Nöbet eylemi hakkında

Kodla Büyü

serdem89

Aktif Üye
Herhangi bir sendikaya üyeliğim yok. Okulumuzdaki öğretmenler nöbet eylemine katıldı 25 kişi falan katıldı. Bu arkadaşların yerine bizlere haftada 2 kere nöbet verileceği gibi bir söylenti var. Onlar nöbet eyleminde diye bizlere hafta da 2 kere nöbet verilir mi?Bu konu hakkında görüşleriniz nedir?

siz de bir sendikaya üye olup nöbet eylemine katılabilirsiniz sayın hocam.bence hepimizin bu kanoda duyarlı olup,ortak bir tavır sergilememiz lazım.

Hadi ben üye oldum kurtuldum diyelim. Zaten şu an da ses çıkaramayan bayan hocalara 2 şer nöbet yazılmış onlara bu şekilde davranılması açıkçası hoşuma gitmedi. Sanrım eğitim bir sen de nöbet tutmama yok o yüzden eğitim bir senli bayanlara 2 şer nöbet yazılmış şimdi sıra ben de yarın falan da bana 2. nöbeti yazarlar. Bana yazarlarsa tutmayı düşünmüyorum. Okulda 3 tane müdür yardımcısı boş boş oturuyo onlar tutsun. Asıl sorum aslında 2. nöbet yazıldı ben de tutmadım herhangi bir sorun olur mu?

Çünkü 2. nöbet şöyle yazılıyor, Tutmayan arkadaş nöbet listesinde oluyor ama yanında parantez içinde tutmayacağı için onun yerine tutacak arkadaşın ismi yazılıyor

aslında yönetmelik açık bir ifade bulunmamasına rağmen bir çok okulda hafta da iki defa nöbet verildiğini biliyorum öğretmenim.siz sorduktan sonra yönetmeliği okudum hafta öğretmen kaç defa nöbet tutar diye bir ifade yok.

Yazılı emre uymamak ciddi ceza gerektirir. Kaldı ki yasal yazılı emir.
Hatta 3. Nöbet bile yazabilirler bence. Mevzuatta verilmez diye bir madde yok.

hadi tutmayanların yerine 2. nöbetler yazıldı.
yarın 25 kişi daha tutmazsa 3. - 4. nöbetler mi yazılacak.

nöbet defterine imza atıyor ve o gün nöbetçi olarak siz görünüyorsanız nöbet yerindeki tüm sorumluluk size aittir.
nöbeti tutmazsınız idareciniz de bişey demez 2. nöbet diye ama nöbet yerinde 1 olay olursa ilk satacağı kişi sizsiniz :!: :!: :!:

Sen yanmazsan
Sen yanmazsan
Nasıl çıkarız aydınlığa[emoji196] [emoji295]

Tamam bu güzel bir eylem ama uygulama çok saçma, haksızlık yani. ben gönüllü olarak tutuyordum, istersem tutmayabilirim, ama o zaman arkadaşlarım benim yüzümden 2 gün nöbet tutacak diye tutmamazlık edemiyorum. kaldı ki sendikamda var. diyelimki okuldaki herkesin sendikası var ve tutmuyo ee kime verecekler nöbetleri? bunun da bir usülü olmalı diye düşünüyorum. bu iş uzarsa isyanlar çıkar :)

Kemal Sunal ın
"Ama Bende Harramlıyam"
olayı ile benzer bir durum oluşmuş.

size onların yerşne nöbet yazmak gibi bir durumu olamaz nöbet eylemine katılan arkadaşlarında ismi çizelgeye yazılır tutup tutmamak onlara kalmış. Yoksa adam eylem yapmış olmaz zaten

Bu işin usulü, en yakın zamanda sizin de bir sendikaya geçip, nöbet eylemine katılmanızdır, aksi takdirde şikayet etmeyeceksiniz. Başkaları sizin adınıza hak kazanmak için müdürü, amiri karşısına alırken, bedavadan hak kazanmak yok.

