Pardus: "Benzin bitti paşam"

Kodla Büyü
Tübitak a pek güvenmeyin artık zira bilim kurumu olmaktan çıkıp siyasi bir sitatüye girdi.
Tekrar ediyorum ne yazık ki Pardus öldü. Memleketin başı sağolsun.

Chip Mart Sayısında Mahmut KARSLIOĞLU'nun yazısını okuduktan sonra vurgulamak istedim bende.

Geçtiğimiz 10 yıllık süre içerisinde neredeyse 1 milyar dolarlık hibe için bile evlatlarımızı Irak gibi bir bataklığa neredeyse sokacağımız bir dönemi çok şükür geride bıraktık. Lakin bilgisayar bilerek okula gelen yeni nesillerin özgür yazılımdan bir haber olduğunu düşünürsek ve memleketimizin 10 milyar dolar kadar bir rakamı teknoloji ve yazılım alt yapısına harcadığı şu dönemlerde bu bilgisayar bilerek yetişen nesiller özgür yazılım ve kendi donanım mimarilerini oluşturamadıklarından dolayı belkide kendi evlatlarını veya kendi yaşıtlarını belkide kore veya ırak gibi bataklıklara sürmek zorunda olduklarında nedenini bilebilecekler mi?

Fatih projesi gibi bir projenin başkanı Tübitak başkanıyken Pardus projesinin çöpe atılması ve BT öğretmenlerinin ekarte edilmesi size neyi hatırlatıyor?
 
Bill amca böyle istedi.
pardus da neymiş terbiyesizlik etmeyin lütfen windows varken.
biz artık miicrosofta müşteri yetiştirme görevinden alındık çünkü
öğrenci öğrendikçe farklı alanlara yönelecek ama böyle kalırsa microsoft bağımlısı olmaktan öteye gidemeyecek
bizim gibi,
keşke öğrenmemin temellerini zamanında microsoft tabanlı almasaydım bugün yaptığım çalışamalar her ne kadar microsoft tabanlı olsa da ve ben ondan kazansamda
keşke böyle olmasaydı
 
Pardusu sonlandırma ve BT derslerini bitirmek ardı ardına bu vatana ihanetten başka nedir?

Bu memleket şehit edilen aselsan mühendislerinden sonra bunlarıda gördü...
 
Pardus’un Yarını Çalıştayı Sonuç Metni
Pardus’un Yarını Çalıştayı, Türkiye’deki özgür yazılım topluluğundan davet edilen 36 kişinin katılımıyla tamamlandı.

Pardus Projesi’nin Türkiye özgür yazılım hareketinin vazgeçilmez bir parçası olduğu bir kez daha vurgulandı. Pardus’un gelişiminin gerek bireysel gerek kurumsal sürüm olarak TÜBİTAK öncülüğünde, topluluğun katılımıyla sürdürüleceği TÜBİTAK tarafından belirtildi. Pardus’un geleceğine yön verecek, gerekli kararları alacak bir kurul oluşturuldu. Kurul, aşağıdaki temsilcilerden oluşacaktır:

  • TÜBİTAK yönetim temsilcisi
    STK temsilcisi
    Kullanıcı topluluğu temsilcisi
    Geliştirici temsilcileri (biri topluluktan olmak üzere 2 kişi)
    Pardus çözüm ortaklarından bir temsilci
    Üniversite (akademik) temsilci
    Kamu kurumlarından temsilci

Kurul şeffaf olacak, yapılan çalışmaların hem Türkçe hem İngilizce olarak topluma duyurulması sağlanacaktır. Kurul üyeleri kendi temsil ettikleri topluluklardan seçim yoluyla belirlenecektir.

Pardus’un en önemli hedefinin en iyi Türkçe desteği veren işletim sistemi haline gelmek olduğu, Türkçe dil desteği ve belgeleme çalışmalarına toplulukla birlikte öncelik verileceği vurgulandı.


Kaynak
----------------------------------------------------------------------
Hadi hayırlısı...
 
Micro[p]soft o kadar fazla anlaşma yaptı ki YEĞİTEK'le... Paçasını kurtaramaz, gerçi alan memnun veren memnun biz niye karışalım dimi
 
pardus tüm kamu dairelerinde zorunlu kılınsın. öğretim kurumlarında da bilgisayar derslerinin müfredatları pardusa göre uyarlansın. bak gör o zaman nasıl mıconun tozunu arttırıyor pazar payında. ama yok olmazki dışa bağımlı olmadan olmazki, cümlemide Erbakan hocanın açtığı ağır sanayi fabrikalarını hantal diyen zata karşı verdiği cevapla bitireyim
"Bana bak, çocuk mu aldatıyorsun." Ne hantalı? Hantal sensin be. Ağır sanayi demek, fabrikalar yapan fabrika demek. Senin canına okumak demek, senden makine almaya mecmur olmamak demek, Bağımsız olmak demek. Lider ülke olmak demek"
 
f klavye kullanımına odaklandığı kadar devlet keşke pardus a odaklansaydı.
 
mfk' Alıntı:
f klavye kullanımına odaklandığı kadar devlet keşke pardus a odaklansaydı.
birilerinin işine gelmiyor demek ki. yoksa bir günde kişiye özel yasa bile çıkartanlarımızın gücü buna mı yetmeyecek..
 
