BBNet'in Fatih projesi formel görüşü nedir?

Kodla Büyü
Görüşüm;

1- Akıllı sınıflarda bilgisayar eğitiminin yapılamayacağıdır. Belki akıllı sınıfları kurabilirler ama ilköğretim için proje yapım sürecine girildiğinde BT sınıfları dağıtılmamalıdır. Aksi halde facebook ve msn'i bilgisayar bilmek diye nitelendiren toplumumuz ve öğrencilerimiz şu an bilişimi belki üretmek için kullanabilirken artık tamamen bilişimi tüketen bir toplum haline dönüşecektir.

Şu an az da olsa word kullanabilen, site yapabilen öğrenciler bu süreçten sonra sadece msn'e girmeyi öğrenmekle yetinecektir.

2- Şu an zaten imkanları olan birçok okulda ( kendi okulum dahil ) her sınıfta bilgisayar, projeksiyon var. Ve 2-3 yıl daha beklenirse zaten tüm okullarda bu uygulamaya geçiliyor. Kimse bu uygulamayı yaparken zaten MEB'i beklemedi. Önemli olan kısım eğitim yazılımı kısmıdır. Bu sınıflarda kullanılacak olan eğitim yazılımları ve bu yazılımları kullanacak olan öğretmenleri yetiştirmek, bilgisayar ve projeksiyon göndermekten daha önce yapılması gereken bir işlemdi..
 
Akıllı tahtayı kullanacak öğretmenlerimizi iyi eğitmeliyiz, kim yapacak bu işi küsmüş bilgisayar öğretmeni mi?
 
Performansa dayalı bir sistem getirilmediği, akıllı tahtayı kullananla kullanmayana aynı maaaş ek ders ödendiği, hak edenin değil de yalakalık yapanların taktir teşekkür belgesi aldığı bir sistemde hiç bir işe yaramaz. Birileri zengin olacak sadece.
 
daha önce ki projelerden elde edilen olumlu ve olumsuz sonuçlar üzerinde durulmadıkça yeni projelere olan güven olmaz. herkesin şüpheyle hatta olumsuz baktığı bi projeden ne beklenebilir. yasaları halk oylamasına sunulurken öğretmenlerin projeler hakkındaki düşüncesi alınmadan basın açıklamasıyla proje tanıtmak ne kadar doğrudur.
 
Bu projenin eğitimin kalitesini yükseltmek adına bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Bt sınıfıları diğer öğretmenlerin kullanımına açıldı, hangi okulda kaç sınıf ve branş öğretmeni Bt sınıfını kullanıyor? İmkanlar ne kadar çok olursa olsun öncelikle öğretmenlerde BDE bilinci ve konuyla ilgili eğitimi kazandırlımalı. Ama öyle yüzeysel kurslarla değil. Benim okulumda her sınıfta bilgisayar ve projeksiyon var. Fatih projesi bizim okula sadece akıllı tahta katabilir. Şu an bütün öğretmenler projeksiyondan eğitim yazılımlarıyla dersi işliyor. Ancak kaç tanesi BDE bilinciyle işliyor bilmiyorum. Sonuçta eğitim sistemi yapılandırmacı yaklaşıma doğru giderken bu şekilde öğrencileri pasif duruma getirmiş oluyoruz. Öğrenciler ağzı açık projeksiyonun gösterdiği şeyi iziliyor. Eğitim sistemi giderek robotlaştırmaya doğru gidiyor.
Şu an türk geçnliği bilgisayar, internet bağımlısı olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor. Ama kendi ihtiyaçları için bile bilgisayarı ve teknolojiyi nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor. Bu bilincin kazandırılması için hiçbirşey yapılmıyor aksine kontrolsüz bilgisayar kullandıkları için ve bu konuda bir eğitim almadıkları için durum daha da kötüye gidiyor.
Kimse bizim görüşlerimizi sormuyor ama bence eğitim sistemimizde iyileştirilmesi gereken öncelikli konular şunlar:

1- Hala okullar temizlik ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda, bu konu belirli bir standart getirilerek devlet tarafından karşılanmalı.

2- Öğrencilerin sosyal aktivitelerde bulunabilmesi için okullarda ciddi projeler başlatılmalı. (Eğitim sadece akademik eğitimle olmuyor hala anlayamadık.)

