TTKB alanı ikiye ayırmış: “Bilişim Tek.” ile “Bilgisayar ve Ö.T.”

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Teflilerin ortaokula atanamayacağı, norm fazlası olacağı kararına nasıl vardınız?
Şu an hepimiz bilişim teknolojileri öğretmeniyiz ve ortaokullarda norm fazlasıyız. Branşımız değişince norma gireceğiz fakat değişmeyenler norm fazlası olmaya devam edecek ve böte normu açık kalacak.

B.T. yada B.Ö.T. ile ilgili norm ekranına idareciler nereden bakabiliyor. Müdür yardımcısı ile baktık bulamadık. Norm ekranında bazı bölümler açılmadı. Müdür şifresi mi kurum şifresi mi gerekli arkadaşlar.

SABAH ÖĞRETMEN ATAMADAN GELEN MESAJ (sms) :

Sayin U..............................., Ogretmenlik alanlari, atama ve ders okutma esaslari ( https://meb.ai/AJxQej ) TTK tarafindan guncellenmis, bazi ogretmenlik alanlari kapatilmis veya birlestirilmistir. B001
şeklinde sizede geldi mi arkadaşlar

SABAH ÖĞRETMEN ATAMADAN GELEN MESAJ (sms) :

Sayin U..............................., Ogretmenlik alanlari, atama ve ders okutma esaslari ( https://meb.ai/AJxQej ) TTK tarafindan guncellenmis, bazi ogretmenlik alanlari kapatilmis veya birlestirilmistir. B001
şeklinde sizede geldi mi arkadaşlar
bana da geldi hocam. lisans mezuniyet bilgilerinizde hata varsa güncelleyin demişler.

Maddeyi yanlış yorumluyorsunuz bence.

Bu alanı kapatılıp başka alan geçenler için.

Örneğin İş eğitimi ve Ev ekonomisi alanları kapandı ve Teknoloji Tasarım alanına geçtiler.

BT ve BÖTE için böyle bir durum yok.
BÖTE li arkadaşların dün branşı neydi bu gün ne olacak? Bu branşın kapanması olmuyor da ne oluyor? Açıklayabilir misiniz? Ayrıca, yapılan paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla hali hazırda BÖTE'lilerin atanabildiği kurumlardan olan BİLSEM'ler BT branşına çekilmiş, TEF'li arkadaşların atanabileceği ortaokul vb. kurumlar BÖT branşına çekilmiş görünüyor. Bu alan daralması olmuyorsa alan daralması hangisi oluyor?

Eğer 11. Maddeyi yok ya biz bunu sadece şu branşlar için yazdık diğerleri için değil demeyeceklerse ki diyemezler. Gayet doğru yorumladığımı düşünüyorum.

BÖTE li arkadaşların dün branşı neydi bu gün ne olacak? Bu branşın kapanması olmuyor da ne oluyor? Açıklayabilir misiniz? Ayrıca, yapılan paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla hali hazırda BÖTE'lilerin atanabildiği kurumlardan olan BİLSEM'ler BT branşına çekilmiş, TEF'li arkadaşların atanabileceği ortaokul vb. kurumlar BÖT branşına çekilmiş görünüyor. Bu alan daralması olmuyorsa alan daralması hangisi oluyor?

Eğer 11. Maddeyi yok ya biz bunu sadece şu branşlar için yazdık diğerleri için değil demeyeceklerse ki diyemezler. Gayet doğru yorumladığımı düşünüyorum.
Yakında hangi yorumun doğru olduğu belli olur hocam.
Branşınız kapanmadı adı değişti.

ayrılış başlayış yaptırcaklar ortaokul ve liselerdeki BT öğretmenlerine. kararname gönderceklermiş

Ekli dosyalar

• personel.webp
    personel.webp
    136.3 KB · Görüntüleme: 398
Yeni bir SMS gönderilmiş:

“Lisans mezuniyet bilgilerinde hata/eksik bulunanlarin 24 Nisan 2025 Persembe gunu mesai bitimine kadar MEBBIS "e-Personel" modulu uzerinden ogrenim bilgilerini guncellemeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili gorev yaptiginiz IL MEM lerden bilgi alabilirsiniz. B001”

Karar çok özensiz hazırlanmış.
Madde 8 - (1) Yabancı Dil, Rehberlik, Bilişim Teknolojileri, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisialanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alanlardır.
Bilişim teknolojileri halen ortak alanlarda yer alıyor. Halbuki Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri şeklinde güncellenmesi lazımdı.

