Kilitlenmeyen başlık olması dileğiyle... BT-BÖTE KADERDEŞLİĞİ

Kodla Büyü
Burada mesele TEF-BÖTE meselesi değil, alınan kararın saçmalığı. Ben şu iki soruma cevap bulamadım:

1. İngilizce öğretmeni ilkokulda, ortaokulda, lisede derse girebilirken, BT öğretmeni veya BÖT öğretmeni neden belli okullarda derse girebiliyor?
2. Madem TEFliler ortaokulda ve genel lisede norm alamaz, o zaman o okullardaki derse neden girebiliyor? Edebiyat öğretmeni ortaokuldaki Türkçe dersine girebiliyor mu?

Son düzenleme:
1-Meb yıllar sonra bu ayrımı niye yaptı? TEF ler kapatıldığı, yeni mezun gelmediği halde ve meslek liselerinde BT alanlarının her geçen yıl daralmaya gittiği halde(genel olarak diyorum, özelde öğrencisi artan okullar olabilir)
TAMAMEN YORUM!
Kararı ilk gördüğümde birisi TTKB çizelgesime dava açmış diye düşündüm. Daha önce milyon kez bahsettiğim tayin dönemi haksızlığı nedeniyle bir BÖTE'li açmış diye düşünmedim değil. Çünkü; yıllardır ifade ettiğim üzere anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Çizelgede bildiğim başka hiç bir branş bu durumda değildi.

Son düzenleme:
Sayın hocam buradaki mesele yasal olan ya da hakkaniyetli olan doğrudur meselesi değil. Verilmiş olan bir hakkın geri alınması. Nasıl ki Teflinin Anadolu ve ortaokullara atanma hakkının alınması yanlış ise Bötelinin bilsem ve halk eğitime atanma hakkının da geri alınması yanlış bir uygulama. Kazınılan veya var olan hakların geri alınmaması gerekir. Haklar genişletilebilir, artırılabilir lakin azaltılırsa mağduriyet oluşturur.
Onu da, söylüyoruz da canı yandığı için kabullenmek zor geliyor, insanlara...

Madde 11. net. Hak kaybı olan taraf seçim hakkına sahip olur. Gerisi lafı güzaf...

Son düzenleme:
Burada mesele TEF-BÖTE meselesi değil, alınan kararın saçmalığı. Ben şu iki soruma cevap bulamadım:

1. İngilizce öğretmeni ilkokulda, ortaokulda, lisede derse girebilirken, BT öğretmeni veya BÖT öğretmeni neden belli okullarda derse girebiliyor?
2. Madem TEFliler ortaokulda ve genel lisede norm alamaz, o zaman o okullardaki derse neden girebiliyor? Edebiyat öğretmeni ortaokuldaki Türkçe dersine girebiliyor mu?
Evet girebiliyor.
Örneğin ilköğretim matematik öğretmeni lisede matematik derslerine girebilir ama liseye atanamaz.

2 alanında okutabilecegi ders listesinde bilişim teknolojileri ve yazılım var iken neye göre tef liler ortaokulda giremez deniliyor. Ben anlamadım lütfen bilen birisi açıklayabilir mi
***gerekli cevabı aldım,anladim teşekkür ederim

Son düzenleme:
Açık konuşayım bu yeni düzenleme olumlu oldu, benim işime gelir, sık sık il dışı tayin istemek zorunda kaldım belki yine olacak. İl dışına üç-beş ortaokul açılıyor onu da tefliler kapıyordu, bence ayrım gerekli idi. Edebiyat - Türkçe ayrımı gibi olması gerekiyordu ve oldu. Tefliler meslek liseleri için yetiştirildi ve artık meslek liselerinde çalışacaklar. Tefliyim, ortaokul bilişim dersini de anlatabilecek kabiliyete sahibim diyenler oluyor, Edebiyat öğretmeni de Türkçe dersini alatabilir ama devlet bunları ayırmış, olay kabiliyet değil yönetmeliktir. Yönetmeliğe uymak zorunda idik uyduk, bakanlık yönetmeliği değiştirdi artık olması gereken oldu, buna da uyacağız. Ben o dersi anlatırım demeye gerek yok. Lise matematik öğretmeni de ortaokulda ders verebilir ama branşları ayırmışlar. Tefli kardeşlerimizin buradaki amacı tayin kolaylığı. Böte - tef karşılıklı köşe kapmaca oynuyoruz. Bu hangi branşta var Allah aşkına, bir kısım öğretmen tüm okulları yazabilirken diğer kısım dar bir alanı yazabilsin, madem özelliklerimiz ayrı, ayırın bizi kardeşim dedik ve ayırdılar.

