Büyük ülkeler adımlarını sağlam atıyor,fayda-maliyet analizi yapıyor. Oy uğruna milletin parasını feda etmiyor. İdrak yolları tıkanmasına iyi gelecek bir anekdot aktarayım. Dergideki yazıdan bir paragraf:
"Türkiye’nin hedeflediği gibi her öğrenciye bir tablet uygulamasını gerçekleştirmiş bir örnek ülke yok.” Bu sebeple projenin başarısını ve muhtemel sonuçlarını analiz edecek bilimsel veriler mevcut değil. Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, Peru ve Uruguay’da uygulanan diğer büyük ölçekli dizüstü bilgisayar ve tablet programlarından, İngiltere’nin on yılı aşkın etkileşimli tahta kullanımı deneyimlerinden ise pek çok ders çıkarmak mümkün. Örneğin, ABD’nin Teksas eyaletindeki dizüstü bilgisayar projesinde okuma ve matematik başarısının arttığı gözlenmiş. Portekiz’deki ‘Macellan’ projesi ‘fazlasıyla teknoloji ve erişim odaklı olduğu, pedagojiye ve çocuklarda dijital okuryazarlık becerilerinin gelişimine gereken önem verilmediği gerekçesiyle’ eleştirilmekte. Uruguay’daki ‘Plan Ceibal’ projesine dair değerlendirmeler, öğretmenler arası işbirliğine zaman ayrılmadığını ortaya koymakta.
Görüldüğü gibi birçok gelişmiş ülke temkinli yaklaşıyor. Hesabını kitabını yapıyor. Derdi gerçektende eğitim bu ülkelerin.
Diğer mevzuya gelince;
52 ilde pilot çalışma yapılacak dendi, pilot çalışma bitmeden(2011 seçimi yaklaştığı için), veriler, geri dönütler alınmadan dağıtım yapıldı. Bakın eğiitmle uğraşıyoruz. Basit bir mevzu değil bu.Belki, bu pilot çalışmalar 3-4 sene yapılması gerekiyordu.Gelen veriler üniversiteler gözüyle değerlendirilip ondan sonra revize edilmesi gereken yerler edilir, yada hepten vazgeçilirdi. Ama siyasi irade olacak dedi, seçim var dedi.Dağıttı.Gariban vatandaşta matah birşeymiş gibi atladı.
Derdini kim çekiyor?
Bu forumda ve diğer mekanlardaki BTR'ciler. Yüzlerce başlık var,dert-tasa yüklü.Bunların tek sebebi düşünülmeden atılan adımlar. Tabletler öğrenciler elinde oyuncak oldu.Alıp satanmı dersin,derste internette fink atan mı dersin,amacı dışında kullanan mı dersin.
Sen kime ne anlatıyorsun Seredar.
Bırak şimdi ucuz hamaset laflarını gerçekler ortada. Ne fikri ne de ameli bir alt yapısı var bu projenin. Bak sana biraz sayı vereyim idrak yollarını açılsın. Bu veriler MEB'ten,uydurma değil:
Okullara 18 milyon yerine 730 bin tablet dağıtılabildi.
2015 bütçesinden 4,3 milyar ayrılan projede, yazılım ve donanım altyapısı yüzde 6’da kaldı.
Toplam gerçekleşme oranıysa yüzde 10.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin 1,5 milyar liraya mal olacağını açıklamıştı.
Hesap burada da şaştı. Şimdiye kadarki maliyet 8 milyarı buldu.
MEB’in son verilerine göre, 55 bin 224 okuldan sadece 3 bin 362’sinde (yüzde 6,08) donanım ve yazılım altyapısı nihayete erebildi.
3 bin 657’sine (yüzde 6,62) doküman kamera ve çok fonksiyonlu yazıcı dağıtılabildi.
Yine okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki tüm okullardaki 620 bin dersliğe etkileşimli tahta temin edilecekti.
Bu da 84 bin 921 derslikte pratiğe dönüşebildi.
Akıllı tahta ihalesine 23 Kasım 2011’de çıkıldı. 2013’ün sonuna dek iş bitecekti. 2015’teyiz, hedefe henüz varılamadı.