Bir diğer hususta burda TEF lilerin hakkı yenmiş oldu. BÖT MEZUN OLDUĞU YÜKSEKÖĞRETİMPROGRAMI/FAKÜLTE kısmına TEF bölümleri de eklenmeliydi. En azından alan değişikliği ile ortaokullarda çalışmaya devam edebilirdik. Bu şekilde alan değişikliği de söz konusu değil(Şu an görevdeki TEF liler için istisna yapabilirler diye bekliyorum)

Bilsem ile ilgili düzenleme yapılır diye tahmin ediyorım.

Bir alanın ikiye ayrılması o maddeyle alakalı değil bence.

O maddenin alanın tamamen kapanması ya da çok çok az girilebilecek okul kalması durumunda geçeli. Örnek Anadolu Öğretmen Liselerinin kapanması sonucu 2014’te yaşanan durum:

IMG_1488.webp

Yakında hangi yorumun doğru olduğu belli olur hocam.
Hem fikiriz.
Branşınız kapanmadı adı değişti.
Arada eğer içerisinde yer alan zümre ikiye ayrılmışsa fark göremiyorum ama kapanmamış kabul edelim. Alanı daralmadı mı daralmadı mı? Yani hak kaybı var mı yok mu? Madde 11'in var olma sebebi bu zaten. Her nerede gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin eğer hak kaybı içerecek köklü değişiklikler varsa bu tarz geçiş maddelerine yer verilir. Yoksa dava söz konusu olur, yaptıkları her şey allak bullak olur.

Dediğiniz gibi bekleyelim, görelim.

Bilsem ile ilgili düzenleme yapılır diye tahmin ediyorım.

Bir alanın ikiye ayrılması o maddeyle alakalı değil bence.

O maddenin alanın tamamen kapanması ya da çok çok az girilebilecek okul kalması durumunda geçeli. Örnek Anadolu Öğretmen Liselerinin kapanması sonucu 2014’te yaşanan durum:

Ekli dosyayı görüntüle 78820
Evet bu paylaşımınız alan daralmasına hatta alanların kapatılması için güzel örnek. Yalnız takıldığım nokta alan daralmasını ölçüye bağlamış olmanız. Çok çok az, az ya da fazla... Bunun resmi dili ve yaklaşımı gerçekten etkileyeceğini düşünüyor musunuz? Taktir edersiniz ki hak kaybına uğrayan, bir kişi bile olsa bırakın çizelgeyi, dava ile yönetmelik, yönerge , atama iptal ettirebilir. Bekleyelim, görelim.

Evet bu paylaşımınız alan daralmasına hatta alanların kapatılması için güzel örnek. Yalnız takıldığım nokta alan daralmasını ölçüye bağlamış olmanız. Çok çok az, az ya da fazla... Bunun resmi dili ve yaklaşımı gerçekten etkileyeceğini düşünüyor musunuz? Taktir edersiniz ki hak kaybına uğrayan, bir kişi bile olsa bırakın çizelgeyi, dava ile yönetmelik, yönerge , atama iptal ettirebilir. Bekleyelim, görelim.
Yani iddiam o ki şu an ortaokulda çalışan TEF'li bir arkadaşıma başka hiç bir seçenek sunulmadan hadi branşın BT oldu norm fazlasısın. BT branşı için ayrılan okullara tayin istemelisin buna mecbursun dense bu çizelgenin esamesi okunmaz. Arkadaş açtığı davada direk haklı olur ve kazanır.

Yani iddiam o ki şu an ortaokulda çalışan TEF'li bir arkadaşıma başka hiç bir seçenek sunulmadan hadi branşın BT oldu norm fazlasısın. BT branşı için ayrılan okullara tayin istemelisin buna mecbursun dense bu çizelgenin esamesi okunmaz. Arkadaş açtığı davada direk haklı olur ve kazanır.
Ortaokulda çalışan bir tefliyim. İlçede 1 meslek lisesi var, yeni grupladiklari bölgede ise 2 tef kadrosunu açık gösterdiler. Sadece bizim ilçede 4 tefli öğretmen var, ikisinin puani benden yüksek. Bulunduğumuz ilde de 39 bilişim norm fazlası var. Valla kim uğraşıyor bu işlerle bilmiyorum ama buyursun bizi yerleştirsin.

