.
Ben de isteyerek, can atarak bu tartışmaya katılmak istiyorum.
Öncelikle togius ve bilisimburada hocalarımın yazdıkları için ellerine sağlık diyorum. Yazıklarına katılıyorum. Ben özellikle bilisimburada hocamın yazdıklarına ilave olarak, TEFlilerin ortaokul ya da lisede çalışıp çalışmaması meselesine değinmek istiyorum. Ve yazacaklarımı DamieN hocamın yazdığı enfes(!) tespiti ekleyip, sonra da onun tespitini destekleyen müthiş(!) soruları sorarak bitireceğim.
Öncelikle bu tartışmada BÖTEliler açısından üç tarafın olduğu kanaatindeyim:
1-TEFlilerin ortaokul ve lise kısımlarına atanmasına kafayı takanlar,
2-Daha fazla bilişimle alakalı, kendi alanında zorlanıp kendini geliştireceği ortamda olmayı isteyen, bunu yaparken de daha iyi bir ücretle çalışma beklentisinde olduğu için Meslek Liselerine atanmayı isteyenler,
3-Bana ne abi kim nerede çalışırsa çalışır diyenler.
Ben ikincisindenim. Diğer iki düşünce benim anlayışıma hiç uygun değil.Nedenini ise yazımın genelinden anlayabilirsiniz.
Öncelikle katılmadığım birkaç fikir var.
Bu mantıklardan bana en anlamsız gelen, boş iddiadan ileri gitmeyen webtiger hocamın yazdıkları:
webtiger' Alıntı:
Hocam olay daima bote mezunu arkadaslarimizin meslek lisesine gecmek icin kamuoyu olusturmalarindan kaynaklaniyor.Herkes universiye giderken neyin ne olacagini biliyordu.Yersiz tartismalar ortami germeye gerek yok.Herkes hakettigine razi olmali diyorum
webtiger hocam hala herkesin bilgisi olduğunu iddia ediyor. Oysa ben bu iddiasını çürütmeye yeterliyim.Çünkü bilmiyordum. Aksi halde gerizekalı damgasını alnıma vursalar yeridir.Çünkü kim daha az ücretle çalışacağı(bu en can alıcı en önemli neden!), daha az rahat edeceği, yarının kurallarının ne olduğu belli olmayan, mobbinge uğrama ihmaliyle yaşayacağı bir bölümü diğerine tercih ederdi!(Yazımın en altında diğer nedenleri sorularla yazdım)
Diğer katılmadığım mantığı zulfikar1985 hocam ve pisagorean hocam bahsetmişler:
zulfikar1985' Alıntı:
Ben sonucu kökten çözme taraftarıyım... Tefli arkadaşlar alsınlar meslek liselerinin bilişim bölümlerini, bizde alalım fen liseleri, anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, ilköğretimlerin orta kısımları v.b. olsun bitsin... Hep beraber kamuoyu oluşturalım branşlar ayrılsın... Yeter artık ilk atama ve tayin dönemlerindeki eşitsizlik...
pisagorean' Alıntı:
Konunun çözümü tefli arkadaslardan geçiyo. Botenin zaten teknik liselerde gözü yok, zaten de calisamiyo. Peki tefli arkadaslar sizin de ortaokullara, düz liselere bakis aciniz nedir? Bizim gibi mi? Yani sizin de buralar da gözünüz yoksa sorun kapanir gider o kadar. Herkes alanini bilir kimsenin kimseye ustunlugu olmaz.
Katılmıyorum çünkü benim derdim onların tercih edebilmesi değil, bizim tercih edemeyişimiz! Puanı yüksek olan yerleşsin. TEFli yüksek almışsa puanı buyursun gelsin ortaokulda çalışsın.Artık ne kadar durabilirse!
Genel tekrar olmamakla birlikte yazılanları incelerken ilgimi çeken, diğer katılmadığım yorum kıymetli BaRBaRYaN hocama ait.
BaRBaRYaN' Alıntı:
bir ürün satın alıyorsunuz. ama araştırma yapmıyorsunuz. sonra bu ürünün özelliklerinden memnun değilim diyorsunuz. Şimdi soruyorum size hocam
- bu durumun sorumlusu kim
- özelliklerini beğenmediğiniz ürün için üreticisine şikayette bulunup alın bu ürünü modifiye edin yeni özellikler ekleyin diyebilirmisiniz???
BaRBaRYaN hocam verdiğiniz örnek sizce çok güzel olabilir. Ancak hayat bu örnektekinden çok daha karmaşık yapıda ve daha ılımlı olmayı gerektiriyor.Sizin örneğinizle izah etmeye çalışayım:
1-Durumun sorumlusu olmak o sorunu çözüme kavuşturmamayı gerektirmez. Yani kişi iyi araştırmadı diye siz onun iyileştirme isteğini geri çevirmeniz iyi niyetli olmayacaktır.
2-Eğer kişi bilgisayar istedi de yanlış oldu ben aslında traş makinesi talep etmiştim derse, ne alaka denilebilir. Ama bilgisayar istedi ve bilgisayarın modifiyesini talep ediyorsa işte burada iyi niyetinizi kullanabilir, sorunu çözebilirsiniz.
Ve son olarak beni çok duygulandıran(!) bir tespit yapan DaMieN hocama sonuna kadar katılıyorum:
Hocam diyor ki:
DaMieN' Alıntı:
Daha önce de yazdım arka sayfalarda kaynadı gitti. Aklı başında TEF'linin çok çok çok özel durumlar olmadığı sürece ortaokulda, düz lisede işi olmaz, olamaz...
Dolayısıyla diğerlerini bilemem ama ben asla ve asla meslek lisesi harici bir okulda görev yapmam, yapmayacağım da...
Gelin hep beraber bu yoruma tersten bakalım ve bir BÖTEli gözüyle TEFli arkadaşın niçin ortaokul ya da düz lise isteyebileceğini sorgulayalım:
- İki meslektaş derse girmek yerine, tek başına derse girip, dersle alakası olmayan birkaç düzine insanla uğraşmak için mi?
İdarenin saçma sapan istekleriyle boğuşmak için mi?
Üniversitede o kadar proje çalışmalarını, programlama dillerini hiç kullanamadığını farkedip üzülmek için mi?
Ders içeriklerinin yavan oluşu nedeniyle kendini tekrara düşmeye can attığı için mi?
Yarın ne olacak, yönetmelikte ne değişecek tedirginliğini yaşamak için mi?
Okulda tüm bilişim sorunlarının muhattabının kendisinin olmasını istediği için mi?
Görevi olmamasına rağmen, bir sürü ekstra vakit harcayıp, yaptıklarının hiçbir kıymetinin olmadığını tekrar tekrar anlamak için mi?
"İdare bana böyle derse ben de şöyle diyeceğim" diyerek kendi kendine konuşmak, şizofreniye doğru ilk adımları atmak için mi?
Daha az maaş almak için mi?
Uzun oldu bitiriyorum. Merak etmeyin cevabı size bırakıyorum.
.