Hocam öncelikle elinize sağlık. Faz-1'e de özel çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Ayrıca çalışmalarınıza
V-Sınıf'ın yeni versiyonunu ve
Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün yeni yayınladığı ET uyumlu Ders Kitaplarını da eklerseniz güzel olur.
http://ogmmateryal.meb.gov.tr/etkilesim.php
Faz1'de ürün anahtarı biosta yüklü değil. Tahtanın arka ortasından windows lisans etiketi var.Ah hocam sen nerdeydin. Bende geri bildirim almak iççn bekliyorum. Bugün sağolsun FreePC nickli hocam haberdar etti ve bende hemen sürücü dosyalarını bulup, imaja ekledim. Faz-1 lerde ürün anahtarı bios a gömülümü değil mi bilmiyorum. Eğer tahta üzerinde ürün anahtarı etiketi var ise onunla bir kez etkinleştirmek gerekebilir.
Yönetici işlemleri için öncelikle bu konunun ilk mesajındaki 3. videoyu izle. Ayrıca iso içindeki Bilgiler.txt dosyasını da bir okursan faydalı olacaktır.
Evet hocam, elimde faz-1 et olmadığından sormuştum. @FreePc hocamla ayrıntılı görüşüp, gerekli bilgileri Bilgiler adlı dökümanda paylaştım. Sağolun.Faz1'de ürün anahtarı biosta yüklü değil. Tahtanın arka ortasından windows lisans etiketi var.
Faz1'de etkinleştirme yapmak için 3 seçenek var.
1. Daha önce windows 10 yüklenmiş ve yasal olarak lisanslanmış ise bazen kurulumda otomatik bazende sadece sorun gider seçeği ile etkin olur. Yasal windows 10 yok ise sonraki 2 seçenek.
2. Eğer üzerinden orijinal windows 7 yüklü ise gatherosstate.exe dosyası ile lisans xml dosyası alıp format sonrası bu dosyaya ile etkinleştirme yapılabilir.
3.xml dosyası almadan windows 10 yüklediniz ve daha öncede yasal olarak windows 10 etkinleştirilmemiş ise o zaman tahtayı yerinden söküp arkasındaki lisans anahtarı alıp etkinleştirme sayfasından ğrğn anahtarı değiştir seçeneği ile bu lisans anahtarını girerek sorunsuz etkinleştirme yapabilirsiniz.
Hocam böyle bir durumun varlığından şu anda haberim oldu, bunun bir sorun olup olmadığından da emin değilim. Kendi okulumda faz-2 lerde hiç böyle bir taleple karşılaşmadım.hocam elinize sağlık çok güzel olmuş indirdim su an bir tahtada uyguladım benim daha önce de yaşadığım sorun windows 10 ile ilgili bunda da sürmüş o da giderilirse bizler için gerçekten rahatlık olmuş usb bellek taşımadan. örneğin tarayıcıda iki parmağımla ekranı büyütebiliyorum ama geri küçültemiyorum internet tarayıcı ekranlarını öğretmenler bunu kullanıyorlar ve interneti siteleri büyültüp küçültüyorlar en çok bununla ilgili bana geliyorlar ama gördüğüm kadarıyla bu sıkıntı bunda da var iki parmak olayı tam verimli değil gibi tesekkürler tekrardan
@exelsior hocam elinize sağlık sistem gayet güzel olmuş, kurulumu otomatikleştirmeniz de gayet kullanışlı olmuş. Konuyu okudum ve aklıma birkaç şey takıldı.
Bulunduğum ilçede kendi okulumda faz2 intel 250gb ssd Win8.1 uefi tahtalar mevcut, onlara yüklemede sorun olmaz ama bazen liseden çağırıyorlar ve oradaki tahtalar faz1 eski sürüm,ssd bile yok 500gb hdd takmışlar, sanırım uefi olarak kurulmamış ve bir arkadaş faz1 tahtaların hepsine zamanında vestelden aldığı Win10 imajı yüklemiş, hatta tam yükleyememiş beni çağırdı hallettik.
Kontrol etmedim ama forumda yazılanlara göre faz1 lerde key biosa gömülü değilmiş, bu durumda faz1 tahtaların keyleri gitmiştir. Tahtayı söküp arkasında yazan key i almaksa çok zor olacak sanırım, gerçi arkasından kasıt nedir tam anlamadım. Tahtayı incelemek lazım.
Bir de faz1 ler her nedense donanım yeterli olmasına rağmen Win10 pek stabil çalışmıyor, açılış yavaş, sistem kendini toparlamakta güçlük çekiyor. Daha çok Win7 için tasarlanmış gibi. Hazırladığınız imajı faz1 lere yüklesek sorun olur mu? Faz1 ler uefi olarak kurulur mu yoksa onlar içinde ayrıca bir legacy usb hazırlamak daha mı iyi olur? En azından faz1 ler konusunda aldığınız geri bildirimlere göre genel durum nasıl?
Not: BT öğretmeni değilim, sadece bu işlerden biraz anladığım ve BT öğretmeni ilgilenmediği için biraz da meraklı olduğum için işler bana kalacak gibi.
