ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan DaMieN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
apusaoglu' Alıntı:
Arkadaşlar çoktandır yazmıyordum forumda ama kendimi tutamadım. Öncelikle rotasyondan etkilenmediğimi belirteyim çünkü bulunduğum okulda ilk yılım. Ama anlamadığım şu bu rotasyon eğitim öğretime ne katkı sağlayacak, yani eğitimin iyice yap boz olması değil mi bu. Hani noldu kurumsallık, 4 sene de bir müdürü al, 2 sene de bir müd. yardımcısını değiştir, olmadı 8 senesi dolanları değiştir. Sonra benim gibi yeni bir okula geldiğinizde, hangi kablo nereden gelip nereye gidiyor kimse bilmesin. Yarın ilkokullada veliler o öğretmenin 8 senesi doluyormuş ben istemem kavgası. Biz yapılan bu tür değişikliklerden bize de bişey düşer mi diye beklerken hiç bir hakkımız kalmayacak gibi geliyor bana.
STRES YÖNETİMİ diye birşey var arkadaşım.Bu bakanlıkta ise alışacaksın.
1-Hadi okul müdürleri ile personel arasında anlaşmazlıklar yada tam tersi kayırmalar oluyordu ve müdürler değişime uğradı. Allah var ya, 4 yıl çok çok az.
2-Ama Öğretmen kime torpil geçsin? Zaten öğrenciler sürekli değişiyor.Hadi rehavet vs. dediler.Sanki kolaydı öğretmenin mesleki yolculuğunda memleketine gelmesi.
Ama pandoranın kutusunu maalesef 3-5 senelik meslektaşlarımız açtırttılar.Helal olsun genç meslektaşlarımıza. 65 yaşlarına kadar hükümetler onları daha çok gezdirir. Konuşmak boşuna. Onlara da geçmiş olsun.
Milli eğitim, artık göç olayını başlattı.

Rotasyonu isteyenler hemen başlamış konuşmaya;

Soru 1: Merkez okuldaki adam zaten 200-300 puanı var ki o okulda görev yapıyor. Köydeki 40-50 puanlı öğretmen nasıl oluyor da merkezdeki okula gelmeyi hayal ediyor?
Soru 2: Emeklilik yaşı zaten 65 değil mi ne hakla 50-55 yaşındaki öğretmenlere emekli ol diyorsunuz. Unutmayın bugün onlara emekli ol diyenler yarın 65 yaşına kadar çalışacak.

Sonuç : Bu yönetmelikle sadece merkezdeki ve çok talep gören okuldaki öğretmenler kendi aralarında, köydeki öğretmenler de kendi aralarında yer değiştirir. Yani kimsenin istediği olmaz boşu boşuna okul değişmiş oluruz. Rotasyonun her türlüsü hatadır.

Bunu kabul etmeyen kişilere sorarım; Milli Eğitimin tek sorunu rotasyon mu? Ya da müdür rotasyonunda yaşananları kimse görmedi mi ki öğretmen rotasyonu için can atılıyor?

Bir de yorumlar arasında şunu okudum;
Hocam 8 yılı dolanların birbirinin okullarına gitmesi engellenirse, bence çözülür. Bana kalırsa bu yapılırsa gayet iyi bir değişiklik.

Bu nasıl bir çözüm önerisidir??? Birbirlerinin okuluna gidemeyenlere zaten il içindeki tüm okullar kapalı gibi birşey olacak. Siz kısaca diyorsunuz ki aynı okulda 8 yıl çalışanların hepsini Hakkari Çukurcaya hatta orası yetmez Suriyeye gönderin. Çünkü bu çözüm önerisini getirdiğinizde göre ancak içiniz rahat edecek.

Bencil düşünmeyi bırakın arkadaşlar olaya öğretmen hakları açısından bakın.

Mevcut hakkımız; Öğretmen zorunlu hizmetini yaptıysa istediği okulda istediği kadar öğretmenlik yapabiliyordu. Ama artık böyle bir hakkımız olmayacak. Yani bu hak içimizdeki bazı arkadaşlar sayesinde elimizden alınmıştır. Ben bunu bilir bunu söylerim.

rotasyon gelmiş öğretmene bugün il içi olur yarın ildışı bunu olumlu bir değişiklik olarak görenlere şaşıyorum ya
yerleşik hayat haram bize artık

Sevgili meslektaşlarım;

