İnternet Nedir ?

İnternet Nedir ?

Günümüz itibarı ile uluslararası boyutta haberleşme ve bilgi paylaşımını sağlayan araçlar içerisinde en etkili ve hızlı olan yapı hiç tartışmasız İnternet’tir (İnternational Network).   

Çok sayıda bilgisayarın birbiri ile iletişim içerisinde olduğu, veri alışverişi sağlayan, dünya çağındaki bilgisayar ağına INTERNET denir.

İnternet ağının belirgin bir yöneticisi yoktur. Bununla birlikte kural koyucusu ABD olmuştur.

İnternetin ilk çıkış amacı tamamen askeri amaçlara yöneliktir. Soğuk savaş döneminde Rusya ile ABD arasındaki gerilimin ürettiği bir netice de denebilir 🙂

Internet kullanıcıları birbirleri ile haberleşmek için ortak bir anlaşma dili kullanırlar. Bu ortak anlaşma diline TCP/IP denir. Bu protokol sayesinde donanım ve yazılımdan bağımsız olarak bilgisayarlar arası iletişim mümkün olur.

Bu anlaşma dilinde her bilgisayarın bir adresi vardır. Bu adresler numaralarla ifade edilir ve bilgisayarın IP adresi şeklinde ifade edilir. Tıpkı her evin bir adresi, her telefonun bir numarası olduğu gibi. Bu adreslere bilgiler en kestirme yoldan ulaşır. Ulaşım için diğer bilgisayarlardan yararlanılır. Haberleşen iki bilgisayar arasındaki diğer bilgisayarlar kendilerine ait olmayan bilgi paketlerini diğer bilgisayara aktarırlar.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Video Kaynak: Turkcell Superonline

İnternetin Tarihçesi Ve Günümüzde İnternet

Günümüzde tüm dünyayı saran internet ağının temeli Amerikan ve Sovyet Rusya arasındaki rekabete dayanmaktadır.

1957’de Sovyetlerin ilk yapay dünya uydusu olan Sputnik’i fırlatmaları üzerine ABD Savunma Bakanlığı bilim ve teknolojinin orduya en iyi şekilde uygulanması için arayış içerisine girdi.

Aynı yıl, M.I.T tarafından A.B.D. askeri birimlerinin haberleşme alt yapısının kurulması için DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency (A.B.D.) geliştirildi. 

darpa internet nedir
Darpa: DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency

Amerikan Hava Kuvvetleri 1962 yılında ABD’ye yapılabilecek bir nükleer saldırıdan sonra bile misiller ve bombardıman uçakları üzerindeki kontrollerini nasıl sürdürebileceğini araştırmaya başladı. Bu amaçla yapılan araştırmada merkezi olmayan askeri bir bilgisayar ağının tüm ülkeye yayılabileceği ve bir nükleer saldırıya karşılık karşı saldırı yapabileceği gösterildi.

1966 yılında projeye A.B.D. yanında İngiltere ve Fransa’nın katılımı ile oluşturulan kıtalar arası ilk ağ olan ARPANET: Advanced Research Projects Agency Network geliştirildi.

arpanet internet nedir
ARPANET: Advanced Research Projects Agency Network

1969’da ilk fiziksel ağ California’da kuruldu. İlk kurulan bilgisayar ağı tüm ülkede sadece 4 noktada terminale bağlıydı.

1972 yılında terminal sayısı 23’e ulaştı ve elektronik posta kavramı ortaya çıktı.

1976’da radyo ve uydu bağlantıları sayesinde ABD ve Amerika bu ağ üzerinde birleştirildi. 

1979’da ilk bilgisayar haber grupları ortaya çıktı ve IBM internetin babası sayılan BITNET sistemini oluşturdu.

1980’lerde soğuk savaşın etkisini yitirmesiyle akademik ve ticari çevreler bu bilgisayar sistemine ilgi göstermeye başladı. O zamanlar sistem sadece elektronik posta amacıyla kullanılıyordu.

1991’de Tim-Berners Lee World Wide Web’i icat etti. Bu sistem hypertext denen daha görsel bir temele dayanıyordu ve araştırmaların ve bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştırmak amaçlanıyordu. www’nin ortaya çıkması aynı zamanda ticari çevreleri de motive etti. Bu tarihte kullanıcı sayısı 617000’e ulaşmış ve bilgisayar ağı bugünkü anlamda internet adını alabilirdi.

1990’larda internet kullanıcı sayısı ve fiziksel yapısı katlanarak arttı. Ticari kurumlar, üniversiteler, organizasyonlar ve devlet kurumları bu gelişime ayak uydurdular. Bağlantı noktalarına isim verilmeye başlandı ve bu kurumlar kendi adlarına internet siteleri açmaya başladılar.

1990’lı yıllarda telefon şirketlerinin ve yazılım firmalarının projeye sahip çıkması sonucu, artık herkesçe bilinen “TCP/IP” ve “www” protokolleri geliştirilerek Türkçe ifadeyle “Uluslarararası Ağ” anlamına gelen INTERNET alt yapısı kuruldu.

İnternet üzerinden E-posta servislerinin kullanımı ile artık özel ve ticari hayatta anlık haberleşme kavramı ortaya çıkmış oldu, gerek bireysel olarak, gerekse de topluluk olarak haberleşmeyi sağlayan eposta servisleri ile mektup ve telgraf müzelik oldu.

İnternet Ne işe Yarar?

internet nedir

Bilgi paylaşımı için global bir yapı sağlayan Internet, iletişime de farklı boyutlar kazandırmıştır.

Aşağıda, Internet’ in hangi amaçlarla kullanılabileceğine ilişkin amaçla kullanıldığına örnekler bulacaksınız:

Dünyanın en büyük kütüphanelerinde araştırma yapabilirsiniz,

Farklı ülkelerde yaşayan meslektaşlarınızın yaptıkları çalışmaları inceleyebilirsiniz,

Başka bir ülkede öğrenim gören çocuğunuza elektronik postayla mektuplarınızı bedava ve çok kısa zamanda gönderebilirsiniz,

Internet üzerinden eğitim veren bir üniversitede okuyup mezun olabilirsiniz,

Farklı mekanlardaki arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz,

Filmlerin tanıtım görüntülerini izleyip, akşam gideceğiniz filmi seçebilir, biletinizi de satın alabilirsiniz,

Alış-veriş yapabilirsiniz, rezervasyon yaptırabilirsiniz,

Anket yapabilir, yapılan bir anketi cevaplandırabilirsiniz,

Kendi web sayfanızı hazırlayarak çalışmalarınızı yayınlayabilirsiniz,

Internet, insanoğlunun şimdiye kadar yapılandırdığı en büyük iletişim sistemidir. Özel bir yöneticisi olmayan, demokratik bir yapıdır. Tüm kullanıcıların düşüncelerini özgürce ifade edebildikleri bir ortamdır.