Btr en az okulunda kac saat derse girmeli?

Kodla Büyü
Bizim okulda 30 saat dersiniz var. İkinci dönem bayan hoca doğum izni için ayrılacak. Max 21 saat derse girip BTR görevlendirilmek istiyorum. İldeki işten anlamayan koordinatör BTR olamazsınız 30 saate girmeniz gerekiyor diye diretiyor. Resmi olarak nasıl bir yıl izlemeliyiz?
Bu konuyla alakalı benim de aklıma takılan şöyle bir soru var.
Hiç BTR söz konusu olmadığını düşünelim. Okulda 30 dersi olan bir öğretmen 21 saat üstü girmek istemiyorum deyip sadece 21 saat derse girebilir. Bunda bir sorun yok.
BTR isteyen bir öğretmen ben 21 saat ders istiyorum üstüne de BTR olmak istiyorum dediğinde aslında "ben 21 saatten fazla okulda kalabilirim, çalışabilirim ancak 21 saatten sonra derse girmek yerine BTR işleriyle ilgilenmek istiyorum" demiş oluyor. Geriye kalan 9 saat için ücretli öğretmen görevlendirildiğini düşünürsek 9 saat de ücretli öğretmene ödenecek. Bu durumda bu öğretmene devletin kasasından ödenen toplam ek ders haftalık 18 + 9 = 27 saat

Öğretmen 30 saat derse girseydi 15 +3 (planlama) = 18 saat ek ders ödenecekti ancak okul BTR'nin yapacağı hizmetlerden yararlanamayacaktı.

Diğer yandan öğretmenin 21 saat üstünde derse girmeme hakkı da var kanunen. İlla ki girmek zorundasın denemez. Burda açıkça yazılmayan ve kafaları karıştıran şey öğretmen istemezse 21 saatten fazla ders almayabilir ancak farklı görevlerde çalışabilir mi?

BTR yönergesi ile Ek ders yönetmeliği çelişiyor. Yönergeye göre 30 saat girip, BTR olmazsınız. İleride sorun olmaması için ben bu durumda 30 saat giriyorum.

Sizin tepkinize bağlı olarak müdür BTR'ye ihtiyacım yok, istemiyorum diyebilir. Hocam bu görevlendirme isteğe bağlı zorunlu olmayan bir görevlendirme çeşidi maalesef ve kamu zararını engellemek adına idarenin bazı takdir hakları var. Genelde karşılıklı iyi niyet ve çözüm odaklı olması bekleniyor tarafların. Bu nedenle derse girmek daha mantıklı gibi duruyor. Şimdi siz ben 21 saat (pratikte 20 saat) gireceğim ve BTR olacağım derseniz şu olacak. Size görevlendirmeden dolayı 18 saat ek ders ödemesi yapacaklar ve kalan 10 saat için saat için de görevlendirme personele en az 10 saat ödeyecekler ve kamu zararı oluşacak. Siz girmiş olsanız bu para ödenmemiş olacak ve sadece BTR hizmeti alamamış olacaklar ki bunu idare sorun etmiyor. Her ne kadar elzem de olsa zorunlu bir iş değil çünkü. Bu tarz durumlarda genelde bu yolu izlerler.

Sizin tepkinize bağlı olarak müdür BTR'ye ihtiyacım yok, istemiyorum diyebilir. Hocam bu görevlendirme isteğe bağlı zorunlu olmayan bir görevlendirme çeşidi maalesef ve kamu zararını engellemek adına idarenin bazı takdir hakları var. Genelde karşılıklı iyi niyet ve çözüm odaklı olması bekleniyor tarafların. Bu nedenle derse girmek daha mantıklı gibi duruyor. Şimdi siz ben 21 saat (pratikte 20 saat) gireceğim ve BTR olacağım derseniz şu olacak. Size görevlendirmeden dolayı 18 saat ek ders ödemesi yapacaklar ve kalan 10 saat için saat için de görevlendirme personele en az 10 saat ödeyecekler ve kamu zararı oluşacak. Siz girmiş olsanız bu para ödenmemiş olacak ve sadece BTR hizmeti alamamış olacaklar ki bunu idare sorun etmiyor. Her ne kadar elzem de olsa zorunlu bir iş değil çünkü. Bu tarz durumlarda genelde bu yolu izlerler.
Hocam okul çok büyük ister istemez BTR ihtiyacı var idarede bunu biliyor. 30 saa derse girersem bilişim sınıfımızda ki sorunlara ne zaman el atacam. Artı ister istemez gün içinde tahtalarda sorunlar çıkıyor müdahale edilmesi gerekiyor. İdare ve memurların işleri sürekli düşüyor. Tüm bunlar için BTR ye zaten ihtiyaç var.