Rotasyon yapılmalı deniliyor ve bakanlık da buna el attı bu açık bir şekilde ortada. Okuyorum araştırıyorum ama rotasyonun neden yapılması gerektiği konusunda bir uzman veya yetkilinin açıklaması yok. Eğitimde köklü değişiklikler birden yapılmamalıdır. Artıları eksileri enine boyuna düşünülmelidir. Zira rotasyon ise çok daha fazla düşünülmesi gereken bir konudur. Çünkü rotasyonda aile olgusuna darbe vurularak göçebe hayata sevkedilme yaşanmaktadır. Örneğin; herkes diyor ki bu adam yıllardır burda vs. Ama şunu düşünmüyor bu adamın hiç mi evi olmasın? Bu adamın çocuklarının hiç mi yerleşik arkadaşı olmasın? bu adamın yerleşik komşusu hiç mi olmasın? Bunlar sizlere basit gelebilir fakat o göçebe kişilerde toplumsal travmaya yol açar. 800.000 öğretmen olduğunu varsayalım en azından da 2 kişilik bir aile olduğunu düşünelim (karı koca öğretmen olanlar ve çocuk sahibi olanların eşitlediğini düşünelim) 1.6 milyon kişiden bahsediyoruz. Bu az bir sayı değildir. Bütün ülkeler vatandaşının psikolojik durumunu olumlu tutma yönünde adımlar atarken bizim ülkemizde ise tam tersi toplumsal travma yaratılmaya çalışılmaktadır.

Not: okulumda ilk yılım, bu okulum da zorunlu hizmet bölgesinde önceki okulum ve okullarım da zorunlu hizmet bölgesinde idi.

punaı yüksek olan kişiler istediği merkez okulda olcak ama yaşı genç olan puanı az olan öğretmenler ilçe yada köyle olcak. bu atam ile bişey değişmeyecek puanı yüksek olan sadece merkezde okul değişir. burda amaç aynı okulda gruplaşma olan öğretmenleri ayırt etmek ve geçen ay torpil ile gelen müdürlerin elini rahatlatmaktır. köyde veya doğuda olanlar boşuna heveslenmesin puanı yüksek yaşı ileri öğretmenlere bişe olmaz genç ve puanı az olan düşünsün kendini

2010 da zorunlu hizmet rotasyonunu kaldırdılar.İlçe merkezinde zorunlu hizmetimi yaparken istediğim yere gidemedim ve hala da çakılı kaldım.Şimdi de diyorlarki bu yetmez senin okulunu da değiştirelim.Belki de köye gönderecekler.Küçük ilçelerde okul az olduğu için bu kaçınılmaz olacak.Peki hiç zorunlu hizmet bölgelerine gitmeden il merkezinde keyfine göre okul değiştirenlere ne olacak?Hiçbir şey...

schumix' Alıntı:
Rotasyonu isteyenler hemen başlamış konuşmaya;

Soru 1: Merkez okuldaki adam zaten 200-300 puanı var ki o okulda görev yapıyor. Köydeki 40-50 puanlı öğretmen nasıl oluyor da merkezdeki okula gelmeyi hayal ediyor?
Soru 2: Emeklilik yaşı zaten 65 değil mi ne hakla 50-55 yaşındaki öğretmenlere emekli ol diyorsunuz. Unutmayın bugün onlara emekli ol diyenler yarın 65 yaşına kadar çalışacak.

Sonuç : Bu yönetmelikle sadece merkezdeki ve çok talep gören okuldaki öğretmenler kendi aralarında, köydeki öğretmenler de kendi aralarında yer değiştirir. Yani kimsenin istediği olmaz boşu boşuna okul değişmiş oluruz. Rotasyonun her türlüsü hatadır.

Bunu kabul etmeyen kişilere sorarım; Milli Eğitimin tek sorunu rotasyon mu? Ya da müdür rotasyonunda yaşananları kimse görmedi mi ki öğretmen rotasyonu için can atılıyor?

Bir de yorumlar arasında şunu okudum;
Hocam 8 yılı dolanların birbirinin okullarına gitmesi engellenirse, bence çözülür. Bana kalırsa bu yapılırsa gayet iyi bir değişiklik.

Bu nasıl bir çözüm önerisidir??? Birbirlerinin okuluna gidemeyenlere zaten il içindeki tüm okullar kapalı gibi birşey olacak. Siz kısaca diyorsunuz ki aynı okulda 8 yıl çalışanların hepsini Hakkari Çukurcaya hatta orası yetmez Suriyeye gönderin. Çünkü bu çözüm önerisini getirdiğinizde göre ancak içiniz rahat edecek.

