Sınav Soru Örneklerinin Forumda Paylaşımı Doğru mu?

Kodla Büyü
Yazacaklarımı kişisel algılamayın ama forumda hiç değişmeyen bazı eğilimleri görünce camiamızın başından geçenlerle bizi bekleyen gelecek arasında paralellik görüyorum.

Okuldaki öğretmen arkadaşlarımdan bir tanesi serzenişte bulunuyor:

-"Ders anlatıyorum, yazdırıyorum bir yandan...Çocuklar diyor ki:
-'Hocam yazdırmayın. Çok yoruluyoruz. Zaten dinleyerek de anlıyoruz.'

Çocuklar böyle deyince birkaç tanesine soruyorum hadi cevaplayın şu soruları, madem anladınız. Bakıyorum ki anlamamışlar.
-"Peki siz bunu anlamamışsanız sonraki konuya nasıl geçeceğiz?" diyorum, öylece kalıyorlar.

Yeni neslin üzerinde çok fazla baskı var. Sınavlar, testler, gün aşırı değişen sistem. Yoruluyor, erkenden kalkıyor, habire birşeyleri karalıyorlar. Bu kadar baskı bir yerde patlak veriyor mutlaka. Ama bu demek değil ki onlara doğru yöntemlerle öğretmekten vazgeçeceğiz. Tam olarak öğrenmemişse, hele ki öğrenmenin nasıl olacağını öğrenmemişse geçmesin arkadaşlar! ÇOCUKLARIN ALMASI GEREKEN HAYAT TECRÜBELERİNİ LÜTFEN ONLARIN ADINA ELEYEREK YOLLARINDAKİ KARI TEMİZLEMEYİN. BIRAKIN KENDİ YOLLARINI KENDİLERİ AÇSIN. Bilişim Eğitimcileri olarak bizim en temel vazifemiz öğrenmeyi öğretmek olmalı. Sistemin istediği davranışları kazandıracak öğretmenler en başta biziz.

Çocukların "Şunu yaparken öğrenseler yeter" gibi bir teselli ile öğreneceklerini düşünmeyi yanlış buluyorum. Başka bir branştan öğretmenin bilgisayarda kendi sorularını yazamamasını anlarım, tablolarla uğraşamamasını, bir sayfaya 1 soruyu fazladan nasıl sığdırabileceğini bilmemesini anlarım. Ama öğretmenlerin internette fellik fellik soru aramasını anlamıyorum. Sen biliyorsun, sen anlatıyorsun, İnternette senin bilmediğin ne var! Hele ki bizim ders için !

Müfredat daha üç gün öncesine kadar ne istiyorsan onu yap tarzındaydı. Bilişimci arkadaşımın biri small basic,app inventor,movie maker, sketchup anlatıyor. Diğeri dayıyor Paint'i...Soru arayan başka bir arkadaşım: "Sketchup sorularını alırım ben bunun" diyerek içinden 3 soruyu tam ayıklayacakken "Ama ben bunu anlatmamıştım ki" diyor.

Diğer taraftan velev ki bu soruları kullandık; soruyu internetten alarak çözüp sınavını geçen öğrenciye BU DAVRANIŞLA NE ÖĞRETMİŞ OLUYORUZ? HAK, HAKKANİYET? HANGİSİ... Bu yöntemle 100 alan öğrencinizin sadece başarılı bir araştırma yapmış olmasını ödüllendirmiş oluyor, tekrar yapma, okula hazırlıklı gelme gibi öğrencilik görevlerini, temel vazifelerini hiçe saymış oluyorsunuz. Diğer taraftan bilgisayar yetersizliği nedeniyle uygulama sınavı yapamayan bizler, zaten kağıt üzerinde beceriyi değil neredeyse kuvvetli bir hafızayı ölçüyoruz. Onlara gerçekten kendi öğretmenleri olarak soracağımız kaliteli sorular, sınava tam olarak hazırlıklı gelmelerini sağlamaz mı?

Geçmiş gün öğrencilerimin birisi :
-"Hocam sorular çok şeydi"
-"Neydi? Açık konuş"
-"Hocam çok nitelikliydi. Hazırlıksız olan hiçbirşey yapamaz."


