Asgari ücret için 3500 isteniyor gerçekleşirse bir sonraki asgari ücret zamıyla eşit maaş alırız muhtemelen.
Paramız pul olmuş hocam. 3500 lira ne ki. Asgari ücretli çalışan da ev geçindiriyor. Yani sizin de kötü anlamda demediğinizi biliyorum. Yıllardır maaş konusunda yerinde sayan bir tek öğretmenler var. Şimdi burada polis, sağlık çalışanı, asker, imam.. çeşitli meslek mensupları olsa belki itiraz ederler ama aldıkları maaş ortada. Hepsi bizden iyi durumda. Benim de demek istediğim sizinkiyle aynı, onlar daha az alsın değil, biz de onlar kadar alalım istiyorum.
Burada da şu soru ortaya çıkıyor; öğretmenlik, zikrettiğim meslekler kadar önemli mi ki onlar kadar alsın? Tabii herkese kendi mesleği en önemli meslekmiş gibi geliyor. Bu bir yanılgı. Önem derecesi toplumun ihtiyacına göre şekilleniyor. Terör olan bir ülkede tabii ki güvenlik güçleri daha önemli olacaktır ve hayati risk fazla olduğundan devlet teşvik edebilmek için maaş konusunda daha eli açık davranacaktır. Ya da pandemi döneminde sağlık çalışanları bir anda birinci sıraya yükseldi.
Peki eğitim ne zaman, hangi toplumlarda önemli olur ki? Sanırım belirli bir kültür seviyesine ulaşmış, kendini gerçekleştirmiş insanlar yetiştirmek isteyen, inşaata değil insana yapılan yatırımın çok daha kazançlı ve daha fazla refah ürettiğini anlamış toplumlarda önemlidir. Biz o toplumlardan değiliz. Zaten bu yüzden şu anda kamuda en düşük maaşı alan fakülte mezunu biziz. Zaten bu yüzden besin zincirinin son halkasıyız. Üstelik sayıca fazlayız. Hele bir de okullar falan kapalı. Ooooo. Devletin sırtında kambur olarak görülüyoruz.
Eski Türk filmlerinden gördüğümüz kadarıyla, öğretmenler -bu işin ticaretini yapmadıysa- hiçbir zaman güzel para kazanamamış. Öğretmenlik genellikle idealist veya azla yetinen insanların yaptığı bir iş olmuş. Belki önceden bundan biraz daha önemlidir, biraz daha itibar sahibidir ama maaşta belirgin bir fark yaratacak kadar önemli olmamış. Ufukta da bu ülkede eğitimin önemli hale geleceğini gösteren hiçbir işaret yok. Dahası yetkili sendika ve iktidar arasındaki ilişki de belli. Bunca yıldır yalakalık yapmak, öğretmeni masada satmak yerine doğru düzgün pazarlık etselerdi şu an bir miktar daha iyi durumda olabilirdik.
Kısacası dostlarım, kısa vadede iyi bir zam beklemek tamamen hayal. Öğretmenin elinde hiçbir pazarlık kozu yok. Pandemi dolayısıyla birkaç sene daha düzenli ekders alamayabilirsiniz. 80 milyon insan aşı olana kadar, okullar kapanıp durabilir. Ek gelir kaynaklarına yönelmek gerekli diye düşünüyorum.