Not2: Memlekete selamlar
@exelsior hocam çok teşekkür ederim,fırsat bulunca denemeler yapıp geri bildirim yaparım, hatta kurulum için aklıma başka bir yöntem daha geliyor, tek usb-tek iso yeterli, eğer işe yararsa sizi bilgilendiririm.
@exelsior hocam ilk denemeleri yaptım, 4 ET ye yükledim, arkadaşlar da beğendi, geribildirim yapayım. Elimde faz2 ET ler olduğu için rufusla flaşı uefi olarak hazırlayıp kurulumu yaptım.Gerçi kurulum neredeyse tamamen otomatik olduğu için bir şey yapmama gerek kalmadı
İnternete bağlı olan ET lerde Windows aktivasyonu otomatik olarak gerçekleşti. İnternete bağlı olmayan ET leri de telefonun internetini kullanarak etkinleştirdim. Sistem faz2 ET lerde gayet stabil çalışıyor. ET leri bir süre kullandıktan sonra ihtiyaç duyulan ya da eksikliğini gördüğüm program,ayar vs olursa yine geribildirim yaparım.
Kurtarma seçeneklerini videoda gösterdiğiniz gibi denedim, sadece C: bölümünü recovery yaptı, sorunsuz çalıştı, sanırım tüm diski recovery yapma seçeneği de vardı (m'ye basıp durdurduktan sonra) ama vaktim olmadığı için deneyemedim. Kurtarma yaptıktan sonra Windows keyi silindiği için ve internet bağlantısı da olmadığı için yine telefonun interneti ile Windows u sorunsuz etkinleştirdim. İnternet bağlantısı olan arkadaşlarda recoveryden sonra sorunsuz etkinleştirme olacaktır.
Usb 2.0 kullanmama rağmen kurulum çok kısa bir sürede (toplamda 15 dk kadar) tamamlandı. 7.7 GB wim dosyasının yüklenmesi usb 2.0 la bile toplamda 5 dk civarında sürüyor. Usb 3.0 siparişi verdim bile Bu hızla 5 katlı okulun tüm tahtalarını formatlamam 1 günümü ancak alır.
Denemem gereken 2 yöntem kaldı. Birincisi faz1 ler için bios/mbr olarak bir flaş hazırlayıp faz1 yüklemesi yapmak ve yine bios/mbr ayarlı flaştan UEFI.txt yöntemi ile faz2 lere UEFI imaj yüklemek. Bu yöntemlerde sorun çıkacağını sanmıyorum, siz zaten gerekli kodlamaları uygun bir şekilde yazmışsınızdır ama deneyip geribildirimde bulunmak her zaman faydalıdır. Konuyu okuyanların da aklında soru işareti kalmamış olur.
Faz1 bios/mbr kurulumu ve faz2 UEFI.txt yöntemlerini denedikten sonra geribildirim yaparım hocam, çok teşekkür ederim.
@exelsior hocam aklıma şöyle bir senaryo geldi, sormak istedim.
Diyelim ki elimizde tek flaş var ve 2 tür ET var. Anlattığınız UEFI.txt yöntemini uygulayacağız.
Usb yi rufusla bios\mbr olarak ayarladık, içine UEFI.txt dosyasını oluşturduk, faz2 ye taktık, başlangıçta F7 ye basıp flaşı (örneğin) [uefi]:sandisk şeklinde açıp tahtayı uefi olarak formatladık. Sorun yok.
Sonra usb anadizinindeki UEFI.txt yi silmeden ya da silmeyi unutup aynı flaşı faz1 ET lere takıp bios/mbr olarak başlattık.
Bu durumda sistem ne yapar?
1- bios/mbr modunda başlatıldığı için UEFI.txt yi algılasa da faz1 ET lere normal mbr kurulumu yapar.
2- UEFI.txt yi algılayıp kurulumu uefi şeklinde yapmaya çalışır ve hata verir.
Kısaca faz1-faz2 geçişlerinde UEFI.txt sil/oluştur işlemini her seferinde yapalım mı yoksa silmemize gerek yok, usb yi hangi modda başlattıysak kurulumu ona göre mi yapar?
@exelsior cevap için teşekkürler.
WD 1TB usb3,0 harici harddisk te 20gb z-kitap var onları DATA bölümüne kopyalarken böyle oldu.
Sonrasında başka dosya denedim(İSO dosyası) bu sefer 60mb ile kopyaladı. ilginç bir durum.
Sanırım benim HDD den kaynaklı bir durum.
Sistem güzel. sizin ve @Emsile Hocamın sistemlerini kurdum. İkiside çok iyi biraz deneyecez sonrasında tüm okula yükleyecem.
Diğer bilişimci arkadaşlara da tavsiye ettim.
Sistemle ilgili kullanım yorumlarımı ara sıra yaparım.
@exelsior hocam bir sorum olacak.
Faz2 ET lerde Bios/mbr + UEFI.txt kurulum yöntemi ile direk GPT yöntemi arasında hız farkı var mı?
Yok hocam usb den ET ye kurulum süresini kastetmiştim. 2 yöntemle de aynı sürede mi kurulum yapıyor. Sizin deneme fırsatınız olmuştur belki, ondan sorayım dedim.İkisi de ET ye aynı eufi/gpt kurulumunu sağlar, ET nin çalışma hızında fark olmaz.