TTKB alanı ikiye ayırmış: “Bilişim Tek.” ile “Bilgisayar ve Ö.T.”

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.
BÖTE mezunu arkadaşlar, siz bölüme başlarken meslek liselerine atanabiliyor muydunuz? Hayır. Bir TEF mezunu 90'lı yıllardan bugüne kadar her yere atanıyordu. 4 yıllık bir bölüm okumadan önce nereye atanır nereye atanmaz araştırmayıp, kendi hatanızı başkalarına yüklemeniz ne kadar doğru. Bakın tartışma konusu BÖTE mezunu meslek lisesinde ders anlatabilir mi anlatamaz mı değil. Bir BÖTE mezunu TEF mezunundan çok daha iyi olabilir. Mevzu bu değil. Şu durumda böyle giderse hak kaybına uğrayanlar TEF mezunları olacakken, bir de gelip BÖTE mezunu BT'ye geçme hakkı almalı daralma olacak vs demek etikten oldukça uzak.

Umarım geri adım atılmaz bence BÖTE için yerinde bir karar. Tefliler hak yememiş olur daha fazla. Meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu + BÖTE+ yüksek lisans mezunu olarak meslek liselerinde çalışmaya bakanlık tarafından layık görülmüyorsam teflilerin de benim çalışma alanımda işi yok diye düşünüyorum
Keşke sen de böte yerine tef okusaydın hocam. Bu senin lâyık görülmemen değil, senin seçimin.

bence gereksiz olmuş zaten böteciler olarak meslek liselerine atanamıyorduk. Ortaokul ve liselerde çalışan tefli arkadaşlara okul bulamazlar imkansız o iş.

TEF/BÖTE diye nur topu gibi yeni tartışma konumuz daha oldu. BÖTE/TEF farketmez BT yazdığım güne lanet olsun. ÖSS de bizden 40 puan az alıp Çevre mühendisi olan arkadaş daire başkanı oldu biz ise bu yıl acaba norm fazlası olup 100 km öteye yollanır mıyız diye düşünüyoruz. Şimdiye kadar resen gönderilmedim ama her sene aynı sorun bizim gibi kalifiye öğretmen grubuna yapılacak iş değil

Çözüm basit: BTR kadrosunu ver her öğretmen kendi okulunda dersine de girsin BTR lik de yapsın. En azından norm sorunu çözülür. Bakanın danışmanı bizden biriyken sorunları da çok iyi bilirken bu devirde norm sorunu yaşamamız çok garip.

TEF/BÖTE diye nur topu gibi yeni tartışma konumuz daha oldu. BÖTE/TEF farketmez BT yazdığım güne lanet olsun. ÖSS de bizden 40 puan az alıp Çevre mühendisi olan arkadaş daire başkanı oldu biz ise bu yıl acaba norm fazlası olup 100 km öteye yollanır mıyız diye düşünüyoruz. Şimdiye kadar resen gönderilmedim ama her sene aynı sorun bizim gibi kalifiye öğretmen grubuna yapılacak iş değil

Çözüm basit: BTR kadrosunu ver her öğretmen kendi okulunda dersine de girsin BTR lik de yapsın. En azından norm sorunu çözülür. Bakanın danışmanı bizden biriyken sorunları da çok iyi bilirken bu devirde norm sorunu yaşamamız çok garip.
Btr kadrosu verilsin, isteyen bu kadroya geçsin bence de. Belirsizlikten bıktım.

Hocam MEB ilçe birinciliğine bakmıyor işte 😀 Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde tef de vardı. Keşke o dönem araştırsaydınız.
Hocam ben meslek lisesinde çalışmak istiyorum gibi bir şey söyledimedim. Fen lisesi dahil tercihlerde ortaokulu yazdım hep atamalarda. Ben ortaokul ve meslek lisesi ayrımının doğru olduğunu düşünüyorum bunu belirttim sadece. Düzgün ifadeniz için de teşekkür ederim ayrıca