Bu arada sendika da ne işe yararmış diyen (sizi tenzih ederek söylüyorum), benim eylemle işim olmaz diyen, suya sabuna dokunmayanlar, birileri bu hakkı aldığı zaman, onurlu davranıp, nöbet tutmaya devam etmeniz beklenir.

sayın hocalarım herkes nöbet eylemine destek vermeli. Eylem kararı başka arkadaşları zor durumda bırakmak için alınmadı...
Bir hak kazanılırsa herkes yararlanacak.
Bir ceza alınırsa NÖBET tutmayanlar alacak ama kimse bunu söylemiyor...
Bireysel şahıslara karşı alınmış bir karar değil kendisine haksızlık yapıldığı düşünen varsa yanlış taraftan bakıp,düşünüyorlar....
Özellikle nöbet görevinin yasal bir çerceveye oturtulması talepleri de var eylem gerekçesinde...
İdare keyfi olarark 2-3 nöbet vermemesi için de bu eylem yapılıyor.

Sendikasiz arkadaslara günümüz şartlarında bir sendikalarının olmasini oneririm. Sendikasi eylem kararı almamış olanlar 2 nobet tuttuğu zamanda tepki göstermesin. A sendikasi b ve c sendikasi öğretmene yonelik bir kazanim icin toplu bir harekette bulunuyor ve tum olacaklari gogusleniyor. Digerleri suya sabuna dokunmadan tüm nimetlerden faydalanıyor. Bana göre bu kabul edilemez. İnşallah dönem sonuna kadar nobet tutmayız , gelecek ucretide istemiyorum nobetide ogretmene yakistirmiyirum. Kimin sendikasi ogretmenini düşünüyor hangi sendika saksakcilik yapiyor apaçık belli olur.

serdem89' Alıntı:
Çünkü 2. nöbet şöyle yazılıyor, Tutmayan arkadaş nöbet listesinde oluyor ama yanında parantez içinde tutmayacağı için onun yerine tutacak arkadaşın ismi yazılıyor
Değerli hocam sendikalı arkadaşlara nöbet yazılır o gün o arkadaş nöbetçidir tutup tutmamak onun inisiyatifindedir. Böyle bir durumda yazına parantez içinde isim yazmak yasal değildir. Size resmi olarak yazılı bir belge ile 2 gün nöbet görevi verildiği bildirilmediği sürece nöbet tutmayınız.

albeyaz' Alıntı:
serdem89' Alıntı:
Değerli hocam sendikalı arkadaşlara nöbet yazılır o gün o arkadaş nöbetçidir tutup tutmamak onun inisiyatifindedir. Böyle bir durumda yazına parantez içinde isim yazmak yasal değildir. Size resmi olarak yazılı bir belge ile 2 gün nöbet görevi verildiği bildirilmediği sürece nöbet tutmayınız.
Hocam resmi nöbet çizelgesi o şekilde oluşturulmuş. Dilekçe verip tutmayacağını bildiren öğretmenlerin yanlarına birer tane daha isim yazılmış.
zaten bugün iş iyice karıştı çünkü 30 kişi dilekçe verdi.nöbet çizelgesi de değişmedi. Arkadaşlar tutmadı haliyle okul da öğrenciler birbirine girmeye başladı :)

serdem89' Alıntı:
bir de ankara meb böyle bir yazı yayınlamış. Ben de bu yazı ile birlikte dilekçe verip kendi nöbetim dışında nöbet tutmayacağımı bildirsem olur mu
http://www.mymemur.com/d/file/genelge.jpg

Bahse konu yazıda bir tavsiyede bulunmuş, hatta mevzuatta buna dair bir şeyin olmadığı söylenmiş. Bu yazıyla 2. gün nöbet verilmemesini talep edin. Ancak görev verirlerse 2 gün verilen nöbeti tutmanızı öneririm. Sonuçta her yönetmelikte öğretmenin görevleri kısmında "müdürün vereceği diğer görevleri yapar" yazar. Yinede tutmak istemiyorsanız sizin ve diğer öğretmenlerin hakkını arayacağına inandığınız sendikaya üye olmanızı tavsiye ederim.