Bir yerde bir bilişimci ile tanışsak hemen nere mezunusun hocam diye konuya giriyor ve cevaben ben de fırat-gazi her neyse ora mezunuyum diyor ve tef mezunuyum demeye getiriyor, sanırsın Selçuk Bayraktar.

Daha ilk atandığım gün bu saçmalıkla karşılaştım, ilk atama geldiğimiz ilçede kaldığımız öğretmenevinde hocam zümren var bak dediler, tanıştık, ben de heyecanla sevgi dolu bakışlarla tokalaştım, adam beni göreve başlamadan ezikledi, ben fırat mezunuyum hocam, siz meslek lisesine atanamazsınız yok bilmem ne, sanki atomu parçalamış.

Hocam bana bu şekilde ben tef mezunuyum meslek lisesinde çalışamazsınız diye ezmeye çalışan çok kişi olmadı beni tanımayan bir iki ekstrem örnek dışında. Hani ünide her sınıfta bilgisayar manyağı bir iki örnek olur ya işte onlardan biriyim. Böteye gelmeden önce bilgisayar tamiri ve programlama yapmayı biliyordum. Atölye dersiymiş siz beceremezsiniz demek cahillikten başka bir şey değil. Ben bunu söyleyenlerin cahilliğine verdim.

İnsanda yeterki istek ve merak olsun. Yapar.

Söylemeyen benim açımdan çoğunluk daha fazla yani tef mezunu ve ortaokulda çalışan arkadaşlarım var onların mağdur olmasını istemem. Ama maalesef olacaklar gibi gözüküyor.

2 alanında okutabilecegi ders listesinde bilişim teknolojileri ve yazılım var iken neye göre tef liler ortaokulda giremez deniliyor. Ben anlamadım lütfen bilen birisi açıklayabilir mi
Hocam okutabilecegi ders demek, o ders için okula görevlendirme yapabilir.
Atamaya esas alan kısmı önemli. O listedeki bölümlerden birinden mezun olmayan o okula atanamaz.
Eğer bir ders okutabileceği ders listesinde var ama atamaya esas alan kısmında yoksa o okula sadece görevlendirme yapılabilir, öğretmenin kadrosu geçemez.

Hocam mezuniyet alanlarının güncellenmesi ile mesaj size de gelmişitir. Bunun nedeni Personel Genel Müdürlüğünün bu yazıyı yazmasıydı. Yazıda kimin nerede normu olduğu açıkça belirtilmiş.

Üniversite tercih döneminde, tef ve böte ayrımı vardı, kıymetli meslektaşlarım. O dönemde kimin nereye atana bileceği belli idi. Süreç içerisinde oyun kurallarını değiştiriyorum demek doğru değil

Her kademede zorunu yapay zeka dersi haberleri var. Habib Ocak da haber yaptı yani asparagas olmayabilir. Bu durum çok fazla bilişimci açığı doğurur belki de bu kadar norm fazlası tefliyi böteliyi bu derse kaydırmak için çalışma yapıyorlardır.

İki ayrı branş arasında atama için önemli olan bölüme kaynak teşkil eden mezuniyet alanlarında yer alınmasıdır. Kaldı ki o durumda bile alan değişikliği ile atama olabilir, direk tayin ataması yapılamaz. Sadece, aşağıdaki iki branşı incelerseniz zaten anlaşılmalı, diye düşünüyorum. Aşağıdaki iki branş birbirlerinin okutacağı derslere büyük oranda sahipler ama bırakın birbirlerinin branşlarına atanmayı, alan değişikliği dahi yapamazlar. Çünkü; atamaya esas alanları tamamen ayrı. Artık, BT ve BÖT branşları da bu şekilde.
1745739181731.webp
1745739202307.webp

Son düzenleme:

Edebiyatçı ortaokulda derse girebilir ama atanamaz.
İngilizce öğretmenleri demişsin ne güzel onlarda sen şu fakülte mezunusun şu tip okula atanırsın gibi saçmalık yok

Meslek lisesindeyim. Meslek lisesi dışindada calismak istememem. En buyuk sebebide 10 bilişim ogretmeni ile calismak guzel.