3- Bilişim çağını yakalamaya çalılşıyoruz ama yapılan çalışmalar makyajdan öte gidemiyor. Öncelikle okullarda eski olan Bt sınıflarının da yenilenmesi, ardından teknolojiyi kullanabilen bireyler yetiştirmek için bilişim teknolojileri dersine önem verilmeli. Bu konuda kesinlikle bir seferberlik şeklinde öğretmen, idareci ve öğrenciler planlı bir şekilde eğitimden geçmeli.
 
Bakanlık öncelikle;
atıl durumda bırakılan,
Çalışma azmi kırılan,
okula her gelişinde ben kimim sorusunu sormak zorunda bırakılan,
Bunca eğitimi göz ardı edip teşvik yeine sömürülmeye çalışılan

BT öğretmenlerinin isteklerini yerine getirmelidir.
İşinden nefret eden birinden verim alamazsınız. Nefret ettirmek yerine çalışanın performansını artırıcı uygulamalar yapılmalıdır.


"Kontrolsüz güç güç değildir"

Siz herşeyi kurun belki kullanan olur şeklindeki zihniyetten biran önce vazgeçilmelidir. Verimli olacağını düşünenlerin de biran önce rüyalarından uyanmaları gerekir.
 
Geçen yıl çalıştığım okulda müdürüm kılı kırk yararak akıllı tahta sistemi kurdu.Her zaman her yerde diyorum geçen yıl müdürüme de dedim."Akıllı tahta sistemi iyi ama ELZEM değil"hele ki öğretmenlerimizin daha eğitim sistemimizdeki genel sistem değişikliğine (ezberci sistemin değiştirilmeye çalışılmasından bahsediyorum)bile ayak uydurmayı becerememesini de düşünürsek Akıllı Tahta Sisiteminin peşkeşten ileri geçmeyeceği aşikardır.Sistemi kullanmaya çalışan iyi niyetli arkadaşları gördüm;olmuyor.Aynen 1. faz Lablar gibi sistem tam kullanılamadan çöpe gidicek.Umarım ben yanılırım.
 
Benim okulumda e-posta adresi olmayan ve bununla övünen öğretmenler var. Bilgisayarı internete girme, oyun oynama aracı olarak gören, evrak lazım olduğunda indirmek için kullanan, müzik indirmek için kullananlar var. Ders için kullanan arkadaşlar da var. Yani okulumdaki öğretmenlerin teknolojiye yaklaşımı 3 ayrı grupta toplanıyor. 1. gruptakiler kendilerini yenilemek istemiyorlar ve genelde bu öğretmenler 15 yıl üzerinde görev yapan öğretmenlerimizden oluşuyor(hepsi olmasa da).
2. gruptakiler sadece lazım olduğunda kullanıyorlar ve bilişim alanındaki bilgileri sınırlı, neler yapabileceklerini ve teknolojinin kendilerine sağlayacakları yaraları bilmiyorlar. Gerekli yardımlar ve anlatımlarla eğitimde teknoloji kullanımına ısındırılabilirler. Bu grupta her yaştan öğretmen var.
3. gruptakiler teknolojiyi eğitimde kullanmanın avantajlarının farkındalar ve mümkün olduğunca kullanmaya da çalışıyorlar. Bu gruptakiler de genelde genç öğretmenlerimizden oluşuyor.

Benim okulumda dersliklerde 13 projeksiyon cihazı bir akıllı tahta var. Gerçek olan şu ki öğretmen kullanmak istemedikçe sınıfı istediğiniz kadar teknolojik malzeme ile donatın hiç farketmiyor.

Bir örnek vereyim, daha 1 ay önce bir akıllı tahta firmasından gelen bir arkadaş bununla ilgili bir sunum yaptı. Bir öğretmenimiz daha adam anlatmaya başlar başlamaz "Ben bunda bir üçgen çizene kadar ders biter, bu işimizi kolaylaştırmaz aksine zorlaştırır" diye çıkıştı ve " Ben bu sınıfımda olsa da kullanmam" dedi. Akıllı tahtanın takıldığı sınıfı kullanan(okulumuzda branş dersliği uygulaması var) Türkçe öğretmenlerimizden biri de "Hakikaten güzel bişeymiş, ama yanına bir tane de normal beyaz tahta taksak, akıllı tahtayı her zaman kim kullanacak" dedi. Akıllı tahta bu sınıfa takılalı 1 ay oluyor ve bu Türkçe öğretmenimiz akıllı tahtanın yararının farkına vardı çok şükür ve artık beyaz tahta takalım talebinde bulunmuyor.

