Herkes norm fazlası olmaz olmayanlar da çıkar. Büyük okul ve seçmeli derslerde dersi seçilen öğretmenler de var aramızda. 20 saat dersim var mesela. Daha fazla olanlar da var. Diğer branşlardan karşılayabileceği için ihtiyacı bence umursamazlar, o yüzden umursamıyorlar şu an zaten. İhtiyaçlarını karşılamazsa da bazı okularda formatör olmaz ne olacak canım. Zamanında yıllarca formatörü olmayan ama fatih projesi okulu olan okullar olmadı mı oldu. Yıllarca formatörlük çare değil diyorduk iş bu noktaya geldi bu da olmaza ateşe verip yakarız bu bedenimizi. BTR yok formatör var. İsim önemli değil, yeni kurs açar 1 milyon btr yetiştirirler üç ayda, o da olmazsa mektupla btr bulurlar. Zamanında almadığımız önlemler bizi bu noktaya getirdi. Yine de bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlara yıllardır söylüyorum ve 1 yıl formatör olup ikinci yıl fatih projesi okulunda norm fazlası olan ve 9 yıldır formatörlü yapmayan biri olarak konuşuyorum. Okulumuz fatih projesi pilot okuluydu benim norm fazlası olmam kimsenin umrunda bile olmadı.Hocam zaten norm fazlasıyız daha ne kadar norm fazlası olacağız. Diger branşlar BTR'yi kabul ettiği zaman, MEB açısından sorunun bir yönü çözülmüş olur sadece. Peki bize nasıl ders bulacak? %80'i maaş karşılığını dolduramayan bir branşa nasıl maaş karşılığını doldurtacak. Sayıştay raporunda bahsetmeyecek mi bundan? Kamuoyuna yansımayacak mı? Diğer branşlarin BTR olması hiçbir şey ifade etmez.
...Anladığım kadarıyla zihniyet biraz zor, aramızda kendini hizmetli, işci, tekniker, teknisyen veya müdendis zannedenler olduktan sonra..
Hocam o kadar haklısın kiHocam, inanın çözülür. BTR'si olmayan bir sürü okul var. Örneğin ilkolullar. Bt öğretmeni de yok BTR'si de yok. Hiçbir işleri aksamıyor. Hocam artık şunu kabullenmemiz lazım, çok teknik ince işleri yapmıyoruz. Bizim yaptığımız işleri az biraz bilgisayara yatkın çoğu kişi yapar, yapıyor da. Bizim olduğumuz okullarda, biz olduğumuz için kimse elini sürmüyor. Bizim görevimiz olarak görüldüğü için. Belki format atamazlar ama XP döneminde değiliz win10 gayet stabil çalışan bir sistem. Hergün format atmıyoruz. Eger kimse yapamazsa arada bir biz yine yaparız. Akıllı tahta imajı youtube'dan bakılarak yapılabilecek bir şey.
Hadi diyelim yapamadılar. Ben 7-8'lere de derse gireyim de, haftada en az 15 dersim olsun da, teknik işleri yapmaya yine razıyım.
BTR'nin gerçekten bir işlevi yok. Hiçkimsenin bilgisayar bilmediği zamanlardan kalma bir görevlendirme. Ama MEB bt dersini o kadar gereksiz görüyor ki, derste öğrenciyi :boş işlerle" oyalayacağına, fotokopi makinesine sıkışan kağıdı çıkarsın ya da etkinlik fotoğrafı çeksin diyor. Bizim yerimize fotoğraf çeken ya da yazıcıyı açıp kapatan biri bulunur hocam merak etme.
