ist_koord' Alıntı:
Çocuklar derse geç kalmayın deyip zil çaldığı halde öğretmenler odasında geyik yapan, çocuklar elinizde yemekle gezmeyin deyip okul koridorlarında çay içerek gezen, evladım BT sınıfnda yemek yemeyin deyip kendisi kahve falı bakan baktıran ve bu örnekteki gibi çocuklar oyun yasak deyip kendi oynayan bu mesleği para için yapıp karşılığında da öğrencilerin karşısına geçiyordur.
Evet oyun oynamak doğru değil ama bu doğru olmayan şeyi yapmak için ben bunca yıl okudum falan filan demekte kendini bilmezliğin dik alasıdır.
Burada okulda BT sınıfında oyun oynamak kötüyse öğretmen içinde öğrenci içinde kötüdür nasıl bir öğretmen öğrencilere örnek olması gerektiğini unutup bunu söyler.
Bu mantıktaki okul BT formatör ÖĞRETMENİ arkadaşlarıma okul müdürü "öğretmenim mesai bitene kadar bu okuldasın" dese ve kendisi saat 3'te okuldan çıksa ve siz onu görüp " Müdür bey nereye deyince" o da size " Eee sende 15 yıl idareci ol sende erken çıkarsın gibi" içindeki mantık olmayan bir cevap verse ADAM HAKLI dermisiniz.
bu örnek ne kadar mantıksızsa öğrenciye okulda oyun oynama deyip ama siz oynuyorsunuz deyince sende 15 sene oku sende oynarsın demekte o kadar mantıksız geldi bana.
Bir dakika arkadaşlar karıştırdığınız bir konu var. Oyun oynamak kötü değil.
Fakat öğrencinin oyun oynamak için araştırma bahanesi ile laba gelmesi kötü. Öğretmen için yasak olmayan bir durum öğrenci için yasak olabilir, kısıtlanmış olabilir.
Müdür örneğinde müdür yanlış bir hareket yapıyor. Ama öğretmenin oyun oynaması yasak değil. Ama öğrencinin oyun oynaması yasak.
Okulda öğrenci için yasak olan birşey öğretmen için yasak olmayabilir. Öğrencinin yapması yanlış olan bir durum öğretmen için yanlış olmayabilir.
Mesela yatakhanede öğrencinin saat 22:00'de yatması gerekir, öğrencinin o saatten sonra uyanık kalması kurallara aykırıdır, ancak öğretmenin o saatten sonra yatması gerekmez.
Aynı şekilde öğrencinin oyun oynaması yanlış olabileceği gibi öğretmenin oyun oynaması yanlış görülemez.
Öğrencinin birisi gelse, öğretmenim bizi yatırıyorsunuz ama siz oturuyorsunuz dese pek ala öğretmen o öğrenciye bu kuralın öğrenci için geçerli olduğunu; öğretmen için geçerli olmadığını ifade edebilir. Bunu ifade etmesi kendini bilmezliğin dik alası olmaz.
Yani kısaca müdür örneğiniz hatalı.
Çünkü öğrenci için geçerli her kural öğretmen için geçerli olmaz.
Siz a şahsı ve b şahsı için aynı anda ikisi için geçerli olmayan bir kuralı, a ve b şahsı için aynı anda geçerli olan bir kural ile örneklendirmeye çalışıyorsunuz.
Şimdi sizin örneğinizden yola çıkarak, saat 22:00'den sonra ayakta kalmak kötü ise öğretmen için de öğrenci için de kötüdür diye genellemek gerekir. Ancak o kural SADECE öğrenci için geçerlidir. Öğretmenin o kuralın sadece öğrenci için geçerli olduğunu vurgulaması kendini bilmezlik değil, öğrencinin kendini bilmesini sağlamaktır. Ve eğitimin önemli bir parçasıdır.
Her kural, herkes için aynı anda geçerli olmayabilir. Düz mantık sahibi olmayalım. Öğrencilerimizi düz mantıklı kişiler haline getirmeyelim.
...
Bir çocuğun 8 ile 10 saat arasında uyuması gerekir. Bir yetişkin için ise 7 saat uyku kafi ve fazla bile olabilir. Bir çocuk sabah saat 8'de uyanacak ise, o çocuk saat 22:00'de yatağa girmiş olmalıdır. Ancak yetişkin için bu kural FARKLIDIR. Çocuğunuz gelip size "sen neden bu saatte yatmıyorsun" dese, ona vereceğiniz yanıt, o kuralın kendisi ve siz için FARKLI olduğunu hissettirecek bir cevap olmalıdır değil mi?
Öğretmen arkadaş da öğrenci için geçerli bir kuralın, öğretmen için geçerli olmayacağını, "15 sene oku ondan sonra..." diyerek gayet güzel açıklamıştır.