sehzade84' Alıntı:
umaykut' Alıntı:
sehzade84' Alıntı:
sunny' Alıntı:
Faizsiz mi? En helal yol mu? peki %5.9 organizasyon ücreti nedir? Yıllardır bu ülke insanının dine olan hassasiyeti bunlar gibi cin fikirlilerle suistimal edilmiş milyonlarca insan dolandırılmıştır. Beyinlere faiz haramdır! ibaresi yerleşmiş. ama faizin adını değiştirirsen bile bu gerçeğin türlü anlaşılamamış malesef. Eğer faiz yerine "kar payı" kullanılırsa bu gerçek değişecekmiş gibi o kadar insanımız gitti yeşil sermaye olarak adlandırılan özellikle yurt dışı merkezli 99 adet holding ve kuruluşa parasını yatırdı. Mağdur sayısı tahminen milyonun üzerinde. Şimdi "kar payı" aldatmacasının adı "organizasyon ücreti" veyahut "organizasyon katılım payı" olarak tekrar karşımıza çıkmaya başladı. Allahınızı severseniz faizin tanımı nedir? Adamların hesaplama bölümüne göz attıysanız 100.000 liralık bir ev 20. ayında teslim edildiğinde ödenecek para 152.000 lira. bu 52.000 lira ne parası peki? "faiz" bu demektir işte. "Helal" ise kendine göre yorumlanıp söylenecek sözlerle değil yaratanın belirlediği kurallar ile sabittir.
Hocam küçük bir düzeltme yapayım az da olsa ilmihal bilgimle. yanlışım varsa daha bilgili arkadaşlar düzeltebilirler. eğer ödeyeceğiniz parayı baştan konuşup anlaşmıssanız ve toplam ödeyeceğiniz para kesinse yani daha sonra değişmeyecekse bu faiz değildir ve helaldir. bu sistemi bilmiyorum ama organizasyon ücreti vs neyse adı toplam ödenmesi gereken para netse helaldir.
ama bankaların vermiş olduğu krediler gibi ödeyeceğiniz para kesin değilse banka istediği gibi arttırabiliyorsa bu faizdir ve haramdır.
peki ben bankadan kredi alıcam.. ve almadan önce bütün ödeyeceğim parayı bana net bir şekilde söylediler..
ve en ufak değişme olmadı..
şimdi bu helal mi?
bi de şöyle sorayım.. katılım bankaları ticaret yapıyor..
diğer bankalar ne yapıyor?
ya da şöyle sorayım.. devletin belirlediği faiz oranları değiştiğinde, katılım bankalarının karpayı (!) oranları ile, diğer bankaların faiz oranları neden aynı oluyor?
bi de şöyle sorayım, elmayı, kavuniçi rengine boyasak, kavun tadı mı alırız?
1. Sorunuzun Cevabı : hocam dikkatli okursan ben katılım payından falan hiç bahsetmedim. sadece bu sistem hakkındaki görüşümü söyledim.
örneğin alacağın ev 100bin lira adam senden 10bin lira masraf bilmem ne istedi (adına ne deniyorsa) 110bin oldu. size sunduğu bir hizmet var ve bu hizmetin karşılığını istiyor. bu faiz değildir.
2. Sorunuzun cevabı : kredi konusunda istediğiniz kadar önceden anlaşın fazla ödediğiniz parayı bankaya ne karşılığında veriyorsunuz? sunduğu bir hizmet olmadığı ve haketmediği parayı istediği için faizdir.
Bir de üslubunuza dikkat edin ben bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalıştım. Size kim dalga geçme hakkı veriyor? O kadar ince eleyip sık dokuyorsanız hiç bulaşmazsınız bu işlere. Elalemden size ne...
sorularıma cevap vermek yerine elalemden size ne demeniz, gelinen noktayı göstermek açısından başarılı olmuş..
evet sizin faiz yerine karpayı yemenizden banane..
ben ortaya bir soru sordum.. ve dedimki kredi çekicem.. ve bana 100bin liralık ev için 110 bin lira ödeme yapacaksınız dediler.. baştan biliyorum yani ne kadar ödeyeceğimi..
"eğer ödeyeceğiniz parayı baştan konuşup anlaşmıssanız ve toplam ödeyeceğiniz para kesinse yani daha sonra değişmeyecekse bu faiz değildir ve helaldir"
demişsiniz ya..
şimdi
bu helal mi oldu?
bu sorularıma cevap alamadım..
son bir soru daha sorayım..
bankaların faiz oranlarıyla karpayı (!) oranlarının aynı olmasını nasıl açıklayabilirsiniz?
ee onlar emek harcıyor..
bankalar ne harcıyor? hayrına mı çalışıyor?