Meslek Lisesi'nde Bilgisayar Öğretmeni olmak

Kodla Büyü

melih541

Üye
Mesajlar
9
İyi günler değerli hocalarım.Ben 1 sene sonra Bilgisayar Öğretmenliği'nden mezun olacağım , kapatılan Teknik Eğitim Fakültesi'nin son öğrencilerindenim.
Bu seneden KPSS çalışmaya başlamak istiyorum ancak meslek lisesi çıkışlı olmadığımdan dolayı aklıma takılan çok soru var ve bunlar beni korkutuyor.

Meslek Lisesinde ya da Teknik Lisede Bilgisayar Öğretmeni olan bir kişinin, zorluk çekmemesi açısından hangi alanlarda,konularda,programlarda,programlama dillerinde çok iyi olması gerekiyor? Donanım olarak ne kadar bilmesi gerekiyor?Girdiğiniz derslerde neler öğretiyorsunuz? Öğretmen, öğrencilerin tüm sorularına zorluk çekmeden cevap verebilmesi açısından neler bilmeli ?

Meslek Lisesinde ya da Teknik Lisede çalışan tüm hocalarımdan cevap bekliyorum.Bu sorduklarımdan öğreneceklerim benim açımdan çok değerli,belki de hayatıma yön verecek olan şeyler.Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 
meslek lisesinde öğrenciler çok öne çıkan öğrenci olmadığından zorlanmazsın iyi bir eml çıksın bahtına inş.
 
hocam hiç A programlama dilini bilmeyen öğretmen , bakıyorsun derste o programlama dilini anlatıyor. megep modüllerinden okuyarak geçersin hiç birşey yapamazsan. kasma bu kadar :) zaten düşündüğün gibi ideal olsa herşey, bu site programcıdan geçilmezdi :D siteye baksana, sayılı kişi var programlamada iyi olan....
sen kpss'yi başarmaya bak, gerisi çok kolay, zorlanmazsın kesinlikle....
 
öncelikle inşallah mezun olur ve bir an önce meslege baslarsın. meslek lisesinde öğretmen olmak konusuna gelince gözünde çok büyütmeni gerektiren bir durum yok. inan işini yapan da meslek lisesinde aynı yapmayan da. kimse seni yada bilgini denetlemiyor. sana kalmış herşey. Modüler eğitim söz konusu sistem içerisinde ve modüller çok eski. her sene derslerin bazıları kalktığı bazıları yeni eklendiği için şu derse çalış gibi birsey diyemiyorum. zaten yeni gideceğin için meslek lisesine sana temel elektonik teknik resim paket programları gibi dersler verilir. Ama benden sana bir meslek öğretmeni tavsiyesi akşam eve gittiğinde yediğin parayı hakettiğine inandığın şeyleri yap. sabahtan akşama okula gelip son derse kadar kimseye modül okuma. bir oyun açtırıp çocuklara akşama kadar onları kandırma. umarım faydalı olmuştur.
 
Hocam eğer öğretmen olmayı kafaya koyduysan KPSS'de zorlandığın kadar meslek hayatında ömrün boyunca zorlanmazsın malum bizim bölümün puanları ortada. KPSS'yi halledersen hepsini halledersin.

Hem adaylık sürecinde zaten mesleki olarak çok şey öğreneceksin ve yanlış eksik ders anlatsan bile gerek amirin gerekse müfettişler aday öğretmendir normaldir gözüyle bakacaklar. O yüzden rahat ol ve güzel bir ortalamayla okulunu bitirip KPSS'den 90'a yakın puan almaya bak :)
 
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/
Burada anlattığımız tüm dersler ve bu derslere ait içerikler mevcut. Ancak bu içerikler değişken zaman zaman kaldırılan dersler veya içeriği güncellenen dersler olabiliyor.
İçerikler ne kadar değişirse değişsin her zaman karşına çıkacak temel konular vardır. Onları sırlayayım.
Programlama ve web programcılığı için: C#.NET, ASP.NET, SQL, PHP, HTML
Web Tasarım İçin: Adobe Programları(Flash, DW, PhotoShop Vs)
Teknik Servis İçin: Genel donanım bilgisi, Temel elektronik bilgisi, Devre bilgisi.
Ağ İçin: Ağ yapıları, çeşitleri, TCP/IP ayarları vb.
 
güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Bize okulda öğretilenler zaten karşımıza pek çıkmayacak sanırım:) benim korkum bu yüzdendi ama inşallah halledeceğim bir şekilde.İlk hedef KPSS..
 
php
html - javascript - css
flash/actionscript
Fireworks yada photoshop
c#.net
mysql / mssql
asp.net

Yukarıdakiler programcılık dallarının gereksinimleri diyebilirim.
 
sevgili melih,
teknik eğitim fakültesini hakkıyla bitir yeter... bu sana meslek lisesinde öğretmenlik yapabilmen için yeter de artar bile... ;)
(ha olur ya, örneğin sen üniversitede delphi görmüşsündür ama müfredatta visual basic var. hiç problem etme, temel mantığını bildiğin konuda bir benzerine geçiş yapman çok kolay.. elektronik konusunda da durum aynı...)
önündeki her sınavı başarıyla tamamlaman dileğiyle... (manevi boyuta geçersek, atandıktan sonra da vicdanen rahat- hakkını vererek öğretmenlik yapman ve hayırlı [idaresiyle, öğretmen arkadaşlarıyla, öğrencisiyle, velisiyle] bir okula atanman dileğiyle...)
 
Öğrenciler için:
ofis programlarını iyi öğrenmen gerekiyor.Bunun yanında php,asp.net ikisinden birini iyi bir şekilde öğrenmen lazım , yanı sıra programlama mantığını kapman gerekiyor..Veri tabanı işlemlerini iyi yapman gerekiyor.
İdare için:
Yazıcı tanıtımını iyi yapman gerekiyor
Ofis programları buradada işini görür
Format atmak çok önemli:)
Piyasadaki küçük ama işlev gören programları takip et(Mesela bir resmin boyutunu küçültecek program daima yanında bulunmalı)
Kendin için:)
Önce KPSS düşünmen gerekir bence.Gerisi üstte yazdıklarımın hiçbirini bilmesen bile çorap söküğü gibi gelir.
 
Arkadaşların da belirttiği gibi şu an sadece KPSS ye ve fakülteyi takıntısız bitirmeye odaklanın. Maalesef ki branşımızdan atama sayıları 1000 in üstündeki rakamlardan 2 haneli rakamlara indi. Taban puanları ise çok yükseldi.
 
hocam umarım bir an önce mezun olup mesleğine kavuşursun. Naçizane tavsiyem, Selenga hocamın belirttiği konuların yanı sıra donanım ve sistem bakım onarım da kendini iyi geliştir ki sen idarenin elinde olma. onlar sana mecbur olsun :)

Selenga' Alıntı:
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/
Burada anlattığımız tüm dersler ve bu derslere ait içerikler mevcut. Ancak bu içerikler değişken zaman zaman kaldırılan dersler veya içeriği güncellenen dersler olabiliyor.
İçerikler ne kadar değişirse değişsin her zaman karşına çıkacak temel konular vardır. Onları sırlayayım.
Programlama ve web programcılığı için: C#.NET, ASP.NET, SQL, PHP, HTML
Web Tasarım İçin: Adobe Programları(Flash, DW, PhotoShop Vs)
Teknik Servis İçin: Genel donanım bilgisi, Temel elektronik bilgisi, Devre bilgisi.
Ağ İçin: Ağ yapıları, çeşitleri, TCP/IP ayarları vb.
 
Programlamada sıfır olan bir arkadaşım vardı.Meslek lisesinde ücretli öğretmenlik yapardı ve ilk kez gireceği derse çalışarak hazırlanırdı.Onu gördükten sonra herkes her şeyi anlatır düşüncesi oluşmuştu.O yüzden çok kasmaya gerek yok bence.
 
Meslek lisesi mezunu olmayan bir TEF mezunu olarak bence endişelenmeni gerektirecek bir durum yok :)
Diğer arkadaşların da dediği gibi önceliğin KPSS olmalı malum puan 90'a yaklaştı.
Ayrıca merak etme meslek liselerinde çatır çatır programlama falan anlatıldığı yok zaten neyine anlatacaksın çocuk daha toplama işleminden bihaber.
 
