyordu, yeni müdür 24 saat giriyor. Neden 48 girmiyorsunuz denildiği zaman, grup olayı bu dersi okulda yaparsanız geçerli diyor. İşletmeye giden öğrencilerin gruba bölünmesinin bir mantığı yok diyor. Ancak yönetmelikte işletmeye giden okulda gören diye bir ayrım yok. Barbaryan hocam, sayısı olan yazıda bağımsız ifadesi geçiyor. Bağımsız yapabilmeniz için de ayrı ortamların olması gerekmiyor mu? Tabiki bazı dersler için gerekmez. Örneğin motor atölyesinde aynı ortamda bir grup motor indiriken diğer grup da atölyenin başka bir köşesinde ateşleme sistemi ile iygili bir uygulama yapabilir. Özetle ben aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı değilim. Ancak suistimal edildiği üzere sıcak bakılmayacaktır. Yani verim alndığının ve hakkının verldiğinin insanların gözüne sokulması lazım.

kazuo' Alıntı:
azaz' Alıntı:
...
http://www.memurlar.net/haber/204215/ ...
Bu yazıdan Ttögm'nin okullardan bihaber olduğu anlaşılıyor. Ticaret Turizm'de bu şekilde ayrı bir derslik tahsis edebilecek tek alan Muhasebe ve Finansman alanıdır. Bu alanda da bölünmesi mümkün olmayan dersler vardır(On parmak öğretilen bilgisayarda yazı dersi gibi). Ayrıca gruplar fizik mekan olarak bölünmeye çalışılsa bile çoğu okulun derslik sayısı yeterli gelmeyecektir. Hadi siz gelin bilişim alanında ya da turizm alanında atölyeleri bölün bakalım. Mesela Turizm alanında mutfağı nasıl böleceksiniz?

Yazıyla ilgili @BaRBaRYaN hocamın belirttiği gibi tarih, sayı, ilgi olmaması hakikaten bir garabettir. Böyle resmi yazı olmaz. Ayrıca Ticaret Turizm'in web sitesinin ana sayfasına baktığımızda yayınlanan hiçbir duyuruda(tarananlar hariç) tarih olmadığı görülebilir. Yazının tarihini görebilmek için yazıyı okumak da yeterli değil. Duyurular linki tıklandığında duyurunun eklenme tarihi görülebiliyor. Yazıların tarihleri bilerek gizlenmeye çalışılsa ancak bu kadar başarılı olunabilirdi.

Yanlış bilmiyorsam, Ticaret Turizm bu grup uygulamasına Megep'le beraber geçti. Oysa Erkek Teknik çok daha önceden bu uygulamayı yapıyordu. Dolayısıyla grup konusunda bir rahatsızlık söz konusuysa bunu önce Erkek Teknik'in tespit olması gerekirdi. Erkek Teknik böyle bir yazı yayınlamadığına göre, Ticaret Turizm'in yapıtığı en hafif ifade ile işgüzarlıktır.
Hocam zaten sorun Ticaret Turizme bağlı okullarda. Adamlar atölyenin ne olduğunu daha yeni öğrenmeye başladılar. Zaten enaz dersin bilişim alanında olmasının da sebebi bu. Keşke bilişim alanı ticaret turizme bağlı okullarda açılmasaydı. Bizim eski müdürün branşı muhasebe idi. Yeni müdürünkü de öyle. Eski müdüre atölye sistemini kabul ettirmiştim. Hatta adam benden daha çok atölye ve grup manyağı oldu. Heryeri atölye yapıp böldü:) Duydum ki yeni okulunda da öyle yapmaya başlamış. Büro bölümü için bile atölye yapmıştı. Ancak yeni gelen müdür tam düz lise müdürü gibi. Ancak buna da öğrettim. Şurayı bölelim burayı bölelim demeye başladı:) Benim ikna gücüm iyi sanırım:) Tabi bizii dinlemelerinin başka sebebi de var. Elimize tornavide matkap alıp her türlü teknik işi yapıyoruz. Dışarıdan hizmet satın alınmıyor. Diğer bölümlere göre satece tüketen bir bölüm değiliz. Yönetmeliklere de baya hakim olunca etki altında kalıyorlar.
Son olara şunu demek istiyorum: Mesleki eğitim uyğulamalı yapılmalıdır. Uygulama için de atölyeye ve gruba bölme ihtiyacı vardır. Ya da sektörde uygulayabilirsiniz. Ama illaki uygulamalı olmalıdır. Sizlere Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bir sözünü aktarmak isterim.
"“MEMLEKET GENÇLERİNİ EKONOMİK VE SOSYAL HAYATTA DOĞRUDAN ETKİLİ KILABİLMEK İÇİN, GEREKLİ OLAN TEMEL BİLGİLERİ UYGULAMALI OLARAK VERME USULÜ, EĞİTİMİMİZİN ESASINI TEŞKİL ETMELİDİR. “