Hocam boşuna yoruyoruz kendimizi. Herkes neyin ne olduğunun gayet farkında. En azından çoğunluk farkında. Fakat, bazı arkadaşlarımız 10 saat derse girip full ek dersin almanın tadına alıştılar. Bunu bir ayrıcalık gibi görüyorlar ve bu ayrıcalığı kaybetmek istemiyorlar. Suçlayıcı bir tarzda konuşmamaya gayret ediyorum çünkü karşı tarafı savunma yapmaya ve karşı saldırıya geçmeye itiyor. Böyle olduğu zaman da gerçek sorunları konuşmayı bırakıp sen-ben kavgasına tutuşuyoruz. Gelgelim açıkca konuşmadığımız zaman da meselenin özüne gelemiyoruz. Duymamazlıktan, anlamamazlıktan geliyorlar ya da sürekli tartışmanın yönünü ilgisiz yerlere yöneltiyorlar.
Bu nedenle malesef bunu söylemek zorunda kaldım. Ek ders hepimiz için önemli, zaten ucu ucuna anca geçiniyoruz. Ek ders kaybını ben de dahil olmak üzere çoğumuz, zor telafi ederiz. O zaman bunu açık açık söyleyip başka çözüm arayışına geçelim. BTR başvurusu yapmaya devam edelim ama yetkili sendikayla mutlaka görüselim hatta diger sendikalarla da görüşelim diyebiliriz. Bunun için somut adımlar atabiliriz. Mesele umutlu olmaksa, ben de umutlu değilim. Ama en azından deneriz. Sorunu gündemde tutmak bile çok önemli. Belki de MEB BTR'den bu kadar rahatsız olan öğretmenlerin olduğundan bile haberdar değil. Çünkü bazıları MEB'le görüşme imkanı bulduğu zaman açık açık BTR'den rahatsızız demiyor, BTR kadro olsun diyor. Madem öyle BTR'den rahatsız olanlar da toplanıp gidip rahatsızız desin.
adam gibi bt sınıf olmadıktan sonra derse gelse ne gelmese ne BTR olup image atarım daha iyi
ha şimdi bu derse geldi eeee sınıf yok malzeme yok ben nasıl ders anlatacam ? BTR bu durumda daha iyi yoksa kendimizi yer bitiririzEvet hocam malesef, aşağıdaki gibi güzel bir gelişme var ama bilin bakalım ne lazım? Keyfinin sevdasına o güzelim bt sınıflarını dağıtanları teker teker buradan yazamayacağım şekilde anıyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 69268
görselde norm fazlası emin ol bizden daha fazla.7 8 i geçtim 5 ve 6.sınıflarda dersi kaybetmeyelim yeter.ayrıca bt sınıflarının kapatılması meb in dersimize ne gözle baktığının kanıtı.bana btr de fazla uzun ömürlü olmayacak gibi geliyor.önce bir öğretmeni 2 3 okulda görevlendirirler sonra dersleri kaldırıp bizi maaş karşılığı btr yaparlar gibi geliyor.inşallah yanılırım ama emekli olana kadar bu şekilde devam edeceğini sanmıyorumPeki hocam ne yapmak gerekir? Bu işin bir çaresi yok mu? Biz de Almanca, Fransızca gibi nesli tükenen branşlardan mı olacağız? Ne yalan söyleyim, bana da öyle gibi geliyor bazen. Ama kabullenmek istemiyorum.
Şu da var, yaptığımız karşılaştırmalar çok doğru değil. Zaten bir yabancı dil 2'den 12'ye gösteriliyor. Tum okullarda ikinci yabanci dil gercekten luks. Zaten hicbir zaman da Almanca, Fransizca yaygın olarak okutulmadı. Belki 1980'den önce Fransızca okutulmuştur, bilmiyorum. Görsel sanatlarda norm fazlası sayısının bizim branştan fazla olduğunu sanmıyorum. Bu branşlarla bizim branşınızın hikayesi aynı değil.
Umutlu olmamazı gerektirecek pek bir gösterge yok ama bu kadar da salmayalım.