Tüm bu durumu özetlersek öğretmenlerin sadece akıllı tahta değil, BDE nin faydaları hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığı görülüyor. Bu iş anlatmayla olmuyor en iyi yöntem uygulatmak ve farkı göstermek.
 
proje olarak fatih projesi güzel aslında.. ancak ülkemiz şartlarında uygulandığında yeterli verim alınabilecek mi? alınamayacağını düşünüyorum. Eğitim sisteminde 3 etmen var öğretmen öğrenci ve fiziki şartlar... proje fiziki şartları uygun hale getiriyor ancak uygulayıcı olan öğretmeni motive edecek şekilde gelmiyor... öğretmenin okul şartlarındaki önceliklı sıkıntılarını çözmüyor öğretmenin bilgisayar destekli eğitime bakış açısını değiştirmiyor... bu da projede yapılan yatırımın büyük kısmının atıl bir şekilde okul köşelerinde ziyan olması anlamına gelmektedir... ayrıca proje bu şekilde uygulandığında bilgisayar destekli eğitim yerine tek taraflı (öğerencinin izlediği teknolojiyi birebir kullanamadığı) bir duruma dönüşecek... fatih projesinde okullarda öğrenciler birebir teknolojiyi kullandırabilirsek o zaman çok daha verimli olacağına inanıyorum... ancak burada bir tezatlık daha doğuyor okullarda laboratuarları kapatmaya gidecek kadar ilgninç bir düşüncede oluştu... durumlar daha ii analiz edilmelidir...
 
Niyazi SARAL' Alıntı:
unknownrealmman' Alıntı:
Niyazi Bey, formel bir görüş istemişsiniz de; bunca üyesi olan bir forumdan tek tip bir görüş çıkarmak gerçekten zor. Hatırlarsanız CeBit öncesi hazırlıklarda da tek bir görüşte birleşme konusunda zorlanmıştık. Projeyi biçimsel yönünden değerlendirecek kadar bilgi sahibi olduğumuzu da düşünmüyorum ben.

Konuyu içselleştirmeyelim demişsiniz ama, ben yine şahsi görüşümü belirteyim; tabiri yerindeyse bu proje için ok yaydan çıkmış. Birilerinin belirlediği şartlarda bu donanımsal yapı bir şekilde satılacak devlete. Bunun dönüşü yok sanırım. İşin yazılımsal yönüyle ilgili ise hemen hiç bilgi sahibi değiliz ki esas projenin verimli olması konusunda kaygılanılması gereken tarafı burasıdır diye düşünüyorum. Hele biz BT öğretmenleri formatörlüğe bile soğuk bakarken, böyle bir projenin bize getireceği yük nedeniyle projeye büyük oranda olumsuz yaklaşıyoruz. Küskünlük bizim ayıbımız değil ama.

Katılmıyorum. Farklı düşünceler de olsa bir "görüş" belirlenebilir. Belki %100 karşı çıkılmaz ama kaygılarımızdan bahsedilebilir. Buraya bu para harcanacağına öğretmenlerin şu..şu hakları verilmeli denilebilir.

Ayrıca ok ve yay konusunda ise yine farklı düşünüyoruz. Bu işin harcaması yapılmadan her an durarbilir. Arayın bakalım YouTube yasağına karşı çıkan ilk kişilerden biri kimmiş? Hürriyetten beni telefon ile arayıp görüş sormuştular. Provakatif konuşmayı bilirim.

Niyazi Bey, provokatif konuşmayı bilirim demişiniz de BT derslerinin kaldırılmasında ya da Cebitte haklarımız konusunda neden herhangi olumlu sonuç alınamadı.
Tek bir görüş bildiriniz diye ısrar ediyosunuz.Ama böyle bir konuda bizden tek bir cevap alamazsınız.Çünkü bu konunun da tek bir cevabı,görüşü yok..