Tenefüste arkadaşının silgisini kaçıran yumurcak, yaşına bakmadan sorularım için bu cümleyi kuruyor ki Türkçe hocası kullandığı kelimeyi duysa zevkten dört köşe olur. Bilmiyorum verdiğim misal anlaşılmış mıdır :/

Çiçeği burnunda bir meslektaşımız meslek yaşantısı boyunca Ofis programları, Programlama, Dosya Yönetimi konularını en az 2-3 yıldır soruyordur -ki aramızda 15'i devirenler var. Bunların çalışma kağıtlarını ve sınav sorularını bir soru havuzu şeklinde hazırlayıp sınav günü her sınıfa farklı sorular gelecek şekilde dağıtsa çok mu zor olur? Sınavdan 1 hafta önce, soru hazırlayacağım diye resmen kampa girenler var! Peki gerçekten gerek var mı buna? Bir bilişimci olarak forumda her soru paylaşımı geldikçe kendi kendime "Bizim branşa yapılanları acaba hakediyor muyuz?" diye sormadan edemiyorum.

2000'li yılların başında hiç unutmuyorum Eğitek'in kendi sayfasında SORU HAVUZU oluşturmak için program vardı. Biz acaba tahtalarımız android kilidi ile kapansın, imajlar ağdan yüklensin diye uğraşırken ACABA KÜÇÜK ve ÖNEMLİ KONULARI geri plana mı attık ne dersiniz?
 
Arkadaşlar konuyu ben açtım ve bazı arkadaşlar soruları buradan aldığımı zannetti. Soruları hep kendim hazırlarım. Tembel biri olduğunu düşündünüz herhalde, ama yaptığım paylaşımları bilenler öyle düşünmez. Benim bu isteğimin nedeni sınav sorularını hazırlayan a arkadaşların böyle bir riskle karşılaşması, yani soruları önceden öğrencilerin bilmesi ne kadar doğru bilemiyorum. Cevap anahtarı verenler bile var. Herkesin düşüncesine saygım var sadece yanlış anlaşılmak istemem o kısmı düzelteyim, buradan asla soru almıyorum ama nedeni sadece bu değil
 
Son düzenleme:
@sugibi, bu dediklerinizi matematik öğretmenlerine de söyleyebiliyor musunuz? Hangi matematik öğretmeni sınavda sorduğu soruyu kendisi hazırlıyor? Onu geçtim, hangi matematik öğretmeni yayınevlerinin öğrencilere kaktırdığı materyallerin dışına çıkıyor?

Hadi onu da geçtim, bu sistemde gerçekten öğretmenin sırf soru hazırladığı için SEÇMELİ derslerde fark yaratabileceğini gerçekten düşünüyor musunuz? Derdiniz üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi?
 
Sayın arkadaşlar bugün gözlerimle şahit oldum, öğrenciler Google dan bilgisayar sınav soruları aratiyorlar şak diye buradaki sınavlari indiriyorlar, lütfen buraya ya da herhangi bir platforma hazırladığınız sınav sorularını yüklemeyin. Adminlerden ricam tüm sınavları silmesi.
Onu yapan öğrencinin alnından öpeyim. En azından öğrenmek için yada yüksek not almak için çaba sarfediyor. Öğrencilerinizin kıymetini bilin sayın hocam. Biz sene başında fotokopi ile ders notunu ellerine veriyoruz.Dersi anlatıyoruz .Sınavdan bir hafta önce çalışma kağıdı veriyoruz. 3 sınıfa da farklı günlerde aynı soruları soruyorum. Ona rağmen 30-40 alan çıkıyor. Biz öğrenciyken yan sınıftan sınavda çıkmış soruları sorabilmek için fırsat kollardık. Sayın hocam haline şükret, öğrencilerini takdir et, kendine dikkat et.:D Tüm zümrelerimin öğretmenler günü kutlu olsun.
 
Bende araştıran öğrencinin yüksek notu hakettiği kanaatindeyim. Araştırsın, dersten alacağı notu önemsesin. Bunlar önemli şeyler. Biz zaten bilgiyi araştırarak elde eden öğrenciler istemiyor muyuz?
 
ben 1 hafta önce soruları veriyorum bazen cevapları ona rağmen 100 alan parmak sayısını geçmiyor bırakın araştırsın araştırırken öğrensin yüksek alsın
 
hocam bende diyorum ki. gerçekten öğrenci google da bunu aratacak kadar bilinçli ise gelsin benim sınav sorumu bulsun. 100 alsın helali hoş olsun. vallahi öyle öğrenci bulsam alnından bile öperim. performansına da 105 veririm.
çocuğa diyorum ki bu soru çıkacak öyle bakıyor çalışmıyor. diyorum ki doğru cevap bu olacak demeye getiyorum ya hocam değiştirmek istemiyorum tekrar diyor. alın böyle kağıdımı diyor.

