konunun çerçevesi sapmış ama şu konuda buzdağı hocama katılıyorum o da robotik kodlama konusunda öğretmenlerin projeleri yapıp, öğrencilerin daha ne yaptıklarının farkında olmadan ortaya proje çıkarmasıdır. hatta kimi okullar ilçede okulumuzda katılım gösterdi diye hazır kit alıp yarışmalara da katılıyorlar ki bunu hepimiz biliyoruz. şunu da sormalıyız aslında buzdağı hocanın ortaya attığı bilgisayar bilimleri ortaokul seviyesinde verilebilir mi? şu an fibonacci yada faktöriyel fonksiyonu yazamayan belki de yüzlerce bilgisayar mühendisliği mezunu da varken nasıl bir bilgisayar bilimi, algoritma verilir bunu ben açıkcası pek mümkün görmüyorum.
Veriliyor hocam. Gayet mümkün. Bilge kunduz etkinlikleri bilgi işlemsel düşünme konuları içeriyor. Her yaş grubuna göre var. Ders olsun yeter ki. Sıralama algoritmalarından, şifreleme algoritmalarına anlatılacak çeşit çeşit algoritma var, üzerinde düşünülecek tonla algoritma problemi var. Lise seviyesinde programlamaya geçiş yapılabilir ki fen liselerinde veriliyor bu. En azından 11-12. sınıflara da zorunlu ders getirebilirler. Hatta olması gereken; 5. sınıftan başlayıp tüm liselerde 12. sınıfa kadar(sözelciler hariç) bilgisayar bilimi eğitimi çok güzel olur. Türev integral çözen gençler program mı yazamayacak? Hatta 8. sınıfta da programlama anlatılabilir. Sayısala yatkın öğrencilerin soyutlama becerisi yetiyor.
Benim talebim de bu. Yani bakanlık bize zorunlu dersimizi versin(mümkünse haftada en az 3 saat-ki bilişimle üretim projesinden gördüğümüz kadarıyla gayet de mümkün), alana ciddiyetle yaklaşılsın, bilgisayar bilimleri ekseninde zorunlu bir dersimiz olsun, buna ek olarak lisede yazılım geliştirme, oyun geliştirme, robotik gibi seçmeli dersler olsun.
Meslek liseleri içindeki ortalama bir meslek lisesinin öğrenci kalitesini düşünün. Bir de anadolu liseleri içindeki ortalama bir anadolu lisesinin sayısal sınıfındaki öğrenci kalitesini düşünün. Meslek liselerinde nasıl algoritma, programlama(hatta çok daha fazlası) öğretiliyorsa, anadolu liselerinde de hayli hayli öğretilebilir. Bilgisayar bilimleri, temel bilimler kadar derinleşmiş bir alan. 70 yıllık bir kökeni var. Artık tüm kademelere verilmesi gerekmiyor mu sizce de? Ortaokulda algoritma, problem çözme, bilgi işlemsel düşünme eğitimi alan bir öğrenci lisede çok güzel işler çıkarır. Ama biz robotik kodlama, 3d yazıcı, web 2.0 araçları, word, dijital vatandaşlık gibi kimi eski, kimi abartı, kimi gereksiz konularla uğraşıyoruz, bunları ana uğraşımız haline getiriyoruz, üstüne de btr yüzünden saçma sapan görevlerle boğuşuyoruz. Buna dur denmesi gerek artık.