Bir de diğer branşlar üşüşsünler BTR'ye. Onların olsun. Ayak işlerini onlar yapsın. Biz BTR olmadığımız için MEB zor durumda kalmayacak; %80'imiz maaş karşılığını dolduramadığı için zor dorumda kalacak. Daha doğrusu bana göre kalır.
Dersleri geri almak için alternatif önerinizi bekliyorum.
aklımdan geçenleri yazmışsın hocam.bana da btr yi bir müddet sonra kaldıracaklar gibi geliyorgörselde norm fazlası emin ol bizden daha fazla.7 8 i geçtim 5 ve 6.sınıflarda dersi kaybetmeyelim yeter.ayrıca bt sınıflarının kapatılması meb in dersimize ne gözle baktığının kanıtı.bana btr de fazla uzun ömürlü olmayacak gibi geliyor.önce bir öğretmeni 2 3 okulda görevlendirirler sonra dersleri kaldırıp bizi maaş karşılığı btr yaparlar gibi geliyor.inşallah yanılırım ama emekli olana kadar bu şekilde devam edeceğini sanmıyorum
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
Yukarıdaki maddede bahsedilen normun ders saati ile bir ilgisi yok. Niye birlik olup peşine düşemiyoruz bu konuda açıkça görülüyor. Mevzuatı hazır, uygulamaya koysalar tayinler rahatlar, atanamayan öğretmen atanır, dersim az norm fazlası olacağım tedirgenliği kalmaz, müdürün ağzına bakılmaz. Ama buradaki bazı arkadaşlar buna da karşı çıkacaktır; normumuz sadece derse bağlı olsun böyle şey istemeyiz diye. Hayatın gerçeklerinden kopuk istekler mızmızlıktan başka bir şey değil.
Hocam kendi adıma söyleyim, sırasıyla 3 yıl ilköğretimde, sonra 8 yıl meslek liselerinde sonra bir yıl müdür yardımcılığı bu sene de ortaokuldayım. 10 saat dersim var, 30 saat ders bulabilsem bt rehberliği yapmam. Şu pandemi döneminde rehber öğretmenler haftada bir gün, idareciler 2-3 gün geldiğinde biz 5 gün okuldaydık, zoomda, ebada herkesin derdi bitmedi. Sonra bt rehberliği varken (herkes kendi rahatını düşünüyor, haksız mıyım) niye idarecilikle uğraşayım diyerek evimin yanındaki okuldaki mdr yardımcılığından istifa ettim, şimdi ortaokuldayım. Norm fazlası bile olamıyorum 10 saatle, çünkü bakanlığın geçen sene oluşturduğu kadrolardan biri de bizim okula verilmiş, norm fazlası olsaydım bir dakika bile düşünmez meslek lisesine dönerdim. İlköğretimde çalıştığım 3 yılda da sadece yarım dönem bt formatörlüğü yaptım. Benim önceliğim derstir. Ama dediğinizde haklısınız, rahata alışan arkadaşlar maalesef var. Ama rehber öğretmenlerle karşılaştırırsak kendimizi bize rahat yok, her türlü teknolojik problemde bt rehberi olmasak da bizi buluyorlar.Hocam boşuna yoruyoruz kendimizi. Herkes neyin ne olduğunun gayet farkında. En azından çoğunluk farkında. Fakat, bazı arkadaşlarımız 10 saat derse girip full ek dersin almanın tadına alıştılar. Bunu bir ayrıcalık gibi görüyorlar ve bu ayrıcalığı kaybetmek istemiyorlar. Suçlayıcı bir tarzda konuşmamaya gayret ediyorum çünkü karşı tarafı savunma yapmaya ve karşı saldırıya geçmeye itiyor. Böyle olduğu zaman da gerçek sorunları konuşmayı bırakıp sen-ben kavgasına tutuşuyoruz. Gelgelim açıkca konuşmadığımız zaman da meselenin özüne gelemiyoruz. Duymamazlıktan, anlamamazlıktan geliyorlar ya da sürekli tartışmanın yönünü ilgisiz yerlere yöneltiyorlar.
