ist_koord' Alıntı:
Akın79 Forum yazarı sorularınızın cevapları saat 03:45 sorularınız benim için değerlidir cevaplamadan uyumak istemedim.
1-soru Hocam hangi sistemden bahsediyorsun. Teorik olarak çok güzel şeyler söylüyorsunuzda gerçekler çok farklı. Ayrıca ben böteliyim neye dayanarak böyle kesin yargılar çıkarıyorsunuz merak ettim(tüm böteliler böyle düşünür gibi)
1-cevap Hangi sistem demişsiniz bugün ilköğretimlerde tüm derslerde uygulanması planlanan ve tüm öğretmenlerin "ıyy bu nedir" dediği ve elbirliği ile mahvetmeyi denediği(isitsnalar hariç) yapılandırmacı yaklaşım ile öğrenme sisteminden bahsediyorum bakın bakalım orada teknolojinin ders içerisine bir araç olarak entegresi varmı.Bu öğretmenlerimiz program tanıtım seminerlerinden sonra "ama ama biz bilgisayarı bilmiyoruz bunu yapamayızz" diye sistemi bozduklarında kim bu sistemi düzeltmek için emek harcamalı.
2-soru
"Formatör Öğretmenlik tüm derslerin içerisine BT'nin bir araç olarak entegresi amacıyla BÖTEciler yetişene kadar hedef 2010 oluyor çıkarılmış bir geçiş sürecinin adıdır" demişsiniz. Siz il koordinatörüsünüz bilişim teknolojileri öğretmenisiniz. Bu cümlenizden bt öğretmenleri ile ilgili bir planın olduğu ortaya çıkıyor. Size soruyorum madem böyle bir plan var senelerdir neden kimse bahsetmiyor açıklamıyor bu planın ayrıntılarını. Varmı böyle bir plan.
2-cevapHocam sizin mezuniyet neresi ben varmı dediğiniz bu planı 2002 de henüz üniversitede iken öğrenmiştim sizin üniversitedeki Öğretim görevlileriniz geleceğe yönelik ne anlattılar size. Bu anlattığım plan dediğiniz şey ile ilgili bakanlığımızdan kimse ile konuşmadım ancak 2 senedir olan her adımda 2002 de hocalarımın anlattıkları çınlıyor kulağımda ve bunu bütün üniversitelerin bütün hocaları biliyor biliyorsunuz değilmi.
3-soru Not : Şimdi anlatacaklarımı siz sorduğunuz için anlatıyorum. Okulumda bu sene 4. senem. Okulumdaki Bilgisayar Laboratuarları 2001 yılında kurulmuş. Okula geldiğimden beri labların yenilenmesi için uğraşıyoruz ama bahsettiğiniz büyükleriniz büyüklüklerini gösterip yenileyemediler labları. Okulum 1900 öğrencisi 60 öğretmeni olan koca bir okul. Ben göreve başladığımda okulda lablar da dahil kullanılan projeksiyon sayısı 1 di. Şimdi tüm sınıflarda projeksiyon okulun her tarafında kablosuz internet her öğretmende her gün derslerinde kullandıkları laptop veya masaüstü bilgisayar var. Yani demek istediğim ben o bahsettiğiniz çetin sınavları geçeli çok oluyor.
3-cevapBu çetin sınavda gösterdiğiniz gayretten dolayı ellerinize sağlık. Ayrıca rica etsem bana okul, ilçe, il bilginizi PM atarmısınız BT sınıfınız neden bugüne kadar yenilenmedi uğraşıyoruz dediğiniz şeyler nelerdir sizin okula neden sırt çevirilmiş hususi olarak ilgilenmek isterim müsadenizle.
4-soru Benimde size bir kaç sorum olacak.
İl koordinatörü olarak Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin sorunları ile ilgili ne tür bir çalışmanız oldu. Ekibim dediğiniz Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin sorunlarını biliyormusunuz.