İmza töreni yapıldığında ben de ordaydım ve MEB Çubukçunun söylediği kadarıyla bu projede akıllı tahta yok esasında ama nedense Başbakan da Basın da akıllı tahtanın yer aldığını belirtiyor.İlginçtir seçimler yaklaşıyor!!! :)
Onun dışında açıkcası bizim okulumuz kalabalık sınıflardan oluşuyor ama şuan 3. sınıfa kadar her sınıfta projeksiyon ve laptop ve yazıcı var.bundan bir kaç sene sonra da bütün sınıflarda yapılması planlanıyor.Yani çok düşünceli devletimizin çok yararlı bu projesine katrilyonlar harcamasından! ziyade okullar zaten BDE ye adım adım geçiyor.

Birincisi bütün memlekette bu kadar kalabalık sınıflarda bu akıllı sınıf olayı yürümez.Bu kesin.
ha illa ki yandaşlarımıza biz bu proje dahilinde para kazandırıcaz deniyorsa, bilemem
İkincisi hangi sınıf öğretmeni ya da branş öğretmeni bilgisayar desteğiyle ders işliycek.Olay projeskyiondan yansıtıp göstermek değildir.Hani bunun öğrenciyle etkileşim boyutu?
Üçüncüsü ki en önemlilerinden içerik kısmı nasıl sağlanacak..Eğitek in öğrenme nesnelerini inceledim ve inanın utandım.Ki bu içerik hazırlamada dahi biz BÖTE mezunlaırını işe koşmazlarsa yazık ki ne yazık..
İşte o zaman anlarım ki bütün bu dökülen projeler,paralar bilmemneler kesinlikle öğrenci için, eğitim için yapılmamaıştır.
Sen hem bilgisayar derslerini kaldır hem de getir bilgisayarı sınıfa sok.Kim kullanacak onu ????
Ama olsun gelecek yaklaşık 5 yıl içinde o kadar salak , araştırmadan haberi olmayan ve sadece msn ve facebooka girebilen nesilden oluşacak..Olsun varsın bizi de o zaman tekrar İSTEDİKLERİ bir şekle sokarlar..

Bizden tek bir görüş ve olayın benimsenmemesini beklemeyin lütfen..
Biraz uzun oldu ama uzun zamandır dökmediğim içimi ben de sanala döktüm ...
İyi çalışmalar herkese :)
 
ebfo45' Alıntı:
Evrensel Hizmeti Fonunda biriken paralar birike birike nereye kadar.Sonuçta harcanması lazım:) Niyet iyi ama o akıllı tahtayı kullanacak kaç tane akıllı öğretmen var. Ben az sonra Proteus-ISIS anlatacağım kendi labımda akıllı tahta var ama genelde kullanmıyorum. Projeksiyon ithal edip şu fatih ihalesine mi girsek :)

ebfo45' Alıntı:
Performansa dayalı bir sistem getirilmediği, akıllı tahtayı kullananla kullanmayana aynı maaaş ek ders ödendiği, hak edenin değil de yalakalık yapanların taktir teşekkür belgesi aldığı bir sistemde hiç bir işe yaramaz. Birileri zengin olacak sadece.

Cemal Hocam, haydi zengin olalım. Ne zaman yapılacak bu işin ihalesi? Acaba bizler de girebilir miyiz? 80.000 parça maldan 10'ar $ kazansak 800.000$ yapar.
 
Niyazi Bey, provokatif konuşmayı bilirim demişiniz de BT derslerinin kaldırılmasında ya da Cebitte haklarımız konusunda neden herhangi olumlu sonuç alınamadı.
Tek bir görüş bildiriniz diye ısrar ediyosunuz.Ama böyle bir konuda bizden tek bir cevap alamazsınız.Çünkü bu konunun da tek bir cevabı,görüşü yok..

Uzun yazmıyacağım tek kelime: Niyazi Hocaya haksızlık yapıyorsun.
 
merkezdeki okulumuzda günde 3-4 saat elektrikler gidiyor.Bazen sular kesiliyor.Bu koşullar hala 3.dünya ülkeleri seviyesindeyken biz fatih projesini konuşuyoruz..
 
başbakan projeyi tanıtırken günümüz şartlarında yabancı dili olmayan ve bilgisayar okur yazarı olmayan kişilerin iş bulmalarının zor olduğuna değindi. ama bu proje ile çocuklar nasıl bilgisayar okur yazarı olacak ben anlamadım. öğrencilere bilgisayar kullanmayı öğretmenin yolu dersi 2 saat zorunlu yapmaktır. hem bilişimin öneminden bahsedip hem dersi kaldırmanın mantığını anlayamıyorum. çocuklara laptop dağıtmakla da bilgisayar öğretilmez ben kocaelinde çalışıyorum burada ki 6.sınıfların hepsine geçen yıl büyükşehir belediyesi netbook dağıttı ama çocuklar onlarda sadece oyun oynadı. eğer gelecek nesillerin en azından bilgisayar okur yazarı olmasını istiyorsak mutlaka bilişim teknolojileri dersini zorunlu ve 2 saat yapmalıyız bunun haricindeki uygulamalar bu açıdan işe yaramazlar.
 