Bu nedenle malesef bunu söylemek zorunda kaldım. Ek ders hepimiz için önemli, zaten ucu ucuna anca geçiniyoruz. Ek ders kaybını ben de dahil olmak üzere çoğumuz, zor telafi ederiz. O zaman bunu açık açık söyleyip başka çözüm arayışına geçelim. BTR başvurusu yapmaya devam edelim ama yetkili sendikayla mutlaka görüselim hatta diger sendikalarla da görüşelim diyebiliriz. Bunun için somut adımlar atabiliriz. Mesele umutlu olmaksa, ben de umutlu değilim. Ama en azından deneriz. Sorunu gündemde tutmak bile çok önemli. Belki de MEB BTR'den bu kadar rahatsız olan öğretmenlerin olduğundan bile haberdar değil. Çünkü bazıları MEB'le görüşme imkanı bulduğu zaman açık açık BTR'den rahatsızız demiyor, BTR kadro olsun diyor. Madem öyle BTR'den rahatsız olanlar da toplanıp gidip rahatsızız desin.
Hocam keşke o kadar basit olaydı.
Eskiden formatörlük için de norm yönetmeliğinde BT sınıfları için görevlendirilecek 1 Müdür Yardımcısı kadrosu geçiyordu. Tıpkı sizin örnek gösterdiğiniz madde gibi. Eski evrakları tararsanız bulursunuz. Hatta o zamanlar bize teknik işlerden sorumlu müdür yardımcısı olacaksınız diye gaz verirdi idareler,ilçe ve il Memler. Olduk tabiki okulda Müdür yardımcısının "yardımcısı" olduk.
O işaret ettiğiniz tek madde ile kadro olmuyor malesef . Onu düzenleyen ek bir Yönetmelik daha gerekiyor.
Şimdi sorum şu bizim yönetmeliğimiz var mı resmi gazetede yayınlanan?
FP- BTR öğretmen yönetmeliği yada Fatih projesi ile ilgili bir yönetmeliğin içinde BTR kadrosu ile ilgili birkaç cümle ve görev tanımı
Cevap
FP-BTR ile ilgili şu ana kadar herhangi bir yönetmelik yayınlanmamış olup görevlendirmeler resmi yazılara göre yapılmaktadır. (Meb resmi cevabıdır arkadaşlar) İsteyenler Cimere yazıp sorabilir ama tavsiyem kısaltma kullanmadan yazın yoksa bazen BT normu için cevap yazıyorlar.
Yeğitek in hazırlaması gereken ama hazırlayamayacağı(nedeni alt görev tanımı), İnsan Kaynakları GM ve orada unutulan ama kadrolar için TTKB onayı da mutlaka gerekiyor ve sonrası bakan onayı. Sonra bu çıkamayacak olan yönetmeliğin bir de Resmi Gazete de yayınlanması da gerekir. Geçerli olabilmesi için. Çoğu görevlendirme evrakı vs ......sayılı yazısı yada sıkça sorulan sorulara basit cevaplar şeklinde.
Diyeceksiniz ki o maddeler neden var norm yönetmeliğinde
90'lı yıllarda başlayan Dünya Bankası faz 1-2-3 Bilg. Lab (o dönemdeki BT sınıfları) vs projeler için o kadar yatırım için 1 kişi görevli olsun proje şartı sağlansın vs için formatörlükte MDY kadrosunu,
BTR de Fatih projesi vs ile ilgilenen biri olsun AB projeler vs için her okulda sırf bununla ilgilenen biri var şeklinde norm yönetmeliği içinde bulunsun da gerekirse kullanırız şeklinde kanunda gösterilmiş olabilir mi?