@alpozturk2002, Ticaret Turizm'e bağlı müdürlerde nihayetinde bu işi öğrenecekler. Ama sıkıntısını biz çekecekmişiz gibi görünüyor. Zaten meslek lisesine gelen öğrenci seviyesi yüzünden sıkıntı çekiyoruz, bir de idarecilere iş öğretmek zorunda kalıyoruz.

Altına imza atılacak bir yazı yazmışsınız. Tebrikler.

alpozturk2002' Alıntı:
Barbaryan hocam, sayısı olan yazıda bağımsız ifadesi geçiyor. Bağımsız yapabilmeniz için de ayrı ortamların olması gerekmiyor mu? Tabiki bazı dersler için gerekmez. Örneğin motor atölyesinde aynı ortamda bir grup motor indiriken diğer grup da atölyenin başka bir köşesinde ateşleme sistemi ile iygili bir uygulama yapabilir. Özetle ben aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı değilim. Ancak suistimal edildiği üzere sıcak bakılmayacaktır. Yani verim alndığının ve hakkının verldiğinin insanların gözüne sokulması lazım.
..
Hocam MEB in yaptığı bir örnek ile açıklamaya çalışayım.
..
biliyorsunuz geçen seneye kadar (liselerde normlar birleştirilene kadar) anadolu lisesi öğretmenleri SINAVLA alınıyordu. ve düz anadolu liselerinde BİT dersi olduğu için bilgisayar öğretmenleri de bu sınava girebiliyordu. bizim mesleki eğitimdeki işgüzar müdürlerimizin yanlış anlama (yada anlamama) larından dolayı Mesleki ve Teknik okullarda da bilgisayar öğretmenleri için ANADOLU KADROSU açıldı. bende bu açılan kadroya göre başvurumu yaparak kendi okulumun anadolu kadrosuna geçtim.

sonra diğer meslek branşlarından bir öğretmen arkadaş SON DERECE HAKLI OLARAK dava açtı. bilgisayar ve diğer meslek dersi öğretmenlerinin anayasal hak olarak eşit oldukları, mesleki okullarda bilgisayar öğretmenlerine özel anadolu kadrosunun açılamayacağını, bu sınav yapılacaksa tüm branştaki meslek öğretmenlerinin girmesi gerektiğini belirterek itiraz etti ve KAZANDI. bizim atamalarımız İPTAL EDİLDİ. çünkü TÜM MESLEKİ BRANŞLAR EŞİT DEĞERLENDİRİLMELİYDİ.
..
konumuza dönecek olursak. sizinde mesajınızda belirttiğiniz gibi aşçılık ile ilgili bölümlerde ayrı ayrı mutfaklar düzenlenemeyeceği, motor vb. branşlardaki atölyelerin bölünemeyeceği için teoride ve pratikte bilgisayar lab.ları bölünebilmesine rağmen KANUN ve YÖNETMELİKLER a branşı için farklı B branşı için farklı İŞLETİLEMEZ.

kaldı ki birçok okulumuzu düşündüğünüzde FİZİKİ MEKAN açısından da var olan yetersizlikler nedeni ile AYNI SINIFA BİRDEN FAZLA ÖĞRETMEN GİREBİLİR. Eğer okul idaresi size giremez diye diretiyorsa sizde SINIFLARI BÖLÜN O ZAMAN diye diretebilirsiniz. Çünkü hiç bir idareci okul normunu hesaplarken fiziki mekan yetersizliklerini DİKKATE ALMIYOR.

bu yüzden size şunu deme hakkı da doğuyor. Yapılan norm hesaplamlarında ............ ders saati bilgisayar dersi hesaplanmışken dağıtılan ders programında toplamda ......... ders saati bilgisayar dersi bulunmaktadır. MADURİYETİMİN giderilmesi, ders programı hazırlanırken ilgili yönetmeliğin ilgili maddeleri gereği hazırlanılmasına dikkat edilmesini arz ederim.

burada tek bir istisnai durum vardır. o da öğretmen yetersizliği yaşandığı zamanlarda sizin ekdersiniz 49 saati buluyorsa, sınıfı grup sayısına göre bölün diğer derslerde ne yaparsanız yapın beni ilgilendirmez diyemezsiniz.
................