Bunu yapmazlar hocam, süreç yeni başladı biz şuan varsayımlar üzerinden konuşuyoruz yakında hepsi netleşir. Kimseyi tayine zorlayacaklarını düşünmüyorum zaten tef lilerin geçecegi o kadar norm yok.

Zorlama olacağını sanmıyorum, artık tayinlerde herkese kendi okulları açılacak, mevcutta ortaokul ya da anadolu lisesinde çalışan tef liler yavaş yavaş mesleğe kayacaktır. Birden geçiş yapacak kadar norm yok ciddi norm fazlası oluşur, daha yumuşak bir geçiş olacağı kanaatindeyim.
İnşallah böyle bir çözüm bulunur kimse zorlanmaz, keşke taleplerimizi iletebilsek bir şekilde

Aslında sadece tefliler değil bötelilerin de alanı daralmış oluyor yazılanlara göre bilsemler, özel eğitim meslek okulları, mesleki eğitim merkezleri, halk eğitimler bunun gibi kurumlar hatırladığım kadarıyla tayinlerde açılıyordu bize daha önce. Bizi de o madde kapsamında değerlendirip alan seçme hakkı tanısalar güzel olur.

Önceki sayfalarda yazdığım gibi ben de şu an meslek-teknik eğitim dışında görev yapan TEF (ve mühendislik) mezunlarına özel BT’den BÖT’ye geçiş hakkı verilebileceğini düşünüyorum.
Ama tam tersi eğitimle verilerek olmaz gibime geliyor.

BÖTE olup daralma oldu diye BT branşına geçebileceğini düşünen arkadaşlar mı var ben mi yanlış anladım. BİLSEM ya da Halk Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim'e bağlı değil. Bağlı olduğunu düşünen arkadaşlar resmi yazı varsa paylaşsınlar görelim. BİLSEM ve Halk Eğitim BT branşına verildi diyelim gene de sizin geçme şansınız yok. Halk Eğitim ve BİLSEM kadro havuzunda ufacık bir alan kaplar. Hangi daralmadan bahsediyorsun.

BÖTE olup daralma oldu diye BT branşına geçebileceğini düşünen arkadaşlar mı var ben mi yanlış anladım. BİLSEM ya da Halk Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim'e bağlı değil. Bağlı olduğunu düşünen arkadaşlar resmi yazı varsa paylaşsınlar görelim. BİLSEM ve Halk Eğitim BT branşına verildi diyelim gene de sizin geçme şansınız yok. Halk Eğitim ve BİLSEM kadro havuzunda ufacık bir alan kaplar. Hangi daralmadan bahsediyorsun.
600 saatlik kursla sınıf öğretmenlerini özel eğitim branşına geçiren meb isterse böte mezunlarına da kurs verir halleder. Kimseyi mağdur etmeyecekleri bir çözüm bulurlar umarım. Ayrıştırıcı bir tutum takınmak yerine hep birlikte çözümün bir parçası olmalıyız diye düşünüyorum.
Bugün sendikalara yoğun bir itiraz geldiğini bakanlığın geri adım atabilecegini söyledi bir arkadaşım.
Düzgün bir açıklama olsaydı da başımıza ne geleceğini kestirebilseydik.

600 saatlik kursla sınıf öğretmenlerini özel eğitim branşına geçiren meb isterse böte mezunlarına da kurs verir halleder. Kimseyi mağdur etmeyecekleri bir çözüm bulurlar umarım. Ayrıştırıcı bir tutum takınmak yerine hep birlikte çözümün bir parçası olmalıyız diye düşünüyorum.
Bugün sendikalara yoğun bir itiraz geldiğini bakanlığın geri adım atabilecegini söyledi bir arkadaşım.
Düzgün bir açıklama olsaydı da başımıza ne geleceğini kestirebilseydik.
Umarım geri adım atılmaz bence BÖTE için yerinde bir karar. Tefliler hak yememiş olur daha fazla. Meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu + BÖTE+ yüksek lisans mezunu olarak meslek liselerinde çalışmaya bakanlık tarafından layık görülmüyorsam teflilerin de benim çalışma alanımda işi yok diye düşünüyorum

Tefliler için ciddi bir daralma söz konusu
Ben bu bölümü tercih ederken, okurken ve atanıp çalışırken elimde olan hak alınıyor
Ciddi dava konusu olur
Meslek lisesinde boşluk beklerken tarafını seç demişler resmen
Yeni bir kaos

Durum
Konu kilitlenmiştir.
BBNET
Geri