Bu dediklerimi biraz düşünürseniz sonucu bulacaksınız
Bu arada hep kıyaslandığımız Rehber Öğretmenlerin yönetmeliği var hem de doğrudan onlara yönelik bir yönetmelik
https://pdr.org.tr/2020/08/14/rehberlik-ve-psikolojik-danisma-hizmetleri-yonetmeligi/
Haberdeki görsele tıklayın kaç kişi üyeli bir dernek olduklarına ve arkalarındaki Meb ve devlet kadrosuna bakın (30.000 o zamanki üye sayısı)
Rehber öğretmenlerin okulda dokunulmazlığını işte bu yönetmelik sağlıyor.
Gelelim mesajınızdaki cümlelerinize...
Hayatın gerçeği demişsiniz ya hayat sadece okuldaki "arızalardan" ibaret değil. Müdürlerimle ders norm konusunda en çok tartışan öğretmenim. Btr olmama rağmen 5 ve 6 daki zorunlu ders dışında 7 ve 8 lerdeki seçmeli dersimi her zaman alıyorum. Ayrıca ek binamızda yer alan okuldaki dersleri de fahri olarak alıyorum. Benden başka iki okulda ortak derse giren okulda yok, BTR olarak ilçede yok. BTR görevlendirmesini isteğe bağlı olarak alıyorum. Ancak almamak için kavga ettiğim müdürüm de oldu. En az 21 saat ders için okul okul gezdirilmek gibi bir tehditi savuran müdürüm de oldu norm fazlası yapmakla tehdit eden de oldu formatörlük almazsam. Almadım o dönem. Ahım büyük tuttu kendisi meslekten atıldı.
Mızmızlanmak mı
Tek okulda görevlendirmem olmasına rağmen aynı binada 2 Müdürlü 3 okulun BTR siyim. Dersim dışında BTR yim dersimden de arıza var diye çıkaramaz beni müdürüm. Ama okulumdaki lablar, akıllı tahtalar idari bilgisayar,internet web siteleri vs benden sorulur.
Sırf BTR de rahat çalışayım diye dersini seçtirmeyen arkadaşların olduğunu ve okul BT normunu dahi etkilediğini -hatta bu şekilde bölge normu yüzünden kendi normunu da düşürenler, birden fazla BT öğretmenin olduğu okulda usulsüz şekilde ders dağıtımını BTR ye az ders gelecek şekilde oysaki resmi yazıda önce zorunlu ders görevi sonra BTR der, bazı BTR lerin idare ile arası iyi olsun diye idareci hatta memur işlerini usülsüz şekilde üstlenmesi ve kendisinden sonra oraya gidecek BTR yi hatta BT öğretmenini zora sokması (senden önceki ...... yapıyordu) hatta diğer öğretmenlerin kişisel BT araçları ile ilgili işlerini ücretle yapması kendi gördüklerim ve birebir onlarla çalışan arkadaşlardan duyduklarım. (BTR öğretmen olarak sadece BT branşı değil 100 saatlik kurs ile başka branş öğretmenleri de BTR olabilir)
"Tamircilik "yapmak için Eğitim Fakültesi bitirmedim ve BT öğretmeni olmadım.
(bu şekilde yazmamın sebebi derse girmeyen BTR okulda ne yapar kaç gün aynı şeyi farklı okullarda yapmak zorunda bırakılır nasılsa dersi yok ya okul okul gezsin tasarruf yapılsın der meb ve okul idarecileri) 21 saat derse girip 3 okulda hatta ilçesinin her okulunu bir gün gitmek zorunda bırakılan BTR var. Neden görev tanımı yönetmelikle sabit değil bir resmi yazı ile bakanlık ek görev veriyor -bu yılki Eba destek noktası vs
Öğretmen Ünvanını ille de değiştirmek isteyen arkadaşlara önerim okulunuza dilekçe vererek geri hizmete başvurabilirsiniz. Geri hizmet öğretmenin memur kadrosuna çekilmesidir. Önceki sene okulumdaki bir öğretmenimiz yaptı bunu ben öğretmenlik yapamıyorum diyerek. Şuan okul kütüphanesinde görevli memur oldu 8-5 mesaiye tabi olarak çalışıyor. Derse hiç girmeyeyim 0 dersim olsun diyen arkadaşlar Teknisyen yada tekniker kadrosuna yada memur kadrosuna geçmek isteyebilirler. Hem de bir daha norm sorunları da kalmaz. Ama memur kadrolara ek ders yok öğretmenlik yapmadıkları için
İşte bu da hayatın gerçeği
Mızmızlık yapmadan!
