Ortaokullar için müfredat ağır mı geliyor sizce? Öğrenciler döküldü.

Kodla Büyü
Soruları vermeme cevapları defterde olmasına rağmen notlar berbat, okurken midem bulandı meslekten soğudum, birdaha yazılı yapacam, bence açık uçlu sorular çocuklardaki problemi ortaya çıkardı.
 
Geçen yıllarda müdür bey beni ikaz etmişti öğrencilerin en düşük notu bilişim veliler şikayet etmiş kaymakamlığa gider bu iş kolay sor hocam demişti ama en kolay şekilde hazırlıyordum. Sonra uygulamalı yapma kararı alındı daha rahat not vermek. Bir de bu yılki 5ler pandeminin 1leri arkadaşlar okula gidemediler 2 yıl seneye gelen öğrenciler daha iyi olacak diye umutluyum
 
Bence konular fazla değil ama sıkıcı, yok teknolojiniz yararları , yok dijital vatandaşlık vs. Vs. Ben anlatırken sıkılıyorum çocuk nasıl sıkılmasın, hiç bir öğretmen fenin zararları, matematiğin zararlari vb anlatiyormu, müfredatın güncellenmesi gerekiyor.
 
Şahsi fikrim Oyun çağındaki öğrenciler için oyun temelli bir müfredat gerekir ve en önemlisi fiziksel yada görsel bir bütünlük içinde ders anlatılmalıdır. Örnek veriyorum Python ile yıllardır 1 den 100 e kadar olan sayıları anlatıyoruz ve doğal olarak zorlanıyorlar fakat işin içine bir smilasyon üzerinden Python ile araç kontrolüne gectigimizde for döngüsünü daha iyi kavriyorlar ve daha dikkatli dinliyorlar dersi.
 
2. sınavları şahsen uygulama yapacağım. Teorik olarak çok fazla konu var. Diğer derslerle karşılaştırdım. Yerli yersiz o kadar konu var ki. Ayrıca 5 teki konuyu 6 da da anlatıyorsun. Gelişi güzel hazırlanmış bir içerik. Benim çocuk 5. sınıfta fen bilgisi ve din kültürü konularına baktım. Kapsamı o kadar dar ki. Yanı işin özeti bana göre gerçekten konu çok fazla.
 
Geçen senelerde 5 lere İnterneti anlatırken kendime dedim ne diyorum ben ya. Bu cocuklar teorik hiç bir konuyu öğrenemez ki. Kodlama bile blok tabanlı uygulamalar olmasa yapamazlardı. Ayrıca ne diye yoruyorum ki el kadar bebeleri. Benden öğrendikleri hiç bir kodlama eğitimi ile hiç birisi bilişimci olmayacak. Çok seven özel ilgisi olan çocuk bile sistem çarkına girecek puanı neye yetiyorsa o olacak. O seneden beri uygulama sınavı adı altında "aç bakalım pc yi kapat bakalım pc yi. Hadi birde İnternete gir tamam 100" deyip geçiyorum. Hem kendinizi yormayın hem el kadar bebeleri😊 (kızım ortaokula başladı başlayalı bu cocujların üzerindeki yükü daha iyi anladım )
 
Ayrıca haftada 2 saat 30 çocuğun arasında gördüğüm hiç bir özel yeteneği de geliştiremem. özellikle o çocuklarla projeler yapıp işi az daha sevmelerini sağlıyorum hem onlara hem bana yetiyor
 
bu sene haftada sadece bir kazanım veriyorum özellikle 5 lerde.
Burada daha önce konuşuldu, klavye, iç donanım, dış donanım, gb-mb kavramları tek bir haftaya verilmiş(5.sınıf 2.hafta).
Acelem yok. Ayrıca her dersin sonunda ve başında Wordwall sitesinden etkinlik yaptırıyorum, bilişim sınıfı avantajım var şükür.
Tüm etkinlikleri de hafta hafta bloğumda topladım, belki işinize yarar.
 
Son düzenleme:
Sadece ortaokul mu, ben 10. sınıflara 4 sayfa yazı yazdırdım, 6 soru sordum, sınavdan önce soruları söyledim yine notlar 40-50
 
Geçen sene lisede derse girdim, ilk dönem 1. sınavda sorduğum iki sorunun aynısını diğer 3 sınavda da sordum, sonuç değişmedi, ilk sınavda yapmayan diğer sınavlarda yine yapmadı. O yüzden pek kafaya takmıyorum artık.
 