• Beğen
Tepkiler: vgm
Ben de bir Tef mezunu olarak tüm yorumları okudum hemen hemen. Nasıl aşırı ve karşı tarafı inciten cümleler yazılmış.
Kendi adıma 10 numara 5 yıldız bir çalışma oldu. Ben meslek lisesi öğretmeniyim. İşim olmaz ortaokullarda. Şefliğimiz var. Koordinatörlük var. Rahatımız yerinde. Norm fazlası olup ortaokula atanma korkumuz da bitti. Kim isterse istediği yere atansın.

Ben de bir Tef mezunu olarak tüm yorumları okudum hemen hemen. Nasıl aşırı ve karşı tarafı inciten cümleler yazılmış.
Kendi adıma 10 numara 5 yıldız bir çalışma oldu. Ben meslek lisesi öğretmeniyim. İşim olmaz ortaokullarda. Şefliğimiz var. Koordinatörlük var. Rahatımız yerinde. Norm fazlası olup ortaokula atanma korkumuz da bitti. Kim isterse istediği yere atansın.
NOrm fazlasi olup resen ortaokulları atanma tehlikesi ortadan kalkıyor haklısın hocam. Bu açıdan aslinda tefliler için olumlu bir durum bu. Tefli arkadaslar neden tepki gösteriyor anlamadım.

Hocam resen atamıyorlar ama 30 saatin altında dersiniz olursa her sene bir ya da birkaç ortaokula/genel liseye ders tamamlama için gönderecekler. Liselerde ve ortaokullarda olan norm fazlası öğretmenler de meslek liselerine mecburen geçeceği için okul okul gezilecek.

İdareciliğe geçtim ve konu ile çok ilgim olmamasına rağmen şunu belirtmeden geçemeyeceğim.

BOTE liler de mesleğe atansa ne olacak dendiğinde, TEF li arkadaşlar on yıllardır biz şöyle ağır dersler aldık diye başlayıp BOTE lilere vebalı muamelesi yaptı. Her okulu sadece kendilerine hak gördü.

Şimdi kardeşlik/kaderdaşlık gibi romantik söylemler akıllara geldi.

Biraz da TEF liler bu duyguyu yaşasın bişey olmaz.

Sayın idareci @aak kardeşim.. (?)Romantiklik değil bu. Gayet gerçek durum. "KADERdaşlık" dendi. Aynı kaderdeyiz, subjektif bir değerlendirme değil bu/gayet objektif.
İdareci zümre arkadaşlarım, ya da kendine meslek lisesinde norm bulabilen tefli arkadaşlarım bunu hissedemez.
Gerçekten norm sıkıntımız var, aşırı tükenmişlik yaşatan ne olduğu bilinmez bir kariyerimiz var. Tefli böteli farketmez, idareci ve meslek lisesinde olmayan tüm zümrelerim bunu yaşıyor. İdareci ve meslek lisesindeki arkadaşların bunu hissetmemesi normal.
Ha @aak arkadaşım sanırım önceden niye "böyle birlik olmak istemiyordunuz, iğne yeni mi battı teflilere" diyorsun sanırım. Hayır teflilere ortaokul/lise konusunda iğne batmadı, isterse yine böt branşına geçebiliyor. Ama tefli/böteli nerede olursa olsun norm ve değersizlik sıkıntısı her yerde oluyor artık. Çok eskiden bu kadar yoktu, yada yaşımız ilerleyince mi artık bu saçmalıkları çekemez olduk bilmiyorum.

Yanlış baştan yapılmış.Ayrım yapılacaksa baştan Tef/Böte atanma ayrımı yapılmalıydı. (Tefli sadece meslek lisesine, Böteli diğer okullara atanacak diye). Şimdi herşey çorba olmuşken "ayrılın" demek saçma oldu.