4-cevap2010 un ocak ayında ders saatlerinin ve içeriğinin düzenlenmesi ile ilgili kişisel(bir bilgisayar öğretmeni olarak) ve kurumsal(il koordinatörü olarak) talim terbiyeye yapılmış raporlama ve başvurular umarım yeterli gelir.
Her ay aldığınız formatör öğretmen raporları ile ilgili ne tür bir çalışma yapıyorsunuz. Zira senelerdir rapor veririz ama bir geri dönüt alamadık bu anormal değilmi. Siz yöneticiler olarak okullardaki formatörlük çalışmaları ile ilgili ne tür planlamalar yaptınız.
istanbul ilinde öğremenlerin kendi materyallerini üretmeleri ile ilgili bir ekip çalışması yapılmış böylece Formatör öğretmenliğin ve formatör öğretmenlerin kendini ifadesi ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Sorunlara gelince en basiti BT Formatör Öğretmenlerin çalışma esasları
Madde 2. Okul bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmenleri , resmi mesai saatlerini aşmamak kaydı ile kendilerinden sorumlu idarecilerin çalışma saatlerine uyarlar.
Madde 16. Okul BT formatör öğretmenlerine , bu yönergede belirtilen görevler dışında kalan (nöbet görevi , sınıf rehber öğretmenliği, tören çalışmaları, okul idaresi ve memurlar tarafından yapılması gereken işler v.b.) görevler verilmez .
umarım manalı gelmiştir.
5-soru Ben zamanında o bahsettiğiniz öğrencilerin kendi öğrenmelerini sağlamak amacıyla formatörlük yaptığım 3 okulda 6 sınıfltaki öğrencileri gruplara ayırıp konular vererek araştırma yapmalarını ve yaptıkları araştırmaları sunum haline getirip sınıfta grup grup sunmalarını sağladım. Ve bu çalışmaları il gönderdim cd ile. Ve sonra nemi oldu tabiki hiçbir şey hiçbir geri dönüt. Yöneticiler olarak çuvaldızı hep bize batırmayın. Sizler böyle yaparda bu çalışmalara değer vermezseniz bir de üstüne böyle çalışmalar yapın kendinize tekniker formatör dedirtmeyin derseniz inandırıcı olmaz. Bu işin başındakiler bize ne kadar değer veriyorsa emin olun okullarımızdada o kadar değer görüyoruz.
5-cevap buradaki serzenişlerinizin bir kısmına katılırım İl Koordinatörlerimiz arasında iğneyi çuvaldızı unutanlar var. Ancak bu gene de sizin isminizi savunmamanızı sağlamamalı. Bilgisayar öğretmeni(BT formatör öğretmenlikten önce) iken okulda kendinize bilgisayarcı dedirtirmiydiniz.
O ürettiğiniz CD elinizde ise benimle paylaşırmısınız ve CD içinde yoksa sunumların haricinde öğrenciden istediğiniz kazanımları,öğrenci ile ortak belirlediğiniz hedefleri, öğrencinin diğer arkadaşları ile eşleşip bilgilerini paylaşabilmesi için hazırladığınız teknolojik yolları, öğrencinin takıldığı yerlerde ilerlyebilmesi için hazırladığınız destek materyallerini ve öğrencini siz olmadan ilerleyebilmesi için öğrenci ile hazırladığınız değerlendirme-özdeğerlendirme şemalarını benimle paylaşırsanız bunlar olmadan yaptırdığımız proje sıradan bir ders öğretmeninin yaptırdığı şeyden pek farklı olmayacak ve sizin BÖTE öğrendikleriniz içermediği için yaptığınız eser her halukarda kıymetli olmakla beraber bir farkındalık oluşturmayacaktır.
Hocam bana söylermisin madde madde bt öğretmenlerinin sıkıntılarını 2 seferdir soruyorum ama sizin söyledikleriniz zaten bizim sıkıntılarımızın kaynağı olan konular çözümler değil. Çalışma saatleri gibi çözüm olarak söylediğiniz şey bir çok arkadaşımızın sıkıntısını oluşturuan şey.
