Re: 16 Nisan'da Eylem İçin ANKARA
biltek2007' Alıntı:
Bugün bakanla yapılan konuşmada Mayıs ayına kadar çözüm bulunacak denildi ilde. Fakat biz eylem yapmadan kesin çözüm yine olmayacaktır.
Bu gidişle ders geri verilmeyecek, BT öğretmenleri için her okulda norm açılacak bir şekilde... Çoğunluk da razı olduğu için susacak. Ama şartlarının pek de lehimize olacağını sanmıyorum. Zira devlet, MEB yine kendini düşünecektir. Biz ise eylemler, sendikalar v.s. ile şartları iyileştirebilirsek ne ala... Hep birlikte göreceğiz...
Ben artık dersin geri verileceğini sanmıyorum. Uzunca bir süredir takip ediyorum bakanlıktaki zihniyetler şöyle:
1) Çocuklar evde, internet cafede vs. BT araçları ile iç içe, bir şekilde öğreniyorlar, öğrenecekler...
2) Sınıf mevcutları, öğretmen yetersizlikleri, ders saati, donanım yetersizlikleri, öğrencinin BT lab ortamında dikkatini çok zor toplaması, sınıf kontrolünün BT lab ortamında çok zor olması vs. sebeplerle BT dersleri verimli geçmemektedir.
3) BT sınıflarını sadece BT öğretmenleri BT dersinde, ingilizce öğretmenleri de nadiren Dyned için kullanıyor. Bunun dışında diğer ders öğretmenleri ve sınıflar faydalanamıyor, bu da fırsat eşitsizliğine sebep oluyor. (Neticesinde FATİH projesinin en önemli vurgusu eğitimde fırsat eşitliği) (Bu görüş TRT'de Gelecek Eğitimle Gelecek programında FATİH Projesi Genel Koordinatörü Oğuz Temizhan tarafından dile getirildi.)
4) 3 senede modeli geçen donanım, 2 senede modeli geçen yazılımlara devlet para yatırmaktansa aynı miktarda para ile her sınıfa donanım ve yazılım getirip tüm Türkiye genelinde rahatlıkla yaygın bir şekilde kaynaklar daha verimli ve etkin kullanabilir. Zira yıllardır tüm il, ilçe ve okullara halen BT labı kurulabilmiş değil. Sebebi de maddi... Batıdan FAZ 1 ile başlandı doğuya gidene kadar Win 7'li LCD'li sistemler oldu. Şimdi FAZ1'leri yenileyemediler bile... Hala yenilenecek. Bence en büyük sebep kaynağın daha verimli kullanılması. Zira FATİH projesinde bir taşla iki kuş vurulmaya çalışılıyor. Ulaştırma bakanlığı bu proje ile birlikte ulusal internet omurgasını geliştirecek. Böylece okulların internet hız problemleri yanında genel bir iyileşme de olacak.
5) Çocukların ve BT öğretmenlerinin BT labında çok fazla radyasyon, statik elektrik v.s. etkilere maruz kalması. Etkili olduğu ama zararlarının tam olarak kestirilemediği ama sonuçta risk taşıdığını bizzat TRT'de Gelecek eğitimle gelecek programında Tunay Alkan söyledi.
6) BT öğretmenleri derse girdiklerinde Formatörlük görevlerini tam verimli olarak yapamamaktadır. Bu da derslerin azaltılmasında bir sebep diye düşünüyorum.
7) TTKB'nin verdiği tüm cevaplarda da ders saatlerinin azaltılması gerektiği ve kaldırılacak en uygun dersin BT dersi olması kararının verildiği...
Bu kadar şeyi düşününce ve yıllardır takip eden gelişmeler sonucunda ve FATİH projesi de başlamışken artık BT labından, BT dersinden bahsedileceğini sanmıyorum. Bizleri her okulda birer norm olacak şekilde düzenleme ile sorunu halledecekler. Bakanlıktan alınan duyumlar da forumda fazlaca dolanmaya başladı zaten. Norm kadro yönetmeliğinde alt yapısının hazırlandığı da belli.
Zaman herşeyin ilacı... Bakanlık 1400'ü sözleşmeli 12500 BT öğretmenini görmezden gelemez, gelmeyecek, bir şekilde bu sorunu çözecek, çözmek zorunda. Bu olay en geç Mayıs'ta çözülür yoksa yazın hatta 2011-2012'ye böyle girilirse kaos olur; şimdi sesi çıkmayan, ne yapılırsa yapılsın yerinden kıpırdamayan bekleyen 12500 öğretmenin %70-80'i norm fazlası olunca yer yerinden oynar, o zaman insanları isteseniz de durduramazsınız...
Keşke dersler geri verilse, notlu ve zorunlu olsa, isteyen de formatörlüğünü yapsa, sözleşmeliler de bu görevi yapabilse... Ama nerdeee.... Bu arada eyleme gelmek için elimden geleni yapacağım...