Fatih projesinin temelde amacı neydi: Okullarda Bilgisayar Destekli Eğitim yapılmasını sağlamak.
Peki bu eğitimin yapılabilmesi için öğretmenlerin mevcut bilgi düzeyi yeterli midir? Değil hepimiz biliyoruz.
Topyekün merkezlerde eğitime alınması mümkün müdür? Çok zor bu iş, örneklerini de önceki yıllardaki projelerden, yarıda kalmış projelerden biliyoruz yaşadık.
Peki çocuklar için diyorlar ya kendi kendilerine bilgisayarı öğrenebilirler diye, bilgisayar destekli eğitime kendileri adapte olurlar diye. O zaman bende sorarım öğrenciler kendi kendine sosyal bilgileri, inkilap tarihini, felsefeyi, türkçeyi öğrenemezler mi? Çocuklar okula başlamadan önce türkçe konuşmayı bilmiyor mu? eee biz neden yıllarca türkçe dersi veriyoruz o zaman? onun da saatlerini azaltalım olmaz mı?
Bilişim Teknolojileri dersi revize edilerek, müfredata günümüz şartlarına getirilip sadece windows, office öğretiminden çıkıp gerçekten bilişim teknolojileri eğitimi öğretimine uygun hale getirilmeli, zorunlu olmalı, notu olmalı.
Yine bakanlık yetkilileri yok arkadaş çocuklar bilgisayarı, ihtiyaç duyduğu yazılımları, tableti ve diğer bilişim teknolojisi gereçlerini kendi kendilerine öğrenebilirler derse merse gerek yok diye düşünüyorlarsa bu fatih projesi gerçekten birilerinin kesesini doldurma projesidir derim. Çünkü eğitimden anlayan hiç kimse bu şekilde bir eğitim öğretimi kabullenmez kabul etmez.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri okullarda bilgisayar destekli eğitim ve meb projelerine öncülük edecek bir zümredir, bu projenin okullardaki temsilcileridir. İşin teorik kısmı bu şekilde fakat uygulama da böyle mi? Bakanlık birimleri de aynı söylemi tekrar ediyorlar, Fatih'le beraber bilişim öğretmenlerinin önemi artacak deniyor fakat yaşadıklarımıza bakınca sadece üfürdüklerini anlıyoruz.
Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerinin görevinin okullarda bilimum Bilişim alet edevatlarının bakım, onarım, tamir, tadilatı olmadığının, ucu açık yönergelerin ve görev tanımının açığa kavuşturulması ve resmi yazılarda üstüne basa basa bakım-onarımın özel bilgi beceri yetenek gerektiren bir iş olduğundan bu işin sorumlusunun bilişim öğretmeni olmadığı belirtilmelidir. İlçelerde gerekiyorsa bunla ilgili teknik birim kurulsun.
Evini boyamak için herkes boyacı mı tutuyor ? Hayır.. Herkes az çok boya yapmayı bilir. O zaman okulu neden görsel sanatları öğretmeni boyamıyor yada diğerleri....
Temizlik yapmayı herkes biliyor, peki neden okulun temizliği için temizlik görevlileri var ? Öğretmenlerde temizleyebilir ?
Okulun giriş çıkış maddi hesaplarını neden matematik öğretmeni yapmıyor onun görevi sayılmıyor?
Neden okullardaki resmi yazışmalar için memur var, Türkçe öğretmeni neden bu işi yapmıyor?
Okul büyüdükçe ders saati arttıkça branşlara norm veriliyor, kendi okuluma bakıyorum 5 idareci, 1 memur, temel branşlardan 4 er 5 er kişilik zümreler var, Bilişim teknolojileri öğretmeni dersi 15 den az ise hiç yok, gerisinde 1 öğretmen, 2 bilişim öğretmeni olan okul sayısı çok az.
Öğrenci sayısına göre rehberlik öğretmeni veriliyor, idareci sayısı belirleniyor, neden bizim içinde böyle bir uygulama yok ?
Neden bilişim teknolojileri öğretmenleri birçok ilde zorunlu olarak bilişim formatör öğretmeni olarak görevlendiriliyor yıllardır? BT öğretmeni olmayınca başka arkadaşlar nasılsa görevlendiriliyor, isteklisi taliplisi çok, bu zorlama neden?
Neden bilişim öğretmenlerinin yarıdan fazlası norm fazlası durumunda? Dersi kaldırmayı akıl eden zihniyet bunu akıl edemedimi?
Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği ve Formatör öğretmenlik kavramları da birbirinden ayrılmalı.
Müfredatı yenilenmiş bir BT dersi zorunlu olarak okutulmalı, 1.kademedeki serbest etkinliklerin neye yaradığını ne kadar saçma işlediğini yaşadık gördük, bt dersi müfredat eski bile olsa serbest etkinlikten 100 kat evlaydı.
Şu şartlar altında bilişim tek. öğretmenlerinin fedakarlık yapmasını kim bekleyebilir ?
Okulun müdürü diyor ki hocam devlet bu kadar yatırımı neden yaptı, siz bakmazsanız kim bakacak bunlara?
Bende diyorum ki devlet bana yatırım yapmadı mı? alanımda eğitmedi mi? peki bana yapılan yatırım elimde tornadiva masa altlarında kasaları söküp takmak, elinde bir format cdsi o pc senin bu pc benim koşturmak, o jack kopmuş bu jack çıkmış, internet kopmuş, site çökmüş bunun için mi? Hiç kusura bakmayın...