"Okul bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmenleri , resmi mesai saatlerini aşmamak kaydı ile kendilerinden sorumlu idarecilerin çalışma saatlerine uyarlar." bu maddeye göre bizim çalışma saatlerimiz nedir lütfen net olarak söylermisiniz. Bumudur çözüm.
ist_koord' Alıntı:
Hangi sistem demişsiniz bugün ilköğretimlerde tüm derslerde uygulanması planlanan ve tüm öğretmenlerin "ıyy bu nedir" dediği ve elbirliği ile mahvetmeyi denediği(isitsnalar hariç) yapılandırmacı yaklaşım ile öğrenme sisteminden bahsediyorum bakın bakalım orada teknolojinin ders içerisine bir araç olarak entegresi varmı.Bu öğretmenlerimiz program tanıtım seminerlerinden sonra "ama ama biz bilgisayarı bilmiyoruz bunu yapamayızz" diye sistemi bozduklarında kim bu sistemi düzeltmek için emek harcamalı.
Benim veya benim gibi öğretmenlerin yaptıkları emin olun yapılandırıcı yaklaşım ile öğrenme sistemine büyük katkısı olan şeyler. "Bu sistemi düzeltmek için kim emek harcamalı" demişsiniz biz emek harcıyoruz hocam ama bu emeğin karşılığı varmı soruyorum size. Bugün bizle okullarda nasıl görülüyoruz bir bilginiz varmı. O yüzden diyorumki söyledikleriniz teorik olarak güzel şeyler ama gerçekler çok farklı ve anladığım kadarıyla sizin ekibinizin durumuyla ilgili bir bilginiz yok.
Lütfen bu soruma cevap verin. Kaç kere bizlerle toplantı yaptınız. Kaç kere bizi motive ettiniz. Kaç kere sorunlarımızı dinleyip üst mercilere aktardınız. Bu arada ben sizin bizlerin sorunlarını bilmediğinizii düşünüyorum. Bu yüzden çuvaldız meselesinden bahsettim.
ist_koord' Alıntı:
Hocam sizin mezuniyet neresi ben varmı dediğiniz bu planı 2002 de henüz üniversitede iken öğrenmiştim sizin üniversitedeki Öğretim görevlileriniz geleceğe yönelik ne anlattılar size. Bu anlattığım plan dediğiniz şey ile ilgili bakanlığımızdan kimse ile konuşmadım ancak 2 senedir olan her adımda 2002 de hocalarımın anlattıkları çınlıyor kulağımda ve bunu bütün üniversitelerin bütün hocaları biliyor biliyorsunuz değilmi.
Hocam benim mezuniyet Marmara. Yani şunumu demek istiyorsunuz mesleğinizle ve yaptıklarınızla ilgili bilgileri çalıştığınız kurumdan değil okuduğunuz üniversiteden alabilirsiniz. Böyleyse tiraji komik bir durum. Şunuda belirteyim okuduğum süre boyunca hiçbir hocamızın ağzından formatörlük diye bir şey duymadım. Ben formatörlük kelimesini meb de duydum. Yani meb planlarını kendi çalışanlarına söyleyemiyorda üniversitedeki hocalaramı söylüyor bizde gidip durmumuzun geleceğini onlardan mı öğrenelim.