the_korsan' Alıntı:
İş sınıflara projeksiyon, dizüstü, akıllı tahta vs ile bitmiyor. Tamam okullara sınıflara bu kadar teknolojik makina vermek güzel, hiç gelene hayır dermiyiz fakat fatih projesinden öte başka sıkıntılar var.

Öğretmen sayısı yeterli mi?
Okullarda temizlik görevlisi var mı? Benim okulumda 3 yıldır yok.
Mevcut derslikler, binaların fiziki şartları yeterli mi?
Öğrenme nesneleri, içerikler hazır mı?
Bu proje için öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri verildi mi, veriliyor mu?
Küstürülen bt öğretmenleri bu projenin neresinde?
Okullardaki bt sınıfları BDE için ne kadar kullanılmış? Bu projeyle sınıflarda ne kadar kullanılacak bunun araştırması fizibiletisi var mı?
Fatih projesiyle eğitimde yeni bir çığır açılacak mı, yoksa bu halde öğretmenler internetten 2 tıklamayla buldukları hazır sunuları görselleri animasyonları tık tık izletecek mi? Bilinçli bir şekilde kullanılmazsa yine tek taraflı öğrenme olmaz mı?

Şahsen ben sonucun iyi olması sadece ümit etmek istiyorum ama bu dediğime kendim de inanmıyorum

hocam Çok güzel yazmışsınız.. İlave yapmak istiyorum:

Diğer branş öğretmenleri BT sınıflarını dahi kullanmayı bilmiyor. Onlar için bile hizmet içi eğitimler gerekirdi, yapılmadı. BT öğretmenleri bu iş için kullanılabilirdi. Pozisyonları eğitim teknoloju ve bu donanımların kullanılmasını öğretmek olabilirdi.

Şimdi Fatih projesi için de bu tip uygulamalar yapılmazsa yazık olur!!!

ayrıca okulların fiziki ortamları çok yetersiz. Hizmetli ihtiyacı var. Kadrolu hizmetli yok, ödenek yok vs. vs.
ayranımız yok içmeye... gerisi malum!
 
Niyazi hocamın söyledilerini düşünürsek aklıma gelen en yapıcı öneri bu projenin gerçek amacına ulaşmasına en büyük katkı olarak okulların mükemmelleştirilmesi adlı paralel bir projedir ve bu projede de muhtemel en az bu kadar bütçeye ihtiyaç vardır.. fatih in uygulancağı her okul gözden geçirilip fiziki eksikleri idareyle ve öğretmenle istişareden sonra tespit edilerek okula özerk bütçe ayrılır. İdareden en kıza zamanda eksiklerin giderilmesi istenir. Bu bütçe de en son müdür rotasyonundan sonra yeni gelen müdürlerin kendini göstermesi için bir şans olur. madem bu proje hayata geçecek bari firmaların kazandığı kadar okullar da kazansın!!! Bu ihaleyi alan firmayı nasıl denetleyeceksen müdürleri de öyle denetleyebilrsin verdiğin parayı iş tahattü şartına bile bağlıyabilirsin.. bunu kabul edecek onlarca müdür tanıyorum... binlerce ilköğretim müffettişi de yapılacak fiziki iyileştirmelerin denetçisi olur.. böylece eğitimde mükkemmel okullar adıyla bu projeyi tanıtabilirsin... evet fatihin işe yaracağı okullar var ama Türkiye'nin kırsaldaki neredeyse tüm okullarının fatih e hazırlanması hatta eğitim-öğretime hazırlanması gerek .. umarım okulları teknolojik araçlarla doldurup kendi hallerine bırakmazlar yine
 
Akıllı tahta kullanımında yeterli eğitim içeriği yok. Bir çok okulda akıllı tahta var ama akıllı tahta için hazırlanmış içeriklere bakmaya kalktığınızda çok az içerik karşınıza çıkar. Bu da akıllı tahtayı sadece fare olarak kullandığımız gerçeğini değiştirmiyor maalesef.
 