BaRBaRYaN' Alıntı:
alpozturk2002' Alıntı:
Barbaryan hocam, sayısı olan yazıda bağımsız ifadesi geçiyor. Bağımsız yapabilmeniz için de ayrı ortamların olması gerekmiyor mu? Tabiki bazı dersler için gerekmez. Örneğin motor atölyesinde aynı ortamda bir grup motor indiriken diğer grup da atölyenin başka bir köşesinde ateşleme sistemi ile iygili bir uygulama yapabilir. Özetle ben aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı değilim. Ancak suistimal edildiği üzere sıcak bakılmayacaktır. Yani verim alndığının ve hakkının verldiğinin insanların gözüne sokulması lazım.
..
Hocam MEB in yaptığı bir örnek ile açıklamaya çalışayım.
..
biliyorsunuz geçen seneye kadar (liselerde normlar birleştirilene kadar) anadolu lisesi öğretmenleri SINAVLA alınıyordu. ve düz anadolu liselerinde BİT dersi olduğu için bilgisayar öğretmenleri de bu sınava girebiliyordu. bizim mesleki eğitimdeki işgüzar müdürlerimizin yanlış anlama (yada anlamama) larından dolayı Mesleki ve Teknik okullarda da bilgisayar öğretmenleri için ANADOLU KADROSU açıldı. bende bu açılan kadroya göre başvurumu yaparak kendi okulumun anadolu kadrosuna geçtim.

sonra diğer meslek branşlarından bir öğretmen arkadaş SON DERECE HAKLI OLARAK dava açtı. bilgisayar ve diğer meslek dersi öğretmenlerinin anayasal hak olarak eşit oldukları, mesleki okullarda bilgisayar öğretmenlerine özel anadolu kadrosunun açılamayacağını, bu sınav yapılacaksa tüm branştaki meslek öğretmenlerinin girmesi gerektiğini belirterek itiraz etti ve KAZANDI. bizim atamalarımız İPTAL EDİLDİ. çünkü TÜM MESLEKİ BRANŞLAR EŞİT DEĞERLENDİRİLMELİYDİ.
..
konumuza dönecek olursak. sizinde mesajınızda belirttiğiniz gibi aşçılık ile ilgili bölümlerde ayrı ayrı mutfaklar düzenlenemeyeceği, motor vb. branşlardaki atölyelerin bölünemeyeceği için teoride ve pratikte bilgisayar lab.ları bölünebilmesine rağmen KANUN ve YÖNETMELİKLER a branşı için farklı B branşı için farklı İŞLETİLEMEZ.

kaldı ki birçok okulumuzu düşündüğünüzde FİZİKİ MEKAN açısından da var olan yetersizlikler nedeni ile AYNI SINIFA BİRDEN FAZLA ÖĞRETMEN GİREBİLİR. Eğer okul idaresi size giremez diye diretiyorsa sizde SINIFLARI BÖLÜN O ZAMAN diye diretebilirsiniz. Çünkü hiç bir idareci okul normunu hesaplarken fiziki mekan yetersizliklerini DİKKATE ALMIYOR.

bu yüzden size şunu deme hakkı da doğuyor. Yapılan norm hesaplamlarında ............ ders saati bilgisayar dersi hesaplanmışken dağıtılan ders programında toplamda ......... ders saati bilgisayar dersi bulunmaktadır. MADURİYETİMİN giderilmesi, ders programı hazırlanırken ilgili yönetmeliğin ilgili maddeleri gereği hazırlanılmasına dikkat edilmesini arz ederim.

