Çok güzel bir etkinlik olacak, daha da büyür ve geleneksel hale gelir inşaallah...
Kriterlere de uygun olmalı;
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.08.0.ETG.0.21.04.01.300/ ....../09/2005
Konu : Okulların WEB Siteleri
İlgi : a) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 20.10.2000 tarih ve B.08.0.ETG.0.21.06.04 /8846 sayılı yazısı.
b) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 22.11.2000 tarih ve B.08.0.ETG.0.21.06.04 /10.055 sayılı yazısı.
Günümüzde bilgiye ulaşabilen, ulaştığı bilgiy i k endi yapısına uydurabilen, buna yenilerini ekleyebilen toplum ya da kişiler güçlü olarak kabul edilmektedir. Bu değişime ayak uydurmanın kaçınılmaz sonucu olarak öğretim ortamlarında bilgiye ulaşmayı, bilgiy i k ullanmayı ve yaymayı sağlayacak her türlü araç kullanılmak zorundadır. Yeni bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bireylerin erişebilecekleri bilg i k aynakları da değişmiştir. Buna örnek olarak günlük yaşantının her alanına giren ve milyonlarca insan tarafından kullanılan internet, iletişim ve bilgiye ulaşma aracı olarak okullarımızda da yerini almaya başlamıştır.
İnternetin yaygınlaşmasıyla kendi WEB sitelerini hazırlayıp yayınlamaya başlayan okullarımızın sayısında son zamanlarda meydana gelen artış Bakanlığımızca da sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilmekte ve yakın gelecekte okullarımızın bu çalışmalarının barındırma hizmetleri (web hosting) açısından desteklenebilmesi için de gerekli teknik alt yapı oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu arada okullarımızın web sayfalarının düzenlenmes i k onusunda dikkat etmesi gereken hususlar; ilgi (a,b) de kayıtlı yazılar ile tüm okullarımıza duyurulmak üzere valiliklere gönderilmiştir.
İlgi (a) yazıda “WEB sitesi hazırlayan okullarda; Okul Müdürü veya Müdür Baş Yardımcısı, Bilgisayar Öğretmeni veya Formatör Öğretmen, bir Edebiyat Öğretmeni, bir Yabancı Dil Öğretmeni ve varsa Haberleşme Kolu'ndan sorumlu öğretmen ile oluşacak bir WEB Yayın Ekib i k urulması gerektiği, bu ekibin görevi;
• Sitede yayınlanacak bilgilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına ve genel ahlâk kurallarına uygun olmasını,
• T.C. Anayasası'nın 14. maddesinde yer alan “ Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak veya dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak veya sair herhangi bir yoldan bu kavram ve görüşlere dayanan bir devlet düzenin i k urmak amacıyla kullanılamazlar… ” ilkesine aykırı yayın bulunmamasını,
• Site kapsamında Türkçe'nin düzgün kullanımını,
• Sitenin bireyselleştirilmemesini,
• İçeriğin sürekli güncellenmesini, sağlamak olacaktır.” denilmektedir.
Yine aynı yazıda “okulların hazırlayacakları sitelerin kapsamında; okulun tanıtımının, okuldaki çeşitli faaliyetlere ait duyuruların, öğrencilerin çeşitli branşlardaki özgün ve standart proje çalışmaları ile sanat çalışmalarının, öğretmenlerin hazırladıkları ders programlarının yer alması gerektiği” belirtilmiştir.
Buna göre; Okul WEB sitelerinin oluşturulmasında ve işletiminde yukarda belirtilen açıklamalar ile 5 Şubat 2005 tarih ve 2569 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” hükümlerine uyulması gereklidir. Aksi takdirde meydana gelebilecek olumsuzluklardan öncelikle “Okul Müdürü ile Okul WEB Yayın Ekibi” sorumlu olacaktır.
Bilgilerinizi, yazımızın Bakanlığımıza bağlı ilinizde bulunan her tür ve derecedeki eğitim kurumlarımıza iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.
Doç. Dr. Nizami AKTÜRK
Bakan a.
Genel Müdür
8846 SAYILI GENELGE
T. C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
SAYI : B.08.0.ETG.0.21.06.04/
KONU : Okulların WEB Siteleri.