Nöbet eylemine katılan kişiler "ben sendikal karar nedeniyle nöbet tutmayacağım" diye müdüre bildirdikleri için okul müdürü önlem almakla yetkili ve sorumlu. O yüzden müdür nöbet eylemi yapmayanlara 2 nöbette verebilir daha fazla da verebilir.

ilk3r' Alıntı:
Sendikasiz arkadaslara günümüz şartlarında bir sendikalarının olmasini oneririm. Sendikasi eylem kararı almamış olanlar 2 nobet tuttuğu zamanda tepki göstermesin. A sendikasi b ve c sendikasi öğretmene yonelik bir kazanim icin toplu bir harekette bulunuyor ve tum olacaklari gogusleniyor. Digerleri suya sabuna dokunmadan tüm nimetlerden faydalanıyor. Bana göre bu kabul edilemez. İnşallah dönem sonuna kadar nobet tutmayız , gelecek ucretide istemiyorum nobetide ogretmene yakistirmiyirum. Kimin sendikasi ogretmenini düşünüyor hangi sendika saksakcilik yapiyor apaçık belli olur.
Öğretmenim sanırım bekarsınız ya da okula giden çocuğunuz yok. Şuandaki şartları düşündüğümüzde nöbetin gerekliliği konusunda hem fikir olurduk. Bu nedenle sendikaların eylemlerde izlediği yollar farklı. İzlediği yolldan dolayı öğretmenleri düşünmüyor demek haksızlık olur. Tabiki herkesin fikrine saygı duyuyoruz. Amaç bir ama yollar farklı.
Nöbet gerekli ama bunu öğretmen mi tutmalı ?bu konu üzerinde tartışılabilir. Kanımca öğretmen işini yapmalı.Bekçi olmamalı. Mevcut şartlar /ekonomi bunu pek elvermediğine göre bu iş bize kalacak en azından maddi olarakta tatmin edici olmalı.

Sendikası olmayan ama en fazla eleştiren arkadaşlarımızın bu kazanımlardan hak elde etmemesi gerektiğini düşünüyorum.

serdem89' Alıntı:
Hadi ben üye oldum kurtuldum diyelim. Zaten şu an da ses çıkaramayan bayan hocalara 2 şer nöbet yazılmış onlara bu şekilde davranılması açıkçası hoşuma gitmedi. Sanrım eğitim bir sen de nöbet tutmama yok o yüzden eğitim bir senli bayanlara 2 şer nöbet yazılmış şimdi sıra ben de yarın falan da bana 2. nöbeti yazarlar. Bana yazarlarsa tutmayı düşünmüyorum. Okulda 3 tane müdür yardımcısı boş boş oturuyo onlar tutsun. Asıl sorum aslında 2. nöbet yazıldı ben de tutmadım herhangi bir sorun olur mu?

Hocam müdürünüz. Haftalık nöbet çizelgesini hazırlar. Öğretmenlere imzalatır. A kişi sendikasında aldığı karar nedeniyle nöbet günü öncesi nöbet tutmayacağına dair dilekçeyi okula verir. Müdür dilekçeyi gelen evrağa işler. İşlemezse ve dilekçe vermezse şahıs görevi yerine getirmediği için hakkında yasal işlem başlatılır. Dilekçeyi verirse imkan dahilinde müdür buna istaneden size ikinci nöbet emrini tebliğ eder. Sizde imzalamazsınız. :) Savunma ister savunma yazarsınız. İş uzuyor mu psikolojiniz bozulur. Doktara gidersiniz bir hafta rapor verecektir. Sonuçta öğrencilere faydalı olabilmeniz için sağlıklı bir birey olmalısınız.

Ha bu arada dünün nöbet defterinde tutmayan arkadaşların imzası var mı diye lütfen bakın. Müdür bey arkadaşların nöbet tutmadığını tutanak altına almışmı. Ben olsam o tutanağı görmeden ikinci nöbet tebliğini imzalamam.