burada tek bir istisnai durum vardır. o da öğretmen yetersizliği yaşandığı zamanlarda sizin ekdersiniz 49 saati buluyorsa, sınıfı grup sayısına göre bölün diğer derslerde ne yaparsanız yapın beni ilgilendirmez diyemezsiniz.
................
Hocam zaten bir çok noktada aynı düşüncelere sahibiz. Ben aynı laba sadece 1 öğretmen girsini savunmuyorum zaten. Amaç idarecileri nasıl ikna edebileceğimizin alternatiflerini oluşturmak. Siz de alternatiflere güzel değinmişsiniz. Siz Erkek Teknik Öğretime bağlı okuldasınız ve bize göre daha şanslısınız. Önceki mesajımda da belirttiğim gibi Ticaret Turizme bağlı okullarda işimiz daha zor. Adamlara ilk önce Atölye nedir onu öğretiyoruz. Aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı olmadığım gibi diğer motor, mobilya gibi alanlara göre derdimizi anlatmamızın daha zor olduğunu belirterek bunu nasıl aşabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Aynı laba giren öğretmenler uygulamada hakkını verirlerse idareciler daha kolay ikna olur. Bunu bir şekilde onlara aktarmak gerekir. Ama biri ders anlatıp diğeri yatarsa sadece idareciler değil diğer öğretmenler de çok dedikodusunu yapıyor. Bu da idarecileri olumsuz etkiliyor.

alpozturk2002' Alıntı:
Hocam zaten bir çok noktada aynı düşüncelere sahibiz. Ben aynı laba sadece 1 öğretmen girsini savunmuyorum zaten. Amaç idarecileri nasıl ikna edebileceğimizin alternatiflerini oluşturmak. Siz de alternatiflere güzel değinmişsiniz. Siz Erkek Teknik Öğretime bağlı okuldasınız ve bize göre daha şanslısınız. Önceki mesajımda da belirttiğim gibi Ticaret Turizme bağlı okullarda işimiz daha zor. Adamlara ilk önce Atölye nedir onu öğretiyoruz. Aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı olmadığım gibi diğer motor, mobilya gibi alanlara göre derdimizi anlatmamızın daha zor olduğunu belirterek bunu nasıl aşabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Aynı laba giren öğretmenler uygulamada hakkını verirlerse idareciler daha kolay ikna olur. Bunu bir şekilde onlara aktarmak gerekir. Ama biri ders anlatıp diğeri yatarsa sadece idareciler değil diğer öğretmenler de çok dedikodusunu yapıyor. Bu da idarecileri olumsuz etkiliyor. Biz bunu aynen yaşadık. mesela Muhasebe, Büro alanlarının öğretmenleriyle sıkıntılarımız var. O da cahilliklerinden ve çekemezliklerinden kaynaklanıyor. Bizih derslerin tamamına yakını lab ve atölyelerde işlendiği çiin 2-3 öğretmen girebiliyoruz. Ama onların dersslerinin çoğunluğu sınıf ortamında işlendiği için 2-3 kişi girdirmiyor idare. Bu sefer de bize sarıyorlar. Diyorlar ki bilişimciler her derse 2-3 kişi giriyor, biri ders anlatıyor diğerleri yatıyor diyorlar. Bu bahsettiğim öğretmen grubunun en genç öğretmeni enaz 20 yıllık:) Hepsi işin ..ştluğunu iyi biliyor. Bizlerse genciz ve işin ..ştluğunu henüz öğrenemidik. Onların yanında saf kalıyoruz. Burası işin esprisi tabi ama doğruluk payı çok. Tanıtımlarda Bilişimin bu okulda olması çok saçma diyen öğretmenlerin olduğunu biliyorum 9. sınıflara yönledirme yaparken. Bu yaz tayin istedim Endüstri Meslek lisesine ama çıkmadı. Çetrefilli işlerle uğraşmaktan kendi işimizi yapamıyoruz. Yoruyor insanı.
..
hocam benim mesajlarımda verdiğim örnekleri sizde verebilirsiniz idarecilerinize. bu arada muhasebe ve büro öğretmenlerine de grup sayısına göre öğretmen VERİLMELİ. ama derse giren 2-3 öğretmende aynı anda dersin işlendiği alanda bulunmak zorunda (isterlerse hamak getirip güneşlensinler farketmez).

ama derse 3 öğretmen girmesi gerekirken 1 tanesi dersi anlatıyor diğer 2 tanesi de ders ortamının dışında geziyorlarsa bunu kontrol etmek okul idaresinin görevidir. kontrol edemiyorlarsa da okul idaresinin acizliğidir.

bu bizler içinde geçerli ders ortamında grup öğretmenlerinden 1 tanesini bulamadıklarında 2 yada 3 müdür yardımcısı ile bunu tespit edip size gerektiğinde resmi yazı ile NERDEYDİNİZ diye sorabilirler, sormalıdırlarda. cevap veremeyene de gerekli idari cezayı verdiğinizde sorun kalmaz hocam.

