Proje okulları öğretmen atamaları sınav puanı + yüksek lisans+ doktora+ proje yürütücülüğü+ proje danışmanlığı....vb gibi birçok kriterde puanlama yapılıp. En yüksekten başlayarak yapılmalı.
Diğer türlü bir gerçekte var ne yazık ki, proje okuluna bir şekilde kapak atmış sendikasına güvenip çalışmayan birçok meslektaşımızda var.
Bugün eski bir öğrencim Türkiye'in en iyi proje okullarından birinde okuyor. Öğretmenler bizi dışarı çıkardı. Yere oturup kitap okuyup protesto yaptık dedi. Merak ettim neyi protesto ettiniz diye doğru düzgün bilgi bile verilmemiş sadece otur denmiş ve oturmuşlar.
Bu yapılan kriterler belli olmayan bir atamadır. Proje okullarının başarısı için bir an önce atama sistemi değişmelidir.
Kesinlikle bir kriter getirilmeli. Hadi performansı yüksek öğretmenler proje okullarına alınıyor diyelim. Bu performans neye göre belirleniyor? Yazsınlar kağıda "hocam bak sen bunu bunu yapmamışsın ama bu arkadaş yapmış o yüzden onunla çalışacağız" densin. Var mı yok. Eeee o zaman X okulun müdürü bu hocayı biliyormuş çalışkan hocaymış şeklinde referansla proje okullarına öğretmenler alındığını da gördük. Kriter bu mu olmalı?
Ayrıca proje okulu sayısı çok fazla olmadı mı? Her taraf proje. Ben de şu anda proje okulunda çalışıyorum. Ama ben proje okuluna gitmedim bizim okul ben orda çalışırken proje okulu oldu. Proje okulu olduğundan beri 2 sene geçti her sene il içinde açık okul bakıyorum ama lanet olsun ki okul açılmıyor. Proje okulunun iş yükünden falan değil branşımızın norm problemi malum 4 senem dolunca açıkta kalmaktan veya taaa bilmem nereye gönderilmekten endişeleniyorum.
Halihazırda çalıştığım okul sonradan proje okulu olmasaydı zaten hayatta proje okuluna bilerek isteyerek gitmezdim. Bir kere bir tanesine görüşmek için gitmiştim. Şartları şöyleydi
1- Teknofest, tübitak fuarları, robot yarışmaları ne varsa katılacaksınız.
2- Ders yükü belli değil BTR olun ya da olmayın okulun teknolojik altyapısı ile ilgileneceksiniz. Başka hoca bir proje yürütürse bilişim anlamında destek sağlayacak bilgisayar işlerini yapacaksınız.
3- Hangi branşlar daha çok proje çıkarıyor diye sorduğumda. Biz ençok bilişim alanında proje istiyoruz demişlerdi. (Sonradan öğrendim ki diğer alanlar derse girip çıkıyormuş)
4- E peki lisede dyk açamıyorum (o zamanlar ortaokulda tüm sınıflarda dyk açılabiliyordu) bu emeklerin ödemesi nasıl olacak demiştim. E biliyorsunuz sizin branştan dyk açamıyoruz demişlerdi.
5- Peki hangi vakitlerde bu konu ile ilgili çocuklarla çalışma yapacağız diye sordum. İşte hocam öğle aralarında, okul çıkışlarında, hafta sonları gerekirse geleceksiniz demişlerdi.
Teşekkür edip ayrılmıştım. Şu anki okulum proje okulu olmasına rağmen hiç bir yarışma fuar etkinlik proje yapmıyorum hiçbirine karışmıyorum. Müdür bey ne zaman istese benden bu istediğinizin bana maddi olarak bir karşılığı yok o yüzden yapmıyorum diyorum çekiliyorum kenara. Diğer branşlardan hiçbiri proje geliştirmezken sadece derse girip çıkarken kimse kusura bakmasın.