Bardağın hep boş tarafını görüyoruz.
İyi bir altyapı ve destekler ile çok yararlı olabilecek bir proje.
İnteraktif ve zengin içerikler sağlanırsa öğretmenlerde hizmet içi eğitimler ile akıllı sınıfı kullanmayı güzelce öğrenirlerse neden iyi olmasın.
Ayrıca bizler de içerik geliştirmede ve sınıfların kullanımında görev alacak gibiyiz. Herkes işini iyi yaparsa etkili olacağına inanıyorum.
 
Bu projenin kullanılabilir olması için:
Öğrencilerin Bilgisayar eğitiminden geçmesi(Bilişim Teknolojileri Dersi - Her kademede) ve Öğretmenlerin Bilgisayar Eğitiminden Geçmesi(Donanım ve yazılımların kullanımı ile ilgili hizmetiçi eğitimler) gerekir.

Aslında eğitimde eksiklerimiz çok fazla ama bu proje için bunlar sayılabilir.
 
ebfo45' Alıntı:
Performansa dayalı bir sistem getirilmediği, akıllı tahtayı kullananla kullanmayana aynı maaaş ek ders ödendiği, hak edenin değil de yalakalık yapanların taktir teşekkür belgesi aldığı bir sistemde hiç bir işe yaramaz. Birileri zengin olacak sadece.
:alkis:

Arkadaşlar görüşlerimizi uzun paragraflardan ziyade başta madde madde etkin cümlelerle yazarsak tablo daha kolay anlaşılır.
 
diğer fikirler:
* Bilişim öğretmenleri, diğer öğretmenleri iyi birer bilişim kullanıcısı edebilecek birer eğitimci konumunda olmalı.

* Öğretmenler için uygulayabilme düzeylerine göre ödül - yaptırım dengesi düşünülmeli.

* Teknik desteği sürekli olarak verilecek şekilde düşünülmeli, uzun vadeli olması göz önüne alınmalı (hükümet süresi değil),
(Kadrolu yetişmiş teknisyenler görevlendirilmezse, bilinsin ki rant ve göz boyama vardır.)
 
konu okulların hizmetli eksikliği, yakıt sıkıntısı değil arkadaşlar konu fatih projesi. eksiklikler yolunda gitmeyenleri konusursak günlerimizi veririz. sınıflarımızı teknolojik olarak geliştirmenin eğitimi geri götüreceğiini söyleyebilecek biri var mı. sanmıyorum.
fatih projesi ister birilerini zengin etmek için yapılan bir proje olsun, ister seçim yatırımı olsun ne dersek diyelim sonuçta okularımızda eksik kalan teknolojik ürünleri okullarımıza getirecektir.
bizim forumumuzda konusuluyosa bu tabii ki bizi ilgilendiren kısımlarıda konuşacağız. fatih projesi bize, bilişim teknolojileri öğretmenlerine ne getirecek ne götürecek.
 
F@tih Projesi birazda avantajına bakalım

F@tih projesi gündemde olduğundan beridir kendi içimizde serzenişlerimiz sürüyor. Eğitimde o kadar eksiklikler varken ne gerek vardı şimdi böyle bir yatırıma diye bende hayıflanıyorum ama yine de okulların böyle imkanlara kavuşacak olmasına seviniyorum.

ilk sayfada şunları yazmıştım
“Öğretmen sayısı yeterli mi?
Okullarda temizlik görevlisi var mı? Benim okulumda 3 yıldır yok.
Mevcut derslikler, binaların fiziki şartları yeterli mi?
Öğrenme nesneleri, içerikler hazır mı?
Bu proje için öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri verildi mi, veriliyor mu?
Küstürülen bt öğretmenleri bu projenin neresinde?
Okullardaki bt sınıfları BDE için ne kadar kullanılmış? Bu projeyle sınıflarda ne kadar kullanılacak bunun araştırması fizibiletisi var mı?
Fatih projesiyle eğitimde yeni bir çığır açılacak mı, yoksa bu halde öğretmenler internetten 2 tıklamayla buldukları hazır sunuları görselleri animasyonları tık tık izletecek mi? Bilinçli bir şekilde kullanılmazsa yine tek taraflı öğrenme olmaz mı?”