ist_koord' Alıntı:
Bu çetin sınavda gösterdiğiniz gayretten dolayı ellerinize sağlık. Ayrıca rica etsem bana okul, ilçe, il bilginizi PM atarmısınız BT sınıfınız neden bugüne kadar yenilenmedi uğraşıyoruz dediğiniz şeyler nelerdir sizin okula neden sırt çevirilmiş hususi olarak ilgilenmek isterim
Hocam elden il mem e bu işlerle ilgilenen şube müdürüne yazı götürmekde dahil bir çok şey yaptım. Her sene eğitici formatör arkadaşlarda dahil her gördüğüm yetkiliye söyledim. Yeni gelen müdürümüzede söyledim "hocam sizde eğer ilgilenirseniz iyi olur" diye. Ama artık herhangi bir umudum kalmadı bu konuda birşey yapılacağına dair. Altyapıyı yapmadan birşeyler beklenmeside garip bir durum. Demişsinizki "neden sizin okulunuza sırt çevrilmiş" hocam eğitime önem veren bir milli eğitim neden kendi okuluna sırt çevirsin. Böyle durumlar oluyormu. Ayrıca benim hangi okul olduğunu herkese ayrı ayrı belirtmemmi gerekiyor. Elinizde hangi okulun BT sınıfları eski yenilenmesi gerekiyor diye bir çalışma yokmu. Böyle bir çalışma yapmıyormusunuz.
ist_koord' Alıntı:
istanbul ilinde öğremenlerin kendi materyallerini üretmeleri ile ilgili bir ekip çalışması yapılmış böylece Formatör öğretmenliğin ve formatör öğretmenlerin kendini ifadesi ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Sorunlara gelince en basiti BT Formatör Öğretmenlerin çalışma esasları
Madde 2. Okul bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmenleri , resmi mesai saatlerini aşmamak kaydı ile kendilerinden sorumlu idarecilerin çalışma saatlerine uyarlar.
Madde 16. Okul BT formatör öğretmenlerine , bu yönergede belirtilen görevler dışında kalan (nöbet görevi , sınıf rehber öğretmenliği, tören çalışmaları, okul idaresi ve memurlar tarafından yapılması gereken işler v.b.) görevler verilmez .
Bu bahsettiğiniz formatör öğretmenlerin kendini ifadesi ile ilgili çalışmalar nelerdir. Buraya 2 madde yazmışsınız. Madde 2 ye göre kaç saat okulda durmalıyız. Bu madde 2 ye göre tam gün eğitim yapan ve 7.30-5.30 eğitim yapan okullardaki formatör arkadaşlar arasında çalışma saatleri bakımından bir adaletsizlik bir haksızlık olmuyormu. Bu madde bu adaletsizliği ortadan kaldırıyormu.
Madde 16 da bahsettiğiniz konuları hiç bir okula veya formatöre sordunuzmu uygulanıyormu diye. Hiç bir müfettişe bizden bahsettinizmi bu konulara okullarda dikkat edilsin idareye telkinde bulunulsun diye veya siz il koordinatörü olarak müdürlere anlattınızmı bizi ve çalışma esaslarımızı. Birçok arkadaşımız okulunda idareyle ters düşmemek için nöbet,kulüp, sınıf görevlerini yerine getirmek zorunda kalıyor. Zıtlaştığı zaman idarede "demek öyle ben sana gösteririm moduna giriyor" Kendi okulumda idareyle aramda bir sıkıntı yok ama forumu incelerseniz birçok arkadaşın bu tür sıkıntıları olduğunu göreceksiniz.
Yani hocam şunu söylemek istiyorum. Bizlerin çektiği sıkıntılarda bizlerin ulaşamadığı ve karar merci kişilerle sık sık görüşme imkanı olan sizlerin bizlerin sıkıntılarını gidermek için veya sıkıntılarımızdan haberdar olmak için bulunuduğunuz konumun sorumluluğu kadar emek harcadığınıza inanmıyorum kusura bakmayın. Her sene yeni bir uygulamayla karşılaşıyoruz. Bizi rahatsız eden bu uygulamalara karşı bir şey söylediğimizde son günlerde yazdıklarınızın ana fikri olan "şikayet etmeyin idare edin" cümlesiyle karşılaşıyoruz. İdare edecek halimiz kalmadı. Ben şahsen hergün bu formatörlük çilesi ile ilgili düşünmekten istemediğim şeyler yapmaktan bıktım. Ve yapılacak her türlü mücadeleye bu son noktada olduğum için destek verceğim.