Herkese merhaba, birkaç şeyi paylaşmak istedim; hem katılımcılar hem de ders anlatımı yapmak isteyen arkadaşlarımız için fikir oluşturabilir.
Birkaç gün önce bir deneme yayınını kuzenimle birlikte planladık. Sistemin tek sorunu kimseciklere haber vermediğimizden kuzenim ve ben detayları incelerken odaya baskın yapan minik yeğenimin bize bilgisayar dersi vermesi oldu. Daha önce Web Seminerlerine; Adobe Türkiye'nin(ABİ) Lansman seminerlerine katıldım ancak bir anlatan olarak en iyi bildiğiniz şeyi; deneyimlerinizi ağzınızdan çıkan her kelimeyi istekle bekleyen insanlarla;meslektaşlarınızla paylaşacak olmak, izlemekten çok daha ötede bir deneyim. Bu Eğitimleri lütfen Bilgisayar bilmeyenlerle Oracle kullananların bir araya toplanıp katıldığı istikrarsız HİE seminerleriyle karıştırmayalım. Hizmetiçi Eğitim vermeye gittiğimiz sınıfta Seminer için başvuran kitlenin, sınıf ortamının getirdiği olumsuzluklarını hatırlayalım. Bu eksilerin hepsini törpülüyoruz bu eğitimlerle inşallah.
Elimizden gelen neyse yapalım. Bildiğim konuları dahi vaktim ölçüsünde arkadaşlarımdan tekrar tekrar dinleme arzusu içindeyim. BGV Toplantıları dışında yardımcı da olabileceğim birşey arıyorum,...bakalım.
Deneyimlerimiz:
Arabirim 3 ana tema içinde dağılmış durumda
ANLATIM, PAYLAŞIM ve TARTIŞMA Yapacağınız etkinliğe göre bunlardan birini seçiyor ve katılımcıların daha aktif katılımı sağlayabiliyorsunuz. Adobe paletlerinde olduğu gibi yeni düzeninizi nasıl istiyorsanız o şekilde oluşturuyor, isterseniz düzen kaydedebiliyorsunuz(Workspace). Flash Player üzerinde ve ufacık bir Plug-in desteğiyle çalışıyor olması, yaptığı işe göre bilgisayarı ve Ağ iletişimini kasmaması en büyük artısı. Üstelik deneme bağlantımız 16Mbit olmasına rağmen 20şer dakikalık aralarla yaptığımız 1 Mbit'lik ikinci bağlantıda hissettiğimiz tek fark, destekleyici materyal olarak sunucuya yüklediğimiz dosyanın indirilmesi sırasındaki doğal hız farkı oldu.
Anlatımınızı
MASAÜSTÜ,UYGULAMALAR ya da PENCERE paylaştırılması esasına göre yapabiliyorsunuz. Bu da anlatım sırasında ilgilenmeniz gereken acil işleriniz varsa yardımcı oluyor. Ders anlatırken birinin kapıyı çalıp "Kağıt sıkıştı hocam" diyerek dersinizi tamamen bölmesinden çok çok iyi...
Sevdiğim güzelliklerden birisi "PARMAK KALDIRMA", "SÖZ İSTEME" gibi çok çeşitli atraksiyonlarla Katılımcıların yönlendirilebilmesi ve bunun da sadece bir göz kırpması kadar sürede anlatımı yapan ve dinleyenlerin dikkatinin dağıtılmadan/gizlice gerçekleşiyor olması. Ses az geliyorsa yüksek sesle konuşması için uyarabiliyor, İstediğiniz anda Ses ve Görüntü iletişimini kesebiliyor, Mikrofonları ortama bağlayabiliyorsunuz. Paylaşım modları da bu serbestliği arttırıp kısıtlayabiliyor doğal olarak.
SOHBET ve NOT PALETİ yardımıyla genele ya da istediğiniz bir katılımcıya iletinizi gönderebiliyorsunuz. Ayrıca notumu alayım da unutmayayım gibi kaygılar Eğitmen ve Katılımcılar için olmuyor, çok güzel bir özellik. Connect'in nihai hedefini düşündüğünüzde aslında
bu maddedeki 2 seçeneğin Connect'e oranla eklenti gibi durduğunu iddia edebilirim.
BEYAZ TAHTA uygulaması anlatımlarınız üzerinde çizimler yapabilmenize/saklayabilmenize olanak sağlıyor ki zaten NSS ile Uygulamaya dayalı olmayan derslerin anlatımında bu özellikten derslerimizde faydalanıyorduk.
YÜKLEMELER yardımıyla sıralı bir liste halinde yükleyeceğiniz/önceden yüklediğiniz dosyaları katılımcılara sunabiliyorsunuz. Anlatım ekranından direkt olarak indirilebiliyor bu dosyalar. Adres vermeye, Link silinecek mi stresine gerek kalmıyor.
