Teknofest'in tarafsız ve adil olduğunu düşünmüyorum. Bu yılki yarışmada bir hocamızın başına gelen olayı aynen aktarıyorum. Aynı projeyi hiçbir şey değiştirmeden 3 defa yüklemiş. Birinden 83, birinden 72, birinden 65 almış. Eğer tarafsız ve objektif değerlendirme kriterleri olsaydı üç projeden de aynı veya benzer puanları alırdı. Geçmiş yılların projelerine baktım. Tek bir kaynakçası olan ve o kaynakça da wikipedia olan, Teknofest'in belirlediği yazım kurallarına uymayan, kapakta yazılan isim ile, içindekiler sayfasında yazılan proje isminin aynı olmadığı projeler derece almış, finalist olmuş. Yani Teknofest'te işimiz tamamen şansa bağlı. Hani jüriyi ikna etmek, inandırmak, etkilemek önemli diyoruz ya. Acaba projeye bakan jüri konuya ne kadar hakim, yazdıklarımızın ne kadarını anlıyor? Her sene Teknofest için gönüllü değerlendiriciler alınıyor. Bu kişiler projelerde yazılanların ne kadarını gerçekten biliyor? Belki de projede yazılanları, terimleri hayatında hiç duymayanlar vardır aralarında. Örneğin proje raporunda arduino ile yapılacağı yazıyor. Bu kişi arduinoyu hiç duymadıysa neyin ne olduğunu nereden bilecek? Beğendiği projelere yüksek not verip beğenmediği projelere düşük not veren jüriler duydum ben. Aşağıdaki haber belki de ülkemizin halini en iyi özetleyen durum.
Akademik çevreler bugünlerde bilimsel bir dergide yayımlanan gerçek dışı bir makaleyi konuşuyor. Prof. Dr. Recai Coşkun, bilimsel dergilerin güvenirliliğini test etmek için bir makale yazdı. Uydurma kaynakçalı makale bilimsel bir dergi tarafından yayımlandı. Habertürk'ten Damla Navruz'un haberi..
www.haberturk.com