Bencil düşünmeyi bırakın arkadaşlar olaya öğretmen hakları açısından bakın.

Mevcut hakkımız; Öğretmen zorunlu hizmetini yaptıysa istediği okulda istediği kadar öğretmenlik yapabiliyordu. Ama artık böyle bir hakkımız olmayacak. Yani bu hak içimizdeki bazı arkadaşlar sayesinde elimizden alınmıştır. Ben bunu bilir bunu söylerim.

Hocam siz kendi bulunduğunuz yere göre yorum yapmışsınız bende olduğum yere göre yaptım. İstanbul kucukcekmece de lüks sitelere 5dk uzaklıkta ama ogrenci profili kötü okullara bırakın öğretmeni müdür gelmiyor 2 senedir. Ama belli okullar da ders olmamasına rağmen 3 müzik öğretmeni var. Hiç bir atama döneminde bu okullar dolmuyor. Hocam meb'in yaptığı yanlislardan ben ve ailem çok etkilendi. 33 yıllık müdür olan babam görevinden oldu. Ancak bir şekilde adalet sağlanabilirse, bu değişiklik yerinde bir degisiklik olabilir

kaliteli öğretmenlerimizin! sorunlu okullarda başarılarını göstermeleri için iyi bir fırsat. başarılı öğrenciyi herkes okutur. ama varoşlarda ve sıkıntılı bölgelerde aslında tecrübeli be başarılı öğretmenlerin deneyimlerindn faydalanmak eyidir eyi!

ilyas33' Alıntı:
kaliteli öğretmenlerimizin! sorunlu okullarda başarılarını göstermeleri için iyi bir fırsat. başarılı öğrenciyi herkes okutur. ama varoşlarda ve sıkıntılı bölgelerde aslında tecrübeli be başarılı öğretmenlerin deneyimlerindn faydalanmak eyidir eyi!
hocam sizce o dediğiniz öğretmenler yuksek puanlarr ile o varoş okullara gidermi? burda olan genç ve puanı az olanlara olcak ilk uygulamadan sonra görcez hep beraber

Meb'in yaptığı her yeni değişilikte genel olarak konusuyorum canımız yandı. Bana göre hep geriye gittik bunun da çok faklı olacağını düşünmüyorum. daha okulumda ilk yılım çok süper bir okulda da değilim ama bir düzen kurdum ve 8 yıl sonra bana haydi başka okula dendiği zaman eşimin çocuğumun okulu çevreside benimle gelmeyecek ve ben bu stresi tekrar yaşamak istemiyorum. evet bazılarının işine gelecek bu durum özellikle sınıfçı arkadaşların onlarda haklı. eski okulumda çok kötü sartlarda 15 yıldır çalışan 200 puanın üstünde bir sürü arkadas var onlarda iyiyi hak ediyor ama ne bilim sevmedim ben rotasyon işini :(

icarus35' Alıntı:
2010 da zorunlu hizmet rotasyonunu kaldırdılar.İlçe merkezinde zorunlu hizmetimi yaparken istediğim yere gidemedim ve hala da çakılı kaldım.Şimdi de diyorlarki bu yetmez senin okulunu da değiştirelim.Belki de köye gönderecekler.Küçük ilçelerde okul az olduğu için bu kaçınılmaz olacak.Peki hiç zorunlu hizmet bölgelerine gitmeden il merkezinde keyfine göre okul değiştirenlere ne olacak?Hiçbir şey...
Aynen bende 8 yıldır doğudayım şimdide başka okula git diyorlar şaka gibi il dışında gitmek istiyom okul açmıyorlar resmen mobbing yapıyor meb :)

Hocam siz kendi bulunduğunuz yere göre yorum yapmışsınız bende olduğum yere göre yaptım. İstanbul kucukcekmece de lüks sitelere 5dk uzaklıkta ama ogrenci profili kötü okullara bırakın öğretmeni müdür gelmiyor 2 senedir. Ama belli okullar da ders olmamasına rağmen 3 müzik öğretmeni var. Hiç bir atama döneminde bu okullar dolmuyor. Hocam meb'in yaptığı yanlislardan ben ve ailem çok etkilendi. 33 yıllık müdür olan babam görevinden oldu. Ancak bir şekilde adalet sağlanabilirse, bu değişiklik yerinde bir degisiklik olabilir