çok güzel özetlemişsiniz valla hocam. ne diyelim olduk bir şekilde öyle böyle gidiyoruz. elimden geleni öğretiyorum öğrencime. Vicdanen rahatım. Aslında o kadar temel becerileri bilmeyen öğrencim var ki. Biri derste neyseki girmişim derse sunumda müzik ekleyemiyordum vs bir sürü şey söyledi. O kadar mutlu oldum ki o an anlatamam. Aslında çok şey var öğrenecekleri bence. Ama farkındalık yok. Oyun oynayan bilişim biliyorum sanıyor işte. Biraz da başlarda bilişim öğretmenlerinin derslere girmemesi. Derslerde bu sebeple oyun oynatılması gibi pek çok şey değersizleştirdi bu bölümü. Ne umutlarla girmiştim oysa. Ama çok net özetlemişsiniz. Tebrik ederimHocam o kadar büyük bir plansızlığın ürünüyüz ki... Okuduğumuz üniversiteden bölümünden girdiğimiz derse kadar öyle bir derme çatmalık var ki... Adeta gecekondu bölümüz. Dünya bankası 90'larda size bilgisayar lab. veririm ama sorumlu adam olması lazım demiş. Apar topar bizim bölüm kurulmuş. Ne gösterdiğimiz müfredatımız adam akıllı, ne üni.'de gördüğümüz müfredat adam akıllı. Ne MEB bizimle ilgili ne yapacağını biliyor. Bilgisayar dersi gerekli mi hala bu tartışılıyor. Günlük bilgisayar kullanımını herkes artık öğreniyor, ileri düzey de gerek yok herkes yazılımcı mi olacak diyorlar. Genel kultur dersi mi genel yetenek mi belli degil. Cunku iki kategoride de kabul etmiyorlar. Resmen istemeden, yanlışlıkla dünyaya gelmiş çocuk gibiyiz Şimdi de madem dünyaya geldik öyle böyle yaşayıp gitsinler mantığı var. MEB'in üvey evladı.
Hâl böyle olunca bizim de kendimize güvenimiz sarsılıyor. O yüzden çoğu arkadaşımız teknik kadro olan BTR normunu istiyor ve öyle bir şey olsa geçmeye dünden razı. Çünkü artık öğretmen olmadıklarını derslerinin gösterilecek ders olmadığını kabullenmiş durumdalar. Hiç olmazsa adımız belli olsun diyorlar. Biz her ne kadar kendimize değer verirsek verelim bir noktadan sonra gardımız düşüyor ve kendimize başkalarının gözünden bakıyoruz.
Ayrıca, dediğiniz gibi en asosyal bölüm bizimkisi. Her branş örgütlenir, biz en son, o da bir ihtimal, örgütleniriz. Niye bizim branş böyle bilmiyorum ama üni.'den beri edindiğim izlenim bu yönde. "Kendini ağırdan satma" huyumuz var.
Ağzına sağlık.Btr görevi var olmaya devam ettiği sürece, ne biz bundan kurtulabiliriz, ne de okuldaki diğer öğretmenler idareciler kendi problemlerini çözmeyi öğrenebilir. Giderek bize daha bağımlı hale gelirler. Ki bağımlı hale geldikleri problemler de az buçuk ilgili bir lise öğrencisinin çözebileceği türden problemler.