Hocam okul çok büyük ister istemez BTR ihtiyacı var idarede bunu biliyor. 30 saa derse girersem bilişim sınıfımızda ki sorunlara ne zaman el atacam. Artı ister istemez gün içinde tahtalarda sorunlar çıkıyor müdahale edilmesi gerekiyor. İdare ve memurların işleri sürekli düşüyor. Tüm bunlar için BTR ye zaten ihtiyaç var.
hocam 30 saat gir btr olamazsın derslerse ok de
labaratuvarı verimli bir şekilde kullan etahta ve okuldaki(lab dahil) hiç bir pc ye hiç birşey yapma herkes gibi ihtiyaç anında kendi malınmış gibi kullan ufak bir arızada bile tamir onarım bakım sakın yapma ya da yap ama yapıyormuş gibi yap uğraş dağıttığın yerde bırak öyle kalsın.
seni değersiz bir paçavra gibi görene ne diye iyilik yapacaksın dersin var ne güzel gir çık kimseye eyvallah etme.

Bizim okulda 30 saat dersiniz var. İkinci dönem bayan hoca doğum izni için ayrılacak. Max 21 saat derse girip BTR görevlendirilmek istiyorum. İldeki işten anlamayan koordinatör BTR olamazsınız 30 saate girmeniz gerekiyor diye diretiyor. Resmi olarak nasıl bir yıl izlemeliyiz?
Hocam bu ülkede olmaz diye bir şey yok. 4 Bilişim Teknolojileri öğretmeninin olduğu okula ücretli Bilişim Teknolojileri öğretmeni görevlendirip, okulun 4 bilişim teknolojileri öğretmeninden biri BTR olup 6 saat derse giriyor. Ben yaptım oldu kafasıyla her iş yapılır. Sizin duruma gelecek olursak bayan hoca doğum iznine ayrılamadan önce başvurular başlarsa siz mevcut duruma göre (1. dönem girdiğiniz ders saatini yazarak) başvurunuzu yaparsınız.

Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz. Keyfi görevlendirme yapılmaması doğru mudur?
Yanlış anladınız hocam. Ben şunu söylemek istedim nasıl ki sizin tercih hakkınız var(ozaman aynı mantıkla sizin hakkınız da keyfi kullanıma girer) karşı taraftada bu hak vardır. Çünkü imzaya yetkisi olanın reddetmeye de yetkisi vardır. Takdir hakkı o yöndedir

Müdürlerin böyle bir yetkileri var mı ki hocam? Yani bir öğretmen A okuluna BTR görevlendirme talep ediyor ancak okul müdürü bizim ihtiyacımız yok bize BTR görevlendirmeyin diyebiliyor mu?
genelde ihtiyacımız yok demezler istemedikleri kişinin gelmemesini emredebilirler üstlerine çünkü ellerinde bazı kozlar vardır onlara karşı bundan dolayıda üstleri tamam demek zorunda kalır sizi harcarlar ısrar ederseniz size iftira bile atarlar o yüzden orada ya dediklerini yapın kuyularını kazın yada başka yerlere gidin yine kuyularını kazın .
Şunu unutmayın: "Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz! "

Mantıklı veya mantıksız, 21 saatten fazla derse girmem diye dilekçe veren birine btr görevi verilmemesi gerekir. Esas olan okulundaki derse girmektir.
O dilekçe aynı zamanda btrden vazgeçmiş olunur. BTR göelendirmesi yapılırken ders programında kişinin BTR olduğu belirtiliyor. İlkokulda 30, otaokulda 35 ders saati BTR yapılır.

MADDE 71
(2) Bilişim Teknolojileri Rehber öğretmeni olarak görevlendirilen öğretmenler, mevzu-
atı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini yerine getirdikten sonra, eğitim öğre-
tim saatleri içerisinde, kalan zamanlarında bu görevi yürütür. Görevlendirilen öğretmenin
yerine ücretli veya başka bir öğretmen talep etme yoluna gidilmez.
21 saatten fazla ders
görevi olan öğretmenlere okulu dışında Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenliği görevi
verilmez

21 saatten fazla girmeme olayı BTR yazısındaki 21 saatten değil aşağıdaki yazıda geçen 15 ve 6 saat ifadelerinin toplamından kaynaklanıyor. O da BTRleri bağlamıyor. BTR gibi görevlendirmesi olmayan herhangi bir öğretmen 21 saat üstüne girmek istemiyorum diye dilekçe verir ve girmez.
BTR deki 21 saat ise kişiyi 2.bir okula gitmesini net bir şekilde engelliyor.