Hocam ben kendi bulunduğum yere göre değil genel bir yorum yaptım. O sizin hiç öğretmen gitmiyor dediğiniz okula emin olun yine öğretmen gitmeyecek. Norm fazlası olanlar 8 yılı dolmadıkları için yine orda kalmaya devam edecekler. Müdürlerin ne çektiğini ben zaten biliyorum, onlar da rotasyon yüzünden veya sonraki değişiklik yüzünden mağdur olmadı mı? Bu rotasyon yeni mağduriyetler doğurmayacak mı? Unutmayın burda ortak paydamız öğretmenin tayin hakkının kendi elinde olmasıydı ama maalesef rotasyon heveslisi arkadaşlar yüzünden o hakkımız da tırpanlandı. Tırpanlana tırpanlana ortada hak denen birşey kalmayacak. Ama bugün rotasyon olsun diyen arkadaşlar emin olun 55 yaşına geldikleri zaman bu rotasyonu çıkaranlara beddua edecekler.

Ayrıca bu giriş aşamasıydı il içinde olan rotasyon yakında il dışına sıçrarsa işte o zaman siz görün göçebeliği. Çıkmaz demeyin bir sürü arkadaş onun da çıkmasını istiyor. Ama bilmiyorlar ki onların zorunlu hizmet bölgelerinden kurtuluşunun çaresi de rotasyon değil.

Keşke ortak hedef olarak birbirimizi değil de MEB'i seçsek. Hakları birbirimizden çalmak yerine MEB'den alabilsek. Ama biz tabii ki işin kolayına kaçıp birbirimize düşüyoruz, birbirimize söyleniyoruz.

Bu arada YETKİLİ SENDİKA' nın bu konudaki tutumu nedir bilen varsa açıklayabilir mi? Ben bir açıklamasını göremedim de görenler varsa paylaşabilir mi?

donmezas' Alıntı:
Görüş yazısı yazdım.Umarım okurlar :( :( :( :(
" Bir defaya mahsus olmak ve lisansüstü eğitimlerden yalnızca en yüksek öngörülen puan dikkate alınmak üzere doktora öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 90, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 44, tezsiz yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 36 puan eklenir."
Maddesi açıkça haksızlık olmuş bence. Çünkü adı üstünde öğretmenler yaptıkları hizmet karşılığında hizmet puanı alırlar,yüksek lisans yapma ile hizmet puanı alma arasında nasıl bir ilişki kurulmuş anlamadım.

Memur-sen eğitimbir-sen bi kaç yıldır üyelerine yüksek lisans imkanı sunuyor. üyelerinden pek çoğuda yüksek lisans yapmıştır sanırım!

MADDE 36- (1)Öğretmenin, aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği;

b) Öğretmenin eşinin de Bakanlıkta görev yapıyor olması halinde, daha fazla hizmet ihtiyacı duyulan yere,

Maddesi ; tayin isteyecek eşin branşında hiç norm açığı yoksa hizmet ihtiyacı duyulan yere şeklinde olabilir.

Eşin biri zorunlu hizmetini bitirmiş Nevşehirde çalışıyor, diğeri yeni atama hakkariye atandı. 1 yıl beklediler nevşehirde de o branştan ihtiyaç var hakkaride de. Hakkaride daha çok ihtiyaç var diye oraya gönderilmemeli.Bunun yerine doğuda çalışma şartları iyileştirilmeli.

Veya ; Doğu görevi yapmış bir öğretmen evlendi eşi Hakkari´de diyelim tekrar mı Doğu görevine maruz bırakılacak bu bir adaletsizlik.Bu madde değiştirilmeli.

Veya; iki eş beraber doğuda 5 yıl çalıştı bir tanesi batıya tayin istedi geldi. Diğeri eş durumu ile batıya gelmek istiyor. Bakanlık olmaz, batıdaki doğuya gitsin mi diyecek ?

Adamlar açık açık kurulu düzeniniz olmayacak, bundan sonra sizi 8 yılda bir hoplatıp zıplatacağız diyorlar birileride ben doğuda çalıştım bunca yıl onlarda çalışsın diyor.

Be adam zaten merkezde çalışan adamların çoğunun puanı yüksektir en fazla 3 4 km uzakta bir okula gider. Hadi diyelim sen doğudan merkeze geldin, 8 yıl sonra nasıl olsa sanada hadi değişim zamanı diyecekler. Bugünün yarınıda var unutma. Hatta bu 8 yıl ile yetineceklerinin garantisi var mı? Belki seneye bir daha değiştirip 4 yılda bir rotasyon olacak diyecekler sende gez babam gez ondan sonra.