+1 +1 +1 +1 +1;)
 
demekki neymiş, en azından hep aynı sitelere abanmayalım, farklı sitelere de soru yükleyelim ki çocuklar araştırmayı biraz derinleştirsin. :D
NOT: bence de araştıran öğrenci candır.
 
@sugibi, bu dediklerinizi matematik öğretmenlerine de söyleyebiliyor musunuz? Hangi matematik
öğretmeni sınavda sorduğu soruyu kendisi hazırlıyor? Onu geçtim, hangi matematik öğretmeni yayınevlerinin öğrencilere kaktırdığı materyallerin dışına çıkıyor?

Hocam yazdıklarım sadece bizler değil tüm branş öğretmenleri için geçerli. Aslında daha çok diğer branşlar için geçerli. Ben olanı değil olması gerekeni söylemeye çalışıyorum. Haa...şu an bu cevabı yazdığım bu sayfadaki arkadaşlarım zaten BIRAK YAZARKEN ÖĞRENSİN düşüncesindeler. Ne diyeyim mübarek olsun...



@sugibi,Hadi onu da geçtim, bu sistemde gerçekten öğretmenin sırf soru hazırladığı için SEÇMELİ derslerde fark yaratabileceğini gerçekten düşünüyor musunuz? Derdiniz üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi?

Seçmeli derste fark yaratmanın yolunun sınav yöntemiyle değil dersin sevdirilmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Benim, bırakın sağdan soldan soru araştırmayı, bir sonraki yıl gelecek olan öğrenciler, internetten SINAVDA ÇIKACAK SORULARI değil KONU ANLATIMI bulsun diye video çekim hazırlayan öğrencilerim vardı. Çocuklara neyi aşılarsanız gelecekte sonuçlarıyla karşılaşırsınız. Maker çağında, üretim zamanında, bilgiyi niteliksizce kullanarak çöpe atmayı heves edinen öğrenciler yetiştirmek en son isteyeceğim şeydir.

Anladığım şudur ki: bu sayfaya yazan bizlerin öğrencilerinin hepsi öğretmen olacak olursa benimseyecekleri yöntem, soru hazırlamak olmayacak. Öğrenciler de 10 yıldan bu yana internete dağılmış havuzdaki sorulardan bularak sınavda çıkmasını bekleyecekler. Sınav sonrasında da aklında kalacak bilgileri çöpe atacaklar. Araştırmayı hedef değil öğrenme için araç haline getirirlerse çocuklar; öğrenmekten haz duyarlar. Doğacak sonuçları dışında aynı şeyi düşünüyoruz kanımca. Ben sadece sınav sonrasında akılda kalan bilgilerin pek bir işe yaramayacağını düşünüyorum.

Tabi kimsenin yoğurt yeyişine de karışacak halimiz yok. Kim hangi yöntemle mutlu oluyorsa, geleceğin daha doğru şekilleneceğini düşünüyorsa onu yapması doğrudur. Doğru bildiğiniz yoldan şaşmayın.
 
Çok ilginç bir istek. Hayır anlamadığım nokta eğer böyle bir isteğiniz varsa buradaki hazır sınavları aynen kullanıyor olmanız gerek, bu durumda oturup kendi sınavınızı hazırlarsınız olur biter. Yok buradaki sınavları kullanmıyorum diyorsanız o zaman bu sorular sizin öğrencilere sınava hazırlık sorularından öteye geçmez.
Aynen. Aklın yolu bir ;)
 
sinav sonuclarini arastirip cevaplarini bulan ogrencinin gozlerinden operim. bizim okulumuzda sorululari ve cavaplari ogrencilere verseniz. 1 gun sonra da sinav yapsaniz alacaklari puan 15-20.

tum siniflara kendi dersimde sinav yapiyorum ayni sorulari soruyorum. kimse kimseye ne cikiyor diye bile sormuyor. zaten bir 5. sinifimizda 17 kisi okuma yazma bilmiyor. digerleri de 5-10 ogrenci oalrak onu takip ediyor. ne desek bos. :)
 
Geri
Üst