Çağımız teknolojisinin ürünü İnternet hayatın her alanına girmiştir. Öyle ki artık İnternet bilgiye erişim için vazgeçilmez bir kaynak ve gereklilik halini almıştır. Bilginin gelecek nesillere aktarılması misyonunu yürüten Bakanlığımızın bu teknolojiden uzak kalması düşünülemez.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimleri arasında hızlı bilgi akışını sağlamak üzere gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanmış ve İLSİS ( İl Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi ) hayata geçirilmiştir. İLSİS kapsamının bütün ilçelere genişletilmesinin ardından hedeflenen, tüm okullarımızın İnternet erişimine kavuşturulmasıdır.
Gelişen teknolojiye adapte olmak üzere bazı okullarımızın WEB sitelerini hazırlayıp yayınlamaya başladığı bilinmektedir.
Bu okulların siteleri kapsamındaki yayınları ile ilgili problem yaşanmaması için WEB sitesi hazırlayan okullarda;
• Okul Müdürü veya Müdür Başyardımcısı,
• Bilgisayar Öğretmeni ya da Formatör Öğretmen,
• 1 Edebiyat Öğretmeni,
• 1 Yabancı Dil Öğretmeni (Site yabancı dilde de hazırlanırsa o dil ya da dillerden birer öğretmen),
• Varsa Haberleşme Kolu'ndan sorumlu öğretmen, ile oluşacak bir WEB yayın ekibi kurulması gerekmektedir
Bu ekibin görevi;
• Sitede yayınlanacak bilgilerin Atatürk İlke ve İnkilaplarına ve genel ahlak kurallarına uygun olmasını,
• T.C. Anayasası'nın 14. maddesinde yer alan “ Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak veya dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak veya sair herhangi bir yoldan bu kavram ve görüşlere dayanan bir devlet düzenini kurmak amacıyla kullanılamazlar. ...” ilkesine aykırı yayın bulunmamasını,
• Site kapsamında Türkçe'nin düzgün kullanımını,
• Sitenin bireyselleştirilmemesini,
• İçeriğin sürekli güncellenmesini, sağlamak olacaktır.
Bu uyarıyı da dikkate alarak okullarımızın gelişen teknolojiden fayda sağlamak üzere girişimlerde bulunmalıdırlar. Bu doğrultuda, okulların hazırlayacakları sitelerin kapsamında;
• Okulun tanıtımının,
• Okuldaki çeşitli faaliyetlere ait duyuruların,
• Öğrencilerin çeşitli branşlardaki özgün ve standart proje çalışmalarının,
• Öğrencilerin çeşitli branşlardaki sanat çalışmalarının,
• Öğretmenlerin hazırladıkları ders programlarının, yer alması gerekmektedir. İleri uygulama şekli olarak da, öğrenci devam devamsızlığının, öğrenci notlarının, yer alabileceği düşünülmektedir.
Hazırlanan okul sitelerine Bakanlığımız WEB sitesinden link atılacaktır. Bu durumda sitelerin kapsamı Bakanlığımızca da sık sık izlenecektir. Bu nedenle, WEB sitesini hazırlayacak okulların çalışmalarını yukarıdaki kriterleri göz önüne alarak yürütmesi ve halen yayınlanmakta olan WEB sitesi bulunan okulların bu kriterlere göre varsa gerekli değişiklikleri yapması gerekmektedir.
Ayrıca 1998 yılından bu yana Dünya Bankası ve Bakanlığımız işbirliği ile yürütülen World Links (Eğitim Sürecinde İnternet Kullanımı) Projesi'nin kapsamı genişletilecek ve İnternet Kullanınımı'nın yanı sıra Proje Tabanlı Öğrenme faaliyetleri okullarımızda yaygınlaştırılacaktır.
Halen World Links Projesi çalışmalarını yürüten ve ileride proje kapsamına girecek okulların üzerinde çalıştıkları projeleri, Ek-1'deki Proje Tanıtım Şablonu'na uygun formatta hazırlayarak WEB sitelerinde yayınlamaları gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve Bakanlığımıza bağlı ilinizde bulunan her tür ve derecedeki eğitim kurumlarımıza gerekli duyurunun yapılmasını rica ederim.
Ruhi ESİRGEN
Bakan a.
Genel Müdür
WEB SAYFASI KURALLARI
WEB Sayfa Yapısı İle İlgili Kurallar
• Site tasarımında hâkim renk olarak mavi ve tonları kullanılmalıdır.