BaRBaRYaN' Alıntı:
alpozturk2002' Alıntı:
Hocam zaten bir çok noktada aynı düşüncelere sahibiz. Ben aynı laba sadece 1 öğretmen girsini savunmuyorum zaten. Amaç idarecileri nasıl ikna edebileceğimizin alternatiflerini oluşturmak. Siz de alternatiflere güzel değinmişsiniz. Siz Erkek Teknik Öğretime bağlı okuldasınız ve bize göre daha şanslısınız. Önceki mesajımda da belirttiğim gibi Ticaret Turizme bağlı okullarda işimiz daha zor. Adamlara ilk önce Atölye nedir onu öğretiyoruz. Aynı laba birden fazla öğretmen girmesine karşı olmadığım gibi diğer motor, mobilya gibi alanlara göre derdimizi anlatmamızın daha zor olduğunu belirterek bunu nasıl aşabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Aynı laba giren öğretmenler uygulamada hakkını verirlerse idareciler daha kolay ikna olur. Bunu bir şekilde onlara aktarmak gerekir. Ama biri ders anlatıp diğeri yatarsa sadece idareciler değil diğer öğretmenler de çok dedikodusunu yapıyor. Bu da idarecileri olumsuz etkiliyor. Biz bunu aynen yaşadık. Bu yaz tayin istedim Endüstri Meslek lisesine ama çıkmadı. Çetrefilli işlerle uğraşmaktan kendi işimizi yapamıyoruz. Yoruyor insanı.
..
hocam benim mesajlarımda verdiğim örnekleri sizde verebilirsiniz idarecilerinize. bu arada muhasebe ve büro öğretmenlerine de grup sayısına göre öğretmen VERİLMELİ. ama derse giren 2-3 öğretmende aynı anda dersin işlendiği alanda bulunmak zorunda (isterlerse hamak getirip güneşlensinler farketmez).

ama derse 3 öğretmen girmesi gerekirken 1 tanesi dersi anlatıyor diğer 2 tanesi de ders ortamının dışında geziyorlarsa bunu kontrol etmek okul idaresinin görevidir. kontrol edemiyorlarsa da okul idaresinin acizliğidir.

bu bizler içinde geçerli ders ortamında grup öğretmenlerinden 1 tanesini bulamadıklarında 2 yada 3 müdür yardımcısı ile bunu tespit edip size gerektiğinde resmi yazı ile NERDEYDİNİZ diye sorabilirler, sormalıdırlarda. cevap veremeyene de gerekli idari cezayı verdiğinizde sorun kalmaz hocam.
Aslında modüler sistemin özü uygulamaya dayalı. Büro ve muhasebe alanının derslerinin de uygulamaya atölyeye dökülebilecek kısımları ortaya çıkarılabilir.

Bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı gerekiyor gibi sanki artık. Bu problemleri aşamayan biri olarak bunu söylüyorum. Söylediğiniz mağduriyeti yaşıyor, ve 40 ar kişilik sınıflara tek öğretmen giriyoruz... Bu nasıl bir anlayıştır anlamadım. Uygulama derslerinde uygulama yapamadan ders işliyoruz.

syntax' Alıntı:
Bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı gerekiyor gibi sanki artık. Bu problemleri aşamayan biri olarak bunu söylüyorum. Söylediğiniz mağduriyeti yaşıyor, ve 40 ar kişilik sınıflara tek öğretmen giriyoruz... Bu nasıl bir anlayıştır anlamadım. Uygulama derslerinde uygulama yapamadan ders işliyoruz.

hocam kanuna göre düzenleyin diye resmi dilekçe yazıp okulunuza verin. verdinizmi? bu sorunu konuarak "bilgisiz" idarecilerle aşamazsınız. ilk sayfalarda verilen resmi gazetedeki yönetmelik gereğine göre sınıf ve grupların düzenlenmesi için başvurun. BİMER üzerinden dilekçe gönderin. alo 147 yi arayın.

Geri