Branşlar ayrıldıktan sonra paylaşılan yazıya göre tef mezunlarının ortaokula atanmaları zaten resmi olarak mümkün değil. Ancak okutabilecekleri dersler arasında ortaokuldaki derslerin de bulunması nedeniyle yalnızca görevlendirme veya ders tamamlama şeklinde çalışabilirler. Mevcut durumun da yıllardan beri bir problem olduğu gayet açık. Tek bir branşın olması ama mezuniyete göre atanacakları kurumların farklı olması da normal bir durum değildi zaten. Burada atanabilecekleri kurumlar daralan tef mezunları ama farklı branşlar olması durumunda farklı bir çözüm de görünmüyor. Mağduriyetlerin önüne geçmek için tek seferlik tef mezunlarına branş değişikliği hakkı vereceklerdir. Böte mezunlarının bilişim teknoloji branşında kalma ihtimali olduğunu düşünmüyorum hizmet içi eğitim vb. şeylerle.

Arkadaşlar tartışacak bir şey yok. Senelerdir meslek liselerini canhıraş bir şekilde BÖTElilerden koruyan atanmalarına izin vermeyen sistem şimdi de Teknik eğitim mezunlarına ortaokul ve liselere atamazsın senin yerin meslek lisesi sen bunun için eğitim aldın diyor. Geçiş sürecinde bazı aksaklıklar olsa da zamanla oturacaktır ve olması gereken olmuştur. Bu tartışmalarda sona ermiştir.

Arkadaşlar tartışacak bir şey yok. Senelerdir meslek liselerini canhıraş bir şekilde BÖTElilerden koruyan atanmalarına izin vermeyen sistem şimdi de Teknik eğitim mezunlarına ortaokul ve liselere atamazsın senin yerin meslek lisesi sen bunun için eğitim aldın diyor. Geçiş sürecinde bazı aksaklıklar olsa da zamanla oturacaktır ve olması gereken olmuştur. Bu tartışmalarda sona ermiştir.
Okuduğum yorumlar içindeki en doğru yorum

Maalesef bakanlık yine eline yüzüne bulaştırdı
Sürecin nasıl işleyeceğini kimse bilmiyor
Belirsizlik elbette insanları tedirgin ediyor

Tüm okullarda ders yükü azaldığı için çoğu arkadaş norm fazlası zaten
Bilişim alanında çok fazla yığılma mevcut

Bakanlık kafasını kuma gömmüş
Çözümü çok yanlış yerlerde arıyor
Şimdi böyle yapınca ne değişecek. Birisi bunu açıklasın
Her okula BTR kadrosu verilmediği sürece hiçbir değişiklik olmayacaktır
Boşuna birbirimizi eleştirmeyelim
Bu bölümü okuduğum güne lanet ediyorum

Başka bir gruptan alıntı…

Sayın hocalarım grubu bu konuyla alakalı daha fazla meşgul etmek istemem ama belki TEF mezunu arkadaşlar bilgi edinmek ister diye paylaşayım

Bugün Talim Terbiye Kurulunu 9 numaralı kararı için aradım. Branşımız 1119 ve 1120 diye tamamen ayrıldı. 1120 yani Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanındaki öğretmenler Mesleki ve teknik öğretim kurumları dışındaki kurumlara atanabilecekler 1119 yani Bilişim Teknolojileri alanında kalan öğretmenler de sadece mesleki teknik eğitim kurumlarını yazabilecekler. Personel müdürlüğü tek seferlik bir hak sunacakmış TEF mezunları için. isteyenler 1120 ye geçeceklermiş. ama geçtikten sonra meslek liselerini yazamayacaklarmış. İhtiyaç dahilinde ders tamamlama veya görevlendirme yapılabilecekmiş.