Ulan bu insanoğlu verilen haklarının alınmasına ne kadarda razı. Ben zarar gördüm herkes görsün o zaman diyor. Sanki dönüp dolaşıp yine seni sokmayacak aynı yılan!

Her yeni şeyde olduğu gibi bununda iyi ve kötü yanları olacaktır. Biz öğretmenler olarak konuya şu açıdan bakmalıyız: Eğitime yarar sağlayacaksa bize zararı dokunsa da uygulansın. Ama bunları düzeltirken öğretmenlerin de çalışma şartlarını ve mesleğin niteliğini ve saygısını arttıracak düzenlemeler yapılmalı muhakkak. Sonuçta öğretmenlik gönül mesleğidir. Öğretmenin gönlü hoş tutulacak ki severek çalışsın. Öğretmenlikte derse girip ders anlatmakmesleğimizin sadece yarısı diğer yarısı insan yetiştirmek ki asıl önemli kısmı da burasıdır.

Aynı ilde görev yapan öğretmen eşler ne olacak peki? doğuda 6. senem. bu sene tayin istemeyi düşünüyordum. eşiyle aynı ilde olan tayincilere aşağıdaki maddeye göre işlem yapmazlar...

Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme
b) Öğretmenin eşinin de Bakanlıkta görev yapıyor olması halinde, daha fazla hizmet ihtiyacı duyulan yere,

Benimde doğuda 6.yılım ve bu sene tayin isteyecektim..Eşimle aynı ilçede çalışıyoruz..Bende merak ediyorum bu madde bizim içindemi geçerli olacak acaba? Olursa büyük haksızlık olmaz mı?

10 yılda bir doğu affı getirip sonra doğuda öğretmen kalmıyor diye orada olanları yeni evlenenleri hiçe sayıp doğuya çakmak... Adalet!!!!

sehzade84' Alıntı:
Aynı ilde görev yapan öğretmen eşler ne olacak peki? doğuda 6. senem. bu sene tayin istemeyi düşünüyordum. eşiyle aynı ilde olan tayincilere aşağıdaki maddeye göre işlem yapmazlar...

Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme

acaba bu madde "puan ın yetmez ise resen yer değişikliği mi olacak" anlamında mı?
bu madde birçok kişiyi etkileyecek.. doğudan kimse gelemez böyle olursa.... :o

Çok mu art niyetli düşünüyorum bilmiyorum ama 8 yıldan eski öğretmenler okulu terk etmeli ki yeni atanan taze müdürlere zorluk çıkaracak adam gibi duruş sergileyecek öğretmenler kalmasın. Hepsi yeni olsun, düzene ayak uydursun. Bu uygulamanın en büyük sebebinin de bu yeni atanan müdürlerin ellerini rahatlatmak olduğunu düşünüyorum.

Rotasyona evet tamam tamam da, özellikle meslekçiler bazında düşünüldüğünde yarın birgün bizde binbir zahmetle aldığımız evi taşımamız gerektiğinde (ilçelerde tek meslek lisesi olduğundan) ya da eşi de öğretmen olanlar mağdur olup aile bütünlükleri de bozulunca da tamam dersek tamam

schumix' Alıntı:
Çok mu art niyetli düşünüyorum bilmiyorum ama 8 yıldan eski öğretmenler okulu terk etmeli ki yeni atanan taze müdürlere zorluk çıkaracak adam gibi duruş sergileyecek öğretmenler kalmasın. Hepsi yeni olsun, düzene ayak uydursun. Bu uygulamanın en büyük sebebinin de bu yeni atanan müdürlerin ellerini rahatlatmak olduğunu düşünüyorum.
Kesinlikle katiliyorum. Egerki cidden rotasyo istense egitim bolgesi felan sarti koyar.yuksek puanli merkezde istedigi okula gitcek cunku puani yuksek.al gulum ver gulum mudurum rahat olsun

ondan sonra öğretim görevlisine zam yapılıyor diye yırtının birlik yok bizde birlik
arkadaş çalışacağın yeri seçme hakkın vardı en azından belli bir puan aldıktan sonra şimdi oyuncak edecekler stres topu edecekler seni halâ gitsinler okul babasının malı mı deniyor
Anlamadığım ya bunu yazanlar öğretmen değil ya da ilkokul öğretmenlerinden çok dayak yemişler

aynı okulda 8 yılı doldurmak deniyor da; ben gibi 9.yılında 8.okulda görev yapmakta olanlar için de bi düzenleme var mı acaba?

Geri