Hiç kasma şimdiden.. Kpss ye ağırlık ver. Meslek lisesine ilk kez atanan birinden kimse bir şey beklemez ilk sene rahat ol.Ben mesleğimin 5. yılında meslek lisesinde çalışmıştım - konulara , ortama uzaktım , ama sağolsun hocalarımız yardımcı oluyorlar. Zaten derslere tek başına girmiyorsun - sınıf mevcuduna göre 2 veya 3 öğretmen 1 sınıfa giriyorsunuz. Seni büyük ihtimal tecrübeli biriyle ortak yaparlar - ilk sene ortamı ve programları görmüş olursun. Meslekte de biraz pişmiş olursun - zorluğu yok.

Sadece öğrencilere karşı çok sevecen yaklaşma - ilk senen olduğu için seni zorlayabilirler - moralini bozmalarına asla müsade etme - biraz ters ol. Tecrübe kazandıkça zaten sen yumuşak davransan da ,öğrenci gevşeyemez.
 
Minimum ve maksimum ne kadar maaş alıyor bir meslek lisesinde teknik öğretmen, çok merak ettiğim bir konu. Bilgilendirebilir misiniz?
 
8/1 Teknik öğretmen olarak başlarsınız.
Maaşınız yaklaşık 1700 TL olur.
Haftada Ek ders olarak 29 saat alabilirsiniz. Bu da 900 TL civarı yapar.
Ek ders gideceğiniz okula bağlıdır. Bu rakam 0 da olabilir. Şayet gittiğiniz okulda açık lise de varsa 300 TL de açık lise derslerine girerek ücret alabilirsiniz.
 
öğrencilere deveye kuş de anlat kimse demezki hocam bu deve ne diyorsun zaten anladıkları yok sıkma canını
 
Hocam yukarda bi arkadaş konuları yazmış.Onları bilmen lazım..Burda şöle böle felan demiycem öğrenci kalitesi iyi okullarda var kötü okullarda her ne olursa olsun sevdiğimi bi laf vardır onu buraya yazıyorum...

"Sen ekde vermeyen toprak utansın"......
 
melih541' Alıntı:
Minimum ve maksimum ne kadar maaş alıyor bir meslek lisesinde teknik öğretmen, çok merak ettiğim bir konu. Bilgilendirebilir misiniz?

hocam teknik öğretmenler kültür öğretmenlerine göre 80-90 lira civarında fazla maaş alırlar. ayrıca yılda 2 defa aralık ve haziran aylarında bi ücret alırlar. yaklaşık aralık ayında 30 tl, haziran ayında 60 tl dir. girdiğiniz ders saatine göre haftada en fazla 29 saat ek ders ücreti de alabilirler.

8/2 nisan ayı maaşım 1737tl. eş ve çocuk yardımı yok.
 
fatherboard' Alıntı:
Hocam yukarda bi arkadaş konuları yazmış.Onları bilmen lazım..Burda şöle böle felan demiycem öğrenci kalitesi iyi okullarda var kötü okullarda her ne olursa olsun sevdiğimi bi laf vardır onu buraya yazıyorum...

"Sen ek de vermeyen toprak utansın"......

Çok doğru hocam :)
 
Hocam Merhaba iyi günler..ben seneye meslek lisesinden bilgisayar bölümünden mezun olacağım.Ben bilgisayar öğretmeni olmak istiyorum,seneye ek puan kalkıyormuş ama puanlarda ona göre düşer herhalde.Benim 2 sorum olacak.Birincisi bilgisayar öğretmeni olarak ilköğretim ve lisede maaşlar farklımı.Ek dersli Net maaş fiyatları ne kadardır.Bunları tam olarak hiç bir yerden öğrenemiyoruz.İkinciside kapatılan teknik eğitim fakültesi falan dediler biz gene birşey anlamadık.Seneye bilgisayar öğretmenliğine gidersek lise veya ilköğretime atanamayızmı.O kapatılan Teknik Eğitim Fatültesi ne anlama geliyor hocam..Bunları Çok merak ediyorum.Şimdiden çok teşekkürler... :roll:
 
Çok çok zorunda değilsen bilg öğrt için tercihte bulunma konusunda iyi düşün

şu an bile atamlarda sıkıntı oluyor kontenjanı azaldı ve kpss ile çok yükseklerde alım yapılıyor

ama ilerde ki 4-5 yıl sonraki durum ne olur bilemeyiz.