Maalesef bakanlık yine eline yüzüne bulaştırdı
Sürecin nasıl işleyeceğini kimse bilmiyor
Belirsizlik elbette insanları tedirgin ediyor

Tüm okullarda ders yükü azaldığı için çoğu arkadaş norm fazlası zaten
Bilişim alanında çok fazla yığılma mevcut

Bakanlık kafasını kuma gömmüş
Çözümü çok yanlış yerlerde arıyor
Şimdi böyle yapınca ne değişecek. Birisi bunu açıklasın
Her okula BTR kadrosu verilmediği sürece hiçbir değişiklik olmayacaktır
Boşuna birbirimizi eleştirmeyelim
Bu bölümü okuduğum güne lanet ediyorum
Haklısınız hocam bir zamanların TIP puanlarıyla girilen bölümü şu an iflas etmiş bir bölüm. Çok az sayıda üniversitede numunelik bölüm kaldı. Puanlar diplerde. Öğrenciler tercih etmiyor. Bitirenler atanamıyor. Alımlar çok az. Çoğu bilişimci norm fazlası ders yok. Ben bulunduğum ilçede 5 yıldır 3 okul değiştirmeme rağmen bir şekilde sürekli norm fazlası oluyorum. Ortaokullarda sadece 5 ve 6. sınıflarda olan dersimiz okul idarelerinin yabancı dil sınıfı aşkı yüzünden daha da azalıyor. Bu sınıflarda bilişim dersi yok. Liselerde seçmeli. Çoğu lisede seçilmiyor ve norm oluşmuyor. Diyelimki seçildi ve norma oluştu ertesi sene seçilmediği zaman norm fazlası oluyorsunuz. Okul müdürleri bunu şantaj ve tehdit olarak kullanıyor. Aklımın ucundan bile geçmese de galiba düşünenler için idarecilik yolumbir seçenek olacak artık.

Başka bir gruptan alıntı…

Sayın hocalarım grubu bu konuyla alakalı daha fazla meşgul etmek istemem ama belki TEF mezunu arkadaşlar bilgi edinmek ister diye paylaşayım

Bugün Talim Terbiye Kurulunu 9 numaralı kararı için aradım. Branşımız 1119 ve 1120 diye tamamen ayrıldı. 1120 yani Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanındaki öğretmenler Mesleki ve teknik öğretim kurumları dışındaki kurumlara atanabilecekler 1119 yani Bilişim Teknolojileri alanında kalan öğretmenler de sadece mesleki teknik eğitim kurumlarını yazabilecekler. Personel müdürlüğü tek seferlik bir hak sunacakmış TEF mezunları için. isteyenler 1120 ye geçeceklermiş. ama geçtikten sonra meslek liselerini yazamayacaklarmış. İhtiyaç dahilinde ders tamamlama veya görevlendirme yapılabilecekmiş.
Bilsemler hakkında bilgi var mı hocam

Arkadaşlar bakanlık TEF mezunlarına bir defaya mahsus tercih hakki sunacak. Bilişim mi bote mi diye. Sonrasında bu yol kapanacak. 1119 ve 1120 diye iki farklı alanımız oldu artık. Kimse birbiri yerine tercih yapamayacak ve atanamayacak. Mevcut ortaokul da çalışan tef mezunu arkadaş isterse bote de kalabilir. Ama isterse sonra alan değişikliği ile bilişim e geçebilir. Zaten alanlara kaynaklık eden programlarda değiştirildi. Geriye kalan bakanlığın MEBBİS i düzeltmesi ve herkesi alanına ataması.

34 sene önce Gazi ve ODTÜ bilgisayar öğretmenliği teknik eğitim fakültesi kapsamında idi.Bitiren ortaokul, lise, teknik lise, endüstri meslek lisesine ataniyordu.

BÖTE olup daralma oldu diye BT branşına geçebileceğini düşünen arkadaşlar mı var ben mi yanlış anladım. BİLSEM ya da Halk Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim'e bağlı değil. Bağlı olduğunu düşünen arkadaşlar resmi yazı varsa paylaşsınlar görelim. BİLSEM ve Halk Eğitim BT branşına verildi diyelim gene de sizin geçme şansınız yok. Halk Eğitim ve BİLSEM kadro havuzunda ufacık bir alan kaplar. Hangi daralmadan bahsediyorsun.
İsterse bir damla alan daralması oluştursun hocam. Madde 11'e göre BÖTE'lilere hak doğar... Yayınlanan esaslarda tekrar değişiklik olmadığı sürece resmi yaklaşım budur. İster kabul edin ister etmeyin. Keyfe keder işlemez. Bir branşa işleyip diğerine işlememe gibi bir durumu olamaz. Yıllarca nasıl ki bir tane * işareti ile atamalar yönlendiyse öyle bir damla bu da... Bekleyip görelim, gerilmeye, uzatmaya gerek yok.