Şöyle bir örnek vereyim, dönem başında ücret onayı mülki amirinin onayına giderken 25 saat derse giren bir öğretmen için "15 maaş maaş karşılığı, 6 saat zorunlu ekders görevi, 4 saat istebağlı ekder görevi, 2 saat öğrenci kılüp, 3 saat nöbet, 2 saat derse hazırlık... " şeklinde giderken BTRde doğrudan 18 saat btr, 3 nöbet, 2 kulüp vs ... diye gider.Açıklamaya BTR yazılır.
MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup,
aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;
...
b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada
15 saate,
..
kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere,
ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.

Son düzenleme:
Yazdıklarınız okudum ama bir şeyi tam olarak netleştiremedim. Günümüzde artık proje sınıflarının da artmasıyla beraber ders saatlerimiz azalmaktadır. Bu durumda 24 şubeli okullarda bile tek bilişim öğretmeni olunmasına rağmen 15 saat ders doldurulamıyor. Burada ki bilişim öğretmeni 15 saatin altında derse girse ve okulunda btr olsa norm fazlası olur mu? Olursa ya da olmazsa bununla ilgili net bir yönetmelik var mı?
Yani şu BTR görevlendirme esasları aslında o kadar belirsiz ki birçok karmaşıklığa sebep oluyor.. Her il ilçe kendine göre yorumluyabiliyor. https://gaziantep.meb.gov.tr/fatihprojesi/dokumanlar/08092023_ek1_gorevlendirmeesaslari.pdf

Örneğin;
1- BTR öğretmeninin en az ne kadar derse gireceği belirtilmemiş. Örneğin okulunda tek btr olması durumunda şu kadar derse girmesi gerekir ya da btr en az şu kadar derse girmesi gerekir demesi gerekirdi.
2- Örneğin ilgili btr yönergesinin madde 5'inde sınıf öğretmeni norm fazlası olması durumunda btr görevi verilebilir diyor. O zaman bizim de ders sayımızın 15 ten az olması durumunda bizim de norm fazlası olmamamız lazım. Ama ne yazık ki normlar hesaplanırken de btr görevlendirmeler kabul edilmiyormuş.

Son düzenleme:
Yazdıklarınız okudum ama bir şeyi tam olarak netleştiremedim. Günümüzde artık proje sınıflarının da artmasıyla beraber ders saatlerimiz azalmaktadır. Bu durumda 24 şubeli okullarda bile tek bilişim öğretmeni olunmasına rağmen 15 saat ders doldurulamıyor. Burada ki bilişim öğretmeni 15 saatin altında derse girse ve okulunda btr olsa norm fazlası olur mu? Olursa ya da olmazsa bununla ilgili net bir yönetmelik var mı?
İki durum var
1. %99 böyle hesaplanır : BT öğretmenlerinin norm hesabı diğer öğretmenler gibi

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/21.5.20146459.pdf
MADDE 18- (1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri
toplam ders yükü;
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2
....
Ayrıca Madde 18-2 de bölge normundan bahsediyor. 6 saatte norm kadronuz olabilir ama 12 saatle norm fazlası olabilirsiniz... Ders azalınca bölge normu olayı da başlıyor.....

BTR iseniz kaç saat girdiğinizin önemi yok, BTR norm kadroda hesaplanmaz ama 18 saat ücreti tam alırsınız. (Görevlendirme)

2. %1 Bakanlık isterse bazı okullara norm kadro yönetmeliğine abi olmadan BTR normu atayabiliyor.. burda bir-iki arkadaş yazıştı, duydum ama görmedim.
Sanırım bunu son yazılarda kaldırdılar.