Ha bu arada hala sendikalı olmanıza bir anlam veremiyorum :) Yalnız üyeliği böbet tutmamak için değilde gerekliliğine inandığınız için olmalısınız.Selametle.

Teachnologist' Alıntı:
size onların yerşne nöbet yazmak gibi bir durumu olamaz nöbet eylemine katılan arkadaşlarında ismi çizelgeye yazılır tutup tutmamak onlara kalmış. Yoksa adam eylem yapmış olmaz zaten

aynen mesele bundan ibaret...

GezginN61' Alıntı:
ilk3r' Alıntı:
Öğretmenim sanırım bekarsınız ya da okula giden çocuğunuz yok. Şuandaki şartları düşündüğümüzde nöbetin gerekliliği konusunda hem fikir olurduk. Bu nedenle sendikaların eylemlerde izlediği yollar farklı. İzlediği yolldan dolayı öğretmenleri düşünmüyor demek haksızlık olur. Tabiki herkesin fikrine saygı duyuyoruz. Amaç bir ama yollar farklı.
Nöbet gerekli ama bunu öğretmen mi tutmalı ?bu konu üzerinde tartışılabilir. Kanımca öğretmen işini yapmalı.Bekçi olmamalı. Mevcut şartlar /ekonomi bunu pek elvermediğine göre bu iş bize kalacak en azından maddi olarakta tatmin edici olmalı.

Sendikası olmayan ama en fazla eleştiren arkadaşlarımızın bu kazanımlardan hak elde etmemesi gerektiğini düşünüyorum.

serdem89' Alıntı:

Hocam müdürünüz. Haftalık nöbet çizelgesini hazırlar. Öğretmenlere imzalatır. A kişi sendikasında aldığı karar nedeniyle nöbet günü öncesi nöbet tutmayacağına dair dilekçeyi okula verir. Müdür dilekçeyi gelen evrağa işler. İşlemezse ve dilekçe vermezse şahıs görevi yerine getirmediği için hakkında yasal işlem başlatılır. Dilekçeyi verirse imkan dahilinde müdür buna istaneden size ikinci nöbet emrini tebliğ eder. Sizde imzalamazsınız. :) Savunma ister savunma yazarsınız. İş uzuyor mu psikolojiniz bozulur. Doktara gidersiniz bir hafta rapor verecektir. Sonuçta öğrencilere faydalı olabilmeniz için sağlıklı bir birey olmalısınız.

Ha bu arada dünün nöbet defterinde tutmayan arkadaşların imzası var mı diye lütfen bakın. Müdür bey arkadaşların nöbet tutmadığını tutanak altına almışmı. Ben olsam o tutanağı görmeden ikinci nöbet tebliğini imzalamam.

Ha bu arada hala sendikalı olmanıza bir anlam veremiyorum :) Yalnız üyeliği böbet tutmamak için değilde gerekliliğine inandığınız için olmalısınız.Selametle.
Hocam evliyim ve cocuklarimda var. Demek istediginizi de çok iyi anliyorum. Fakat nobet görevi ile öğretmenleri her türlü olumsuz vakada zan altında birakan bir düşünce ve mevzuat la işler idare ediliyor. Bir koridorun denetiminde iken diger koridorda çıkacak olumsuzlukda yine nöbetçi öğretmenden hesabi sorulmaktadir.
Bu yüzden gelecek ekucret sıkıntıları dindirmeyecek aksine öğretmene sen bu işin ücretinde alıyorsun sikayetleri hem idare hem veli tarafından bu sözler sarfedilecek.
Bu yüzden nöbet öğretmenler tarafından şimdilik tutmaktan baska çaresi yoksa, mevzuat öğretmenlerini büyük sorumluluklardan muaf tutulmasi şeklinde düzenlenmelidir.

Bundan sonraki yasanacak olaylari şöyle görür gibiyim. İdareciler öğretmen o gün dersi olmasa bile öğretmene görev yazacak. Hatta boş geçen derslerin hepsine nöbetçi öğretmenler koşacak. Bunlarida aldigimiz günlük 35 tl için yapacağız.

