Bakan doğru söylüyor, çocuklar herşeyi biliyor!
Ben ilkokul 3'te başladığım bilgisayar hayatıma ilkokul 5 ve sonrasında ciddi anlamda yazılım geliştirerek devam ettim. (Başka bir başlıkta daha detaylı anlatmıştım burada özet geçiyorum). Abim benden 3 sınıf üstteydi, orta okulda bilgisayar dersinde pascal görüyordu, merak saldık programlamaya, türkçeyi bırakın ingilizce programlama kitabı bulmak nerdeyse imkansızdı. işte o zamanlar ben de 4.-5. sınıftaydım. Dedim bu iş, benim işim, tam bana göre... Daha orta okulda okulun laboratuarları ile ben ve bir arkadaşım ayakta tutuyorduk. Abim, lisede elektronik bölümü okurken ve okuduktan sonra piyasada sürekli satış, teknik servis, internet cafe derken birlikte çalışmadığımız BT alanı kalmadı. Bir yandan da yazılıma devam ettik tabi. Üniversite için dedim ki ben öğrenmek için çok zorluklar çektim, bu kadar şeyi öğrendim, bunları hem öğretirim hem de kendimi geliştirmeye devam ederim diye BÖTE'yi seçtim. Abim de bilgisayar programcılığı bölümünü bitirip büyük bir beyaz eşya firmasının arge ürün geliştirme bölümünde yazılımcı. Ben de BT öğretmeni.
Biz biliyorduk, ilgimiz vardı, yeteneklerimiz bu yöndeydi, kendimiz öğrendik, ama ömrümüz tükendi. Herşeyi kendimiz öğrenmek zorunda kaldık. Yahu ne ilkokulda, ne lisede, ne üniversitede (BÖTE dahil) hocalarımın hiç biri mi bize katkı sağlamaz. Bu hali görünce ümidim oydu ki yeni nesil biz kadar uğraşmasın, bilgisayar bilmeyen öğrencilere sıfırdan öğretiriz, bilenlere artı bir şeyler katarız, merakı olanların da elinden tutar, yol gösteririz. Ne şanslı çocuklar BT dersleri var, laboratuarları var diyordum. Bilenler bilir dersime de sonuna kadar sahip çıktım.
Ama bilemedik bakanın çocuğu bizden iyi çıktı arkadaş... Acaba bakan bey çocuğunun neyi bilip, neyi bilmediğini biliyor mu? Ya da çocuğunu tanıdığı kadar BAKANI olduğu bilmem kaç milyon ilköğretim öğrencisinin kaçının evinde bilgisayar olduğunu, kaçının bilgisayarı bilmediğini biliyor mu? Bakan acaba dersin adını doğru biliyor mu? Hiç açıp müfredatına baktı mı? Hadi Bakanın işi değil, ey koca TTKB, hiç BT öğretmenlerinin görüşlerini aldı mı? Açıp CSTA'nın 12 yıllık bilgisayar müfredat modelini okudu mu? Dünya çocuklara BT'yi nasıl öğretmeyi amaçlıyor, örnek aldı mı? Umarım almışlardır da dersin adı Bilişim Teknolojileri Tasarımı olur da, orta okul ve lisede sadece dersi isteyenler, ilgisi olanlar alır da azıcık insan yetiştiririz.
Yoksa bakanın bu yaptıkları özellikle kendini geliştiren BT öğretmenlerinin, BT sektöründe önünü 30-40 yıl açmış olacak...