Hepimizin bilişim tek. öğretmenliğine bakışı farklı farklı. Bunu da yadsıyamayız.
* Kimi yazılım odaklı bakıyor.
* Kimi tasarım odaklı bakıyor.
* Kimi robotik odaklı bakıyor.
* Kimi bilgisayar bilimi odaklı bakıyor(algoritma+matematik)
Bu dört gruptaki arkadaşlar(ben de dahil) üretme kaygısı ve mesleki tatmin arayışı içinde. Yazıcıya sıkışan kağıdın çıkarılması, saçma sapan windows problemleri, işletim sistemi yükleme vs. gibi talepler bana hakaret gibi geliyor açıkçası. Ha üstteki kaygıları güden bir bilişim tek. öğretmenine yazıcı probleminden bahsetmişsin, ha Alan Turing'e "windows çöktü de bi bakar mısın hocam?" demişsin. Bilişim öğretmenliği ile yazıcının, windows'un ne alakası var lan. Edsger Wybe Dijkstra "Uzay bilimleri için teleskop ne ise, bilgisayar bilimleri için de bilgisayar odur" diyor.
Üretme ve yaratma kaygısı güden her insan Alan Turing ile aynı ruhu taşır. Ama fazla uçuk bir örnek geldiyse, microsoft'taki bir bilgisayar mühendisi de şirketin bozuk bilgisayarını tamir falan etmez, anlamaz bile. Sabancı holding'deki bir makine mühendisi binanın kaloriferiyle uğraşmaz, anlamaz bile. Gelişmiş ülkelerdeki bilgisayar bilimi/bilişim teknolojileri öğretmenlerinin de bu işlerle uğraştığını hiç sanmıyorum. IT departmanı var her kurumda. Herkes kendi işini yapar.
Öğretmene öğretmenlik dışında yaptırılan her görev, her angarya iş tam anlamıyla saçmalıktır. Bakanlığın bu işlere bütçe ayırması lazım. Eğitim bedava değil. Gitsin teknik hizmetli alsın. Meslek lisesi mezunu aslan gibi gençler var okullarda bu işleri yapacak. Ama bilişim öğretmenlerine yaptırmak daha makul geliyor. Hem dersi zorunlu yapmayı erteledikçe erteleme fırsatı sunuyor, hem de yeni bir personel almaktan daha ucuza geliyor. Buradan yaptıklarını zannettikleri kazanç da gençlerin alması gereken yazılım/tasarım/robotik/bilgisayar bilimleri vs. eğitimine mâl oluyor.
BTR görevine verecekleri ek dersi okula ödenek olarak gönderseler, bu para ile teknik problemlerinizi kendiniz giderin deseler vallahi daha ucuza gelir. Komple israf. Yumurta çırpmak için okula MR makinesi almak gibi saçma bir şey. Koca bilgisayar öğretmenini eğitmişsin, "gel windows'a format at" diyorsun. Formatınız batsın.
İlkokulu ortaokulu bırakın, liselerde yazılım/tasarım vs. gibi konulara ilgi duyan pırıl pırıl gençler var. Bilgisayar derslerine liselerde yer açılsa bile yeter. 9 ve 10. sınıflarda temel bilgisayar bilimleri(şu an fen liselerinde olduğu gibi) genelleştirilmeli, 11 ve 12. sınıf sayısal öğrencilerine de yazılım/tasarım/robotik vs. eğitimleri verilmesi lazım. Bunları yana yakıla isteyen bir çok genç var, bunlara fırsat tanınsa yeter.