Son düzenleme:
Yani şu BTR görevlendirme esasları aslında o kadar belirsiz ki birçok karmaşıklığa sebep oluyor.. Her il ilçe kendine göre yorumluyabiliyor. https://gaziantep.meb.gov.tr/fatihprojesi/dokumanlar/08092023_ek1_gorevlendirmeesaslari.pdf

Örneğin;
1- BTR öğretmeninin en az ne kadar derse gireceği belirtilmemiş. Örneğin okulunda tek btr olması durumunda şu kadar derse girmesi gerekir ya da btr en az şu kadar derse girmesi gerekir demesi gerekirdi.
2- Örneğin ilgili btr yönergesinin madde 5'inde sınıf öğretmeni norm fazlası olması durumunda btr görevi verilebilir diyor. O zaman bizim de ders sayımızın 15 ten az olması durumunda bizim de norm fazlası olmamamız lazım. Ama ne yazık ki normlar hesaplanırken de btr görevlendirmeler kabul edilmiyormuş.
1- Normal öğretmen olarak görüyor.. üst ve alt yok, okulda ne kadar varsa.. hatta bazı ilçelerde 20 saate tamamlatmak için başka okullara bile gönderebiliyorlar

2- Fikrim şu: sınıf öğretmeni 30 saat derse girdiği ve ilkokulda 30 saat ders olduğu için btr yapabilieceği saat yok(eklediğiniz dosya 9.madde), ondan dolayı sınıf öğretmenlerine btr verilmiyor.. Ama normda ollan kişi yeterli belgesi varsa 30 saat btr yapabilir. Sınıf öğretmeni norma düşünce saati sıfırlanıyor.. bizdeki gibi 12-15 saat derse girme yok..
Benzerini norma düşen Türkçe-edaebiyat öğretmenlerine öğretmen isterse ve okulun şartları tutuyorsa kütüphane görevlisi yapabiliyorlar... bakanlık boşta kalan kşiyi değerlendirmek istiyor. şaşılacak bir durum yok. ( https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241123-1.htm )

İki durum var
1. %99 böyle hesaplanır : BT öğretmenlerinin norm hesabı diğer öğretmenler gibi
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/21.5.20146459.pdf (Madde 18-1)
6 saatte norm kadronuz olabilir ama 12 saatle norm fazlası olabilirsiniz... Ders azalınca bölge normu (Madde 18-2) olayı da başlıyor.....
BTR iseniz kaç saat girdiğinizin önemi yok, BTR norm kadroda hesaplanmaz ama 18 saat ücreti tam alırsınız. (Görevlendirme)

2. %1 Bakanlık isterse bazı okullara norm kadro yönetmeliğine abi olmadan BTR normu atayabiliyor.. burda bir-iki arkadaş yazıştı, duydum ama görmedim.
1- Sizin dediğiniz özel eğitim uygulamaları okulu gibi okullarda geçerliymiş hocam. Normal okullarda en az 15 saat ders olması gerekiyor. Hatta norm hesaplanırken birden fazla öğretmen olması durumunda ilk başta 21 saat üzerinden hesaplanır, en son kişiye en az 15 saat kalması gerekir. Yoksa norm fazlası oluyor. Tek öğretmen 15 saat altında giriyorsa norm fazlası oluyor.

1- Normal öğretmen olarak görüyor.. üst ve alt yok, okulda ne kadar varsa.. hatta bazı ilçelerde 20 saate tamamlatmak için başka okullara bile gönderebiliyorlar

2- Fikrim şu: sınıf öğretmeni 30 saat derse girdiği ve ilkokulda 30 saat ders olduğu için btr yapabilieceği saat yok(eklediğiniz dosya 9.madde), ondan dolayı sınıf öğretmenlerine btr verilmiyor.. Ama normda ollan kişi yeterli belgesi varsa 30 saat btr yapabilir. Sınıf öğretmeni norma düşünce saati sıfırlanıyor.. bizdeki gibi 12-15 saat derse girme yok..
Benzerini norma düşen Türkçe-edaebiyat öğretmenlerine öğretmen isterse ve okulun şartları tutuyorsa kütüphane görevlisi yapabiliyorlar... bakanlık boşta kalan kşiyi değerlendirmek istiyor. şaşılacak bir durum yok. ( https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241123-1.htm )
2- O zaman sizin dediğinize göre norm da olan bir öğretmeni bakanlık değerlendirecekse btr olduğunda norm fazlası olarak görmemesi gerekir. Ama ne yazık ki BTR leri normdan görevlendirme olduğu için hesaplamıyor. Ama sizin paylaşımınıza göre de sınıf öğretmeni ya da edebiyat öğretmenleri norma düştüğünde onları btr ya da kütüphane görevlisi olarak görevlendirip hesaplıyor.

Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu
MADDE 18-
(1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü;
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2,
c) 42’den fazla olması hâlinde her 21 saat için 1,

Bu maddeye göre birinci norm altı saat ve üstü oluyor, fakat bölge normu olunca işler karışıyor.
Örneğin iki okul bölge okulu ise hangisinin ders saati fazla olduğuna, eşit ise taşımalı kapsamında olup olmadığına veya öğrenci sayısına bakılıyor.

30 saat derse girerseniz 18 saat ek ders alırsınız, buna ek olarak 3 saat nöbet ve 2 saat sınıf rehberliği ya da kulüp alabilirsiniz.

Bireysel çatışmaya girmeyin derim, her zaman da sendikayı tavsiye ederim.

1-Yanlış yazmışım, düzelttim. (okul normu bölge normu....)
2-Bakanlık bir ara BTR normunu bir ara kendisi belirleyecekti. Yazıyı bulamadım, bir iki okula belirlemiş. forumda böyle bir-iki konu açılmıştı.... o yüzde %1 yazdım. Burda bahsi geçen BT değil BTR, sanırım yeni çıkan yazılarla kaldırdılar.
Sınıf öğetmenlerinden, norma düşen ve BTR olma yeterliliğine sahib olanlardan isteyenler BTR'ye başvurabiiyor....
Türkçe, Edabiyat ... gereksiz bilgi yazdım. Oraları karıştırmayalım. Onu Türkçe-edebiyat öğretmenleri düşünsün. Bizimle alakaları yok...

Son düzenleme:
Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu
MADDE 18-
(1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü;
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2,
c) 42’den fazla olması hâlinde her 21 saat için 1,

Bu maddeye göre birinci norm altı saat ve üstü oluyor, fakat bölge normu olunca işler karışıyor.
Örneğin iki okul bölge okulu ise hangisinin ders saati fazla olduğuna, eşit ise taşımalı kapsamında olup olmadığına veya öğrenci sayısına bakılıyor.

30 saat derse girerseniz 18 saat ek ders alırsınız, buna ek olarak 3 saat nöbet ve 2 saat sınıf rehberliği ya da kulüp alabilirsiniz.

Bireysel çatışmaya girmeyin derim, her zaman da sendikayı tavsiye ederim.
Hayır hocam. Çatışmaya girmiyoruz. Sadece fikir alış-verişinde bulunuyoruz. :). Ayrıca ben de norm kadroyu sizin yukarıda paylaştığınız gibi biliyordum. Bu durumu istanbul il mem norm kadro bölümüne sordum. Yukarıda paylaştığınız ifadeyi söyledim. O da bana okul türleri olduğunu(şimdi kaç tane okul türü belirtmişti hatırlayamadım.) ve ona göre olduğunu söyledi. Mesela ben tek bilişimci olarak 6 saatle özel eğitim uygulamaları okulunda olsam norm fazlası olmuyorum. Ama normal okulda tek bilişimci olsam oluyorum.

12 saatle tek bilişim öğretmeni olarak 15 saati doldurmadığım için btr olduğum halde norm fazlasıyım hocam. Durumu sendikama da bildirdim, herhangi birşey yapılamadı malesef. Bu arada bölge normundan da değil. Eğer müdürüm 15 saat maaş karşılığını doldurur kutucuğunu işaretleseydi, norm fazlası olmuyordum. Ne yazık ki açık ve net değil. Kimi müdürler insiyatif alıp o kutucuğu işretliyor norm fazlası olmuyorsun, kimisi de btr olmana rağmen 15 saatin altına giriyorsun diyerek işaretlemiyor ve norm fazlası oluyorsun. Eğer açık ve net olsaydı tüm müdürler mevzuatı aynı şekilde uygulardı.

Son düzenleme:
Eğer idarecilerinizin branşı bilişim değil ise, norma esas ders saatlerini yazılı olarak tebliğ edilmesini isteyin daha sonra da dava açın sayın hocam.

Branşı bilişim değil hocam. Ben de sizin gibi 6 saate bir norm biliyordum. Ta ki il millli eğitimdeki norm kadro bölümünden norm hesaplama bilgisini alıncaya kadar. İdare benim ders saatimi 12 olarak girdi. Bakanlığın sistemi ders sayımın 12 , btr ve tek bilişim öğretmeni olmama rağmen ne yazık ki norm fazlası olarak gördü. Aslında yukarıda belirttiğiniz gibi hesaplasaydı norm fazlası olmayacaktım. Ya da idare insiyatif alıp, kutucuğu işaretlemiş olsaydı...

Geri