Son düzenleme:
İngilizce öğretmenleri demişsin ne güzel onlarda sen şu fakülte mezunusun şu tip okula atanırsın gibi saçmalık yok
Ya da hepimiz tek tip fakülteden çıkmalıydık. Böyle saçmalıklara maruz kalmamalıydık.
Yazık oldu bize. Yazık oldu "Bilgisayar öğretmeni olacağım" hevesiyle böte/tef/esef...okuyan bir nesile..

Tefçiler hepsi benim olsun, ben çok okudum der.

Böteciler yıllarca bize ayrımcılık yapıldı şimdi sıra tef lilerde, onlar yüksek eğitim standartlarını meslek lisesinde göstersin der. Ne işi var yüksek derecede eğitim alan öğretmenin ortaokulda der.

Herkes kendine göre haklı fakat bu durum uzun vadede teflilere müthiş eksi yazar. Sistemde takılıp kalırlar. X şehrinde 60 meslek lisesi varsa 600 ortaokul var. Tefliler 5000₺ fazla alıyorum diye dursun ama uzun dönemde sadece kendi aralarında yer değiştirme olacağından dolayı ciddi norm ve ders sıkıntısı var.

Herkesin hakkında hayırlısı olsun.

Not:Tefliyim.

Hocam resen atamıyorlar ama 30 saatin altında dersiniz olursa her sene bir ya da birkaç ortaokula/genel liseye ders tamamlama için gönderecekler. Liselerde ve ortaokullarda olan norm fazlası öğretmenler de meslek liselerine mecburen geçeceği için okul okul gezilecek.
Hangi meslek lisesinde açık varmış sayın hocam? Her taraf norm fazlası. Geçen sene doğum izni deki arkadaş yerine böte ci bir arkadaş geldi. mecburen özel eğitime verdik okulun akilli tahta işlerini halletti sağolsun. Meslek derslerini anlatabilecek böte mezunu varmıdır vardır tabiki ama şu müfredatta ben ortaokulda uzun zaman çalışmış bir tef mezunun bile zorlanacağı kanaatindeyim. Neden derseniz aynı örnek okulumda var. Elektronik uygulamalar ben anlatamam dedi meslekdasim mesela mikro denetleyici ler zorlanirim dedi. Yapay zeka ,Mobil programlama ,oyun programlama nesneye yönelik programlama , blok zincir v.s. bu dersler sınıfa girip anlatmak ile olmuyor. Yine söylüyorum böte mezunu anlatabilirim i çok emek vererek anlatır ama bunun için önce hazır olması gerekir atanmak için. Bu yüzdendir ki mühendislik tamamlama diye birşey var ben mühendis değilim ama olmak ister isem gidip dersleri alıp mühendis olabilirim.
Şu durumu tartışmak çok manasız ben bir tef mezunu olarak meslek lisesine kimin atanacagina orta okula kimin atanacagina karar vermedim.
Bu kararı veren hükümetin atadığı bakan ve brokratlar
şimdi kızmasin kimse ama seçmeli derslerdeki, son atamalardaki sayilara bile baksa bu durumun neden oluştuğunu görür aklı biraz çalışan. Kendimiz ettik kendimiz bulduk kuralada uyucaz yapacak birşey de kitlede yok açıkçası.

• Beğen
Hocam bilmediğimden soruyorum max ekders kaç saat oluyor sizde. Genelleme yaparsak şeflik koordinatörlük herkeste var mı varsa - yoksa kaç saat ekders alınıyor

Hocam bilmediğimden soruyorum max ekders kaç saat oluyor sizde. Genelleme yaparsak şeflik koordinatörlük herkeste var mı varsa - yoksa kaç saat ekders alınıyor
Öğrenciniz varsa büyük şehirlerde 20 saat koordinatörlük alırsınız. Fiziki mekanınız uygunsa size şeflik de verirler. 6 saat. Diğerleri malum ders yüküne göre ekders.

TEFli arkadaşlar bakın bakanlığı hafife almayın. Ortaokullarda seçmeli derslerde bir düzenleme yaptılar binlerce matematik öğretmeni norm fazlası oldu. MEzunlar atanamıyor. İsterseniz bir bakın güncel kaç tane kontenjan vermişler. Birkaç ay sızlandılar sonra sustular. Bakın anladığım kadarıyla 20 öğrenciden sonra sınıfı 2 ye bölüyorsunuz aynı sınıfa 2 öğretmen giriyor vesaire. Bu uygulama üniversitelerde bile yok. Bakanlık bunu bir kaldırır yarınız norma fazlası olursunuz.

