http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24804_0.html
Madde 267
a) ( Değişik bend: 20.9.2008/27003 RG) Kurumdaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra İşletmelerde Meslek Eğitimi adı altında ek ders görevi verilir.
d) ( Değişik bend: 20.9.2008/27003 RG) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı derslerin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/83.html
Tanımlar
Madde 4
k) Ders yükü; Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Bakanlıkça belirlenen sayıdaki öğrenciden oluşan şube veya grupların dahil oldukları sınıflara göre öğretim programlarında gösterilen teorik ve uygulamalı ders saatlerinin haftalık sayısını,
Geçici Madde 1
ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler i!e norm kadro fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html
Madde 6
c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate,
SONUÇ
1. Ders yükünü eşit olarak paylaşmak esastır.
2. Ders yükü ek ders ücreti manasına gelmemektedir.
3. Ders yükü paylaşılırken önce dersler paylaşılır üstüne koordinatörlükler eklenir.
ÖRNEK 4'ü İnceleme
4 öğretmenli bölüm de biri bölüm biride atölye şefi olsun. 120 saat yüz yüze ders var ve diyelimki toplam 80 saat koordinatörlük verildi.
ders yükükün hesaplanması
yüz yüze dersler=120
koordinatörlük=80
bölüm şefliği=10
Atölye şefliği=6
Kulüp rehberlik=4 (2 öğretmen var)
toplam= 220
eşit dağıtmak için;
220/4=55
bir atölye öğretmenin girebileceği maksimum ders saati 44
4*44=176
:?:
220-176= 44 saatlik derse girebilecek alan öğretmeni yok!
siz bölüm şefi olsanız, idareci olsanız bu ders yükünü nasıl eşit dağıtırsınız?
Bölüm şefi= +10 şeflik +3 hazırlık planlama +10 normal ekders + 4 koordinatörlük =27 (30 saat derse girdi)
atölye şefi= +6 şeflik +3 hazırlık planlama +10 normal ekders + 8 koordinatörlük=27 (30 saat derse girdi)
öğretmen = +2 kulüp,rehberlik +3 hazırlık planlama +10 normal ekders +14 koordinatörlük =29 (30 saat derse girdi)
öğretmen = +2 kulüp,rehberlik +3 hazırlık planlama +10 normal ekders + 14 koordinatörlük =29 (30 saat derse girdi)
(artan koordinatörlük görevleri diğer bölüm öğretmenlerine verilebilir)
Arkadaslar 108 saat yuzyuze egitim+10 saat seflik+4 saat sinif rehberlik hizmeti+96 saat koordinatorluk var ve 1 sef 3 ogretmen var okulda.
10. sinif: grup yok
11. sinif :4 grup var
12. sinif :4 grup var
Okul :Ticaret meslek
Toplam=218 saat yapiyor
yeni bir ogretmen gorevlendirmesinin yapilip yapilmayacagi muamma...Sef ve ogretmeni magdur etmeyecek nasil bir ders dagilimi onerirsiniz?