Not: Anlatımla ilgili Yüklemeler ve yukarıda belirttiğim Beyat Tahta kayıtları gibi diğer tüm kayıtlar Toplantı sonrasında Yöneticinin Toplantı Kayıtları ekranında yer alıyor. Sistem sizin önemli detayları unutmanıza, kaybetmenize, es geçmenize izin vermiyor.
Yükleyeceğiniz dosyalar demişken parantez açalım:
Toplantıya başlamadan önce sunuma hazırlanmak adına Toplantı Modunu HAZIRLIK olarak ayarlayıp tüm düzeninizi belirleyebiliyor ve dersinize sonra başlayabiliyorsunuz. Bu da Seminer başladığı anda gereksiz detayları ayarlamak, dosya yüklemek, notları eklemek,..ya da önceden hazırlamanız gereken ekran paletleriyle uğraşarak vakit kaybetmenizi engelliyor. Hazırlıksız yakalanmak yok kısacası...
Gelelim en güzel yanına.
TOPLANTI KAYDI. Sistem üzerinde saklanabiliyor,tekrar tekrar izlenebiliyor ve detaylı üst bilgiler yönetici tarafından eklenebiliyor. Bu bilgilerin bir kısmı Rezervasyon ekranında zaten önceden de girilebiliyor. Toplantının katılımcılara gereksiz görüntülerden arındırılmış olarak ulaştırılabilmesi adına kaydedilmiş görüntülerde Crop işlemlerini Online bir Editör ile uygulayabiliyorsunuz. Bu, sonradan izlemelerde gereksiz ayrıntıları kırpmak için etkili bir yöntem. Seminer veren Eğitimcilerin en büyük sıkıntısı olan derse katılım/ciddiyet noktasındaki istatistikler Çok ayrıntılı bir ekranda yer alıyor ve Toplantı bilgileri görülebiliyor. Yani sevinmek yok, DYNED ekranında olduğu gibi katılımcılar için ayrı istatistikler var. Yok öyle yatmak
Burada ifade etmeye çalıştığım deneyimi elbette birlikte kısa bir süre sonra paylaşacağız.Ancak,
Ders anlatımı yapacak; Connect Yardımıyla şu dilimize yıllardır doladığımız meşhur Uzaktan Eğitim deneyiminin önemli bir boyutunu Meslektaşlarımıza Etkileşimli Eğitimler olarak ulaştıracak arkadaşlarımızın bir virgül dahi olsa fedakarlıkla bu işe koyulması gerektiğine inanıyorum. Kimseyi hedef göstermek istemem ancak belki de ders saatlerimizin azlığı nedeniyle es geçmek zorunda kalarak uzaklaştığımız türlü Öğretim Methodlarına branşımıza en uygun yöntemlerden birisini daha ekleyeceğiz bugünlerde... Belki de birçok arkadaşımız bu deneyimden vazgeçemeyecek. Biz kırk kişiyiz, birbirimizi biliriz ya; eleştirdiğimiz her yanlış eğitimin bizden törpüleyerek götürdüğü heves kırıklıklarının yerini bu eğitimlerle şevk olarak geri alacağımıza inanıyorum.
Not: Lisans ve Maliyet sorunları nedeniyle Connect kullanamadığım için okulumda DW derslerini hem 6.sınıflara Camtasia ile anlattırıyor hem de sonradan bu videoları okul ağından takip ederek verdiğim Performansları unutmadan hazırlamalarını sağlıyorum. Bu yöntem beni bayağı bir sardı kısacası!
BT Öğretmenleri Ulusal Bildirisini sunucuya yüklediğimiz günün ertesi -ki birçok yetkilinin haberi yoktu; Fatih Projesinde olduğu gibi Öğrenme Nesnelerini içeren Online bir Materyal Deposunun ve bu depoya en büyük katkıyı sağlayacak biz BT Eğitimcilerinin gerekliliğinden,öngörüsünden bahsediyorduk. Ve FATİH'in detaylarıyla beraber burada bahsettiğimiz bir konunun daha dile gelmeden düşünüldüğüne şahit olduk. Umuyoruz ki taleplerimiz okuldaki eğitimcilere, öğrencilerimize ve en başta bize Eziyet çekme noktasına gelmeden gerçekleştirilsin. Connect altyapısı trilyonları harcayan Bakanlığımızın gündemine alması gereken bir konu değil midir? EĞİTEK'in 2.hecesinin ne anlama geldiğini ve koltuklarında aslında ne ile uğraştıklarını tam bu noktada yetkililere sormak lazım...
Bizler donanım olarak istediğimiz tüm yeniliklere bugünden hazır olmak zorundayız.
Part Time katılımla gerçekleştirilecek bu büyük Proje bizler için her açıdan büyük bir fırsat.
Düşünenden, Planlayıp ortaya getirenden; sayın Niyazi SARAL beyefendi ve Çizgi-Tagem ekibinden Allah razı olsun.
Sofrayı toplamak bize düşer...
İlk toplantımızda görüşmek üzere.
Bilişimde Gelecek Var ekibi a.