Bt sınıflarındaki program modüler şekilde düzenlenmişti.. Sanırım 2005 itibari ile dernek sitemizdeki raporda mevcuttu sanırım incelemiştiniz..
Toplam 8 basamaktan oluşan ve birbirini takip eden modüller idi.. Ama mesela kazanımlar modül sırası ile orantılı olarak zorluk derecesinde idi hatırladığım kadarıyla..
Temel Bilişim Eğitimi , Bilgisayar Parçalarını tanıma Donanım Yazılım Antivirüs Güvenlik Telif Hakları Office Programları Bilgisayar ve Sağlık İnternetin Kullanımı Arama Motorları HTML ve Visual Basic ile basit kodların yazılması.. Elbette tüm basamakları etkin bir şekilde uygulamak mümkün olmuyordu.. Kazanımlar güncellenmesi gerekirken en sonunda tamamen ders seçmeli hale getirildi..
Bu bahsettiklerim İlköğretim okulları için geçerli..
Liseler de ise Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dersi şeklinde seçmeli olan 1 ya da 2 saat seçilebilen bir ders var... Yine Temel BT eğitimi ile başlayıp Office Programlaro (Word Excel Powerpoit ) devamın da İnternet ve E-posta kullanımı ile biten bir içerik mevcut ama kitaplar halen Office 2003 şeklinde ... Yani Milli Eğitimin dersi ne kadar önemsediği ile ilgili küçük bir ayrıntı size...
Bizler ise bir çok BT öğretmeni müfredatı kendine göre düzenleyerek veya farklı bir müfredat izleyerek yapması gerekeni yapıyor bunca zamandır... Benim genel olacak ama bir kaç tespitim var öğrenciler açısından..
İstanbul da bir genel lisede çalışıyorum kalabalık bir okul..
Öğrenciler klavye deki 2. ve 3. tuşların nasıl çıkarılacağını bilmiyor .. Ama iş Facebook ta ifade yazmaya gelince kopyala yapıştır.. İnternetten indirdiği bir dökümanı nasıl ve ne şekilde kayıt edeceğini bilemiyor.. Google aramayı yazıp ilk açılan sayfa ile ilişkisi var... Onlar için internete giriş demek google demek... Adres çubuğu vs.. hikaye.. Sık kullanılanlara ekleme vs.. gibi şeylerden haberi yok.. Bu oran 10 kişiden 6-7 kişi gibi bir oran.. Evlerinde bilgisayarları var ama sadece facebook twitter vs.. Dersler seçmeli olduğundan pek fazla sınıfa ders seçilemiyor..
BT sınıfları 2010 yılında kadar kuruldu.. Mesela benim BT sınıfım 2010 da kuruldu... Çift işletim sistemi mevcut .. Adobe programları FTP vb.. programlar mevcut.. Yani Web Tasarım, Grafik Tasarım , vb.. kurslar için kullanılabilecek bir sınıf ama bu gibi kurslara bile öğrenci alabilmem için önce doğal olarak Temel BT Eğitim kursunu veriyorum... Sınıfım iyi korunduğu takdirde sanırım 3 -5 yyıl daha mevcut devam edecektir..Sonrasında nasıl bir politika olacak bilemiyorum..
Fatih projesine gelince ...
Ülkemizde malesef önce donanım düşünülüyor.. Popülist bir şekilde.. Şu an içerik anlamında pek bir şeyler hazır değil... İçerik olarak gerekli altyapı olmadıkça öğretmenleri elimizden geldiğince bu konuda bilinçlendirip teşvik etmemize rağmen nedense sadece video izletme sunu izletme den öteye bu teknolojiyi kullanmıyor en azından şu an... Donanımlar da pek kaliteli değil.. Sürekli dokunmatik panel sorunları sürekli usb girişlerinin bozulması sorunu ve dış çerçeveye verilen zararlar öğrenci kaynaklı.. Ve garanti şartları bu zararları kullanıcı hatası olarak tanımlayıp okulların bu masrafları karşılamasına yönelik oluşturulmuş ki okullarda buna ayıracak bütçe yok .. Şimdiden 1 tahta usb girişleri bozulduğu için kullanılamıyor...
Bu belgeyi incelemişssinizdir belki ama ufak bir hatırlatma diye
http://www.bte.org.tr/belge/ne_oldu_ne_oluyor_ne_olacak_BTE_dernegi.pdf paylaşayım dedim....
Burada bütün süreç gayet güzel ifade edilmiştir..