Oldu-tamamLider-ahenk
Oldu-tamamLider-ahenk
pardus'a geçelim geçmesine de işin ekonomik boyutunu da hesaba katmak gerekir, bunu söylerken evde ve okulda da pardus'u kullanan biri olduğumu da belirteyim. bir yazılımını maliyeti sadece ödediğimiz lisans ücreti kadar değildir, aynı zamanda kullanıcıların bu işletim sistemini ne kadar sürede kavradığı ve en önemlisi olası teknik bir sorunda bu sorunu kimin çözeceğidir. Pardus bunca zamanda bu kadar kullanıyorken bu sistemlerin bakımını gerçekleştirecek ne derecede uzmanımız var? bilginin güvenliği diyoruz, açın basit bir arama yapın, tc kimlik nolarıyla öğretmenler karşınıza gelebiliyor.
Ben de bu yazıları okurken hep aklıma şu gelir öğrencilerimiz geleceğin büyükleri Pardus öğrensin Pardus kullansın ulusal işletim sistemimiz yerli olalım milli olalım okuldaki tahtaya Pardus kuralım resmi kurumlardaki bilgisayarlara Pardus kuralım alışsın herkes ne güzel olur. Bizi yönetenler sürekli bu yönde kampanya yapıyor falan filan. Peki neden kimse bu pardusun mobil ayağı yok diye sormaz. Bu millici ve yerlici büyüklerimiz Pardus kurulamayan tableti öğrencilere niye dağıtır . Yoksa android daha mı milli. Malum artık bütün kişisel veriler Google hesaplarında. Mikrosoftta değil ki bu yönden de düşünmek gerekmiyor mu.
Şimdi bu yöntem işe yarıyor mu?Bende de manjaro Linux var dual boot yaptım.çok klas duruyor fakat sertifika yuzunden bir halt yapamıyorum.Linux işletim sistemi kullanmak meb ağında eziyet maalesef.Benim sorunum şu laboratuvarımda ki 30 bilgisayara baştan Ubuntu 16.04 kurdum. Sadece 1 makinemde Scrath 2 yi deb dosyasi ile kurabilmistim. Oda amd makineydi ve elimde sadece scratch 2 icin amd islemcilerine uygun paket vardı. Aynı işlem digerleri i386 oldugu için olmuyor. Neyse yine wine i 1 makineme kurabilmistim onda da playonlinux ile dyned calistirabildim. Ama yine diğerleri olmadı. Wine paketini İndirip kurarken meb sertifika hatasi bağımlılıkların yüklenmesi sırasında verdiği icin sertifikayi tanitmaniz gerekiyor. Resimde gösterdim. Bu sefer de OpenSSL yüklü olması gerekiyor. Vesselam Pardus projesinde en cok ihtiyaç duyulacak programlardan biri wine. Bu ilk basta gozardi ediliyorsa bizim yaptığımız dostlar alışverişte görsünden ibaret. Pardus projesinin şöyle 2-3 senelik geçmişi yok ki. Meb bile 2008-2009 dan beri ciddi önem verdi bu ise ama yerli otomobil işine döndü bu. Kaldırılıp atılsın diyen yok. Ama kör dövüşü yapmanın lüzumu da yok.
Hocam sene başı formator toplantısında, Kayseri il formatoru toplantıda neden pardusa geçelim diyen arkadaşa, geçmeyin, bekleyin, pardusla ilgili sıkıntılar var dedi acaba?Antalya tüm okullardaki tahtalarında PARDUS YÜKLÜ pardus sürümü üzerine ÖĞRETMENLER tarafından kurulan eklemeler ve YAZILIMLAR ile şu anda çatır çatır çalışıyor.
Yayınevleri ilk başlarda mırın kırın ediyorlardı şimdi hepsi pardusta çalışacak şekilde yayınlarını güncelleyip yolluyorlar. bağlantıda çalışan yayın evleri listeside var.
problem çıkmıyor mu? çıkıyor
çözülüyor mu ? Çözülüyor.
Hocam sene başı formator toplantısında, Kayseri il formatoru toplantıda neden pardusa geçelim diyen arkadaşa, geçmeyin, bekleyin, pardusla ilgili sıkıntılar var dedi acaba?