İşin özeti: bakanlık ayrı dert, veliler ayrı dert, okul müdürleri ayrı dert, öbür öğretmenler ayrı dert. Bunları ikna ederek bu dersi getirmek cidden imkansız. Bakanlık kabul etse diğerlerine olduğu gibi kabul etmek zorunda ama bakanlığa da kabul ettirmek kolay değil. Çünkü öyle bir vizyon yok. Saçma sapan bürokratlar ve yöneticiler tarafından ele geçirilmiş o koltuklar. Bilgisayar dersinin ne olduğunu ve ne olmadığını kafalarına vura vura anlatsak yine anlamazlar. Eğitim sistemi konusunda hayıflandıkları şeyler de bizim istediğimizin tam tersi şeyler.
Velhasılı, meslekten bir umudum yok. BTR görevini reddetmek ile ilgili çabayı gerekli buluyorum. Ütopik falan değil. Sonuna kadar desteklerim. Ama biz böyle böyle emekli olacağız muhtemelen. Gerçekçi olmak lazım.
Merak etmeyin hocam demeyeceğiz, günün birinde yapay zeka sayesinde istediğin uygulamayı bir yazılımla hazırlayabileceksin belki de, on binlerce yazılım mühendisliği / bilgisayar mühendisliği öğrencisi kayıt yaptırıyor her sene, Türkiye'nin gerçek ihtiyacı ne kadar?Dün gece büyük bir zevkle Starship'in canlı yayınını izledim.Adamlar gidecekler günün birinde.Sen nasıl bir yazılım yapıyorsun ki 470 milyon km öteden foto geliyor aletler çalışıyor, nasıl bir roket dikine kalkıyor havada asılı durup tekrar yere iniyor?
Valla günün birinde bu nesle okullarda neden 10 sene boyunca programlama ogretmedik diyeceğiz.
Ders saati bütün kademelerde artmalı. Bilgisayar bilimi gibi bir ders de olmalı, algoritma, matematik beraber öğretilmeli. Bu ders teorik olabilir. Ayrıca bugün ki Bilişim Teknolojileri dersi de olmalı bu derste bilişim okur yazarlığı öğretilmeli.
Matematik gibi, bir çok konu günlük hayatta işimize yaramaz gibi geliyor ama düşünme kapasitesini arttırıyor, muhakeme karar verme, problem çözme yetilerimizi güçlendiriyor. Aynı matematik gibi.Bir yakınım 90 yılında mezun oldu liseden, ben liseye giderken (98'de başladım) bana bir defter verdi, al bak bakalım neler değişmiş diye, verdiği defterde yanlış hatırlamıyorsam fortran dilini öğretmenleri (artık branşı ne idi bilmiyorum) not tutturmuş, programlama dilleri ile ilgili döngüler, dilin özellikleri vs. temel konular. Yalnız okulda değil halk eğitim kursunda da görmüş olabilir, onu tam bilemiyorum. Şimdi 90 yılında programlama gören bu kişi bunu hayatında kullanmadı. Bilişim teknolojileri derslerinde göstereceklerimiz günlük hayatta da kullanılmalı. Meslek lisesinde çalışırken çoğu öğrenci powerpointi öğrenmeden geliyordu, wordü bile kullanmadan bölüme gelen öğrenciler vardı ki halen bu devam ediyordur.
Şimdi ortaokulda görev yapan çoğu arkadaşımız kodlama etkinliklerine başlamıştır, hatta ilk dönemden başlayan arkadaşlar var. Ama ben 5. sınıflara 3. haftadır powerpoint gösteriyorum, çünkü ileride belki de meslek lisesinde benim karşıma gelecek öğrenci. Temel bilgileri vermeden kodlamaya girmek çok yanlış. Bunu sabahlara kadar tartışırım anlayabilecek olanla. Ama tutturulmuş bir kodlama da kodlama! Kodlama işine yarayacak öğrenci normal bir ortaokulda sınıf düzeyinde 5'i geçmez. Diğerlerinin hayatında kullanmayacakları bir şeyi öğretmenin ne anlamı var. İşte Destekleme ve Yetiştirme kursları bu yüzden önemliydi bizim branşta. İstekli öğrencilerle güzel işler ortaya çıkıyordu.