Abartıyorsunuz sayın hocam,
İhmal var suistimal var.Ama koridorun öbür ucunu da göreceksin yada her olaya müdahale edeceksin. Etmezsen ceza vs vesvesesi kurmayınız.
Olay olur biter görmemişsinizdir.Ama nöbet yerindesinizdir ve gördüğünüz anda müdahale edersiniz.Görevinizi yapmış olursunuz.
Göremediğiniz şeyden sorumluluk olmaz.
Ama eskisi gibi olmaz tabi, açık kalan klima (yangın) veya pencere den gelen suyun verdiği elektronik zararların hesabı sert sorulur elbette.
Lakin canlı birey (öğrenci) kendinden sorulur.Görev bölgesindeyseniz sorun yok.

bana dırek 2 nöbet yazsa zaten tereddut edılmez ama ıkı nöbet yazılmıyor aslında. 2. nöbeti parantez ıcınde o arkdas tutmazsa dıye yazılıyor. Örneğin yarın nöbet eylemınde olan arkdasın bahcede nöbetı var. Onunla bırlıkte parantez ıcınde benımde ismim var. Aslında okul ıdaresı sacmalıyor bence.
Bu durumda yapılması gereken şey tutmayan arkdasların yeırne ıdare tutmalı 4 tane mudur yardımcısı var bos bos oturacagına tenefuslerde odalardan cıkıp hem de bır hava almıs olurlar. Ben ıdarecı olsam bu şekilde cözerdım kargasaya mahal vermezdım. Şımdı kım ne zaman nerde nöbet tutacak bellı degıl

Hocam vesvese felan yaptığım yok verdiğim örneklerden cevremde sorun yaşayan arkadaşlar var.

Bircok verdiğim ornektende sadece buna takilmissiniz. Nobetten gelecek ücret birçok sorumluluğuyla beraber gelecek.

Vaktinde geldinmi? evet
Görevin başındamısın evet
Erken ayrılmadınmı? TAMAM.
Olmadan olacağı kimse bilemez, uçup yetişemezsin.Dünyanın parası ile genede mümkün değil.Enseyi karartma. :roll: Fabrika bekçisi değilsin sonuçta.
Bir olay varsa tabiki incelerler. hatta soruşturmaya dahi dönebilir.
serin ol.
Hatta hakkında adli yargı davası, bile açılabilir.Görev yerinde isen sorun yok.
Netice de öğretmensin.Güvenlik eğitimi almadın. Yani AİHM den döner alacağın ciddi ceza.
Haa en kötü vakada en fazla idari ceza alırsın.Sürerler 3 yıl sonra dönersin.Serin ol biraz.Hapis yok meslekten men yok yani.
Yav düşün bir, koruma polisi bile ihmalden senin dediğin kadar sorun yaşamaz.
Görev başında isen
OLAYA zamanında MÜDAHALE ETMİŞSEN BİŞE OLMAZ.

Bende şöyle diyorum hocam. Nobetci yerinde olursa yapmasigereken isleri yaptıysa sıkıntı cıkmaz hem fikiriz bu konuda. Hadi 3 4 dakika lavoba ihtiyaci dogdu. Veli geldi ona 5 dakika ayirdin. Bt sınıfı ni öğrenciler bosaltmadi gec kaldın .

Okulda çıkacak kavgalarda ilk müdahale edende nobetci öğretmen oluyor. Bir kac kez bu konuda savunma versen bile insanin keyfini kaçırır.

Bizim taleplerimiz son derece açık ve net:
1- Öğretmenlerin nöbet görevi açık ve net bir şekilde hukuki zemine kavuşturulmalı.
2- Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi, öğretmenler de nöbet esnasında sadece mesleğine uygun bir görev yapmalı; yani güvenlik nöbeti değil eğitsel rehberlik nöbeti tutmalıdır.
3- Öğretmenlere nöbet tutacağı her güne karşılık olarak en az 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

Geri