Hocam deneyeceğim. Kablolu da sertifika sorunu devam ediyor. Ama bir şekilde wine kurmuştum. Ama şimdi bu yöntem de yemiyor. saçma da gelse Wifiden olabilir mi acaba dedim bende. Laboratuvardaki pclere Ubuntu yerine ben de Raspian yüklemeyi düşünüyorum. Scratch 2 varsayılan geliyor. Bir şekilde wine yukleyebilirsem buraya yazicam.Şimdi bu yöntem işe yarıyor mu?Bende de manjaro Linux var dual boot yaptım.çok klas duruyor fakat sertifika yuzunden bir halt yapamıyorum.Linux işletim sistemi kullanmak meb ağında eziyet maalesef.
bunu o kordinatör arkadaşa sormak lazım Teknoloji işi sorunsuz sıkıntısız olmaz. Hele ki yüzlerce makinenin işletim sisteminin değişmesinden bahsediyoruz.Hocam sene başı formator toplantısında, Kayseri il formatoru toplantıda neden pardusa geçelim diyen arkadaşa, geçmeyin, bekleyin, pardusla ilgili sıkıntılar var dedi acaba?
Birden bire tüm kurumların tüm bilgisayarlarına linux tabanlı bir sistem kurmak mantıklı değil. Bütün herkesin aynı anda aynı motivasyonla linux, özgür yazılım diye kullanacağını düşünmeye gerek yok. Alıştıra alıştıra yapılabilir.
Mesela yeni alınacak bilgisayarlar linux kurulu halde olacak diye şart koşulur. BT sınıflarına alınacak her bilgisayar linux kurulu halde gelir. Yıllar içerisinde de aşinalık artar.
Meslek Liseleri konusunda haklısınız hocam. Ama diğer lise ve okullarda geçiş için herhangi bir engel olduğunu düşünmüyorum sistem ve donanım açısından, ancak öğretmenlere eğitim gerekiyor.Linux tabanlı işletim sistemine geçtik diyelim. Meslek liselerinde gösterilen bir çok farklı yazılım var. BT öğretmeni belki hiç linux kullanmadı. İşletim sistemini mi öğrenecek, yoksa dersini göstereceği yazılımı mı öğrenecek. Birçok problemle karşılaşacağı kesin. Problemlerle BT öğretmeni kendi başına güreşmemeli. Paldur küldür Linux'a geçiyoruz, Yaptık oldu! denilmemeli. Kullanılacak yazılımları, bu yazılımların modülleri eğitimleri hazır olduktan sonra geçilmeli. Armut piş ağzıma düş demiyorum, lakin büyük çaplı bir plan varsa, gerçekten plan yapılmalı, en başından her şey belirlenmeli. Yoksa BT öğretmeni sorunları, BTR sorunları hiç bitmez ve ilerlemeden söz edilemez diye düşünüyorum.
Eyvallah hocam, teşekkürler. Ancak; arkadaşımızın parmak basmak istediği nokta çok farklıydı.
Meb sertifikasını indirin. Firefox'ta sertifikalar menüsüne girin. İçe aktar deyin, sertifikayı yükleyin.Pardus'a meb ağından kendi okul bilgisayarlarina dyned kuran arkadaşlar (gecenlerde 1 kere basarabildim şimdi olmuyor) işlem basamaklarını yazabilirse çok mutlu olurum. https://pkgs.org/download/wine bu adresten indirdiğim deb dosyasini kurarken sürekli wine 1.6 bağımlılık hatası alıyorum. Halbuki geçen sefer bu yolla kurabilmistim. Okul kablolu bağlantı yerine kablosuz bağlantı yapmam ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Ama denemediğim bir bu kaldı.
hocam sertifikalar internet tarayıcısına zaten yüklü. meb sertifika hatasını terminalden bağımlılıkları kuruyorken veriyor. playonlinux wine'ın yardımcı uygulaması değil mi hocam?Meb sertifikasını indirin. Firefox'ta sertifikalar menüsüne girin. İçe aktar deyin, sertifikayı yükleyin.
Yazılım merkezinden Playonlinux kurun ve exe dosyalarını Playonlinux üzerinden kurun.
playonlinux un deb dosyasını edinmiştim. yarın onu deneyeceğim.Playonlinux, Wine ve bağımlılıklarının doğru düzgün derlenmiş hali ve bir dünya yazılım için gereksinimleri barındıran bir paket.
Playonlinux üzerinden exe dosyalarını açarak sorunsuz bir şekilde kurabilirsiniz.
Pardus'un Synaptics Yazılım Merkezi'nde Playonlinux ve bağımlılıkları eksiksiz olarak var hocam. Dışardan aramanıza gerek yok.playonlinux un deb dosyasını edinmiştim. yarın onu deneyeceğim.
Pardus 17.04 kurdum. PlayOnLinux kurulumu kolay. Ancak bu seferde şöyle bir sıkıntı yaşadım. Paylaşmış olduğum resimlerde görüldüğü gibi Manual Installation yazısı dönüp kalıyor.Pardus'un Synaptics Yazılım Merkezi'nde Playonlinux ve bağımlılıkları eksiksiz olarak var hocam. Dışardan aramanıza gerek yok.