Yinede yazacam diyorsan Tef -teknik eğitim faksi yaz, meslek liselerinde çalışma imkanın var

tef lerin şu anda isimleri nedir? hangi üni lerde var , net bilmiyorum.
 
ibrahimsa94' Alıntı:
Hocam Merhaba iyi günler..ben seneye meslek lisesinden bilgisayar bölümünden mezun olacağım.Ben bilgisayar öğretmeni olmak istiyorum,seneye ek puan kalkıyormuş ama puanlarda ona göre düşer herhalde.Benim 2 sorum olacak.Birincisi bilgisayar öğretmeni olarak ilköğretim ve lisede maaşlar farklımı.Ek dersli Net maaş fiyatları ne kadardır.Bunları tam olarak hiç bir yerden öğrenemiyoruz.İkinciside kapatılan teknik eğitim fakültesi falan dediler biz gene birşey anlamadık.Seneye bilgisayar öğretmenliğine gidersek lise veya ilköğretime atanamayızmı.O kapatılan Teknik Eğitim Fatültesi ne anlama geliyor hocam..Bunları Çok merak ediyorum.Şimdiden çok teşekkürler... :roll:

Şu an mebde çalışan 13 000 civarında bilgisayar öğretmenine karşılık bir o kadar daha mezun olup atama bekleyen bilgisayar öğretmeni ve halen üniversitelerde bu bölümüm okuyan öğrenciler var. Milli eğitimin şu anki duruma göre ihtiyacı 1000 kişi bile değil. Üniversitelerde bilgisayar öğretmenliği giriş puanları düşerken KPSS ile atanma puanları da git gide yükseliyor. Bu yıl bilgisayar öğretmenliği kazanıp 2016 da mezun olununcaya kadar durumun pek düzeleceğini sanmıyorum. Her gelen bakan önce bizim branşla uğraşıyor, İmam hatipler dışındaki meslek liselerini umursamıyor. Hiç bir tanıdığıma bilgisayar öğretmenliğini önermiyorum. Şu anki gidişatta sonu garanti işsizlikle bitecek üniversite macerasından başka bir şey değil.

İyi bir sayısal öğrencisi isen önü açık başka alanları düşün. Artık katsayının etkisi düşürüldü puan kaybınız çok az.

Sağlıkla ilgili branşları düşünebilirsin. İnsanlar var olduğu sürece bu sektörde ihtiyaç bitmeyecek. Hem üniversiteye giriş hem de memurluğa atanırken puanları çok yüksek değil, ücretleri de fena değil. Bir tanıdığım 85-88 KPSS puanı ile yıllardır öğretmenliğe atanamazken, başka bir tanıdığım 70 puanla mezun olduğu yıl kadrolu hemşire oldu. Döner sermayesiyle birlikte 2500 TL maaş alıyor. Artık erkekler de hemşire olabiliyor. Şu anki sağlık bakanı personelinin özlük haklarında çok iyileştirmeler yaptı.
 
Haklısınız aslında ama benim atölye derslerim çok iyi.Şuanki tek isteğim bilgisyar öğretmeni olmak ve sevdiğim dersleri anlatmak.Kendimi geliştirmek istiyorum zaten robot yarışmaları,programlar vs . Bi tanığımız kpss ye günlük 1-2 saat çalışma ile 90 alıp meslek lisesine atandı.Yani kpss puanı düşük diye hemşirelik seçersem sevmediğim işi yapmış olmak daha çok koyacaktır bana.Şu an Tefler kapatıldı diye biliyorum . Bilgisayar öğretmenliği için sadece teknoloji fakültesi var sanırım ( böte).E şuan meslek lisesine atanmak imkansızmı hangi bölüme gideceğiz neden bi açıklama yapmıyorlar
 
Geri
Üst