• Görsel tasarım haricindeki yazılı içerik alanlarının arka plan rengi olarak beyaz kullanılmalıdır. Ancak tasarıma bağlı olarak açık renk tonları da kullanılabilir.
• WEB site grafik tasarımında site başlık grafiği sayfanın en üstünde yer almalı, yüksekliği 200 pikselden büyük 60 pikselden küçük ve yoğunluğu 72 dpi'den yüksek olmamalıdır.
• Standart MEB logosu kullanılmalıdır. MEB logosunun orantısı ve rengi değiştirilmemelidir.
• Site başlık grafik kompozisyonu Atatürk fotoğrafı, MEB logosu, Türk Bayrağı, eğitim ile ilgili resimlerden oluşmalıdır. Türk bayrağı aslına uygun renk ve görünümde olmalıdır.
• Site başlık grafiğinde, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ibaresi ve kurum adı açık bir şekilde yer almalıdır. Merkez teşkilatı ve il millî eğitim müdürlükleri hariç diğer okul ve kurumların bağlı bulunduğu il bilgisi bulunmalıdır.
• Sayfa tasarımı yapılırken 800x600 veya 1024x768 çözünürlük temel alınmalıdır.
• Site tasarımında çerçeve(frame) yapısı kullanılmamalıdır.
• Ziyaretçilerin sayfalar arasında kolaylıkla geçiş yapabilmelerini sağlayacak, site içerisinde kaybolmalarını engelleyecek yönlendirmeler ve bağlantılar her sayfada mutlaka bulunmalıdır.
• Ana sayfanın toplam boyutu 250 Kb'nin altında olmalıdır. Sayfa yüklenme hızı ölçülmeli ve 56 Kb/s'lik bir bağlantı için en geç 40 sn'de yüklenmelidir.
• Bant genişliğinin verimli kullanımı için tasarımda kullanılan tüm görsel ve işitsel unsurlar; diskte az yer kaplayacak ve aslına yakın (optimum) şekilde düzenlenmelidir.
• En az iki kişi WEB sitesinden sorumlu olarak görevlendirilmelidir.
• WEB barındırma hizmeti, mevcut imkânlar doğrultusunda MEB tarafından verilecektir.
WEB Sitesi İçeriği İle İlgili Kurallar
• İçerik; sade, güncel, gözü yormayan bir tasarım ile sunulmalıdır. Tasarım kurum kimliğini yansıtmalı ve site içerisindeki her sayfa, tasarımıyla bir bütünlük teşkil etmelidir.
• İl ve ilçe millî eğitim müdürlüğünün ana sayfasında, bulunduğu ilin haritası yer almalıdır.
• Kurumun hazırlanan sitesinde adresi, bağlı tüm birimlerin telefon numaraları, birim sorumlularının isimleri ve e-posta adresleri bulunmalıdır.
• Tüm merkez ve taşra teşkilatı sayfalarından bir üst birime ve Millî Eğitim Bakanlığı
http://www.meb.gov.tr adresine bağlantı (link) olmalıdır.
• Görsel tasarım ve başlıklar haricindeki yazılı içerikte kullanılan yazı boyutu 8 puntodan küçük, 12 puntodan büyük olmamalıdır. Yazı tipi seçiminde Arial, Verdana, Tahoma fontları tercih edilmelidir. Site bütünlüğü açısından tüm yazı ve başlıklarda yazı tipi birlikteliği sağlanmış olmalıdır.
• Hazırlanan her Türkçe sayfada ISO ve Windows standardına göre Türkçe karakter seti ayarlanmalıdır.
• Kullanılan dil, yazım kurallarına uygun, yalın ve Türkçe olmalıdır.
• Hazırlanan sitede, kurumun teşkilat yapısı, tarihçesi, teşkilat şeması, görev tanımı, projeleri yer almalıdır. Sitede haberler, duyurular, bilgi edinme kısımları bulunmalıdır.
• Hazırlanan sitede Atatürk köşesi bulunmalıdır.
• MEB'in katıldığı ve uyguladığı süreli proje ve kampanya logoları süresi bitene kadar ana sayfada yer almalıdır.
• Ticarî, siyasî, pornografik, eğitimle ilgili olmayan içeriğe sahip reklam, logo ve linkler sitede yer almamalıdır.
• WEB sitesi kurumsal kimliği yansıtmalı, kişiselleşmemesine dikkat edilmelidir.