bence gereksiz olmuş zaten böteciler olarak meslek liselerine atanamıyorduk. Ortaokul ve liselerde çalışan tefli arkadaşlara okul bulamazlar imkansız o iş.
Zaten okul bulmuyorlar, branş icat etmişler hocam. İsterseniz kalırsınız (BÖT) , istemezseniz (BT) norm fazlası olursunuz diyorlar. :)

Arkadaşlar tef mezunu bir müdür yardımcısı ortaokulları eskisi gibi yazmaya devam edebilecek mi?
Yoksa sadece meslek liseleri ve mesemleri mi yazabilecek

Halk eğitimler BT olur diye tahmin ediyorum. Çünkü diğer branşlara bakarsanız yiyecek içecek, el sanatları, muhasebe vb. meslek branşları atanıyor.
Bilsemler de yine aynı şekilde BT olur diye tahmin ediyorum. Zira atanmış diğer branşlar elektronik, uçak bakım gibi mesleki branşlar.

Ben Tefli arkadaslarin bütün haklarından vazgeçip geçiş yapacaklarını düşünmüyorum. Norm fazlası olurlar orası da MEB in sorunu.
Bence de birçok tef ki hakkından vazgeçmez. Ama şartlar zorluyor. Eğer okulundan memnunsa norm fazlası da değilse BÖTE ye geçilir. Ayrıca bazı Tef liler BÖTE ye geçmeyeceği için BÖTE de norm açığı daha fazla olacaktır. Bu da daha kolay tayin hakkı demektir. Tef de ise normlar tamamen tıkanır. Tayin istemeyi düşünenler için BÖTE daha yararlı olacaktır.

Önceki sayfalarda yazdığım gibi ben de şu an meslek-teknik eğitim dışında görev yapan TEF (ve mühendislik) mezunlarına özel BT’den BÖT’ye geçiş hakkı verilebileceğini düşünüyorum.
Ama tam tersi eğitimle verilerek olmaz gibime geliyor.
Niye olmuyormuş hocam gerekçeniz nedir? Tefliler üniversitede atomu parçaladı da haberimiz mi yok? Ya da teflilerde olupta bötelilerde olmayan ne mesela?

Yıllarca söyledik arkadaşlar en güzeli bir olmaktı tek branş bütün ayrımları kaldırılması ama olmadi. Bütün ortaokul liselerde BT siniflarindan dolayı tazminat, ders sayilarinin artırılması, teknoloji tasarım da olduğu iki öğretmenin girmesi vs. haklar için mücadele etmekti. Meslek lisesine geçen arkadaşlarin çoğunluğu aman buraya başka kimse gelmesin dışında bir motivasyonu olmadı maalesef.

Yıllarca söyledik arkadaşlar en güzeli bir olmaktı tek branş bütün ayrımları kaldırılması ama olmadi. Bütün ortaokul liselerde BT siniflarindan dolayı tazminat, ders sayilarinin artırılması, teknoloji tasarım da olduğu iki öğretmenin girmesi vs. haklar için mücadele etmekti. Meslek lisesine geçen arkadaşlarin çoğunluğu aman buraya başka kimse gelmesin dışında bir motivasyonu olmadı maalesef.
Sizin gibi bakan arkadaşları tenzih ederek bazı şeylerin iğne batmadan anlaşılamadığı aşikardı. Bakarsınız bu değişiklik bahsini ettiğiniz pencereden bir uyanışa, hayırlara vesile olur, hocam. İnanın ben bu minvalde bakıyorum.

Tefliler yine ortaokul anadolu lisesi vs. yazmaya devam edecek.Yazamayacağını söyleyenler sadece kodlar değişti öyle olmuştur tahminini yapıyor.
Bt 95 böte 64 kontenjan verilmiş.
Yani tef mezunları 64+31=95 şeklinde her yeri yazabilecek.
Meslek liselerine 31 kontenjan verilmiş burdan çıkan sonuç bu.

Durum
Konu kilitlenmiştir.
BBNET
Geri