BT formatörü olarak görev yapan birçoğumuz iyice teknik servisci olacağız diye düşünüyor. Şartlar belki bizi bazen değil sürekli zorluyor ama mecburi olduğumuz bir şey yok arkadaşlar. Gelecek bilgisayarlar garantili gelecek, btariza ile sorunlu bilgisayarları garantiden yapılır. Arızalı bilgisayarlara müdahale etmek, açmak sökmek takmak vs sizin kişisel tercihiniz fedakarlığınızdır. Yapmak istemiyorsanız garantilileri btariza ya , garantili olmayanlar içinde arıza kaydı tutup idareye bildirirsiniz. Gelen bilgisayarlara güvenlik önlemlerini en baştan alırsanız (Acronis, ghost, deepfreeze vs) işlerin rayında gitmemesi için bir neden yok. Gerçi dizüstüler için büyük bir sıkıntı yok, içini açıyım sökeyim takayım derdi yok, recoveryleri de partitionda hazır tek tuşla geri yükle işlem tamam.

Geriye tek kalan HAYIR denmesi gereken durumlarda HAYIR diyebilmekte, üstümüze vazife olmayan angarya işleri reddebilmekte. Bazen arkadaşlarımız öğretmenlerin kişisel işlerine koştuklarından da şikayet ediyorlar. Bu herkesin kendi kişisel özelliğidir, yapmak zorunda olmadığımız işler için şikayet etmemizin sebebi sorumlusu aslında bizler oluyoruz.

Mutlaka projenin eksikleri var, alt yapısında, fiziki şartlarda ve öğretmenlerin kullanma becerisinde çok eksikler var ve bilhassa bizim projedeki konumumuz belirsiz halde. Derslerimiz bitmiş durumda. Geri gelecek mi gelmeyecek mi belirsiz, bizim görev tanımımızda belirsizliğini sürdürüyor, bizlerde psikolojik olarak çok yıprandık, derslerimizi geri almak için, bt formatörlüğünün görev tanımının yapılması için ne kadar zamandır hepimiz çabalıyoruz ama bu sorunlar bu projedeki heyecanımızı öldürmesin. Hiç mi güzel bir tarafı yok, avantajı yok bu yatırımın. En azından tüm öğretmenlere kendilerini geliştirmek için bu proje zorlayıcı olacaktır. Hatta içerik geliştirmek için bize bile.

Bence gerçekten eksikliklerine rağmen, yanlışlıklara, zengin edilecek firmalara rağmen, projenin en büyük destekçisi olacak bizlerin sıkıntılarımızı, halimizi göremeyen anlayamayan, bizler olmadan projenin sağlıklı yürüyemeceğinin farkında olmayan yada olupta kılı kıpırmayan bakanlığımıza rağmen süper bir proje ve bu projeyle bizim konumumuzun şu andan daha iyi olacağını düşünüyorum.

Birazda sıkıntılarından çıkıp nasıl faydaları olacaktır, iyi yönleri nedir bunlara bakalım, yiğidi öldürelim ama hakkını da verelim.

Saygılarımla
 
cetinersin' Alıntı:
Bardağın hep boş tarafını görüyoruz.
İyi bir altyapı ve destekler ile çok yararlı olabilecek bir proje.
İnteraktif ve zengin içerikler sağlanırsa öğretmenlerde hizmet içi eğitimler ile akıllı sınıfı kullanmayı güzelce öğrenirlerse neden iyi olmasın.
Ayrıca bizler de içerik geliştirmede ve sınıfların kullanımında görev alacak gibiyiz. Herkes işini iyi yaparsa etkili olacağına inanıyorum.

dolu?
 
Re: F@tih Projesi birazda avantajına bakalım

Nihayet herşeye rağmen olumlu şeyleri gören, olumlu düşünmeye çalışan birini gördüm forumda. Teşekkürler. :alkis:

Bir çoğumuz küstürüldüğümüz için beynimizde MEB'i yeri ayaklar altına. MEB ne yapsa artık bize yaranamaz gibi geliyor. Bu sebeplede bu proje güme gitti gözümüzde. Elbette iyi yanları var.

