Yıllık plan-Öğrenci profili-Sınav-Öğretim programı

Kodla Büyü

subversaa

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
671
Bir süre derse girmeyince kafalar iyice karıştı arkadaşlar.

Bir; 2012 Aralık'ta yayınlanan "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ"ne ait bir öğretim programımız var. İçerisinde birebir olmamak kaydıyla "BİT’in Günlük Yaşamdaki Önemi" adıyla başlayan örnek ders içerikleri bulunuyor. Aynısı olmasa da bu başlıklara paralel çalışmalar yapmamız bekleniyor.

İki; sitemizde üstte yazdığım öğretim programına göre hazırlanmış 5. ve 6. sınıfların yıllık planları var. Pekala bunları kullanabiliriz. Deftere plandaki kazanımları yazabiliriz. Ancak burada sıkıntılar başlıyor.

Üç; benim yeni atandığım okul, faal bir BT labı olan bir köy okulu. İlk defa bir BT öğretmeni atandı ve çocuklardan anladığım kadarıyla genel olarak oyun oynatılarak geçmiş önceki yıllardaki dersleri. Bu çocuklara ben öğretim programındaki konuların ağır gelebileceğini düşünüyorum ya da en azından bu çocuklar öncelikle bilgisayarın tarihçesini, kelime işlemci programında basit bir metin nasıl yazılıp, renklendirileceğini bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Veya klavye tuşlarının ne işe yaradığına öncelik vermeliyim gibi geliyor.

Dört; ben sitede paylaşılan yıllık planı kullanıp, derslerde çocukların daha çok ihtiyaç duyabileceği temel konuları işlesem yıllık planla uyumlu olmayacak. Sınıf defterine farklı kazanımları yazmış olacağım. Ayrıca sınavda soracağım soruların yıllık planla hiç bir alakası olmayacak.

Kendimce öğretim programından bağımsız, ilk aylarda temel bilgileri verebileceğim bir plan hazırlasam öğretim programından bağımsız bir ders olacak.

Ama yine de en mantıklısı bu yol gibi geliyor. En azından biri gelip sorduğunda öğrenci seviyesine uygun bir plan hazırlayarak bunları işledim diyebilirim.

Siz ne düşünüyorsunuz bu yazdıklarımla ilgili?
 
Az önce kararımı verdim sanırım :)

Paylaşılan bir planı kayda geçiyorum. Kazanımları bu plan üzerinden deftere işleyeceğim. Ama kazanıma göre bazı ders saatleri fazla gibi. Örneğin ilk haftalardaki sağlıklı bilgisayar kullanımı, oturma pozisyonu vs. konusu 4 derste yer verilmiş seçtiğim planda. Bunları tahminen iki derste aktarabilirim.

Geri kalan zamanda da sınav dışı olmak üzere klavye-fare-masaüstü vb. temel bilgileri anlatırım diye düşündüm.

Bu arada her sınıfa aynı planı uygulamayı düşünüyorum ama sonradan saçma mı olur acaba diye düşünüp vazgeçiyorum :) Neyse artık hele bir dersler başlasın, en azından laboratuarımız var bir şekilde yürütürüz. Labı olmayan arkadaşların işi daha zor olacaktır, o yüzden olacağına varır herşey.
 
Planlara bakıyorum bazıları o kadar sıkıcı ki. Yani ben anlatırken sıkılırım çocuklar nasıl dinlesinler... Öte yandan 8. sınıfların nasıl dikkatini topliycaz... Sorular sorular... Kafam çok karışık :(
 
Aynı durumdayım hocam.
Köy okulundayım ve öğrencilerin bir çoğu bilgisayarla ilk defa tanışacak. BTY programını doğrudan bu öğrencilere uygulamanın çocuklara pek katkı sağlamayacağı düşüncesindeyim.

Bir yandan da sınav, müfredat, müfettiş durumları var.

Nasıl bir yol izleyeceğime ben de karar veremedim hala
 
Hocam programa bakarak istediğimiz konuları verebilirz diye anladım ben öğrenci seviyesine göre plan yapılmalı.
 
5 ve 6. sınıflara Köftehor hocamın paylaştığı;
ilkogretim-bilisim-teknolojileri-evrak-ve-dokumanlari-f33/bt-ve-yazilim-dersi-unitelendirilmis-yillik-planlar-t116869.html
planların uygun olacağını düşünüyorum. Hatta linkteki 2 plandan sadece 5. sınıf olanını ben hem 5 hem de 6. sınıflarıma ortak uygulamayı düşünüyorum. Ama işte basite indirgeyerek, aralarda da temel bilgileri veririm desem de çocuklar allak bullak olur. Konu bütünlüğü adına hiç bir şey yok :)
7 ve 8'lere de o an aklımıza ne gelirse artık :S ya da önceki öğretim programındaki planlardan uyarlarız artık.
 
portatak' Alıntı:
Nasıl yani istediğimiz konuları verebiliyor muyuz?
"Ders kapsamına örnek olarak ele alınabilecek bazı öğrenme alanları aşağıda belirtilmiştir. Ancak asla buradaki kapsamla sınırlı kalınmaması gerektiği, hedef kitlenin beklentileri ve gereksinimleri doğrultusunda bu önerilerin genişletilebileceği ve güncellenebileceği unutulmamalıdır."
 
"Ders kapsamına örnek olarak ele alınabilecek bazı öğrenme alanları aşağıda belirtilmiştir. Ancak asla buradaki kapsamla sınırlı kalınmaması gerektiği, hedef kitlenin beklentileri ve gereksinimleri doğrultusunda bu önerilerin genişletilebileceği ve güncellenebileceği unutulmamalıdır."
ben öyle anladım.
 
Evet o 5ve 6 lar için hazırlanan planları çok beğendim ama beni asıl düşündüren 7 ve 8 ler zaten
 
Geri
Üst