kablosuz olarak wifi yayınını tekrar yayın yapması nasıl yap

Kodla Büyü
daha öncede yazdım yine yazıyorum.. bir okulun ihtiyacı olan wi fi ve internet yönetim çözümü f/p olarak TP LINK 941 nd dir... ama bu kez biraz daha ayrıntıya gireceğim çünkü benim söylediklerim diğer kulaktan çıkıyor.

iyi bir router; ip rezervasyonu yapar ,(bilgisayarlara tek tek ip vermek yerine hangi ip yi hangi bilgisayarın alacağını belirleyebilir), bandwith kontrolüde yapar (hangi bilgisayara ne kadar hız gideceğine karar verebilir) . . radius, firewall vs her türlü işinizi görür. wds desteklediği için kablosuz tekrarlayıcı olarak WPA2 şifreleme ile birlikte kullanabilir.

acces point ise yayını dağıtır, tekrarlar yada alıp ethernetten verir ve yayını tekrarlama durumunda güvenlik zaafiyeti vardır.

Arkadaşlar sadece wi fi dağıtmak sorunu çözmez. güvenlikte önemli. Şuan Türkiye piyasasında mevcut olan acces pointler 1-2 tanesi dışında

repeater
universal repeater
bridge mode

kullandığınızda sizi WEP şifrelemeye mecbur bırakır.

dolayısıyla Bir acces point ancak cilent mode (wireless usb alıcı şeklinde) yada neti kablo ile verip kablosuz dağıtırken, wpa2 kullanabilir.. onun harici wep şifreleme kullanır.. o zaman access pointin bir mantığı kalmıyor .. onun yerine router daha iyi olur.. güvenlik sorunu varken rahat edemiyorum şahsen, kimbilir hatta kaç kişi grdi değil mi?

Ancak wds destekli routerlar WPA2 destekler ve mimo anten tipi kullanan cihazlar veriyi çok daha stabil iletirler.( kısa mesafe yayın yaparlar o ayrı. Bu arada bunu yüksek güçte routerlar bulunmadığı için söylüyorum.)

eğer 400 metreden arada 3 bina varken internet çekmek isterseniz tamam,, access point alınır (400 veya 500 mw civarı yeterli), çıkışınada bir wi fi dağıtıcı herhangi bir makine daha takarsınız, böylelikle kablosuz yayını güvenli bir şekilde alır diğer cihazlada evin için kablosuz olarak verirsiniz.

örnek
tp link 5110g (400 mw)
tp link 5210g (500 mw)

Şöyleki (5210g) açık alanda 5 km den 15 mbit bağlantı sağlarsınız.Peki hangi akıllı bu kadar güçlü yayını WEP ile yapmak ister tabiki MAC filtrelemesi yapmadıysa.

Okula bullet 2hp felan alıp karşı okulla paslaşan varsa onlarada sözüm yok birşey demiyorum, okulun parası sözkonusu ise gerisi teferruattır :)

açıkca söylüyorum repeater modunda güvenliği unutun ama şimdilik, sonradan yeni cihazlar gelmeye başlarsa benim yazı patlar.

sonuç, okul diyorsanız f/p olarak TP LINK 941ND .. gelecek aylarda ise 1043nd (şuan pahalı)..

okulumda
3 adet TP LINK 941nd
1 ADET 5110g kullanıyorum
ve 2 hat dağıtıyorum. biri MEB diğeri serbest hat.

(5110g AP alma nedenim:AP Direk ethertnettten kablo ile bağlı WPA2 şifreleme ile AP modunda çalışıyor. Menzili daha uzun olduğu için.. Kabloyu nereden çektiğime gelince, Okulda router ile lab arasında 100 metre var ve tek kablo gidiyor. Ancak iki hattı tek kablo ile gönderebilirisiniz. Bilgisayarlarınız ve ethernet girişli cihazlarını cat5 içindeki 8 bablonun 4 ünü kullanır.1.2,3 ve 6 ıncı girişler. Tekrarlayıcı yapmak yerine , lab a giden tek cat5 üzerinden iki hat gönderirsiniz, Biri meb diğeri serbest hat. Oradanda 5110g ye almak kalıyor.Böyelelikle daha uzun mnzile yayın yaparsınız.. Bu arada neden switche iki hattı direk takmıyorsun diyen olursa, hızımın yavaşlamasına ve birşey indiriken kopmalara gelemiyorum. Ayrıca 3 günde bir aç kapa yapmak hoş değil.Belkide benim switchler bozuktur orası ayrı.)


Kaldığım yerden devam edeyim, şimdi biri çıkıp MEŞHUUUR CISCO al diyebilir saygı duyarım. Varsa fazladan paran al kimse bişey demez ama ben o parayla tp link kullanarak, okula daha güçlü bir sistem kurabilirim.. Yok mesele güvenlik değil yönetimde değil derseniz, parabol anten yapar bullet serisini takarım , karşı okulun internetide bedavaya gelir, mahalleninkide en azından para boşa gitmesin... :)

Şimdi gelelim bir diğer meseleye;
Bazı arkadaşlarımız sadece internet paylaşımı için değil aynı zamanda ağ HARDDISKI ile veri paylaşımında bulunmak isterler. Yada bilgisayarlar arası veri iletişimi,

Ancak 300 mbit diye lanse edilen cihazla bir türlü 50 mbit üstüne çıkamazlar. Nedeni g ve N protokolünde 2,4 ghz bandında çok fazla cihaz bulunur çevrede , kanal dahi değiştirseniz ortamdaki sinyal kirliliği yayın hızını etkiler. Bu arkadaşlar 5ghz bandında yayın yapan a ve N protokolünde yayın yapan dual bant cihazları öneriyorum.

örnek
TP LINK WR2543ND (450 mbit dual bant)
TP LINK WA7510N (15db yönlü antenli 500 mw 150mbit) ***

*** ayakkabı kutusuna koyun, yada üstüne arçelik stickerı yapıştırın, mahalle bilmesin :)
 
43ND efsane olacak orhan hocam,f/p kıyaslamasıyla tplink bence 1 numara, alanlar boş yayın kanalında dual band ile hızın anlamını görecekler.
Artık okullarda eğer harici bir hat varsa mutlaka bw destekli ve ağları ayırabileceğimiz bir cihaz kullanmamız gerekiyor, yani router..
 
muzo696' Alıntı:
hocam airtires i asıl modem yaptım pikateli repeater yaptım oldu fakat ip dagıtımında sıkıntı var pikatel 192.168.1.50 modem sıfresi 51 den başlayarak dagıtması lazım ama ip adresini 192.168.1.1 üzerinden 1.2 şeklinde alıyor

dhcp yi kapat.. yada 1.2 den başlayacak şekilde ayarla..
 
muzo696' Alıntı:
konu hakkında egıtım almak lazım varmı ıcerıgı guzel sıteler

yazdım gerekenleri ama sanırım meal de gerekiyor, yeni farkettim biraz karışık olmuş, vakit olunca resimli videolu bir anlatım hazırlayım.
 
tp link 1043 nd router teknosada 60 tl civarı satıldı sanırım güzel fiyattı

ama access point istiyorsanız en uygunu 5110 g, ucuz ve etkili

şuan 1 km mesafeden 5110g ile bağlantı kuruyorum hızım 2 mbit civarı
 
Geri
Üst