Ek ders, norm fazlası durumları bence yakın bir zamanda ya da en azından yaza kadar çözülecek diye düşünüyorum. TTKB bir taş attı ek dersleri kaldırdı şimdi MEB uğraşsın dursun bizi ne yapacağını. Bir yerde patlayacak. Formatör öğretmenler bile norm fazlası durumuna düşmeye başladı. Hepimiz bunaldıkça bunaldık, bu işin sonu cinnet. MEB bilişim cinneti geçirecek bu gidişle. Umarım yaptığı hatayı efendi gibi kabul edip adam gibi bir çözüm getirebilirler. Ben hala çözümün geleceğine inanıyorum. Ama gecikmiş adalet, adalet değildir, gecikmiş çözüm de çözüm değildir...

Projeye geri dönecek olursak, öğretmenlerin düz anlatım yaptıklarında bile bu proje faydalı olacaktır, çünkü öğrenciler duyduklarının neredeyse tamamını unutuyor ama gördüklerini biraz daha kolay hatırlıyorlar. Yaparak yaşayarak öğrenme stratejisini de derslerinde uygulayan bir öğretmen için proje çok faydalı olacaktır. Eski okulum şu an tüm sınıflara akıllı tahta, laptop, projeksiyon aldı ve bir çok öğretmen etkin bir şekilde kullanıyor.

Bizlerin önemini artıracak bir proje olacağı da aşikar. Ancak önemimizi artırmadan önce bizi ayaklar altından kaldırmaları gerekiyor.
 
Re: F@tih Projesi birazda avantajına bakalım

Aynen Yasin hocam, ayaklar altında kalmaya illaki çözüm gelmesine gelecek geçte olsa güçte olsa gelecek, darlığın sonu ferahlık olur inşallah.

Elbette her birim anlayacak ki bt ve bt formatör öğretmenleri olmadan bu proje sağlıklı uygulanamaz, bt eğitimi , bt dersleri olmadan bilişim eğitimi, bilgisayar destekli eğitimde yapılmaz.

Dediğiniz gibi bazen düz anlatımda olsa sırf projeksiyonla ilgi çekmek bile öğrenmenin kalıcı olmasında faydalı olacak.
 
içerik yetersizliği ve öğretmenlerin bde konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları konusunda hemfikir gibiyiz. mesajları okurken aklıma şöyle bir düşünce geldi.

1. akıllı tahtada kullanılacak içerikleri hazırlayacak birileri lazım (böte de biz bunun eğitimini almışken, dünyanın parasını dışarıdan yazılım almaya harcamak pek akla yatkın değil)

2. donanımları bakım altında tutacak, gerektiğinde garantiye tamire gönderecek birileri lazım.

yıllarca formatörlük yapmış biri olarak şunu kendi adıma diyebilirim ki okulda size tahsis edilen bi oda olsa bile içerik hazırlamanız mümkün değil. çünkü işe konsantre olamıyorsunuz. teneffüslerde birileri geliyor, idare, öğretmenler sizden bişeyler istiyor derken gün bitiyor, ertesi günde aynı işler söz konusu.

donanımların bakımı konusunda da meb de bizden iyisi yok ellerinde. ancak herşeyi tamir edebileceğimizi düşünmekten vazgeçmeleri ve teknik konuda bizlerinde desteğe ihtiyacımız olduğunu kabul edip bu konuda ufak bir bütçe oluşturmalı gerekli yada meb le anlaşmalı teknik servisler olmalı.

bu nedenle il-ilçe merkezlerinde ram tarzı bi uygulama olabilir. yani il-ilçe merkezlerine bilgisayar öğretmenleri çekilip içerik hazırlama konusunda görevlendirilir. her öğretmene de birkaç okul verilir o okulun içeriğinden ve donanımların bakımlarından sorumlu tutulabilinir diye düşünüyorum sizler ne dersiniz?
 
inanakyol' Alıntı:
Soğuk kış aylarında yeterli yakıt olmadığı için montlarla atkılarla ders yapmak zorunda olan öğretmenler ve öğrencileri ısıtacaksa, birleştirilmiş sınıfları ayıracaksa, öğretmen eksiğini giderecekse, okulların temizlik problemlerini halledecekse, öğretmen hakettiği değeri görecekse, velilerden okulun giderleri için toplanmak zorunda olan aidatları ödeyecekse fatih projesinin eğitime katkısı olur. Eğer bu problemler problem değilse fatih projesi ile eğitim ve öğretimde çağ atlarız.
:+1: :+1: :+1:
 
Geri
Üst