http://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/ ... iiklii.pdf
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
MADDE 88- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerdeki mesleki eğitimle staj
çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya
çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının
izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek
dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen
görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez.
Koordinatör olarak görevlendirilen öğretmenlerin isimleri ilgili işletmeye bildirilir.
(2) Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
a) Okuldaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak
öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra işletmelerde meslek eğitimi adı altında ek ders
görevi verilir.
b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerde mesleki eğitim ek ders görevi
verilmesinde işletmelerin okula uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası
uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman
gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergâhtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders
görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre
başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu
planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. Bu
kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez. Yarıyıl ve yaz
tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için işletme ve
öğrenci sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program
çerçevesinde öğretmen görevlendirilir.
c) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerde meslek eğitimi adı altında verilecek ek
ders saati sayısı; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders
Saatlerine İlişkin Karar gereği ilgili alanın alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin
ek ders görevinden sayılan planlama, bakım ve onarım ek ders saatleri toplamı ile
işletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı
meslek dersleri toplam ders yükünü geçemez.
ç) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün
belirlenmesinde, işletmelere öğrenci gönderilen alandaki/dallardaki sınıfların işletmelerde
eğitimi yapılan uygulamalı meslek derslerinin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup
sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının
belirlenmesinde, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve
Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
d) Yürürlükten Kaldırıldı. (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
e) Bir alanda koordinatör öğretmen olarak görevlendirilecek yeterli sayıda atölye,
laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeninin bulunmaması durumunda bu alana yakın alan
öğretmenlerine öncelik vermek üzere diğer alan öğretmenlerine koordinatörlük görevi verilir.
f) Koordinatör öğretmenin görevlendirilmesi, öğrencinin işletmede bulunduğu
günlerde yapılır. Aynı işletmede aynı alanda mesleki eğitim gören 15 öğrenciye kadar bir
koordinatör öğretmen görevlendirilir. Bu kapsamda aynı öğrenci gurubu için haftada bir defa
ve yalnız bir öğretmene koordinatörlük görevi verilir.
g) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İl sınırları dışındaki işletmelerde mesleki eğitim
gören öğrencilere koordinatörlük görevi, mahallinde alanla ilgili eğitim yapan okuldaki
öğretmenlerle karşılanır. Bunun mümkün olmaması hâlinde, öğrencilerin kayıtlı olduğu
okulca görevlendirilecek öğretmenlerle bu görev yerine getirilir. Ancak staj çalışmalarının
izlenmesi için il sınırları dışında öğretmen görevlendirilmez.
ğ) Okul yönetimi, koordinatör öğretmenlerin görevlerini verimli şekilde yerine
getirmeleri hususunda denetim ve rehberlik yapar.
(3) Aynı alanda birden fazla okulun öğrencisinin mesleki eğitim gördüğü işletmelerde,
okullar arasında işbirliği yapılarak koordinatörlük görevi bir okul müdürlüğünce yerine
getirilebilir.
(4) Okulda atölye ve laboratuvar kurulmaması veya yeterli donatım bulunmaması
hâlinde sektörle işbirliği çerçevesinde yapılan protokol kapsamında işletmelerin eğitim
birimlerinde alan/dal derslerinin eğitim ve öğretimi için görevlendirilen öğretmenlerin bu
görevleri koordinatörlük kapsamında değerlendirilmez.
(5) Koordinatörlük görevi, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders
ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8 inci maddesi kapsamında yapılan faaliyetler için
verilmez. İşletmelerde mesleki eğitim gören mesleki açık öğretim lisesi öğrencileri ile
örgün mesleki eğitim gören öğrencilerin koordinatörlük görevi birlikte planlanabilir.
+
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/normkadr ... dro_1.html
Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar
MADDE 22- (1) Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:
a) Müdür norm kadrosu verilme şartlarını taşımayan hiçbir eğitim kurumuna müdür yardımcısı normu verilmez.
b) Müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesinde esas alınan öğrenci sayısına, o okula kayıtlı bulunan ana sınıfı, uygulama sınıfı, alt özel eğitim sınıfı öğrencileri de dâhil edilir.
c) Alan itibarıyla ders yükünün hesaplanmasında;
1) O alan içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.
2) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin, atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları göreve ilişkin ders saatleri de dikkate alınır.
ç) Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kuramlarında alan/dal derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz ve gruplar
1) 9 uncu ve 10 uncu sınıflarda, 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31' den fazla öğrenci için 3,
2) 11 inci ve 12 nci sınıflarda, 847 öğrenciye kadar 1, 17-25 öğrenciye kadar 2, 25-33 öğrenciye kadar 3, 33 ve daha fazla öğrenci için 4,
olacak şekilde oluşturulur. Ancak, k
aynaştırma yoluyla eğitimine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin bulunduğu gruplarda, gruplar ikiye bölünür. Öğretmenlerin ayrı fiziki ortam ve laboratuvarlarda veya grup çalışması yaptıkları makine, araç ve gereçle işledikleri dersler gruplara ayrılır, ders yükü de buna göre belirlenir.
SONUÇ
Ek ders ücreti eşit dağıtılmaz, ders yükü eşit dağıtılır. Şeflik görevi için verilen ek ders görevleri maaş karşılığına sayılmadığı için (bknz. Ek ders yönetmeliği) zaman zaman ek ders ücretleri farklı çıkar. Yüzyüze ders miktarına göre değişen bazı durumlarda bu fark 10 saate kadar çıkabilir.
ÖRNEK:
Bir alanda 50 saat ders vardır. 1 adet bölüm şefi, 1 adet atölye şefi ve 1 adetde öğretmen vardır. ayrıca 30 saat koordinatörlük vardır.
ders yükü 50+10+6 (ders+bölüm şefliği+atölye şefliği) = 66 ise
66/3=22 olur.
bölüm şefi 13 saat ders + 10 saat şeflik + 10 saat koordinatörlük alır.(21 saat ek ders ücreti)
atölye şefi 17 saat ders + 6 saat şeflik + 10 saat koordinatörlük alır.(17 saat ek ders ücreti)
öğretmen 20 saat ders (burada 22 ders verilmez çünkü şefler maaş karşılığını dolduramamış henüz) + 10 saat koordinatörlük + saat rehberlik/kulüp alır. (14 saat ek ders ücreti)
ÖRNEK:
Bir alanda 70 saat ders vardır. 1 adet bölüm şefi, 1 adet atölye şefi ve 1 adetde öğretmen vardır. ayrıca 30 saat koordinatörlük vardır.
ders yükü 70+10+6 (ders+bölüm şefliği+atölye şefliği) = 86 ise
86/3=28-29-29 olur.
bölüm şefi 20 saat ders + 10 saat şeflik + 10 saat koordinatörlük alır.(22 saat ek ders ücreti)
atölye şefi 22 saat ders + 6 saat şeflik + 10 saat koordinatörlük alır.(20 saat ek ders ücreti)
öğretmen 28 saat ders + 10 saat koordinatörlük + saat rehberlik/kulüp alır. (22 saat ek ders ücreti)