Arkadaşlar ben 1 hafta öncesinden cevapları ile yazılı sorularını deftere yazdırdım. Aynı soruları soracağım dedim. Hadi sonuçların kötülüğünü geçtim, yazdığı yazıyı kendileri bile okuyamadılar ki ben not vereyim. Bilgisayarın harici donanımına kadayıf yazan el kremi yazan var. Hadi bunu da geçtim bu soruya 19 Mart 1087 de Amerika'da savaş vardı yazan var. Bunlara artık ne diyeceğimi bilemiyorum. Üzücü taraf ise sonucu duyan veli koşa koşa okula geliyor bizim çocuk ilkokulda yüksek alıyordu şimdi niye düşük "verdin" diye hesap soruyor. Sürekli daha iyi nasıl öğretmen olunur demekten, öğrencinin ders çalışması gerektiği gerçeği tamamen unutuldu bence.
 
Müfredat ağır değil, ağırlaşmadı. Çocuklar hafifledi. Ben ilk yıllarımda ne çalışma kağıdı veriyordum, ne çalışma sorusu. Ne de deftere yazdırıyordum ama çocuklar yapıyordu. Her sene belirgin bir şekilde ve hızlı bir şekilde düşüş var. Çocuklar öyle bir boşvermişlik var ki. Çocuk bir dersten 100 üzerinden 5 almış. Gülüyor, umrunda değil. MEB'in matematikte ortak sınavlarda sorduğu soruları gördüm. Dedim bunlar çok kolay, kesinlikle 6. sınıf seviyesi değil. Ama dedim bizim çocuklar bu soruları da yapamazlar. Ve yapamamışlar. Çalışmak sıfır, dersi dinleme sıfır. Çalışan 1 öğrencim vardı o 100 aldı sınavdan gerisi 50'in bile altında. Daha ne kadar kötüye gideceğiz ben de merak etmeye başladım..
 
2 derste 7 kazanım olursa böyle olur. Diğer derslerde bazı konular çocukların daha önce 1 2 3 4. sınıflarda gördükleri konular ya da onlarla bağlantılı konular olabiliyor. Ancak bizim derste bu bağlantı ve hazırbulunuşluluk maalesef yok. Ayrıca ünitelerdeki konular hatta her konu birbirinden bağımsız neredeyse. Ders saati artmadıkça daha derine inip uzun süre üzerinde duramazsak maalesef bu iş olmaz. Yoksa şöyle olur :
"Çocuklar şimdi konumuz zararlı yazılımlar, evet bazı yazılımlar zararlı olabiliyor. Bitti. Şimdi diğer konuya geçiyoruz."
 
Sınavdan bir hafta önce 15 20 arası soruyu cevaplarıyla beraber verdim. Sınav gününden önce soruları anlatıp cevapladım. Hatta çok mu basitleştirdim diye kendimi sorgularken sonuçlar facia çıktı. Poroblemin müfredat ya da ders saati olduğunu düşünmüyorum öyle olsa soruları verince yapmaları lazım. Öğrenci merkezli eğitimin sonuçları bu galiba.
 
Arkadaşlar müfedatın ağır olması falan nedir? Tekrar söylüyorum çoğumuz soruları cevapları ile veriyoruz bir hafta önce ama sonuçlar feci. Hepsini geçtim sorulara yanlış cevap verilir anlarım da, harici donanım birimine kadayıf yazmak, el kremi yazmak nedir? Bunun müfredatla falan ne ilgisi olabilir? İyi bir dijital vatandaşın iki özelliğini yazın diyorum, ekran klavye yazıyor. Yemin ederim ağzımdan kötü bir söz çıkacak diye korkuyorum artık. Tüm bunların üzerine veli geliyor "sınıfta kötü not aldılar diye kızmışsınız, öğretmenlik böyle yapılmaz" diyor. Sana daaa mesleğine deee demek istiyorum artık.
 
Ben ortaokuldaki diğer derslerin içeriklerine bakıyorum içerik fazla gibi görünse de kavramlar kolay anlaşılabilir ve ilk okuldan gelen bir birikim üzerine devam edilen dersler ama bilişim de çocukların ilk kez duyduğu soyut kavram çok ve çok zorlanıyorlar . E birde test çözme , tekrar etme veya soru bankası vs gibi durumda yok. Haliyle anlattıklarımız hep boşa gidiyor gibi, bir sonraki sene hiçbirşey kalmıyor kafalarında. Bizim branşımızda Çok yanlış bir sistem üzerine gidiyoruz da hayırlısı. Bazı arkadaşlarımız da kendilerini yarışmalara adamışlar ders falan salladıkları yok. Çocuğum bilsem de oradaki bilişim öğretmeninden daha adam akıllı bir şey öğrenmedi , öğretilmedi. Tek dert projeler yarışmalar , o bitti mi herşey bitiyor.
 
ağır değil, çok aşırı sıkıcı, çocukların zaten belli bir kısmı dışında doğru düzgün okuma yazma bile bilmiyor. okuduğunu anlayana şaşırıyoruz.
 
Geri
Üst