Pardus 2 ay kullandım.Fakat edindiğim şu oldu pardus şu haliyle kendinden söz ettirmesi inkansızdır. Devlet kurumlarında Pardusu kullanması inkansızdır Çünkü Herkes windows ve windows uygulamalarına alışmış.örnek olarak xxx kişi f klavyesi alışması 1 ay sürüyor. Pardus Windows ve Mac gibi kararlı değil. Pardusu geliştirmek için windows uygulamaları çalışır hale getirirmesi lazım veya exe uzantıları pisi uzantılarına çeviren yazılım yapılması lazım.Pardus kararlı olsaydı Sayın Başbakan tüm kamu kuruluşlarına zorunlu hale getirirdi.Pardusu şu anda tüm kamu kuruluşlarında kullanın demek sadece yazıla ifade edilebilir uygulama olarak değil.
 
Hatayı başta yapıyoruz. Hiçbir mal-ürün ya da hizmet "milli" olduğu için satmaz, tutmaz, piyasada barınamaz. İnsanın doğasına aykırı. İktisatın temel ilkeleriyle çelişiyor. Öyle bir ürüne ya da hizmete gerçekten ihtiyaç varsa, gerçekten talep varsa, piyasadaki benzer ya da eşdeğerleriyle kıyaslandığında insanların seçmesine sebep olacak özellikleri varsa ancak yaşamını devam ettirebilir söz konusu ürün. Hatta bu durum özelinde eşdeğerlerinden üstün yanları olması da yetmeyecektir. Süper über fevkalade üstün ya da yepyeni,eşsiz bir şey sunmak zorundasınız. Çünkü bu piyasayı yıllardır domine etmiş devasa sermayeli rakipleriniz var. Pardus'u kim niye alsın? Devlet dairelerinde zorunlu yapılmasından falan bahseden arkadaşlar olmuş. İşte en başta yaptığımız hatayla tam bunu kast ediyorum. Hiçbir dünya devi, hiçbir başarılı ürün, hele de bilişim alanında "devlet yaptırım"larıyla ortaya çıkmamıştır.

Bizim illa ki bir "milli işletim sistemi"miz olmak zorunda mı? En evvel bu soruyu sorsak?
Pardus projesi askeri ve istihbari birimlerimizin bilişim ihtiyaçlarında kullanılan kapalı ve özelleşmiş bir işletim sistemi olarak hazırlansaydı. Onca kaynak ve emek oraya harcanmış olsaydı mesela harika olurdu. Hem dışa bağımlılığı azaltıcı önemli bir adım olurdu, hem emekler zayi oldu hissi yaşanmazdı, aksine "biz de yapabiliyoruz" motivasyonu güçlenirdi. Bu sadece bi örnek.

Ekonomik atılım ve ilerleme "bizim de şunumuz olsun" duygularıyla olmaz, olmadığını defalarca gördük zaten. Bizim milli araba motorumuz olmasın, milli işletim sistemimiz olmasın, milli telefonumuz olmasın mesela. Gerek yok. Zaten çok iyileri var şu anda. Sanayi çağı biteli yaklaşık bir asır, bilgi çağı biteli de yaklaşık 35-40 yıl oldu. Şimdi innovasyon çağı. Bize mesela işletim sistemi mantığını kökten değiştirecek bir fikir lazım. O alana gitsin Pardus'a gidecek enerji ve para. Bize alternatif yakıtlarla çalışabilen ya da içten yanmalı itim gücünden farklı bir hareket öngören bir motor mekanizması lazım, o alana gitsin kaynaklar, bize şu anda kullanılan sinyal ve veri iletiminden farklı bir iletim metoduyla çalışan iletişim cihazı lazım, telefon değil. Oraya gitsin paramız. Hiçbir ekonomi bir diğerinin yaptıklarını yeniden yaparak kalkınıp ilerleyemedi son 30 yıldır. Her ilerleyiş bir innovasyonla, yeni veya üstün olanla oldu. Bakınız Çin: yeryüzünde hiçbir devletin sahip olmadığı imkanlara sahip bir ülke olmasına rağmen, tüm dünyaya 1 milyon adet kopya malı 1 dolardan satıp, bir tane innovatif ürünü 1500 dolara aldığı için kendi kendini sınırlayıp durmakta. Ki onlar da stratejilerini değiştirmeye başladılar.

Yeni ya da üstün olmayan satılmaz. Pardus ne yeniydi ne de üstün.Üzücü olan ise yeni veya üstün olmayacağı bilindiği halde bunca zaman üzerinde çalışılması. Yine de o alandan elde ettiğimiz tecrübeler dahi parayla elde edilemeyecek kadar değerli. Umarım en azından bu tecrübe Batı'lıların "know-how" dediği pratiğin bilgisi paralel alanlara aktarılarak kullanılabilir.
 
Geri
Üst