Bakanın geçen ay şu söyledikleri belki de şu an yapılan değişikliğin en önemli nedenlerinden birisidir:

"Meslek ortaokullarını hayata geçirmeyi düşünüyoruz"
"Çeşitli mesleklerde kalifiye eleman yetişmemesi sorunları göz önüne alındığında mesleki ortaokullar açılabilir mi?" sorusu üzerine Tekin, küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin yeteneğine göre keşfedilmesinin önemini anlattı. İstanbul ve Ankara'da müzik ilkokulu, ortaokulu ve lisesi açtıklarını, spor alanında ise spor ortaokulu açtıklarını anımsatan Yusuf Tekin, "Aynısını mesleki ve teknik eğitimde, meslek ortaokulları olarak hayata geçirmeyi düşünüyoruz, pilot uygulamalarını başlattık. Yıl sonu itibarıyla ilgili genel müdürlüklerimiz izleme ve değerlendirme süreçlerini yürütüyorlar. En sağlıklı şekilde yaygınlaştırmak için tedbirleri alıp devam edeceğiz inşallah." diye konuştu.

Bakanın geçen ay şu söyledikleri belki de şu an yapılan değişikliğin en önemli nedenlerinden birisidir:

"Meslek ortaokullarını hayata geçirmeyi düşünüyoruz"
"Çeşitli mesleklerde kalifiye eleman yetişmemesi sorunları göz önüne alındığında mesleki ortaokullar açılabilir mi?" sorusu üzerine Tekin, küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin yeteneğine göre keşfedilmesinin önemini anlattı. İstanbul ve Ankara'da müzik ilkokulu, ortaokulu ve lisesi açtıklarını, spor alanında ise spor ortaokulu açtıklarını anımsatan Yusuf Tekin, "Aynısını mesleki ve teknik eğitimde, meslek ortaokulları olarak hayata geçirmeyi düşünüyoruz, pilot uygulamalarını başlattık. Yıl sonu itibarıyla ilgili genel müdürlüklerimiz izleme ve değerlendirme süreçlerini yürütüyorlar. En sağlıklı şekilde yaygınlaştırmak için tedbirleri alıp devam edeceğiz inşallah." diye konuştu.

MEslek ortaokuluna falan gerek yok hocam. Zorunlu lise eğitimini kaldırsınlar çoğu öğrenci küçük yaşta mesleğe yönelir zaten. Ekstra hiçbir şey yapmaya gerek yok.

İlk açılan 4 mesleki ortaokulun 3’ünde bilişim alanı var.

Biri de bilimi teknolojileri meslek lisesiymiş:

.. Bakanlık bunu bir kaldırır yarınız norma fazlası olursunuz.
Lütfen birbirimize düşmanca yaklaşımdan vazgeçelim artık arkadaşlar... Hala anlatamadık kaderdaş olduğumuzu...
Rutin son hakkında @metafor hocam haklıydı sanırım. Bu atışmadan vazgeçemiyor bizim bilgisayarbilisim.net li bazı arkadaşlar.
Hadi bakalım böyle elimize ne geçecek yaşayalım,görelim..

TEFli arkadaşlar bakın bakanlığı hafife almayın. Ortaokullarda seçmeli derslerde bir düzenleme yaptılar binlerce matematik öğretmeni norm fazlası oldu. MEzunlar atanamıyor. İsterseniz bir bakın güncel kaç tane kontenjan vermişler. Birkaç ay sızlandılar sonra sustular. Bakın anladığım kadarıyla 20 öğrenciden sonra sınıfı 2 ye bölüyorsunuz aynı sınıfa 2 öğretmen giriyor vesaire. Bu uygulama üniversitelerde bile yok. Bakanlık bunu bir kaldırır yarınız norma fazlası olursunuz.
hadi diyelimki böyle birşey oldu sadece bilişim öğretmenlerimi norm fazlası olacak. metal motor ve bir süre meslek branşı var... bu arada grublar 4 e bile bölünebiliyor

• Beğen
BBNET
Geri